Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας 16/11/2021

Πρώτη ελληνική πόλη που εντάσσεται στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της Unesco γίνεται η Θεσσαλονίκη, που με την επιτυχία της αυτή μπαίνει σε ένα δίκτυο 36 πόλεων οι οποίες διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πόρους για την ανάδειξή της.

Με την ένταξή της στο δίκτυο, που περιλαμβάνει πόλεις όπως η Άλμπα (με τη διάσημη τρούφα της), το Μακάου (με το μίγμα καντονέζικων και πορτογαλικών μαγειρικών επιρροών), και το Μπέργκεν (με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, αλλά και το μεγαλύτερο συνέδριο γύρω από τα θαλασσινά στον κόσμο), η Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να φέρει ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο την πολυπολιτισμική της γαστρονομική κληρονομία.

Η διάκριση της Θεσσαλονίκης ήρθε κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, με την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Υφυπουργό Τουρισμού, αρμόδια για τις θεματικές μορφές Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, που συντόνισε τις ενέργειες για την υποβολή των φακέλων.

«Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, αλλά και δικαίωση της πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλαμε για την ενημέρωση, τον συντονισμό και όσα απαιτούνταν, ώστε να στηρίξουμε τους ενδιαφερόμενους Δήμους στη δημιουργία και υποβολή των φακέλων τους», δήλωσε η Υφυπουργός Τουρισμού σχετικά με την επιτυχία της πόλης, προσθέτοντας ότι «το Creative Cities of Gastronomy, που προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη […]δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής. Τα οφέλη από μια τέτοια συμμετοχή είναι τεράστια για την πόλη που επιλέγεται από την Unesco».

Όπως επισημαίνει η κυρία Ζαχαράκη, η διάκριση έρχεται να προστίθεται στη δυναμική της Θεσσαλονίκης που διαθέτει ήδη 15 μνημεία Unesco στον χάρτη της, ενισχύοντας την ταυτότητά της ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός.

banner

Σχετικά με την προσπάθεια ένταξης, η Υφυπουργός ευχαρίστησε «την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ενίσχυσε το ελληνικό αίτημα, την Πρέσβειρα της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την Εθνική Επιτροπή Unesco, την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Unesco Μαρία Διαμαντοπούλου και βέβαια τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και την ομάδα συνεργατών στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Δήμο Θεσσαλονίκης που συνέβαλαν καθοριστικά στο τόσο θετικό αποτέλεσμα Η ομαδική δουλειά απέδωσε και είμαστε τόσο συγκινημένοι για αυτό».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για «μια συμμαχία του καλού και της δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» που είχε στο πλευρό της την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη σε όλους τους Δήμους, με επιμέλεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης προετοιμάσαμε και καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο και αναδείξαμε μεταξύ άλλων την ιστορία της πόλης, τη γαστρονομική μας παράδοση όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, το διεθνές έργο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των τροφίμων, καθώς και το δημιουργικό δυναμικό της πόλης», εξήγησε, εξαίροντας επίσης τη συμβολή της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και την Ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Η γαστρονομία είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης», προσέθεσε ο κύριος Ζέρβας, τονίζοντας ότι «η πόλη μας είναι σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, πλέον και με τη σφραγίδα της Unesco. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς, επιβραβεύεται οικονομικά και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία».

Ιωσήφ Πρωϊμάκης

banner
banner