Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο

Η μητρόπολη των μητροπόλεων άνοιξε και πάλι τις πύλες της, με τις παράλληλες λεωφόρους της να λάμπουν πιο δυνατά από ποτέ, προσπαθώντας να ξορκίσουν μια και καλή την καταχνιά των μοναχικών γιορτών του 2020.

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο

Η μητρόπολη των μητροπόλεων άνοιξε και πάλι τις πύλες της, με τις παράλληλες λεωφόρους της να λάμπουν πιο δυνατά από ποτέ, προσπαθώντας να ξορκίσουν μια και καλή την καταχνιά των μοναχικών γιορτών του 2020. Ο καλύτερος τρόπος για να τη βοηθήσουμε να το κάνει; Να γιορτάσουμε μαζί της τον ερχομό του 2022!

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 1
Διάφανα igloos και τραπεζάκια έξω προσφέρουν νέα εμπειρία εστίασης για τους Νεοϋορκέζους.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων για το Άγαλμα της Ελευθερίας ανέβηκαν κατά 50%, η Times Square άρχισε να έχει ξανά ώρες αιχμής και στην καντίνα των «Halal Guys», διάσημη για τις street πιατέλες της με ρύζι και μοσχάρι ή κοτόπουλο, σχηματίζονται ξανά ουρές, που μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα: μετά από 18 μήνες καραντίνας, η Νέα Υόρκη έχει ανοίξει τις πύλες της κι οι διεθνείς της επισκέπτες τη γεμίζουν ξανά, φέρνουν continental αέρα στους δρόμους, τις πλατείες, και τα στέκια της, και δίνουν στην πόλη και τους επαγγελματίες της λόγο να χαμογελούν. Η σταδιακή άνοδος σε κρατήσεις, πωλήσεις και προσελεύσεις δείχνει ότι η φετινή γιορτινή περίοδος δεν θα έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Όμως –το καλύτερο– χωρίς τις ορδές των οργανωμένων groups (που αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη απαρτία την άνοιξη του 2022), η φετινή γιορτινή Νέα Υόρκη δεν θα έχει και καμία σχέση με την επόμενη. Σημειώστε, λοιπόν, όλους τους τρόπους με τους οποίους θα την απολαύσουμε.

Φώτα, φώτα, κι άλλα φώτα

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 2
Oυρές στα food carts σημειώνονται ξανά, δίνοντας ζωή στην πόλη.

Μετά από μια μουντή και θλιβερή χρονιά για τη Νέα Υόρκη, η πόλη αναμένεται τα φετινά Χριστούγεννα να είναι πιο φωτεινή από ποτέ, με εκατομμύρια λαμπιόνια να αντανακλούν τη χαρά της για την επιστροφή στη λαμπερή της κανονικότητα. Το πιο διάσημο δέντρο του κόσμου (σχεδόν 25 μέτρα ύψος, φέτος) αστραποβολά ήδη στην πλατεία του Rockefeller Center, που αποτελεί το επίκεντρο των νεοϋορκέζικων εορτασμών, ενώ πέρα από τις περίτεχνες βιτρίνες (ειδικά «Barneys», «Bloomingdale's», «Macy's», «Tiffany’s» και πάνω απ’ όλα το «Saks Fifth Avenue») που θα μετατρέψουν το window shopping σε μια εμπειρία-εξτραβαγκάντσα, διάφορα τοπόσημα της πόλης, όπως το Central Park, ο Βοτανικός Κήπος του Μπρούκλιν και ο Ζωολογικός Κήπος του Μπρονξ, θα μετατραπούν σε θεαματικά φωτο-τοπία, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα. από τη χορταστική υπερβολή μέχρι τον εντυπωσιακό φουτουρισμό.

Χαρακτηριστικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο λαμπιόνια έχουν ανάψει πάνω από τον Βοτανικό Κήπο του Μπρούκλιν, ενώ ακόμη πιο ενισχυμένη έχει επιστρέψει στη δεύτερη χρονιά της η φωτεινή εγκατάσταση του Βοτανικού Κήπου της Νέας Υόρκης, όπου το NYBG Glow! αποτελεί ένα από τα πλέον αναμενόμενα lightshows της χρονιάς. Σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα φωτισμένων διαδρομών ανάμεσα στους κήπους θα οδηγούν σε φαντασμαγορικά χορευτικά shows, επιδείξεις γλυπτικής στον πάγο, και φυσικά, πεντανόστιμες λιχουδιές σε δεκάδες food stalls.

Η Μεγάλη Μπάλα ετοιμάζεται να πέσει

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 3
Η Μεγάλη Μπάλα ετοιμάζεται να πέσει

Με περίπου ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές να την παρακολουθούν στις οθόνες τους κάθε χρόνο, η πρωτοχρονιάτικη αντίστροφη μέτρηση της Νέας Υόρκης –και μια από τις πιο λαμπερές στον κόσμο– ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά τους επισκέπτες στην Times Square, για να δουν μαζί την μπάλα να πέφτει, μετά τη μοναχική, κεκλεισμένων των… οδών τελετή της περασμένης (Πρωτο)χρονιάς. Το περσινό Ball Drop, μάλιστα, ήταν το μόνο που έγινε χωρίς Νεοϋορκέζους (ή τουρίστες) παρόντες, σε μια ιστορία που μετρά συνεχείς τελετές από το 1907 μέχρι σήμερα – ακόμη και στα 1942 και 1943, που η πόλη βρισκόταν σε βραδινή συσκότιση λόγω του πολέμου, οι πολίτες μαζεύτηκαν στην πλατεία τους για να μετρήσουν αντίστροφα, τηρώντας σιγή ενός λεπτού εις μνήμην των πεσόντων.

Ίσως το πιο στριμωγμένο μέρος να βρεθεί κανείς την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, αλλά τόσο ειδωλοποιημένο από την pop κουλτούρα, ώστε καταφέρνει να τρυπώσει στη bucket list ακόμη και των πιο κυνικών ταξιδευτών, το New Year’s Ball Drop φέτος θα έχει πρόσθετη συγκινησιακή φόρτιση, αλλά και πιθανά αυξημένη προσέλευση. Οπότε έχετε υπόψη ότι παρότι οι συναυλίες και τα shows που προηγούνται της χαρακτηριστικής αντίστροφης μέτρησης ξεκινούν στις 6 το απόγευμα, ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται αρκετές ώρες πριν. Οι φετινοί καλλιτέχνες δεν έχουν ανακοινωθεί όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, η περσινή τελετή όμως περιλάμβανε ονόματα όπως η Σίντι Λόπερ, η Γκλόρια Γκέινορ και ο Machine Gun Kelly, ενώ η πρόσβαση στο χώρο του Ball Drop περιλαμβάνει έλεγχο πιστοποιητικών πλήρους εμβολιασμού.

Το Broadway άνοιξε ξανά

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 4
Αγαπημένα υπερθεάματα όπως το «Chicago» φώτισαν ξανά το Broadway με τις λαμπερές μαρκίζες τους.

Σπουδαία κλασικά υπερθεάματα, όπως το «The Lion King», το «Hamilton» και το «Chicago», φώτισαν ξανά τη θεατρική γειτονιά με τη λάμψη από τις μαρκίζες τους, συγκεντρώνοντας ουρές δεκάδων μέτρων έξω από τα ticket booths της Times Square. Παράλληλα, στο παλμαρέ των νέων openings ξεχωρίζουν παραστάσεις σαν το «To Kill a Mockingbird» σε απόδοση του Άαρον Σόρκιν (γνωστός και από τα «The Newsroom» και «The Social Network»), με τον Εντ Χάρις να δίνει σκυτάλη στον Γκρεγκ Κινίαρ στο ρόλο του Atticus Finch από 5 Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα, μετά τη σαρωτική του off Broadway επιτυχία, το πέρασμά του από τις μεγάλες σκηνές θα κάνει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022 το τρίωρο έπος της γιγάντωσης της αμερικανικής οικονομίας, όπως απεικονίζεται στο «The Lehman Trilogy», σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες – καλή ευκαιρία να κάνετε σύγκριση με την ελληνική απόδοση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θοδωρόπουλου, που κάνει το δικό της σουξέ στην Αθήνα.

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 5
Λουσμένα στο φυσικό φως θα φιγουράρουν από φέτος τα έργα του The Met, χάρη στη γυάλινη οροφή που εγκαταστάθηκε.

Παράλληλα, η ομάδα του New York City Ballet επιστρέφει στις διά ζώσης εμφανίσεις της με την κλασική παράσταση που αποτελεί παράδοση της πόλης: τον «Καρυθραύστη» του Τσαϊκόφσκι που, από την πρώτη του παραγωγή το 1954 μέχρι σήμερα θεωρείται μπαλέτο-αριστούργημα αλλά και έμβλημα της χριστουγεννιάτικης Νέας Υόρκης. Η περσινή εκδοχή μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένη, η φετινή όμως, που θα παίζεται από 26 Νοεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου, έχει επιστρέψει ακόμη πιο μεγαλειώδης, με περισσότερα από 300 άτομα στη διανομή, μεταξύ των οποίων 90 χορευτές και 62 μουσικοί.

Έμαθαν κι οι Νεοϋορκέζοι τα τραπεζάκια έξω

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 6
Στέκια όπως το «Bryant Park Grill» βλέπουν τις σάλες τους να γεμίζουν.

Και τα έμαθαν όχι μόνο απ’ την καλή αλλά κι απ’ την ανάποδη. Ο δήμος έδωσε για πρώτη φορά άδειες για υπαίθριους χώρους στα καταστήματα εστίασης κατά την επανεκκίνηση από τα lockdown, κι έτσι μικρά συνοικιακά μαγαζιά γλίτωσαν από τη χρεοκοπία, μετατρέποντας την ευκαιρία αυτή σε ευφάνταστα νέα spots που γέμισαν την πόλη με αμέτρητα gazebos, αίθρια, pop up βεράντες και κρυφές αυλές, αλλά και αυτοσχέδιες σταθερές καντίνες που εξαπλώθηκαν στα πεζοδρόμια και τους δρόμους.

Στο West Village, για παράδειγμα, το «Bandits» είναι ένα ρετρό diner που μοιάζει να προσγειώθηκε στην άκρη του πεζοδρομίου, ενώ στο Lower East Side το «Forsythia» σερβίρει την κομψή, χειροποίητη ιταλική κουζίνα του σε ντιζαϊνάτο ημιυπαίθριο χώρο με διάφανη οροφή, και σημεία όπως το «City Vineyard» στην Tribeca, ή το «Bryant Park Grill» στο ομώνυμο πάρκο, σερβίρουν σε see-through πλαστικά igloos, συμβάλλοντας σε μια ολοκαίνουργια εμπειρία εστίασης για τη Νέα Υόρκη, γυαλιστερή χάρη στην αίσθηση τόσο του νεωτερισμού, όσο και της ασφάλειας που έφερε στο τραπέζι. Νέα hits όπως το «Thai Diner», απ’ την άλλη, το ταϊλανδέζικο σουξέ της Nolita, που γεννήθηκε απ’ τις στάχτες του άκρως επιτυχημένου «Uncle Boons» όταν το τελευταίο αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της πανδημίας, δείχνει πως το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που έφεραν τα τραπεζάκια-έξω, έδωσε νέα πνοή στη γαστριμαργική σκηνή της πόλης.

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 7
Οι βιτρίνες του Saks Fifth Avenue μετατρέπουν το window shopping σε εξτραβαγκάντσα.

Τώρα, όμως, που ο Δήμος σκέφτεται να μονιμοποιήσει την κατάσταση, μαζί με τον καλό καιρό φαίνεται να τελειώνει και η υπομονή των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι, άμαθοι από το τι σημαίνει να μοιράζεσαι το πεζοδρόμιο με τραπεζάκια που καταλαμβάνουν ολοένα περισσότερο χώρο, είναι στα κάγκελα. Καταγγέλλουν την υποβάθμιση των γειτονιών τους λόγω της όχλησης από τους θαμώνες, οπότε απολαύστε υπεύθυνα, σεβόμενοι το χαρακτήρα των περιοχών και τις αντοχές των κατοίκων τους...

Η πόλη ξαναγεμίζει τέχνη

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 8
Περισσότερα από 1 εκατομμύριο λαμπιόνια έχουν ανάψει πάνω από τον Βοτανικό Κήπο του Μπρούκλιν.

Καλά, πάντα γεμάτη ήταν, αλλά τώρα μπορούμε να την απολαύσουμε κι εμείς ξανά, κι από πού να πρωταρχίσουμε. To Museum of Modern Art (www.moma.org) μπορεί επιτέλους να επιδείξει τις ολοκαίνουργιες, άνω των 3 χιλιάδων τετραγωνικών πτέρυγες, που προστέθηκαν στον εκθεσιακό του χώρο μόλις στις αρχές του 2020, για να κλείσουν αμέσως μετά. Στεγασμένες σε τρεις από τους 77 ορόφους του 53W53, ενός από τους πιο πρόσφατους ουρανοξύστες του Μανχάταν, ύψους 320 μέτρων, οι νέες πτέρυγες είναι ένα έργο μοντέρνας τέχνης από μόνες τους, στις αίθουσές τους όμως αποκαλύπτονται φέτος περισσότερα από 350 νεοεκτιθέμενα έργα, με θεματικές όπως η τέχνη κατά της εξουσίας (Divided States of America), η διαχρονική γοητεία του Bauhaus (Bauhaus and Beyond) και οι φιλίες που πυροδότησαν τη γαλλική αβανγκάρντ (Picasso, Rousseau, and the Paris Avant-Garde).

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 9
Όχι πως είχε αδειάσει ποτέ, αλλά η πόλη είναι ξανά γεμάτη τέχνη και ανυπομονεί να την επιδείξει.

Φρεσκαρισμένο έχει επιστρέψει και το The Met, που πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια με τη μισή του έκταση κλειστή για εργασίες αναβάθμισης. Φέτος, το όφελος των εργασιών αυτών είναι λαμπερό σαν τον νεοϋορκέζικο ουρανό, αφού το ταβάνι του μουσείου αντικαταστάθηκε από γυάλινη οροφή, λούζοντας με φυσικό φως περισσότερα από 500 έργα του Καραβάτζιο, του Γκόγια, του Ρούμπενς και άλλων. Από τις 10 Δεκεμβρίου, δε, την ίδια φωτεινή στέγη θα μοιράζεται η κληρονομιά του Γουόλτ Ντίσνεϊ, μέσα από την έκθεση «Inspiring Walt Disney: The Animation of French Decorative Arts» για τον τρόπο που η ευρωπαϊκή τέχνη επηρέασε τους οπτικούς κώδικες, αλλά και τα θεματικά πάρκα των Disney Studios.

Σε πιο ποπ μοτίβα, παιδί της Νέας Υόρκης όσο λίγοι άλλοι, ο Άντι Γουόρχολ έχει τη δική του τιμητική στο μουσείο φωτογραφίας Fotografiska, με 120 φωτογραφίες του (20 εκ των οποίων δεν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν) να αποκαλύπτουν τη δική του οπτική για την πόλη, τη ζωή, την τέχνη και… την εφήμερη ματαιότητα όλων αυτών. Παράλληλα, τη σχέση του Γουόρχολ με τη θρησκεία εξερευνά το Μουσείο του Μπρούκλιν (www.brooklynmuseum.org) μέσα από την έκθεση Andy Warhol: Revelation (έως τις 22 Ιουνίου), που επίσης αφιερώνει τους χώρους του στον οίκο Ντιόρ, με περισσότερα από 200 haute couture φορέματα-έργα τέχνης να συνθέτουν το «Christian Dior: Designer of Dreams» (έως τις 20 Φεβρουαρίου). Τέλος, η αμφιλεγόμενη, «πολυαισθητηριακή» έκθεση «Banksy: Vandal or Artist» προσφέρει μια εγκολπωτική καταβύθιση στον αιρετικό κόσμο του μυστηριώδους street artist, με περισσότερα από 80 αυθεντικά έργα του, αλλά και αρκετά υψηλής πιστότητας αντίτυπα να απλώνονται σε 24,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Μια VR εμπειρία συμπληρώνει την επίσκεψη που, στο τέλος της, μας οπλίζει με όλα τα εχέγγυα ώστε να πάρουμε θέση στο ηθικό δίλημμα του αν η δουλειά ενός «τρομοκράτη» του καλλιτεχνικού κατεστημένου μπορεί ή όχι να «φυλακίζεται» σε ένα εκθεσιακό κλουβί και να μοστράρεται έναντι $30 ανά επισκέπτη. Φαντάζεστε καλύτερο μέρος γι’ αυτήν τη συζήτηση, από το κέντρο του Μανχάταν;

Food & drink Spots που θα θυμαστε

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 10

Burger Joint
Ανακαλύψτε το πιο διάσημο «καλά κρυμμένο μυστικό» της πόλης, τραβώντας τη βελούδινη κουρτίνα στους διαδρόμους του ξενοδοχείου «Thompson Central Park» (πρώην «Le Parker Meridien»), για να βρεθείτε στο «Burger Joint». Αυτό το speakeasy μπεργκεράδικο μαζεύει ατέλειωτες ουρές για τα μόλις δύο burgers του (με τυρί ή σκέτο), που είναι αρκετά νόστιμα ώστε κανείς να μην έχει φύγει παραπονεμένος μετά την αναμονή...

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 11

Dingaling
Εσείς θα θέλατε πάγο στο banana bread σας; Θέλετε δεν θέλετε θα τον έχετε, αφού το Banana Bread Daquiri πίνεται μόνο παγωμένο κι έχει γίνει signature κομμάτι του «Dingaling», ενός από τα πιο buzzed κοκτεϊλάδικα στο Alphabet City. Εκεί, σε ατμόσφαιρα σπιτίσιου γιορτινού καλέσματος και με τα blenders να δίνουν τέμπο, κλασικά cocktails σαν το Grasshopper κάνουν θριαμβευτική επάνοδο, πλάι σε hot dogs σε fun παραλλαγές.

Η Νέα Υόρκη είναι το πρωτοχρονιάτικο μας όνειρο - εικόνα 12

Skirt Steak
«Skirt Steak» όνομα και πράγμα είναι το νέο hot μπριζολάδικο της Νέας Υόρκης, όπου ο Laurent Tourondel ετοιμάζει ένα και μόνο κομμάτι κρέας: μοσχαρίσιο διάφραγμα. Φυσικά, δεν είναι ένα απλό μοσχάρι, αλλά αμερικανικό Wagyu, που σερβίρεται παρέα με όσες τηγανητές πατάτες τραβάει η όρεξή σου, προσφέροντας ένα αγχολυτικό αντίδοτο στο να χάνεσαι σε ένα μενού. Έτσι, μπορείς να εστιάσεις περισσότερο στο social fun του πράγματος...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.