Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά

Σε καλοκαιρινό mood θα σε βάλει ένα πασχαλινό ταξιδάκι στα νησιά, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του έθιμα και παραδόσεις.

Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά

Σε καλοκαιρινό mood θα σε βάλει ένα πασχαλινό ταξιδάκι στα νησιά, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του έθιμα και παραδόσεις.

Φολέγανδρος, η έξω καρδιά

Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά - εικόνα 1

Στην τραχιά όσο και εύθραυστη Φολέγανδρο, μέσα σε ατμόσφαιρα ευδαιμονίας, με βεγγαλικά και τραγούδια, κάθε σπίτι του νησιού ανοίγει για να υποδεχθεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας και να κεράσει ρακές, κρασί και μεζέδες όσους τη συνοδεύουν.

Άνδρος, η αρχοντική

Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά - εικόνα 2

Η κατά τα άλλα χαμηλών τόνων Άνδρος με την αρχοντική αύρα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως… φασαριόζα τις ημέρες του Πάσχα, αφού εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα μάσκουλα, τα παλιά μαντεμένια κανόνια που γεμίζουν πυρίτιδα και βροντούν προς κάθε κατεύθυνση.

Τήνος, η κατανυκτική

Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά - εικόνα 3

Και μόνο στο άκουσμα του ονόματός της, η Τήνος σε προδιαθέτει για πασχαλινές διακοπές με τη δέουσα κατάνυξη. Στο κλίμα θα μπεις ακολουθώντας τη λιτανεία έξι Επιταφίων στα στενά της Χώρας, η στιγμή όμως που εύκολα χαράσσεται στη μνήμη είναι η είσοδος του Επιταφίου του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς. Η γοητευτική ενδοχώρα του νησιού, ιδίως αυτή την εποχή, είναι ό,τι πρέπει για on the road εξερευνήσεις.

Πάρος, η ατμοσφαιρική

Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά - εικόνα 4

Μια ιδιαίτερη εμπειρία για όσους προτιμήσουν την Πάρο για τις πασχαλινές τους διακοπές είναι η αναπαράσταση της ζωής και των παθών του Κυρίου κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου της Μάρπησσας. Η Ανάσταση του Λαζάρου, η Είσοδος στα Ιεροσόλυμα, η Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικός Δείπνος, η Ανάβαση στον Γολγοθά και η Σταύρωση είναι μερικές μόνο από τις σκηνές που ζωντανεύουν με πολύ πειστικό τρόπο οι νέοι και τα παιδιά του χωριού που συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε αυτό το ξεχωριστό έθιμο.

Σαντορίνη, η λαμπερή

Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά - εικόνα 5

Στην άλλη ντίβα του ελληνικού καλοκαιριού, τη Σαντορίνη, με μπαράζ νέων αφίξεων και αυτή, όλοι οι… πασχαλινοί δρόμοι οδηγούν στον Πύργο. Το κεφαλοχώρι της ενδοχώρας τη Μεγάλη Παρασκευή κυριολεκτικά λάμπει από μακριά! Τα δρομάκια στολίζονται με ντενεκεδένια φαναράκια, προσφέροντας το πιο κατανυκτικό σκηνικό για την περιφορά του Επιταφίου.

Άγιος Νικόλαος, ο γραφικός

Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά - εικόνα 6

Εντυπωσιακό είναι το Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Το βράδυ της Ανάστασης, οι πάντες συγκεντρώνονται γύρω από το σήμα κατατεθέν της πόλης, τη γραφική λίμνη Βουλισμένη, για να παρακολουθήσουν το κάψιμο του Ιούδα συνοδεία άπειρων πυροτεχνημάτων.

Σπέτσες, οι θεματικές

Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά - εικόνα 7

Το κοσμοπολίτικο σπετσιώτικο Πάσχα έχει το δικό του εθιμοτυπικό. Κλασικό ραντεβού είναι το «Χριστός Ανέστη» στη γυναικεία μονή των Αγίων Πάντων, εν μέσω σχεδόν νεκρικής σιγής, και η συνέχεια στο Παλιό Λιμάνι με τους ταρσανάδες και τα πιο δημοφιλή εστιατόρια και μπαράκια του νησιού, αλλά και το θεαματικό κάψιμο του Ιούδα το απόγευμα της Κυριακής στην Κουνουπίτσα.

Ύδρα, η θαλασσινή

Νησιώτικα Πασχαλινά έθιμα πέρα από τα κλασικά - εικόνα 8

Στην Ύδρα, μία από τις πιο ιδιαίτερες παραδόσεις είναι ο Θαλασσινός Επιτάφιος στα Καμίνια, η περιφορά του οποίου καταλήγει μέσα στη θάλασσα, για να αγιαστούν τα νερά και να έχουν τύχη οι ναυτικοί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.