Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022

Το Μπορντό και η Βαλένθια παίρνουν τη σκυτάλη σε μια καίρια πρωτοβουλία που ανταμείβει προσπάθειες και πρακτικές που κάνουν τα ταξίδια μας καλύτερα και πιο πράσινα, ευνοώντας παράλληλα την ευημερία των ντόπιων κατοίκων.

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022

Από τη Δανάη Μολόχα

Σε μια εποχή που μειώνονται σταθερά τα περιθώρια για ουσιαστικές κινήσεις στη σκακιέρα της κλιματικής αλλαγής, μια πρωτοβουλία της ΕΕ ευνοεί την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, τη δικτύωση και την ανταλλαγή ιδεών ανταμείβοντας έξυπνες και καινοτόμες πρακτικές σε τέσσερις κατηγορίες: Προσβασιμότητα, Αειφορία, Ψηφιοποίηση, Πολιτιστική Κληρονομιά και Δημιουργικότητα. Μετά το Γκέτεμποργκ και τη Μάλαγα το 2020, το Μπορντό της Γαλλίας και η Βαλένθια της Ισπανίας στέφονται Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022. Δείτε γιατί οι δυο ευρωπαϊκές πόλεις κέρδισαν φέτος τις εντυπώσεις - και πάρτε έμπνευση για ολιγοήμερες αποδράσεις, κάτω από ένα πιο πράσινο πρίσμα.

Το Μπορντό και η Βαλένθια παίρνουν τη σκυτάλη σε μια καίρια πρωτοβουλία που ανταμείβει προσπάθειες και πρακτικές που κάνουν τα ταξίδια μας καλύτερα και πιο πράσινα, ευνοώντας παράλληλα την ευημερία των ντόπιων κατοίκων.

Πιείτε το Μπορντό γουλιά-γουλιά

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 1
​​Η ιστορία του Μπορντό παρελαύνει στην καρτποσταλική Place de la Bourse.

Το αστικό κάδρο του Μπορντό συνδυάζει μεθυστικά ταξίδια στον 18ο αιώνα με το πρωτοποριακό πνεύμα και τις βιώσιμες πρακτικές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κέντρου.

Η κρεμ ντε λα κρεμ του οινοτουρισμού

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 2
Cité du Vin: Όλα για το κρασί.

Στην εμπροσθοφυλακή της βιώσιμης οινοπαραγωγής (άνω του 65% της επιφάνειας των αμπελώνων έχει λάβει πιστοποίηση για τις περιβαλλοντικές του προσπάθειες), 7.000 παγκοσμίου φήμης châteaux και οικογενειακές επιχειρήσεις σάς περιμένουν κατά μήκος του ποταμού Garonne. Κλείστε ραντεβού ή ξενάγηση με γκρουπ για να γευτείτε πρώτης τάξεως Merlot και Cabernet Sauvignon σε περιοχές όπως το Medoc και το Saint-Emilion (ιδανικά, από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη).

Μέσα στην πόλη, το φουτουριστικό, διαδραστικό κέντρο Cité du Vin (laciteduvin.com) ξυπνά και τις πέντε αισθήσεις με εκθέσεις που σας ταξιδεύουν στο χρόνο και τις οινικές περιοχές του κόσμου. Κλασικό ραντεβού για οινόφιλους, το Φεστιβάλ Κρασιού του Μπορντό σάς περιμένει επίσης από 23 έως 26 Ιουνίου 2022.

Αειφόρες βόλτες στους αιώνες

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 3
Μεθυστικές οι εικόνες απ’ την Pont de Pierre του Μπορντό.

Το Μπορντό, Λιμάνι της Σελήνης, μετρά 347 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Γυρίστε την Place de la Bourse (Πλατεία Εμπορίου), τη γέφυρα Pont de Pierre και τον γοτθικό καθεδρικό ναό Σαιντ-Αντρέ, επιλέγοντας ανάμεσα στο ποδαράτο και τα 100% προσβάσιμα τραμ, το ποδήλατο ή τα οικονομικά φέρι Bat που συνδέουν τις δυο φωτογενείς πλευρές του ποταμού (υπάρχουν θέσεις σχεδιασμένες για αναπηρικά αμαξίδια).

Το CityPass εγγυάται απεριόριστες διαδρομές στα ΜΜΜ και δωρεάν ή μειωμένη είσοδο σε πάνω από 30 αξιοθέατα. Ανάμεσά τους, τα απόκοσμα φωτισμένα Les Bassins des Lumières (bassins-lumieres.com), μια υποθαλάσσια στρατιωτική βάση που κατασκευάστηκε απ’ τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο και φιλοξενεί πλέον το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης στον κόσμο – επίσης, 100% προσβάσιμο σε άτομα μειωμένης κινητικότητας.

Oικο-σύστημα Δαρβίνος: απ’ τους στρατώνες στα skateparks

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 4
Bιολογικές απολαύσεις στο Οικο-σύστημα Δαρβίνος.

Λίγα λεπτά απ’ τη σήμα-κατατεθέν πέτρινη γέφυρα, στη δεξιά όχθη του ποταμού, το μεγαλύτερο βιολογικό εστιατόριο της Γαλλίας φέρνει τα ντόπια προϊόντα στο πιάτο. Οι χάρες του Darwin Eco-système (Oικο-σύστημα Δαρβίνος), όμως, δεν σταματούν στο φαγητό. Οι πρώην στρατώνες εδώ μεταμορφώθηκαν σ’ έναν αειφόρο, οραματικό χώρο αφιερωμένο στο πώς να καταναλώνουμε σωστότερα.

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 5
Φημισμένοι αμπελώνες πλαισιώνουν το μεσαιωνικό Saint-Emilion.

Μια αστική φάρμα, μια εντυπωσιακή υπαίθρια γκαλερί με τέχνη του δρόμου, σεζλόνγκ και skateparks προσφέρουν κάτι για όλους – μαζί με 24ωρους συνεργατικούς χώρους για ψηφιακούς νομάδες και εταιρείες που ενισχύουν την πράσινη οικονομία. Το Climax, ένα φεστιβάλ μουσικής, skate και διασκέψεων με οικολογική χροιά, αναμένεται να επιστρέψει επίσης φέτος το καλοκαίρι.

Βαλένθια: Πεντάλ και παέγια

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 6
Το βαλενθιάνικο Παλάτι των Τεχνών ρίχνει το βλέμμα στο μέλλον.

Στο ηλιόλουστο τοπίο της ισπανικής πόλης, γοτθικές και μπαρόκ προσόψεις ανταγωνίζονται για την προσοχή σας με τα αβανγκαρντίστικα αρχιτεκτονήματα του Καλατράβα. Η καινοτόμος Βαλένθια, όμως, δεν μένει μόνο στην επιφάνεια. Η πόλη υιοθέτησε σχέδια για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2030, ενώ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ψηφιοποίηση και τη μείωση των κοινωνικών επιπτώσεων του τουρισμού, ποντάροντας στην ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και άλλων εκπροσώπων του χώρου.

Χιλιόμετρα πάνω στη σέλα

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 7
Ταξιδάκι-αστραπή στην Αφρική… στο Βioparc.

Η Βαλένθια μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ποδηλατικό δίκτυο που ξεπερνά τα 160 χιλιόμετρα – με κερασάκι στην τούρτα το πάρκο του ποταμού Turia, ένα απ’ τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα της Ισπανίας. Η διαδρομή 9 χλμ. θα σας ταξιδέψει απ’ τα δυτικά στα ανατολικά της πόλης, απ’ την αφρικανική σαβάνα που έχει αναδημιουργηθεί πιστά στο Bioparc μέχρι την επιβλητική Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών.

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 8
Βουτιά στη βαλενθιάνικη ιστορία.

Οι πειρασμοί είναι άφθονοι για στάσεις ενδιάμεσα: μια συλλογή από 18 γέφυρες, σιντριβάνια, πεύκα, πορτοκαλιές, μουσεία και αξιοθέατα όπως το εντυπωσιακό Μέγαρο Μουσικής. Σε κοντινή απόσταση, στο τέρμα της διαδρομής, η μαρίνα και παραλίες όπως η πολυσύχναστη Platja del Cabanyal (Las Arenas) σάς περιμένουν να στρώσετε πετσέτα.

Εξερευνήστε την Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 9
Η μοντερνιστική Βαλένθια παίζει με τις εντυπώσεις.

Διαγαλαξιακό στολίδι σε μια πόλη γεμάτη ιστορία, το φιλόδοξο αρχιτεκτονικό μωσαϊκό του Σαντιάγο Καλατράβα αποτίνει φόρο τιμής στην επιστήμη και τον πολιτισμό. Ανάμεσά τους, το μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης Oceanogràfic, το σινεμά και πλανητάριο Hemisfèric –με μια κοίλη οθόνη 900 τ.μ.– το Μουσείο Επιστημών και το Παλάτι των Τεχνών Βασίλισσα Σοφία, όπου θα δείτε από συναυλίες κλασικής μουσικής μέχρι φλαμένκο και zarzuela (παραδοσιακή ισπανική όπερα).

Στάση για παέγια στο Φυσικό Πάρκο Albufera

Γνωρίστε τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022 - εικόνα 10
Παέγια με φρέσκα θαλασσινά στο Φυσικό Πάρκο Albufera.

Έξι σηματοδοτημένα μονοπάτια θα σας ξεναγήσουν στις ομορφιές της μεγαλύτερης λιμνοθάλασσας γλυκού νερού της Ισπανίας, την Albufera, 10 μόλις χλμ. νότια της Βαλένθια. Πάρτε μια γεύση από αυθεντική ισπανική παέγια στον τόπο όπου γεννήθηκε, μαζί με άλλες αγαπημένες συνταγές της βαλενθιάνικης κουζίνας, όπως στιφάδο με χέλι. Ανακαλύψτε τα γύρω ψαροχώρια –ιδανικά με ποδήλατο, ακολουθώντας την κυκλική διαδρομή 78 χλμ. Vuelta a l’Albufera– ή κάντε μια 40λεπτη βαρκάδα σ’ ένα παραδοσιακό albuferenc για να παρατηρήσετε τα διαφορετικά είδη πουλιών. Μπορεί η πόλη να αγκαλιάζει την καινοτομία, αλλά ξέρει να απολαμβάνει στο έπακρο τις απλές, καθημερινές χαρές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.