Άμστερνταμ: όχι (μόνο) η πόλη της αμαρτίας

Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας έχει καιρό που προσπαθεί να αποτινάξει την ταμπέλα της πόλης της ελευθεριότητας. Πλέον, με την γαστρονομική και καλλιτεχνική της άνθιση σε ακμή, η πόλη των 160 καναλιών επιστρέφει πανέτοιμη να αποκαταστήσει την φήμη της.

amsterdam

Τα τρία Χ του θυρεού της ήταν μια ευτυχής (;) σύμπτωση που βοήθησε στο να διαμορφωθεί η ταυτότητα της πόλης. ΧΧΧ όπως λέμε απαγορευμένες ουσίες που εδώ πωλούνται ελεύθερα, εργάτριες του σεξ πίσω από βιτρίνες, πινακίδες "Απαγορεύεται η ούρηση" δίπλα στα κανάλια. ΧΧΧ όπως θα περιγράφαμε μια ατμόσφαιρα φοιτητικού πάρτι με τη μυρωδιά της κάνναβης να πλανιέται στον αέρα. Έχοντας καθιερωθεί στις συνειδήσεις ως ταξιδιωτικός προορισμός όπου σχεδόν όλα επιτρέπονται, μετά το reset της πρώτης πανδημικής έξαρσης, το αμαρτωλό Άμστερνταμ ήρθε να αποκαταστήσει κάποιες αλήθειες.

Για αρχή ο θυρεός της πόλης απεικονίζει τους τρεις διαγώνιους σταυρούς του Αγίου Ανδρέα, επομένως όλα αυτά τα μαγνητάκια είναι περισσότερο θρησκευτικού περιεχόμενου παρά προκλητικού! Η πανέμορφη πόλη των 160 καναλιών, τoυ 1.158.000 χαλαρών κατοίκων και των 881.000 ποδηλάτων τους, έχει πολλά περισσότερα από coffee shops και clubs με live sex shows. Ακόμη και η "αμαρτωλή" κόκκινη γειτονιά διεκδικεί το σεβασμό που της αξίζει. Εκτός του ότι εδώ και χρόνια απαγορεύεται η φωτογράφηση των εργαζομένων του σεξ στις βιτρίνες, πλέον η περιοχή έχει γεμίσει αφίσες πραγματικών κατοίκων με το σύνθημα "I live here", προτρέποντας τους τουρίστες να διασκεδάσουν στη γειτονιά σαν να ήταν η δική τους…

Άμστερνταμ: όχι (μόνο) η πόλη της αμαρτίας - εικόνα 1
Να φερόμαστε στη γειτονιά σαν να ζούσαμε εκεί ζητούν οι κάτοικοι της Red Light District.

Απίθανες γαστρονομικές εμπειρίες, brunch σε χίπστερ μαγαζιά, προσεγμένα ποτά και γερές δόσεις τέχνης είναι μερικά από τα πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Άμστερνταμ. Αφού ενδώσεις στις "αμαρτίες" που σου αναλογούν…

Art is the answer

Άμστερνταμ: όχι (μόνο) η πόλη της αμαρτίας - εικόνα 2
Επισκέπτες από όλον τον κόσμο συγκεντρώνει το μουσείο Βαν Γκογκ.

Το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ολλανδία είναι, διόλου τυχαία, αυτό που είναι αφιερωμένο στον εθνικό της ζωγράφο. Το Μουσείο Βαν Γκογκ περιλαμβάνει την πιο πλήρη συλλογή πινάκων του ιδιοφυούς Ολλανδού, με αριστουργήματα όπως τα "Ηλιοτρόπια", τις αυτοπροσωπογραφίες του, αλλά και το "Υπνοδωμάτιο στην Αρλ", τον πίνακα για τον οποίο θα ήθελε να τον θυμούνται. Ένα μαγικό οπτικό ταξίδι στην ταραγμένη ζωή του Βίνσεντ βαν Γκογκ σε χρονολογική σειρά, όπου ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται την εξέλιξη της καλλιτεχνικής και προσωπικής διαδρομής του ζωγράφου.

Από τον ιμπρεσιονισμό στη street art, την οποία το Moco έχει "αγκαλιάσει" όσο λίγα μουσεία, καθώς συνδέει με μοναδικό αφιλτράριστο τρόπο το κοινό με τη σύγχρονη τέχνη. Σίγουρα το παραδοσιακό κτίριο που θυμίζει το σπίτι του Χάνσελ και της Γκρέτελ, δεν σε προδιαθέτει για την επίκαιρη και αυθάδη συλλογή έργων τέχνης: Μπάνκσι, Ζαν Μισέλ Μπασκιά, JR, Κιθ Χάρινγκ, Τζεφ Κουνς, Ντάμιεν Χιρστ, Γιαγόι Κουσάμα ανοίγουν διάλογο με τους λάτρεις της τέχνης.

Άμστερνταμ: όχι (μόνο) η πόλη της αμαρτίας - εικόνα 3
Αφιερωμένο στη street art είναι το μουσείο Moco.

Συνεχίζουμε τολμηρά με το πρωτοποριακό και πάντα συναρπαστικό Mediamatic. Είναι δύσκολο να ορίσεις τι ακριβώς είναι αυτό το ίδρυμα στο Άμστερνταμ, αφού διοργανώνει εκθέσεις, εκδηλώσεις και workshops πέρα από τα τετριμμένα. Από διαδραστικές εκθέσεις αφιερωμένες στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών και σεμινάρια σχετικά με τη βιωσιμότητα της παραγωγής τοπικών προϊόντων μέχρι μια έκθεση-αφιέρωμα στα drones με ελεύθερη ζώνη για "πέταγμα"! Το δημοφιλέστατο vegan εστιατόριό του με θέα στο κανάλι είναι ακόμη ένας από τους πολλούς λόγους για να βρεθείς εκεί.

Από τις όχθες του ποταμού Άμστελ, θα χρειαστεί να πάρεις το φέρι από το σταθμό Centraal και να περάσεις απέναντι στο βόρειο τμήμα της πόλης, το Noord, για τον πολυχώρο Tolhuistuin, με τη δημοφιλέστατη ηλιόλουστη βεράντα για καφέ και φαγητό και τις 3 αίθουσες συναυλιών. Το πρόγραμμα των live είναι τόσο ποικίλο που δύσκολα δεν θα βρεις κάτι στο γούστο σου. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από το φαγητό και τη μουσική, στο Τolhuistuin μπορείς να δεις εκθέσεις, προβολές ή ακόμη και να κάνεις μάθημα χιπ χοπ!

Η γαστρονομία αντεπιτίθεται

Άμστερνταμ: όχι (μόνο) η πόλη της αμαρτίας - εικόνα 4
Στο "De Kas", η υψηλή γαστρονομία συναντά την εποχικότητα.

Πόσες φορές θα σου συμβεί να γευματίσεις μέσα σε ένα θερμοκήπιο; Αντίστοιχα πόσο συχνά τρως φαγητό, το οποίο προέρχεται κατά 80% από τις καλλιέργειες του ίδιου του σεφ; Όταν πριν από 20 χρόνια ο σεφ De Kas ξεκινούσε να φυτεύει σε μια έκταση 10 χλμ. από το Άμστερνταμ οτιδήποτε σκόπευε να σερβίρει στο εστιατόριό του, το concept "from plant to plate" δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα. Σήμερα το "De Kas" παραμένει υπέρμαχος της βιωσιμότητας, προτείνοντας μόνο εποχικά προϊόντα από τον "κήπο" του. Όσο για το "Wilde Zwijnen", θεωρείται δικαίως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια της πόλης, αφού δεν έχεις ιδέα τι θα προσγειωθεί στο τραπέζι σου, πάρα μόνο ότι θα είναι εξαιρετικό. Το μενού-έκπληξη αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση του σεφ, ωστόσο τα απαραιτήτως ντόπια προϊόντα και η εποχικότητα είναι η βάση όλων των πιάτων. Aν αφεθείς στο άγνωστο, θα απολαύσεις μια casual γαστρονομική κουζίνα και πιθανότατα θα συναντήσεις κυνήγι, παντζάρια σε διάφορες υφές και ασφαλώς μήλα στο επιδόρπιο – μικρό spoiler για τους πιο διστακτικούς.

Άμστερνταμ: όχι (μόνο) η πόλη της αμαρτίας - εικόνα 5
Στην προσιτή ψαροφαγία ειδικεύεται το εστιατόριο "Pesca".

Καλώς ήρθατε στο Θέατρο του Ψαριού! Έτσι αυτοαποκαλείται το εστιατόριο "Pesca" και είναι συνεχώς έτοιμο για show. Εκπροσωπώντας με τον πιο εμφατικό τρόπο την προσιτή ψαροφαγία, το "show" αυτό δεν διαθέτει μενού, σερβιτόρους και τυπικότητες. Οι σεφ σε συμβουλεύουν τι και πόσο ψάρι θα μοιραστείς με την παρέα σου, προτείνουν συνοδευτικά, παραγγέλνεις και το κρασί και αναμένεις το buzzer όταν το γεύμα είναι έτοιμο. Αυλαία!
 

Άμστερνταμ: όχι (μόνο) η πόλη της αμαρτίας - εικόνα 6
Το μενού αλλάζει ανάλογα με την όρεξη του σεφ στο "Wilde Zwijnen".

Στο "Salmuera" ο προσανατολισμός είναι σαφής: κρέας! Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη εκδοχή του αργεντίνικου εστιατορίου που λοξοκοιτάζει προς μεξικάνικες και περουβιανές γεύσεις. Κοπές όπως entrecote και tenderloin, απίστευτα τρυφερές και ζουμερές, ανταγωνίζονται τη σπεσιαλιτέ Lechon, χοιρινό σιγοψημένο για 8 ώρες, που έχει μαριναριστεί σε "νερό Salmuera".

The Dutch brunch

Άμστερνταμ: όχι (μόνο) η πόλη της αμαρτίας - εικόνα 7
Ναός του veggie brunch ειναι το "Factry Girl".

Τη μάχη του καφέ κέρδισε ένας Ολλανδός έμπορος, όταν πρώτος στην Ευρώπη κατάφερε να αποκτήσει τους σπόρους του καφέ και να τους φυτέψει στον βοτανικό κήπο του Άμστερνταμ το 1616. Λοιπόν η χώρα ξέρει από καλό καφέ! Μια μοναδική εμπειρία, όχι μόνο καφέ, θα ζήσεις στο "De Koffieschenkerij", στο παλιό σκευοφυλάκιο του Oude Kerk, το οποίο, με χρονιά ανέγερσης το 1306, είναι το παλαιότερο κτίριο της πόλης. Σε ό,τι αφορά τo εμβληματικό "Winkel 43", θα το αναγνωρίσεις από μακριά, καθώς στην είσοδό του υπάρχει μόνιμα μια ουρά, είτε περνάς Κυριακή βράδυ είτε Δευτέρα πρωί όταν έχει λαϊκή. Δικαιολογημένη η ουρά; Απαντάω με ένα μεγάλο "ναι" και εξηγώ. Παρότι τείνω να αποφεύγω τα μαγαζιά με μεγάλο hype (και ουρές) έδωσα μια ευκαιρία στο συγκεκριμένο… λόγω μυρωδιάς. Η σπιτική, ζεστή, τραγανή μηλόπιτα (Appeltaart) είναι σαν αγκαλιά από μια Ολλανδή γιαγιά. Ή τέλος πάντων κάτι τόσο comfort και οικείο που μοιάζει σουρεαλιστικό.

Στην απίθανη –μακριά από τον τουριστικό χαμό– γειτονιά De Pijp βρίσκεται το αγαπημένο μαγαζί των Ολλανδών για brunch. Στο "Bakers & Roasters" δεν κάνουν κρατήσεις, οπότε κάνεις υπομονή, αλλά ανταμείβεσαι με πληθωρικά αβγά Navajo με pulled pork ή με κάποιο από τα λαχταριστά κέικ που βλέπεις στη βιτρίνα. Στην ίδια περιοχή συναντάμε και τον vegetarian-vegan ναό του brunch "Factory girl", που συγκεντρώνει κυρίως μη vegan κοινό! Το διάσημο επιδόρπιο Coco Αnjela με αέρινη κρέμα, μπισκότα και κόκκινα φρούτα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί των vegan γεύσεων.

Αντισυμβατικά κοκτέιλ και ντόπιες μπίρες

Άμστερνταμ: όχι (μόνο) η πόλη της αμαρτίας - εικόνα 8
Πρωτοποριακές εκθέσεις, εκδηλώσεις και workshops στο Mediamatic.

Κάποιοι διαβάζουν, άλλοι παίζουν επιτραπέζια, ενώ ένας παρακολουθεί ματς στο laptop του πίνοντας μπίρα. Στο ιδιωματικό "Check point Charlie", οι βροχερές Κυριακές μπορεί να είναι εξαιρετικά πολυσυλλεκτικές. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι βαρετές, αφού ο χώρος του all-day café bar έχει από τραπέζι μπιλιάρδου μέχρι φλιπεράκι Iron Maiden! Βέβαια, Ολλανδία σημαίνει μπίρα και μάλιστα Brouwerij, που θα τη βρεις σε όλες σχεδόν τις παμπ του Άμστερνταμ, αλλά το καλύτερο μέρος για να τη δοκιμάσεις είναι το ίδιο το ζυθοποιείο. Στο δημοφιλές στέκι "Brouwerij 't IJ", δίπλα στον ανεμόμυλο De Gooyer, θα τσιμπολογήσεις και τυρί γκούντα από τον γείτονα παραγωγό.


Αφήνοντας την κλασική μπιραρία, κατευθυνόμαστε προς το εμπνευσμένο από τον Αμερικανό ζωγράφο και ποιητή Ζαν-Μισέλ Μπασκιά "Bar Basquiat". Το cool μπαρ αφήνει την αυθάδικη ιδιοφυΐα του καλλιτέχνη να φανεί σε λεπτομέρειες σε όλο τον πανέμορφο χώρο, αρκεί να τις παρατηρήσετε. Μπίρα δικής τους εμφιάλωσης και κοκτέιλ με urban exotica χαρακτήρα δίνουν το στίγμα της μπάρας. Τα βλέμματα τραβάει, όμως, και μια τροπική όαση δίπλα σε ένα κανάλι της πόλης, με βραβευμένο ασιατικό εστιατόριο και κομψό μπαρ. Στο "Waterkant" θα βρεις μια ενημερωμένη κοκτέιλ λίστα με επίκεντρο το τζιν, καθώς και θεματικές πάρτι βραδιές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.