Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται

Η βασίλισσα του Βορρά επενδύει στην εξωστρέφεια που έχει έτσι κι αλλιώς στη φύση της και παρουσιάζει ένα ανανεωμένο πρόσωπο με έμφαση στη γαστρονομική πρωτοτυπία, αλλά και στις επενδύσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται

Σαν να μην πέρασε μια μέρα καραντίνας μας περίμενε η Θεσσαλονίκη στο καθιερωμένο φθινοπωρινό μας ραντεβού, με τη φυσική της εξωστρέφεια να αποτελεί το γοητευτικότερο από τα πολλά θέλγητρά της. Ανανεωμένα αγαπημένα στέκια, νέα κοσμικά φαβορί, αλλά και πάμπολλα projects σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με ορίζοντα αποκάλυψης διάσπαρτο μέσα στις τέσσερις εποχές του 2022, συνθέτουν ένα παλίμψηστο προτάσεων, που βγάζει τους επισκέπτες της πόλης στους δρόμους να ρουφούν την ατμοσφαιρική ποιότητα μιας γωνιάς της Ελλάδας, η οποία, με κάποιον τρόπο σχεδόν μαγικό, καταφέρνει κάθε της όψη να μοιάζει με ακαταμάχητο κινηματογραφικό καρέ.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 1
© IΣΑΑΚ ΒΑΒΟΥΡΑΣ

Κι αν για την ώρα αυτή της η ποιότητα μένει εκτός των φακών των χολιγουντιανών παραγωγών που έχουν έρθει στην πόλη, η ανάδειξή της σε κινηματογραφικό hub, χάρη στις προσπάθειες της Περιφέρειας Μακεδονίας και της σύμπνοιας του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) με τα βουλγαρικά Nu Boyana Studios και την αμερικανική Nu Image, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει και σ’ αυτό, με το ΕΚΟΜΕ να κορτάρει τουλάχιστον τέσσερις νέες παραγωγές για το 2022.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 2
© VAVDINOUDIS

Περιμένοντας το κοντινό της, πάντως, η Θεσσαλονίκη αλλάζει μορφές σε κάθε στροφή, σαν ένας αστικός κύβος του Ρούμπικ σε συνεχή κίνηση: Από την πρόσφατα πεζοδρομημένη Στρατηγού Καλλάρη, που αποκαλύφθηκε σαν ακατέργαστο διαμάντι μετά την πρόσφατη ανάπλασή της (με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου), μέχρι τη σαγηνευτική γρετζάδα των Άνω Λαδάδικων, όπου η οδός Ερνέστου Εμπράρ μοιάζει να έχει μεταμορφωθεί σε εναλλακτικό food court με πάγκους, λαμπιόνια και μυρωδιές, πλάι σε μαγαζιά με ανταλλακτικά για μηχανάκια και γκρίζα ρολά που κρύβουν πίσω τους προβάδικα· κι από εκεί στα ολόλαμπρα μαγαζιά που ανοίγουν στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, ανταγωνιζόμενα την premium φιγούρα του διπλανού τους, οι πιάτσες του κέντρου μοιάζουν μπλεγμένες σε ένα συνεχές twist and shake.

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι γρήγορες κινήσεις της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, σε συντονισμό με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, πέτυχαν την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO, στα ανατολικά, το ζηλευτό παράδειγμα του «Ergon East Agora» (Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 50, 2311119222), όπου μοδάτο crowd και μπόχο παρέες ανταλλάσσουν στιλιστικά tips σε ένα καταπράσινο καρτποσταλικό σκηνικό με φόντο το ευρωπαϊκής πνοής mega deli, λειτουργεί ως υπόδειγμα μιας πιο ήπιας επαφής του Θεσσαλονικιού με το περιβάλλον του. Νοηματοδοτεί έτσι την τάση των ανοιχτών πάρκων πολυεστίασης, σαν το «Food Truck Park SKG» (Καπετάν Ντόγρα 31, 6955768730) με τις καντίνες στην Πυλαία, αλλά και την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για τη μετατροπή ανοιχτών οικοπέδων σε πολυχώρους που φέρνουν στο προσκήνιο μια πιο δημιουργική, πανδημικά safe πλευρά της θεσσαλονικιώτικης επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, σχέδια σαν την αμφιλεγόμενη ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, αλλά και τη μεγαλόπνοη πρόταση για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο –που θα φέρει πισίνες μέσα στον Θερμαϊκό και θα αναδείξει την παραθαλάσσια χάρη όλη των όμορων δήμων μέσα από βοτανικούς κήπους, άξονες περιπάτου και πάρκα αναψυχής– βλέπουν τη λάμψη τους να θαμπώνει από έργα που ξεκίνησαν για να σταματήσουν, όπως η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, που πέρασε δύο χρόνια σκλαβωμένη στις λαμαρίνες της πριν ο Δήμος ξηρύξει όπισθεν ολοταχώς το στο έργο, ή από τις σκόνες που σηκώνουν ακόμη οι διαμάχες για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όμως, για κάθε τέτοια περίπτωση, υπάρχει και μια ανάπλαση σαν αυτή της Αγοράς Μοδιάνο, που περιμένει το φωτισμό της Ελευθερίας Ντεκώ για να γίνει ένα νέο ατμοσφαιρικό τοπόσημο της πόλης. Μιας πόλης που, προικισμένη με μια επίμονη σινεμασκόπ ομορφιά, δεν παύει να ανανεώνει την πίστη μας στην ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί αστική γοητεία, ακόμη κι αν, τις περισσότερες φορές, αυτό συμβαίνει μάλλον κατά τύχη. Αυτή η τύχη της Θεσσαλονίκης είναι, όμως, κι ένα ακόμη κομμάτι της πολυπρόσωπης γοητείας της.

Γαστρονομία: Παλιές και νέες δυνάμεις σε δημιουργική αναδιάταξη

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 3
Την εστιατορική του αρχοντιά άπλωσε στο νέο του χώρο το «Clochard».

Από προχωρημένα streetfood concepts που αμφισβητούν την κυριαρχία των τροφαντών τυλιχτών στους δρόμους της πόλης, μέχρι φευγάτα νεοκαφενεία που εντυπωσιάζουν με τη δημιουργική τους τόλμη, κι από κλασικά αστικά στέκια που επανήλθαν απ’ το lockdown με ανεβασμένες στροφές μέχρι ιστορικά ονόματα που ξαναμπαίνουν στην πιάτσα με όρεξη κι ορμή, ο εστιατορικός χάρτης της πόλης, γεμάτος μετακινήσεις, ανακατατάξεις, αλλά και συναρπαστικές νέες αφίξεις, ξεδιπλώνεται σαν μια πεντανόστιμη to-do list, που θα κάνει τους καλοφαγάδες επισκέπτες της πόλης να εύχονται να είχαν κλείσει δωμάτιο για μερικές ημέρες παραπάνω.

Νέα και ωραία

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 4
Εντυπωσιακή η σάλα του «Salonica», όπου μεγαλουργεί ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου.

Με ιστορία βαριά όσο και το όνομά του, αλλά χώρο ολοκαίνουργιο και όρεξη φρεσκαρισμένη, το «Clochard» (Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως, 2310239805) περνάει φέτος στη νέα εποχή του, έχοντας αλλάξει έδρα που του εξασφαλίζει, επιτέλους, την άνεση να απλώσει όχι μόνο τη γαστρονομική του πρόταση, αλλά και την εστιατορική του αρχοντιά. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Excelsior», ο Γιώργος Βασίλογλου και ο γιος του Αλέξανδρος γεμίζουν το χώρο με τη θέρμη πεπειραμένων οικοδεσποτών (και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, για έναν τίτλο με σαράντα και πλέον χρόνια ιστορίας) κι ο σεφ Σωτήρης Ματζαράκης υπογράφει ελληνόστροφη κουζίνα γαλλικών επιρροών, γαλαντόμα σε εντάσεις και κομψή στην comfort στρογγυλάδα της. Το μυλοκόπι, αχνιστό σε σάλτσα κακαβιάς με φρέσκα λαχανικά, αλλά και η γαλοπούλα με νιόκι πατάτας, γλυκομπίζελα και σάλτσα Ξινόμαυρου είναι δύο μονάχα από τα highlights ενός μενού το οποίο συμπληρώνουν εκλεκτές κοπές, όπως το φιλέτο Limousine που σερβίρεται αλά Τουρνεντό Ροσίνι με τρούφα και φουαγκρά.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 5
Οι προσδοκίες όλης της πόλης συγκεντρώνονται στην επανεκκίνηση του «Όλυμπος - Νάουσα».

Ανανεωμένο έχει επιστρέψει στον καλοφαγικό χάρτη της πόλης και το «Οψοποιών Μαγγανείαι» (Μαρίας Κάλλας 27, Καλαμαριά, 2310889699), που ήδη από το καλοκαίρι έχει μεταφερθεί στον νέο χώρο του, λύνοντας εν μέρει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εστιατορικής του πορείας: τη μεγάλη αναμονή για κράτηση. Και λέμε εν μέρει, διότι πιάτα όπως το χοντροκομμένο ταρτάρ μόσχου με κρόκο αβγού, τα burger από Black Angus, τα χειροποίητα νιόκι με κρέμα παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα, αλλά και steaks με marbling που αξίζει καδράρισμα, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στρατιές θαυμαστών στα τραπεζάκια της σεφ και ιδιοκτήτριας Ντίνας Βογιατζόγλου. Σε αντίστοιχα μοτίβα εκλεκτής κρεατοφαγίας κινείται και το «L’Albero della Vita» (Φιλίππου 17, 2316018040), υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Μπολάνη (παλιού συνεργάτη της Ντίνας Βογιατζόγλου), που άναψε μαντέμια το περασμένο καλοκαίρι και πλαισιώνει την κρεατοφαγία με πιο συμβατική μεσογειακή κουζίνα.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 6
Γουστόζικη προσθήκη στην Καλαμαριά το «Marrone».

Σε comfort μονοπάτια με θαλασσινό άρωμα κινείται το «Marrone» (Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, 2310419179), μια γουστόζικη προσθήκη στην εστιατορική βεντάλια της Καλαμαριάς, με τον Κωνσταντίνο Σλαμπάκη να ηγείται της κουζίνας. Εδώ, σε σάλα φωτεινή και ανοιχτόκαρδη, ψάρια και θαλασσινά γίνονται βάση για ορεκτικά σεβίτσε και ταρτάρ, πιάτα όπως η ταλιάτα καλαμαριού με ταραμά και πατατοσαλάτα ή οι γαρίδες σοτέ με σάλτσα από τα κελύφη τους και πούδρα δεντρολίβανου οδεύουν για τη λίστα των best seller, ενώ τα φρέσκα ψάρια ψήνονται με μαστοριά. Δεν λείπουν τα κρέατα, με αμερικάνικα και αυστραλέζικα Black Angus να ηγούνται της κάρτας, αλλά και μαγειρευτά σαν τη γιουβετσάδα από μοσχαρίσιο διάφραγμα ή τον τραχανά με μάγουλα μόσχου να σκορπούν χειμωνιάτικες μυρωδιές.

Μια διαφορετική προσέγγιση στο ψάρι φέρνει το «Πσαράκι» (Βαγδαμάλη & Δημητσά, 6974302614) του Πέτρου Τσακατώνη, ο οποίος αποφάσισε να χαρίσει ένα αδερφάκι στον «Πσαρά», το ιχθυοπωλείο του παππού του, με μακρά παράδοση όχι μόνο στο να πουλάει, αλλά και να ψήνει για πακέτο τα φρέσκα ψάρια που συγκεντρώνει από καΐκια του Ιονίου. Το «Πσαράκι», λοιπόν, δυο πόρτες πιο δίπλα, πάει την οικογενειακή κληρονομιά ένα βήμα παραπέρα, αφού εκτός από ψητά σερβίρει ωμά, τηγανητά, αχνιστά και καπνιστά, πάντα από τη δική του ψαριά.

Οι μεγάλοι σεφ

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 7
Σταθερό ραντεβού με τη φινετσάτη πλευρά της ελληνικής γεύσης το «Salonica Restaurant & Bar».

Με τη λάμψη του Βραβείου Ελληνικής Κουζίνας και του Χρυσού Σκούφου για το ’21, να φωτίζουν την ντιζαϊνάτη σάλα του, το «Salonica Restaurant & Bar» (Μ. Αλεξάνδρου 2, 2310897197) του εμβληματικού «Makedonia Palace» παραμένει σταθερό ραντεβού με τη φινετσάτη πλευρά της ελληνικής γεύσης. Στην ανοιχτή κουζίνα του, ο βραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου δημιουργεί πιάτα σύγχρονα μεν, σε ευθεία συνομιλία με τις γευστικές μνήμες μας δε. Και πάνω απ’ όλα προικισμένα με βαθιά νοστιμιά, που εκφράζεται ανάγλυφη σε προτάσεις σαν τις χειροποίητες ταλιατέλες με φρέσκια τρούφα και μοσχαρίσια μάγουλα ή τη ρεβιθάδα με κατσικάκι και τον κόκορα πιλάφι στο τανζίν.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 8
Comfort ελληνικές γεύσεις με κοσμοπολίτικο αέρα στο «Μανιτάρι».

Στο επίσης βραβευμένο «Μανιτάρι» (ΒΕΚ ’21 / Θ. Σοφούλη 57, 2310415289), ο Δημήτρης Παμπόρης συνεχίζει τη διαδρομή του στην comfort πλευρά της ελληνικής γεύσης, με μπούσουλα τον έμφυτο κοσμοπολιτισμό του και βάση τις εκλεκτές πρώτες ύλες που εντάσσει στη φαρέτρα του ο ανήσυχος ιδιοκτήτης Γιάννης Ζιάγκας. Παιχνιδιάρικα πιάτα, όπως οι κροκέτες από παλαιωµένη γραβιέρα µε παντζάρια και κρέµα πορτοκάλι ή τα τραγανά dumplings με κοκκινιστή ουρά μόσχου, καπνιστή μους τζατζίκι και πίκλες κρεμμυδιού, δίνουν το δημιουργικό στίγμα της κουζίνας που εκτελεί με ακρίβεια ο head chef Λεωνίδας Πατσιούκας.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 9
Ηγέτης της bistronomy σκηνής της πόλης Μανώλης Παπουτσάκης.

Στο «Χαρούπι» (ΒΕΚ & Top Notch ’21 / Δόξης 4, 2310526262), ίσως το καλύτερο κρητικό εστιατόριο της Ελλάδας, ο Μανώλης Παπουτσάκης αντλεί από τη βαθιά γευστική παράδοση της κρητικής κουζίνας και προσθέτει μελετημένη δημιουργικότητα, σε πιάτα με εξαιρετική πρώτη ύλη και άψογη τεχνική. Αδιαπραγμάτευτες αξίες όπως το ζυγούρι γαμοπίλαφο και το τσιγαριαστό αρνί, ωραία ταιριάσματα όπως το τηγανητό κουνέλι με πουρέ μελιτζάνας και πιάτα με ελεύθερη ματιά, όπως τα signature χειροποίητα ραβιόλια «κρεατότουρτα» με αβγολέμονο, όλα συντελούν σε μια απολαυστική γευστική εμπειρία.

Κλασικά κι αγαπημένα

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 10
Μοντέρνα θαλασσοφαγία στο «Marea Sea Spirit».

Ταυτισμένα με τη social ψαροφαγία της πόλης, τα «Marea Sea Spirit» (Μαργαρίτη Λόρη & Στρατηγού Καλλάρη, 2310257696) και «Γλυκάνισος» (Top Notch ’21 / Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, 2310302882) παραμένουν εκλεκτοί εκπρόσωποι του μοντέρνου γευστικού προσώπου της Θεσσαλονίκης, με θαλασσοφαγία που ακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής, κρατά όμως γερές αναφορές στη μαγειρική παράδοση. Η εκλεκτή πρώτη ύλη από καΐκια της Χαλκιδικής γίνεται η βάση για λεπτοδουλεμένα ωμά, πειραγμένους ψαρομεζέδες και μακαρονάδες θαλασσινών με φρέσκια πάστα, αλλά και πρωτότυπα ή κλασικά μαγειρευτά βαθιάς νοστιμιάς, ψημένα με μαεστρία και αέρινα τηγανητά.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 11
Μοντέρνα θαλασσοφαγία στο «Marea Sea Spirit».
Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 12
Υψηλή ψαροφαγία με ελληνικές μνήμες στο «Grada Nuevo».

Με τη φινέτσα της σάλας να αντανακλά αυτήν του ιδιοκτήτη Απόστολου Ρήγα, το «Grada Nuevo» (Top Notch ’21, Καλαποθάκη 14, 2310271074) παραμένει ένα από τα πιο posh σημεία της πόλης για ιωδιούχο dinner, χάρη σε μια κουζίνα που αναδεικνύει με έμπνευση και ευρηματικότητα την εξαιρετική πρώτη ύλη. Από το ταρτάρ τούνας μέχρι τη σουπιά με κρέμα φέτας κι από το λεμονάτο κριθαρότο με ροφό ως το γαλακτομπούρεκο με κρέμα μασκαρπόνε και σιρόπι τριαντάφυλλο, η υψηλή ψαροφαγία με ελληνικές γευστικές μνήμες είναι το επίκεντρο του μενού, ενώ η κάβα αριθμεί περισσότερες από 250 ετικέτες.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 13
Φινετσάτο ιωδιούχο dinner εγγυάται η ομάδα του «Grada Nuevo».

Κομψό περιβάλλον με θέα στην τεράστια πισίνα του ξενοδοχείου «Nikopolis» προσφέρει το «Dome Real Cuisine» (BEK & Top Notch ’21 / Ασκληπιού 16-18, Πυλαία, 2310401092), όπου ο σεφ Στέφανος Σταμίδης παρουσιάζει μοντέρνα κουζίνα με σαφές ελληνικό πρόσημο, πολύ καλές πρώτες ύλες και σύγχρονες τεχνικές.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 14
Ογδόντα χρόνια ιστορίας κοντεύει το «Μαϊάμι».

Ογδόντα χρόνια ιστορίας κοντεύει να συμπληρώσει το «Μαΐάμι» (Θέτιδος 18, Καλαμαριά, 2310447996), αλλά δεν του φαίνεται ούτε από την ανανεωμένη, συγκρατημένα πολυτελή σάλα του ούτε από το μενού της σεφ Σοφίας Τεφτσή, που μπολιάζει τις παραδοσιακές της συνταγές με τη νοστιμιά μιας comfort δημιουργικότητας (οι ντολμάδες θαλασσινών είναι ένα από τα πιάτα-υπογραφή), που θα φέρουν στο τραπέζι σας όλη την αβρότητα της θαλασσινής ταυτότητας του μαγαζιού.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 15
Comfort πιάτα σε κομψό περιβάλλον σερβίρει το «Garçon».

Τη sui generis ταυτότητά της διατηρεί και η «Παλιά Αθήνα» (Ίμβρου 24, Τούμπα, 2310912292), με τον Μανώλη Γεωργακάκη να συνεχίζει να μαζεύει ακάθεκτος εκλεκτά κρασιά απ’ όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στις κάσες και τα κιβώτια των οποίων πρέπει να ελιχθεί ο επισκέπτης για να φτάσει στο τραπέζι. Εκεί, δηλαδή, όπου σερβίρονται ίσως τα καλύτερα ψητά σουτζουκάκια της πόλης πλάι σε άριστα ψημένες σπαλομπριζόλες κι αργεντίνικα ribeye, μελωμένα οσομπούκο και κοκορέτσι φούρνου.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 16
Μοντέρνα παράδοση με νοστιμιά στα «Τρία Γουρουνάκια»

Τα «Τρία Γουρουνάκια» (Καποδιστρίου 7, 231 024 9050) του σεφ – ιδιοκτήτη Δημοσθένης Καλαϊτσίδη παραμένουν μια από τις αγαπημένες μας στάσεις για update στις γαστρονομικές ανησυχίες της πόλης, με δημιουργίες που συνδυάζουν το συνταγολόγιο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με σύγχρονες τεχνικές και γευστικές ανησυχίες του σήμερα. Έτσι, σε όμορφη σάλα με διακριτική ατμόσφαιρα, προσεγμένο σέρβις και θέα από τις μεγάλες, φωτεινές τζαμαρίες που αγκαλιάζουν περιμετρικά το χώρο, το μενού αναδεικνύει γευστικές εμπειρίες του παρελθόντος σε κομψά ανανεωμένα σύνολα με πιάτα όπως τα spring rolls με στιφάδο αγριογούρουνου, ο τραγανός μουσακάς σε κρέμα ημίλιαστης ντομάτας, η ελληνική καρμπονάρα από χυλοπίτες με απάκι, μανιτάρια, πεκορίνο Αμφιλοχίας και αυγό ποσέ.

Οι αντάρτες της μπιστρονομίας

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 17
Μοντέρνα κουζίνα με ελληνικό πρόσημο σερβίρει το «Dome».

Αυτό που ξεκίνησε ως τάση πριν από αρκετά χρόνια, πλέον αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης: η upscale εκδοχή της casual καλοφαγικής αιχμής μιας πόλης που για χρόνια εξαντλούσε την καθημερινή εστιατορική της πρόταση στο τρίπτυχο μπουγάτσα-γύρος-σουτζουκάκι, έχει πια ολοκληρώσει τον ανασχηματισμό της και πρωταγωνιστεί ως θεματοφύλακας της θεσσαλονικιώτικης γεύσης. Στέκια στο μεταίχμιο του γαστροκαφενέ και του νεομαγέρικου, που εναλλάσσουν την underground αύρα τους με τη fine cooking διαχείριση ταπεινών υλικών με τοπικό διαβατήριο και βαθιές ρίζες στην κουλτούρα της πόλης, εξαπλώνονται στον εστιατορικό της χάρτη, δίνοντας στη Θεσσαλονίκη τη νοστιμιά μιας νέας αυθεντικότητας.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 18
Ίσως το καλύτερο κρητικό εστιατόριο της Ελλάδας, το «Χαρούπι», είναι η έδρα του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη.

Αν όχι κορυφαίος, σίγουρα ο πιο εκλεπτυσμένος εκφραστής αυτής της τάσης σήμερα είναι τα «Δέκα Τραπέζια» (Στρατηγού Καλλάρη 4, 2310251010), που μπήκαν στη νέα σεζόν με ανεβασμένη ταχύτητα, αφού ο σεφ-πατρόν Μανώλης Παπουτσάκης εκμεταλλεύτηκε την αναγκαστική παύση του περσινού λοκντάουν για να θητεύσει στις κουζίνες της βόρειας Ευρώπης. Έτσι, φέρνει στους «ελεύθερους μεζέδες» του τεχνικές αιχμής, σερβίροντας υψηλή κουζίνα σε τέμπο τσιμπολογήματος. Από την κρουστάδα με καβούρι και αβγά πέστροφας και το σασίμι με ρύζι «γεμιστά» και καπνιστή πέστροφα μέχρι τη λαχανίδα σχάρας και την οφτή γλυκοκολοκύθα με κάρι, η ατέλειωτη αλληλουχία από συναρπαστικά amuse bouche και πιάτα για τη μέση που αποτελεί το μενού του (εκτελεί με ζηλευτή δεξιότητα η σεφ και συνιδιοκτήτρια Πασχαλίνα Καμτσίκη) είναι ένα απολαυστικό ταξίδι στην ελληνική παράδοση, ιδωμένη μέσα από σύγχρονο δημιουργικό πρίσμα.

Θερμοκοιτίδα της θεσσαλονικιώτικης bistronomy λογικής, η «Νέα Φωλιά» (Αριστομένους 4, 2310960383), με ιστορία που κρατά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, παραμένει ένα σημείο αναφοράς των μαγειρικών αναστοχασμών που έχουν κατακλύσει την πόλη την τελευταία δεκαετία. Ο μαυροπίνακας γράφει τα πιάτα ημέρας, το τζουκμπόξ δίνει ρετρό ηχόχρωμα και ο Γιώργος Χλούζας ανακατεύει ελληνική παράδοση και ευρωπαϊκές τεχνικές, για πιάτα όπως το αρνίσιο μπούτι μπρεζέ με ρεβίθια, πάστα κόκκινης πιπεριάς και σάλτσα εσπανιόλ.

Ηγετική μορφή της bistronomy λογικής, με τη φρεσκάδα των υλικών του να καθορίζει το μενού καθημερινά, ο Γιάννης Λουκάκης κρατά τη «Μούργα» (Χριστοπούλου 12, 2310268826) ως αρχηγείο των δημιουργικών του αυτοσχεδιασμών, με τη θάλασσα να αποτελεί την αποκλειστική του γαστρονομική ερωμένη. Επιλεγμένοι ψαράδες τον προμηθεύουν με πρώτη ύλη, την οποία διαχειρίζεται με μετρημένη παρεμβατικότητα και αγάπη για τις εντάσεις που προσφέρουν τα βιολογικά του κηπευτικά, ενώ την κάβα μονοπωλούν μικροί παραγωγοί του ελληνικού αμπελώνα, πιστοί στις πρακτικές ήπιας οινοποίησης. Σε παρόμοιο πνεύμα κινείται και το νέο δημιουργικό τέκνο του Λουκάκη, η «+τροφή» (Δόξης 9, 2310540260) στα Λαδάδικα, όπου όμως κυρίαρχο ρόλο παίζει η στόφα και το μαντέμι της, ενώ πέρα από θαλασσινά, όπως το φιλέτο μπακαλιάρου με μαυρομάτικα, θέση στο μενού βρίσκουν και αναπάντεχα ελληνικά κρέατα όπως η γίδα που σερβίρεται ταλιάτα ή η προβατίνα που σιγοψήνεται με τραχανά στο φούρνο.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 19
Ένα από τα πιο ζωηρά σημεία συνάντησης το «Mamalouka».

Μαθητές της μαγειρικής σχολής Λουκάκη, ο Γιώργος Ζαννάκης και ο Στέλιος Εμμανουηλίδης (ο τελευταίος με προϋπηρεσία και στη «Νέα Φωλιά») παρουσίασαν φέτος τη δική τους εστιατορική οπτική στην «Ηλιόπετρα» (Αισχύλου 5, 2314055553). Φρέσκια άφιξη με ανοιχτή κουζίνα, μετρημένα τραπέζια και ιδιοσυγκρασιακό soundtrack, η «Ηλιόπετρα» εκφράζει το γευστικό της mix ‘n’ match μέσα από πιάτα όπως τα ρεβίθια με σταμναγκάθι και πηχτόγαλο Χανίων, ή τα νιόκι πατάτας με σκορπιό, καπνιστό χέλι, χοιρινή πανσέτα και πάστα πιπεριάς Φλωρίνης.

Το γαστροκαφενείο «Στου Μήτσου» (Βλάλη 11, 2315515504), που τα βράδια άπλωνε τα τραπεζάκια του στην αγορά Καπάνι, πλέον απέκτησε δική του άνετη σάλα με τζάκι και πάλκο για ρεμπέτικα, στο χώρο παρακείμενου παλιού φούρνου του 19ου αιώνα. Εκεί, με την παλιά τουβλοδομή των τοίχων να δεσπόζει, η ανοιχτή κουζίνα με τον ξυλόφουρνο θα ετοιμάζει πίτες και μαγειρευτά όπως ο κόκορας με χυλοπίτες, αλλά και κατσαρολάτα όσπρια, κρέατα και ψάρια, με αγιορείτικες αναφορές.

Ψαγμένο street food

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 20
Bao buns με ελληνοπρεπή fillings ετοιμάζει το «Thess Bao».

Διαρκώς ανήσυχος και δημιουργικός, ο χρυσοσκουφάτος Δημήτρης Παμπόρης έχει από το ’19 δώσει το πρόσωπό του στο νέο street food φαβορί της πόλης, το «Thess Bao» (Καλαποθάκη 3, 2310235225) που, μιξάροντας τον ασιατικό εξωτισμό των bao buns με μερακλίδικη ελληνικότητα, απέκτησε και δεύτερη έδρα στα πέριξ του Λευκού Πύργου (Λώρη Μαργαρίτη 11, 2310235226). Σχετικά καινούργια προσθήκη στο χάρτη της χεράτης θεσσαλονικιώτικης γαστρονομίας, το «Surfer Maya» (Σκρα 8, 2310235033) σερβίρει δημιουργικές παραλλαγές κοσμοπολίτικων best sellers, όπως τα tacros (τάκος από ζύμη κρουασάν, sequel των μπουγατσάν της γειτονικής, αδελφής «Estrella») ή το sourdough sandwich με χειροποίητο παστράμι, όλα με οργανικά κοντιμέντα και κρέατα από τοπικές φάρμες. Κλασική αξία στην πίτσα με το κομμάτι, η «Pizza Poselli» (Βηλαρά 2, 2314019687) έχει από καιρό εμπλουτίσει τη φαρέτρα της και με φρέσκα ζυμαρικά, ενώ μπόλικο fun σκορπάει το food village που έχει διαμορφωθεί στην οδό Ερνέστου Εμπράρ, με την ομάδα των πληθωρικών burgers του «Tarantino» (2310530020) να έχει εμπλουτίσει τη γειτονιά με τα «Taqueria Rodriguez» και «Pizza Hood».

Νεανικά και αποψάτα

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 21
Κρητική κουζίνα με τη σφραγίδα του σεφ Μιχάλη Χάσικα σερβίρει ο «Ακροβάτης».

​​Το «Mamalouka» (Ίωνος Δραγούμη 3, 2310555223), με τη μεγάλη ψηλοτάβανη σάλα, αποτελεί ένα από τα πιο ζωηρά σημεία συνάντησης του κέντρου, μπλέκοντας party mood με ελληνικό soul food βασισμένο σε διαλεχτές πρώτες ύλες, ενώ η άνετη μπάρα του αποτελεί ιδανικό τερέν για γρήγορα tapas με loxal πρόσημο και καλή παρέα. Με όνομα που παραπέμπει στο γνωστό τραγούδι των Χαΐνηδων, ο «Ακροβάτης» (Παπάφη 113, Τούμπα, 2316014284) σερβίρει μεζέδες και πιάτα-σφραγίδα της Κρήτης σε φωτεινή σάλα στην Τούμπα, με την υπογραφή του σεφ του βραβευμένου ρεθεμνιώτικου «Hasika» Μιχάλη Χάσικου στην επιμέλεια και τον Γιάννη Σκαρπέδα στην εκτέλεση.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 22
Φινετσάτη ιταλική κουζίνα στο «Navona».

Το φινετσάτο «Navona» (Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, 2310897444), με την all day φιλοσοφία σε όμορφη σάλα με χορταστική θέα στον Θερμαϊκό, σερβίρει ιταλική κουζίνα με κοσμοπολίτικο πρόσημο, όπου η πίτσα και τα φρέσκα ζυμαρικά εναλλάσσονται με λαχταριστές πανσέτες και μοσχαρίσια φιλέτα.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 23
Παρεΐστικη αύρα και μενού για όλες τις ώρες στο «Deseo».

Ατμόσφαιρα σπιτικού σαλονιού με οικειότητα στο σέρβις και μεγάλη γκάμα στο τσιμπολόι που θα συνοδεύσει τον καφέ ή το κοκτέιλ σας συνδυάζει το «Deseo» (Νικολάου Πλαστήρα 43, 2310326304) στου Χαριλάου από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδι, ενώ στη «Brasserie Garcon» (Αγίας Σοφίας & Νίκης, 2310253033), η θάλασσα φτιάχνει το κάδρο του τραπεζιού, με πρωινά και brunch να δίνουν σκυτάλη σε comfort πιάτα και πληθωρικά desserts για lunch και dinner σε κοσμικό περιβάλλον.

Νόστιμα openings, φρέσκα ή προσεχώς

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 24
Βασίλης Μουρατίδης

Βραβευμένος κατά συρροήν από τους Χρυσούς Σκούφους για την ντελικάτη κουζίνα που παρουσιάζει στο φινετσάτο «The Squirrel» στη Χαλκιδική, ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης αποκτά επιτέλους τη δική του έδρα στη Θεσσαλονίκη: το «Moldee» προγραμματίζεται να ανοίξει τον Φεβρουάριο στην οδό Προξένου Κορομηλά και θα είναι ένα bar resto ευρωπαϊκής κοπής, με δυνατή κάβα υπό την εποπτεία του Απόστολου Πλαχούρα, μεσογειακές γεύσεις και degu επιλογές που θέλουν να εδραιωθούν ως η πιο fine dining πρόταση της πόλης. Στο «Όλυμπος Νάουσα», που ανοίγει τις πύλες του τέλη Ιανουαρίου, ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας θα προσπαθήσει να συγκεράσει το εκτόπισμα ενός θρύλου με τις σύγχρονες γαστρονομικές ανάγκες της πόλης. Στο «Doville», στην ομώνυμη ακτή στη γειτονιά του Μεγάρου Μουσικής, ο σεφ Παναγιώτης Δεληθανάσης θα εστιάσει στο ψάρι και τα θαλασσινά, φέρνοντας στην πόλη τη συνταγή που έχει κάνει το «Ρίζες» ένα από τα σουξέ της Χαλκιδικής. Όσο για κρέας, οι εκλεκτές διεθνείς κοπές αλλά και οι επιλεγμένες ελληνικές ράτσες θα είναι το νέο πεδίο στο οποίο θα κινηθεί η ομάδα των επιτυχημένων «Γλυκάνισος» και «Marea Sea Spirit», μέσω του «Iberico» που άνοιξε τις πόρτες του στη θέση του παλιού «Brizola» στις 14 Δεκεμβρίου.

Όλα τα βλέμματα στον Δημήτρη Τασιούλα

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 25

Ο σεφ του πολυαναμενόμενου νέου «Όλυμπος Νάουσα» κουβαλά στις πλάτες του τις γευστικές προσδοκίες μιας ολόκληρης πόλης, αφού δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη μιλά με προσμονή για την αναβίωση του θρυλικού εστιατορίου-φάρου της αστικής Θεσσαλονίκης. Το εστιατόριο, που άνοιξε τις πύλες του το 1925, γνώρισε πόλεμο, Κατοχή κι απελευθέρωση, όντας για δεκαετίες όχι μόνο το κοσμικό hotspot της πόλης, αλλά και το μόνο σημείο όπου η Θεσσαλονίκη συναντιόταν σταθερά με τις ευρωπαϊκές γαστρονομικές εξελίξεις. Τώρα, με την αναβίωσή του διά χειρός TOR Hotel Group και Grivalia Hospitality να προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του ’22, οι γαστρονομικές ανάγκες της πόλης είναι τελείως διαφορετικές και είναι αποστολή του σεφ Δημήτρη Τασιούλα (τον γνωρίσαμε στο επιδραστικό «Σέμπρικο» και ύστερα στο δικό του «Thria») να βρει τη νέα θέση ενός παλιού θρύλου. Θα θέλαμε πολύ να είμαστε στην κουζίνα του, αλλά καθόλου στη θέση του…

Hoteling: Grand Hotels & Boutique στολίδια

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 26
Το εντυπωσιακό χαμάμ εμπλουτίζει τη φαρέτρα του «Makedonia Palace».

Zεστή οικειότητα, αφαιρετικές γραμμές και branded παροχές κυριαρχούν στα δωμάτια του «Makedonia Palace» (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, 2310897197, makedoniapalace.com), που ζει μια δεύτερη νιότη απ’ όταν ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή τελευταία του ανακαίνιση. Ξενοδοχείο-εμπειρία, με τη φαρέτρα των παροχών του να εμπλουτίζεται από το εντυπωσιακό χαμάμ (ανοιχτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες όταν το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες), αποπνέει διακριτική πολυτέλεια με απολαυστικότερα σημεία συνάντησης τη μεγάλη του βεράντα και τον σικάτο, πάντα ζωηρό all-day χώρο του bar-resto «Navona», αμφότερα με θεαματικές βίστες προς τη θάλασσα και σε εποπτική θέση της απολαυστικής περαντζάδας. Η δε τοποθεσία του, δίπλα ακριβώς στους κήπους της Νέας Παραλίας, και μια βολτίτσα απόσταση από τις πολυφωτογραφημένες Ομπρέλες του Ζαγκαλόπουλου, κάνει την εμπειρία διαμονής ακόμη πιο απολαυστική, ιδίως για επισκέπτες με ανάγκες στιγμιαίας αποσυμπίεσης.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 27
Σημείο αιχμής η μινιμαλιστική διακόσμηση στο «Excelsior».

Κομψή πολυτέλεια, high tech παροχές και αχτύπητο location είναι η αγία τριάδα των χαρακτηριστικών που κάνουν το «Excelsior» (Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23, 2310021020, excelsiorhotel.gr) μοναδική επιλογή στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 28
Σαν κρυστάλλινο κρουαζιερόπλοιο αγναντεύει τον Θερμαϊκό το «Daios Luxury Living».

Στεγασμένο σε διατηρητέο κτίριο με αρ ντεκό στοιχεία και νεοκλασικές αναφορές, είναι μέλος του Small Luxury Hotels of the World, με σημείο αιχμής τη μινιμαλιστική διακόσμηση. Σαν κρυστάλλινο κρουαζιερόπλοιο έτοιμο να σαλπάρει στοn Θερμαϊκό, αγναντεύει τη θάλασσα της Θεσσαλονίκης το «Daios Luxury Living Hotel» (Λεωφ. Νίκης 59, 2310250200, daioshotels.com), μια ανάσα από τον Λευκό Πύργο, με τον έξυπνο σχεδιασμό να χαρίζει όχι μόνο στα μπροστινά, αλλά και στα πίσω δωμάτια θέα προς το γαλάζιο.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 29
Vintage στοιχεία δίνουν χαρακτήρα στα δωμάτια του «The Caravan»

Άκρως φιλικό, νεανικό και με αύρα σχεδόν οικογενειακή, το «The Caravan Bed and Breakfast» (Ρέμπελου 1, 2313062780, thecaravan.gr) επαναπροσδιορίζει το ποσοστό του fun που μπορεί να προσθέσει στη διαμονή μια ζεστή και ακομπλεξάριστη εμπειρία φιλοξενίας. Σε αποκατεστημένο κτίριο του 1920, πίσω από το Αλκαζάρ και στην καρδιά μιας γειτονιάς με σημαντική ιστορία χαραγμένη στα γλυκογερασμένα καφενεία και τα πεισματάρικα παλαιοπωλεία της, ξεχωρίζει για την παρεΐστικη αίσθηση που διαχέεται στο πολύχρωμο κοινό των θαμώνων του, ενώ οι funky πινελιές και οι vintage αναφορές συνδέουν το παρελθόν του κτιρίου με το παρόν του. Όσο για το μέλλον του; Η προσθήκη ενός εξωτερικού καθιστικού όπου μπορούμε να απολαύσουμε τα δροσερά κοκτέιλ και τα προσεγμένα του ροφήματα, δίνουν μια ιδέα, ενώ η συνέργεια με την «Εξτραβαγκάντσα» (Επισκόπου Αμβροσίου 8, 2310529791) για το brunch του ξενοδοχείου το καθιστά ανερχόμενο γευστικό προορισμό ακόμη και για όσους δεν πρόλαβαν να κλείσουν τη διαμονή τους στα pop δωμάτιά του.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 30
Χορταστική βίστα από τα δωμάτια του «Zeus is Loose» στην πλατεία Βενιζέλου.

Μια… ολύμπια εμπειρία διαμονής υπόσχεται το «Zeus is Loose» (Κλεισούρας 13, 2311118713, zeusisloose.com), μια από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στον ξενοδοχειακό χάρτη της Θεσσαλονίκης, όπου η ντιζαϊνάτη αισθητική συναντά την casual διαμονή ενός city hostel. Τα δωμάτιά του, αλλά και το πολύ φορμαρισμένο coffee & cocktail bar «Nectar Distillers»της ταράτσας, μοιράζονται εντυπωσιακή θέα στην πλατεία Βενιζέλου, που στις γιορτές μεταμορφώνεται σε χριστουγεννιάτικο πάρκο, προσφέροντας χορταστική και σπάνια εποπτεία της Αρχαίας Αγοράς.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 31
Δροσερές πινελιές ανεβάζουν το fun της διαμονής στο «The Caravan».

Το καταπράσινο προφίλ του αναδεικνύει από φέτος το «Hyatt Regency Thessaloniki» (2310401234), που άνοιξε τα 98 στρέμματα της έκτασής του σε περιπατητές, δρομείς και φυσιολάτρες, αποκαλύπτοντας μια διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων ανάμεσα στους ολόφυτους κήπους του. Σηματοδοτημένη με πασσάλους από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό, σε συνεργασία με το Paths of Greece, η πρωτοβουλία αυτή του κομψού συμπλέγματος δώδεκα χαμηλών κτιρίων, προσθέτει μια απολαυστική ευζωική πτυχή στην εμπειρία cool πολυτέλειας που παρέχει, τα αμερικανικά πρότυπα της οποίας εκφράζονται μέσα από μεγάλα και φωτεινά δωμάτια με kingsize κρεβάτια, εντυπωσιακά μπάνια και τζάκι στις σουίτες.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 32
«Μεγάλη Βρετάννια» της Θεσσαλονίκης σκοπεύει να είναι το «ON Residence» που ανοίγει τις πόρτες του στα τέλη Ιανουαρίου.

Στα προσεχώς της πόλης, που αναμένεται να υποδεχτεί τουλάχιστον δέκα πολυτελή καταλύματα μέσα στους επόμενους μήνες, πέρα από το πολυαναμενόμενο «ON Residence» που θα τριτώσει την παρουσία της οικογένειας Τορνιβούκα στην πόλη, περιλαμβάνονται και openings όπως το πεντάστερο «Olympion City Hotel», με 27 δωμάτια στην οδό Καλαποθάκη, το 9 ορόφων και 100 δωματίων «V45» με την υπογραφή της Marriott International και της Autograph Collection στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, αλλά και το οκταώροφο «NYX Thessaloniki», αδερφάκι του ομώνυμου υπό ανακατασκευή αθηναϊκού, που θα φέρει στα Άνω Λαδάδικα 130 δωμάτια, μπαρ, club και ταράτσα με θέα.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 33
Ντιζαϊνάτοι κοινόχρηστοι χώροι στο «Makedonia Palace».

Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να πατήσει και ο πολύ δραστήριος στην Αθήνα όμιλος της Brown Hotels, μέσω της εξαγοράς του ιστορικού ξενοδοχείου «Βιέννη» στην οδό Εγνατίας. Ένα επιβλητικό κτίριο, με έτος ανέγερσης το 1931, το «Βιέννη» αποτέλεσε κορωνίδα της θεσσαλονικιώτικης φιλοξενίας, υποδεχόμενο λαμπρές προσωπικότητες της εποχής του, προτού στεγάσει τα γραφεία της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Στη νέα εποχή του, πάντως, το «Βιέννη» θα αναβιώσει με 77 δωμάτια και συνεδριακό χώρο, ενώ θα αποτελέσει το πρώτο από τα projects της Brown Hotels που θα ανοίξει τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη, με την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία να έχει ήδη προγραμματίσει και την 8όροφη καπναποθήκη Μιχαηλίδη σε μονάδα 40 δωματίων, προϊδεάζοντας για τα σχέδιά της στην επανασχεδίαση του ξενοδοχειακού χάρτη της πόλης.

Bars: Θεσσαλονίκη να την πιεις στο ποτήρι

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 34
Εξαιρετικά χαρμάνια και βραβευμένα κοκτέιλ συνθέτουν το προφίλ του «Blue Cup».

Mε όλο και περισσότερα coffee spots να επενδύουν στην εμπειρία που μπορεί να προσφέρει ένας καλός καφές σωστά προετοιμασμένος, η Θεσσαλονίκη μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο παιχνίδι του specialty coffee. Ένας από τους πρώτους διδάξαντες, με γαλόνια εμπειρίας αρχικά στα σαφάρι των καλύτερων κόκκων του πλανήτη, κι ύστερα στην εκπαίδευση μιας ολόκληρης φουρνιάς baristas που ξέρουν τι να τους κάνουν, ο coffee master Βαλάντης Αυγερινίδης έχει δει το «Valenio» (Ικτίνου 6, 2311291518) να γίνεται σημείο αναφοράς όσων ψάχνουν τις καλύτερες κούπες στην πόλη. Τους specialty μονοποικιλιακούς και τα single origin φλιτζάνια του συνοδεύουν χορταστικά σνακ και πρωινά, σε κομψό spot με τραπεζάκια έξω, αλλά και ποικιλία από gadgets για φιλόδοξους home baristas. Λίγο πιο κάτω, specialty καφέδες σε βερολινέζικο σκηνικό, με εκλεκτική μουσική που προϊδεάζει για τα προς πώληση βινύλια του ημιώροφου σερβίρει το «Father Coffee & Vinyls» (Στρατηγού Καλλάρη 9, 2310241922), take away σουξέ της καραντίνας χάρη στην τοποθεσία του, μιαν ανάσα από την περατζάδα του Θερμαϊκού.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 35
Διάκοσμος Ποτοαπαγόρευσης και κοκτέιλ γεμάτα εκπλήξεις στο βραβευμένο «Speakeasy».

Πρωτεργάτης του specialty καφέ είχε υπάρξει και το «Blue Cup» (Σαλαμίνος 8, 2310900666) στα Λαδάδικα, παράσημο που εξακολουθεί να τιμά σερβίροντας εξαιρετικά χαρμάνια και cold brew με την ετικέτα του, συνοδεία πληθωρικών croque madame, αφράτων panckaces και ευφάνταστων bao buns. Όμως, η ευρηματικότητά του εκφράζεται και στη βραβευμένη λίστα των κοκτέιλ (1 shaker στα Bar Awards του «αθηνοράματος»), που κάνουν τη μέρα να κρατά μέχρι αργά τη νύχτα, ενώ βραβευμένες μείξεις προσφέρει και η προχωρημένη μπάρα του «Speakeasy» στον ακριβώς από πάνω όροφο, με διάκοσμο ποτοαπαγόρευσης και 1 Shaker.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 36
Βραβευμένος με 2 Shakers ο «Γορίλας».

Στον αστερισμό των βραβείων κινείται σταθερά και ο «Γορίλας» (Βέροιας 3, 2313086274), βραβευμένος με 2 shakers και άσβεστο ροκ ταμπεραμέντο, ενώ στην ίδια γειτονιά το «La Doze» (Βηλαρά 1 & Συγγρού, 2310532986), με 1 shaker και τον Γιώργο Σιμούδη επικεφαλής, συγκεντρώνει σπάνιες ετικέτες και βάζει στο σέικερ κλασικές συνταγές.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 37
Προσεγμένα κοκτέιλ και all-time classic αύρα στο «Tribeca». © NIKOS VAVDINOUDIS

Με χορταστική θέα στη θάλασσα και all time classic στιλ στη διακόσμηση, το «Tribeca» (Λεωφ. Νίκης 19, 2310226604) κέρδισε άξια το 1 shaker του, με signature cocktails με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και γεύσεις που ξαφνιάζουν.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 38
Fine drinking με άποψη στο «Vokatsikou 3».

Δίπλα στο παραλιακό μέτωπο, στο «Vogatsikou 3» (Βογατσικού 3, 2310222899), η βραβευμένη με 2 shakers ομάδα του Γιάννη Κέδε επενδύει στην εμπειρία του fine drinking με παλαιωμένα Negroni, homemade βερμούτ και πρωτότυπες συνταγές Ελλήνων και ξένων mixologists, ενώ, στη γειτονιά των Κάστρων, το «Le Coq tail» (Λεωφ. Όχι 2, 2310960562) με τον Αντώνη Βάτσο στα ηνία και 1 shaker στην τροπαιοθήκη, κάνει focus σε tailored προτάσεις με εντυπωσιακή θέα.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 39
Colonial κομψότητα και εκλεκτικό soundtrack στο «Casablanca Social Club».

Από τις τάσεις που έχουμε αγαπήσει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, η επαναφορά των αρχοντικών της Βασιλίσσης Όλγας στην καθημερινότητα της πόλης είναι ίσως η ομορφότερη. Πρώτος διδάξας, το «Casablanca Social Club» (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 18, 2311243609), που εμφύσησε τη βίλα Μιχαϊλίδη με κοσμοπολίτικη colonial κομψότητα και εκλεκτικό soundtrack στα ηχεία, για να τη μετατρέψει σε όμορφο κοκτεϊλάδικο άξιο για 2 shakers χάρη στην επιμέλεια του Αλέξανδρου Σουρμπάτη.

Μια θέση στις κορυφαίες επιλογές της Θεσσαλονίκης για ευφάνταστα κοκτέιλ διεκδικεί και το «Nectar Distillery» (Κλεισούρας 13, 2311118713), φρέσκια προσθήκη στο χάρτη καλοποσίας της πόλης, που αγναντεύοντας μια θεαματική βίστα προς την Αρχαία Αγορά από την κορυφή του ξενοδοχείου «Zeus is Loose», μιξάρει τεχνικές αιχμής με μπριόζικα concepts, για να σερβίρει λίστα εμπνευσμένη από την αρχαιοελληνική μυθολογία.

Nightlife: Μουσική για όλα τα γούστα

Παρότι τα αντιπανδημικά μέτρα έχουν αφήσει το σημάδι τους ακόμη και στην πρωτεύουσα της νυχτερινής διασκέδασης, η Θεσσαλονίκη επιμένει να προσφέρει ευκαιρίες για ξενύχτι, με τις μεγάλες πίστες της να ανάβουν τα φώτα τους και τα ελληνάδικα να κάνουν ό,τι περνά απ’ τα ηχεία τους ώστε να κρατήσουν το νεανικό τους crowd σε επαφή με τα τελευταία σουξέ. Ναυαρχίδα της δεύτερης κατηγορίας, το «Casper» (Παγγαίου 11, 6941575575) ανεβάζει το ρυθμό στα Λαδάδικα, με DJ events και live party βραδιές. Ο Ηλίας Καμπακάκης και ο Νίκος Απέργης είναι δύο μόνο από τα ονόματα που κάνουν τακτικά το πέρασμά τους από τη σκηνή του ξεσαλονικιώτικου hotspot, ενώ τις Κυριακές γίνεται place to be με ελληνικά σουξέ να μπλέκουν τα ρεφρέν τους στα decks.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 40
Ερμηνεύτρια-ίνδαλμα παραμένει για την πόλη η Πάολα.

Ένα ταξί πιο πέρα, η μεγάλη πίστα της «Πύλης Α» (Ανδρέου Γεωργίου 9, 2310553158) ξορκίζει τους νταλκάδες με πρωθιέρεια την Πάολα. Η ερμηνεύτρια-ίνδαλμα της πόλης μοιράζεται τη σκηνή με τον Στέλιο Ρόκκο, σε ένα εκρηκτικό match-up, που ανάβει τα φώτα του κάθε Σάββατο και Παρασκευή. Λίγο πιο κάτω, ο Βασίλης Καρράς και ο Γιάννης Πλούταρχος θα κάνουν γιορτές στο ανανεωμένο «Fix Night Club» (26ης Οκτωβρίου 15, 2310514511), στην παρέα τους τους Goin’ Through και τις εκρηκτικές Dinamiss.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 41
Ποδαρικό με «Acoustic» και Ελευθερία Αρβανιτάκη για το ανανεωμένο «Radio City».

Παράλληλα, τη δική τους ζωή έχουν οι μουσικές σκηνές της πόλης, που υποδέχονται μεγάλα ονόματα για περιορισμένες εμφανίσεις, δίνοντας ξεχωριστή νότα στις γιορτινές μέρες. Ανακαινισμένο επιστρέφει στη ζωή της πόλης το ιστορικό της μουσικό θέατρο «Radio City» (Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, 2310819153), που ύστερα από σημαντικό lifting, θα αποκαλύψει το νέο του πρόσωπο υποδεχόμενο την Ελευθερία Αρβανιτάκη για μία μόνο βραδιά, στις 3 Ιανουαρίου, με την παράσταση «Acoustic», μετά την επιτυχημένη της τουρνέ σε Μάλαγα, Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Τη σκυτάλη θα πάρει ο Λάμπρος Φισφής, που θα περάσει δύο βραδιές στη Θεσσαλονίκη, στις 28 και 29 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της χειμερινής περιοδείας της τρίτης σόλο stand up παράστασής του, «Να το φως». Στην ίδια γειτονιά, η Ελένη Δήμου θα εμφανιστεί για μία και μόνη βραδιά στο θέατρο «Αμαλία» (Αμαλίας 71, 2310842509) στις 2 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας το αφιέρωμά της «Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια», αφιερωμένο στον Γιάννη Σπανό και τις μελωδίες του.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 42
200 χρόνια τραγουδιού από την Επανάσταση έως σήμερα θα διατρέξει ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. © Tzertzevelis

Λίγο πιο κάτω, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου, 2310895800), θα ξεδιπλώσει το γιορτινό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την επετειακή συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο «’21» και θέμα την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής στα 200 χρόνια από την επανάσταση (18 Δεκεμβρίου), αλλά και αφιέρωμα στον Ennio Morricone (Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου). Οι μουσικοί εορτασμοί θα κορυφωθούν με την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Viva Mozart!» και συνθέσεις του μεγάλου Αυστριακού, στις 1 και 2 Ιανουαρίου.

Θέατρο: Στις σκηνές του Βορρά

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 43
Πέτερ Βάις σε μετάφραση Πλωρίτη ανεβάζει το ΚΘΒΕ με τη «Δολοφονία του Μαρά».

Ως ιδανικό φινάλε μιας μέρας γεμάτης βόλτες στην πόλη ή ως ξεκίνημα πριν από τις εξερευνήσεις στα νυχτερινά της θέλγητρα, οι θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης είναι φυτώρια για ενδιαφέρουσες συζητήσεις στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόριά της. Μια καλή αφετηρία είναι το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που δεσπόζει απέναντι από τον Λευκό Πύργο, και στεγάζει μία από τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Εκεί, με έναν εξαιρετικό σαρανταμελή θίασο και σε μουσική της Δήμητρας Γαλάνη, το ΚΘΒΕ ανεβάζει φέτος για πρώτη φορά Πέτερ Βάις, με την παράσταση «Η δολοφονία του Μαρά», σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Ένα βήμα πριν τη στροφή στα καθαρά στρατευμένα του έργα, ο Βάις μας βάζει εδώ στο εσωτερικό ενός ψυχιατρικού ασύλου, όπου οι τρόφιμοι, με την καθοδήγηση του Μαρκησίου ντε Σαντ, ετοιμάζουν μια παράσταση για τη δολοφονία του μπροστάρη της Γαλλικής Επανάστασης, Ζαν-Πολ Μαρά.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 44
Σε πρώτη πανελλήνια η «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Στα δυτικά, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την ξεκαρδιστική κωμωδία «Ελεύθερο ζευγάρι» του Ντάριο Φο και της συζύγου του Φράνκα Ράμε, για ένα αντρόγυνο που δοκιμάζει τα όρια της σχέσης του, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών έως 8 Ιανουαρίου, ενώ στο Βασιλικό Θέατρο, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», ανεβάζει την κωμωδία του Μαριβό «Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα» σε πανελλήνια πρώτη, έως και τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Θεσσαλονίκη μας ξανασυστήνεται - εικόνα 45
Πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη και για τις «Σκηνές από ένα γάμο».

Ως προς τις επισκέψεις από την Αθήνα, για περιορισμένες παραστάσεις έως τις 14 Δεκεμβρίου, ανεβαίνει στο Θέατρο Αυλαία ο βραβευμένος «Αρίστος» του Γιώργου Παπαγεωργίου (Βραβείο Καλύτερης Παράστασης από Θεατρικά Βραβεία Κοινού του «αθηνοράματος»), ενώ μόνο για την περίοδο των γιορτών, στάση θα κάνουν στη Θεσσαλονίκη και οι «Σκηνές από ένα γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, με τον ίδιο και την Παυλίνα Χαρέλα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενός εμβληματικού δράματος για ένα φαινομενικά τέλειο ζευγάρι, που έρχεται αντιμέτωπο με το χάσμα που αποδομεί τη σχέση του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.