St. Gall Abbey Library: Μια βιβλιοθήκη-φάρμακο για το πνεύμα

Μια βόλτα στη βιβλιοθήκη του αβαείου στο Saint Gallen της Ελβετίας, μια από τις πιο παλιές και πιο όμορφες του κόσμου, που εξακολουθεί να δανείζει βιβλία από το έτος 612!

St. Gall Abbey Library: Μια βιβλιοθήκη-φάρμακο για το πνεύμα

Από την Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Το καντόνι του St. Gallen, στη βορειοανατολική Ελβετία, μπήκε στον ταξιδιωτικό χάρτη του road trip μας κυρίως για τη μεσαιωνική μοναστική βιβλιοθήκη του αβαείου του St. Gall, η οποία ήδη από τις φωτογραφίες μάς είχε υποσχεθεί ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς. Η βιβλιοθήκη χτίστηκε το 612, ως scriptorium του αβαείου, στο οποίο Βενεδικτίνοι μοναχοί δούλευαν πάνω σε πεφωτισμένα χειρόγραφα, αλλά απέκτησε την οριστική μορφή της μεταξύ 1757 και 1767, υπό τη διεύθυνση του Αυστριακού αρχιτέκτονα Peter Thumb. Αποτελεί την παλαιότερη βιβλιοθήκη της Ελβετίας και την τρίτη παλαιότερη εν λειτουργία στον κόσμο (μετά την Biblioteca Capitolare στη Βερόνα και τη βιβλιοθήκη της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά).

Σήμερα, για λόγους προστασίας του μνημείου, η είσοδος γίνεται υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας: Τσάντες, φωτογραφικές μηχανές και κινητά κλειδώνονται σε ντουλαπάκια, ενώ τεράστιες παντόφλες που φοριούνται πάνω από τα παπούτσια περιμένουν τους επισκέπτες στον προθάλαμο, ώστε να μη φθείρεται το ιδιαίτερο δάπεδο της βιβλιοθήκης από ξύλο ελάτου, που κοσμείται από τέσσερα μεγάλα αστέρια και άλλα στοιχεία από ξύλο καρυδιάς.

Η πρώτη έκπληξη μας περίμενε στην επιβλητική είσοδο που χρονολογείται στο 1781 και αποδίδεται στον Γερμανό γλύπτη Franz Anton Dirr: στην κορυφή της, Χερουβείμ κρατούν μια επιγραφή με τις ελληνικές λέξεις "Ψυχής Ιατρείον" – οπότε τα βιβλία είναι το φάρμακο.

St. Gall Abbey Library: Μια βιβλιοθήκη-φάρμακο για το πνεύμα - εικόνα 1

Δυο βήματα μετά, η κεντρική αίθουσα της βιβλιοθήκης σε τυλίγει στο μπαρόκ κουκούλι της, με την περίτεχνη ξυλόγλυπτη διακόσμηση, τις εντυπωσιακές θολωτές οροφογραφίες, που απεικονίζουν τα πρώτα εκκλησιαστικά συμβούλια, τους ξύλινους εξώστες (δεν είναι ανοιχτοί στο κοινό), όλα λουσμένα στο φυσικό φως που μπαίνει από τριάντα τέσσερα μεγάλα παράθυρα. Με 170.000 βιβλία και 2.100 χειρόγραφα, που καλύπτουν 12 αιώνες λειτουργίας, εξακολουθεί να λειτουργεί ως βιβλιοθήκη ακόμη και σήμερα.

Πάνω από 400 τόμοι είναι άνω των χιλίων ετών, ενώ η εντυπωσιακή συλλογή πρωτότυπων μεσαιωνικών χειρόγραφων την έχει καταστήσει παγκοσμίου φήμης. Σήμερα, η βιβλιοθήκη του Αβαείου βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποίησης της συλλογής της, την οποία μπορείτε ήδη να "ξεφυλλίσετε" μέσω του e-codices.unifr.ch/en. Ένα είναι σίγουρο όμως: Όταν βρεθείς εκεί, η μυρωδιά του αρχαίου χαρτιού και του ξύλου, το απόκοσμο φως και η αίσθηση πως η σοφία αιώνων είναι αποτυπωμένη σ’ αυτές τις σελίδες και στοιβαγμένη σ’ αυτά τα ράφια, λειτουργούν στ’ αλήθεια θεραπευτικά για την ψυχή.

Η είσοδος κοστίζει 18 ελβετικά φράγκα (περίπου 17 ευρώ), ενώ για τα παιδιά έως 16 ετών είναι δωρεάν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Πολιτισμός, επιστήμη και γεύση "ταξιδεύουν" από το Αγρίνιο και το Καστελόριζο μέχρι τον Καναδά

Με τρεις ξεχωριστές διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο ΕΟΤ τον Οκτώβριο προβάλλει το πολυδιάστατο ελληνικό τουριστικό προϊόν, συνδυάζοντας μουσική, επιστήμη, γρίφους και γαστρονομία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2025

Vione Paros: Το νέο πολυτελές καταφύγιο των Κυκλάδων ολοκληρώνει με επιτυχία την πρώτη του σεζόν

Με φόντο τα γαλάζια νερά του Αιγαίου και τη γοητεία της Πάρου, το Vione Paros καθιέρωσε το όνομά του ως το νέο σημείο αναφοράς της πολυτελούς φιλοξενίας στις Κυκλάδες.

Thessaloniki Walking Tours: Οκτώβριος γεμάτος ιστορία, γεύσεις και περιπέτεια

Ο Οκτώβριος φέρνει μια σειρά διαδρομών που συνδέουν την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή της Θεσσαλονίκης.

Πόσο ασφαλές είναι να περπατάς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη;

Η καθημερινή βόλτα στο κέντρο της πόλης μπορεί να είναι είτε απόλαυση είτε ρίσκο. Ποιες πόλεις προσφέρουν πραγματικά το καλύτερο περπάτημα;

Η KLM γιορτάζει 95 χρόνια συνδέοντας Ελλάδα και Ολλανδία

Από το Άμστερνταμ στην Αθήνα και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο, η KLM συνεχίζει να φέρνει τους ταξιδιώτες πιο κοντά σε κάθε προορισμό.

Μπορεί η Αττική να εξελιχθεί σε διεθνή προορισμό πρώτης επιλογής;

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε δυναμικά στη διεθνή τουριστική έκθεση IFTM "Top Resa 2025" στο Παρίσι, παρουσιάζοντας το όραμά της για έναν τουρισμό εξωστρεφή, ανταγωνιστικό και βιώσιμο.

5 προορισμοί για να αποδράσεις την 28η Οκτωβρίου

Οργανώσου από νωρίς και προγραμμάτισε μια σύντομη πλην αναζωογονητική εκδρομή σε αυτές τις περιοχές σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Θεσσαλία ή Μακεδονία.