Τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα – αφορμή για ταξίδι

Όπου κι όπως ονειρεύεσαι να πεις το «Χριστός Ανέστη», να γευτείς τη μαγειρίτσα και να επιδοθείς στο σούβλισμα του οβελία, μια συναρπαστική πασχαλινή βεντάλια ανοίγεται σε όλη τη χώρα και έχει μια πτυχή για τον καθένα.

Τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα – αφορμή για ταξίδι

Κερκυραϊκό Πάσχα, το διασημότερο της Ελλάδας

Πολύ περισσότερο από τα αμέτρητα πήλινα κανάτια που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες προσγειώνονται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες σε απευθείας σύνδεση με τα παράθυρα και τα μπαλκόνια της Σπιανάδας, το Πάσχα στο μεγάλο και πανέμορφο νησί του Ιονίου είναι μια συναρπαστική σύζευξη ενετικών εθίμων και ορθόδοξων παραδόσεων υπό τους ήχους δεκάδων φιλαρμονικών και χορωδιακών συνόλων που έστω και μία φορά αξίζει να βιώσεις. Από εκείνα τα ραντεβού που δεν χάνονται με τίποτα είναι η περιφορά των Επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής με τις φιλαρμονικές να παιανίζουν έργα του Αλμπινόνι, του Βέρντι και του Σοπέν.

Πάσχα κατανυκτικό στην Πάτμο

Τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα – αφορμή για ταξίδι - εικόνα 1

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα το πρωί της Μ. Πέμπτης στη δαφνοστολισμένη Χώρα με το μεθυστικό άρωμα από τις σκορπισμένες λεβάντες και τη θέα στο πέλαγος να φτιάχνει το ιδανικό σκηνικό για την Τελετή του Νιπτήρος και την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Για Ανάσταση στο Μοναστήρι πιάνουμε θέση τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα πριν από το «Χριστός Ανέστη», αφού επικρατεί το αδιαχώρητο, ενώ στο προαύλιο της γυναικείας Μονής του Ευαγγελισμού η Ανάσταση γίνεται χωρίς μικρόφωνα και βεγγαλικά με τις ψαλμωδίες των καλογριών.

Το... εκρηκτικό Πάσχα της Χίου

Τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα – αφορμή για ταξίδι - εικόνα 2

Έθιμο με ρίζες από την Τουρκοκρατία, το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης, ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο φέρνει αντιμέτωπες τις δύο ομάδες που έχουν «καταλάβει» τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Εναλλακτικά, στα πανέμορφα Μεστά ένα ομοίωμα του Ιούδα παραδίδεται παραδοσιακά στις φλόγες λίγο αφότου ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», ενώ ιδιαίτερα κατανυκτική είναι και η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του καλοδιατηρημένου μεσαιωνικού χωριού.

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο έχει χρώμα!

Τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα – αφορμή για ταξίδι - εικόνα 3

Από τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα της Αρκαδίας είναι σίγουρα τα εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα που πλημμυρίζουν τον ουρανό του Λεωνιδίου το βράδυ της Ανάστασης. Το «Χριστός Ανέστη» γίνεται το σύνθημα για να πάρουν φωτιά τα στουπιά στη βάση των χάρτινων κατασκευών και λίγο αργότερα ο κόκκινος βράχος που δεσπόζει πάνω από την τσακώνικη πόλη βάφεται στα χρώματα της πορφύρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.