Μουσείο Munch: Νέα κραυγή πολιτισμού στο Όσλο

Μια εντυπωσιακή νέα πινελιά στον αστικό καμβά της νορβηγικής πρωτεύουσας ήρθε στα τέλη Οκτωβρίου να συναγωνιστεί την Όπερα του Όσλο για την πιο σινεματική θέα στο Όσλοφιορδ.

Μουσείο Munch: Νέα κραυγή πολιτισμού στο Όσλο

Μια εντυπωσιακή νέα πινελιά στον αστικό καμβά της νορβηγικής πρωτεύουσας, το MUNCH ήρθε στα τέλη Οκτωβρίου να συναγωνιστεί την Όπερα του Όσλο για την πιο σινεματική θέα στο Όσλοφιορδ. Αυτή η μοντέρνα μουσειακή ωδή στον σπουδαιότερο καλλιτέχνη της Νορβηγίας, Έντβαρντ Μουνκ, δημιουργό της καθηλωτικής «Κραυγής» –έργο-σταθμός στην παγκόσμια τέχνη– υψώνεται 60 μέτρα και 13 ορόφους πάνω από τη θάλασσα, στην περιοχή της Μπιόρβικα.

Κατάθεση ψυχής, η «κραυγή στη φύση» που αποτύπωσε ο γεμάτος αγωνία Μουνκ έχει βρει νέο κοινό σε διαφορετικές γενιές, απ’ τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην εποχή του κορονοϊού, ενώ έχει, εξάλλου, και το δικό της emoji. Γι’ αυτό και οι διαφορετικές εκδοχές του έργου πρωτοστατούν σε μια συλλογή που περιλαμβάνει επίσης τα διάσημα «Μαντόνα» και «Βαμπίρ», ανάμεσα σε 26.724 έργα του Μουνκ και άλλα πολύπλευρα εκθέματα, χωρισμένα σε θεματικές ενότητες που απλώνονται σε 11 εκθεσιακούς χώρους.

Το MUNCH, όμως, δεν έρχεται να συστηθεί απλά ως ένα επιβλητικό μονοθεματικό μουσείο, αλλά καταλαμβάνει καίρια θέση στο μεταβαλλόμενο τοπίο της παγκόσμιας τέχνης. Δίπλα στον Μουνκ εκθέτονται σύγχρονοι πρωτοπόροι, με αρχή τη Βρετανίδα Tracey Emin, που αποκαλύπτει τους δεσμούς που τη συνδέουν με το ζωγράφο στην έκθεση «Η Μοναξιά της Ψυχής» (έως 2/1/2020).

Μουσείο Munch: Νέα κραυγή πολιτισμού στο Όσλο - εικόνα 1
Σύγχρονοι πρωτοπόροι συνομιλούν με τα έργα του Έντβαρντ Μουνκ

Επιπλέον, διαδραστικά έργα αιχμαλωτίζουν τη φαντασία των λιλιπούτειων επισκεπτών «βυθίζοντάς» τα στον κόσμο του καλλιτέχνη, ενώ όσοι έρθουν εδώ την άνοιξη, θα νιώσουν την υπαρξιακή αγωνία του Μουνκ μέσα από τις ατμοσφαιρικές black metal συνθέσεις των Νορβηγών Satyricon.

Απ’ τις πράσινες αρχιτεκτονικές πρακτικές του, στις συναυλίες, το σινεμά και τα εργαστήρια, το μουσείο στέλνει μια ανοιχτόκαρδη πρόσκληση στους ντόπιους και διεθνείς επισκέπτες, ενώ μετά τις εκθέσεις, το κοινό σμίγει στο MUNCH deli & café μια ανάσα απ’ τη θάλασσα, στο γευστικό «Bistro Tolvte» του 12ου, ή το «Kranen» στον 13ο όροφο, που σερβίρει κοκτέιλ με μεθυστική θέα στο φιόρδ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.