Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας

Γίνεται η πρώτη ελληνική πόλη που εισάγεται στο Creative Cities of Gastronomy της Unesco, ένα δίκτυο 36 πόλεων ανά τον κόσμο, που διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πόρους για την ανάδειξή της.

Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας

Πρώτη ελληνική πόλη που εντάσσεται στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της Unesco γίνεται η Θεσσαλονίκη, που με την επιτυχία της αυτή μπαίνει σε ένα δίκτυο 36 πόλεων οι οποίες διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πόρους για την ανάδειξή της.

Με την ένταξή της στο δίκτυο, που περιλαμβάνει πόλεις όπως η Άλμπα (με τη διάσημη τρούφα της), το Μακάου (με το μίγμα καντονέζικων και πορτογαλικών μαγειρικών επιρροών), και το Μπέργκεν (με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, αλλά και το μεγαλύτερο συνέδριο γύρω από τα θαλασσινά στον κόσμο), η Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να φέρει ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο την πολυπολιτισμική της γαστρονομική κληρονομία.

Η διάκριση της Θεσσαλονίκης ήρθε κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, με την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Υφυπουργό Τουρισμού, αρμόδια για τις θεματικές μορφές Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, που συντόνισε τις ενέργειες για την υποβολή των φακέλων.

«Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, αλλά και δικαίωση της πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλαμε για την ενημέρωση, τον συντονισμό και όσα απαιτούνταν, ώστε να στηρίξουμε τους ενδιαφερόμενους Δήμους στη δημιουργία και υποβολή των φακέλων τους», δήλωσε η Υφυπουργός Τουρισμού σχετικά με την επιτυχία της πόλης, προσθέτοντας ότι «το Creative Cities of Gastronomy, που προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη […]δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής. Τα οφέλη από μια τέτοια συμμετοχή είναι τεράστια για την πόλη που επιλέγεται από την Unesco».

Όπως επισημαίνει η κυρία Ζαχαράκη, η διάκριση έρχεται να προστίθεται στη δυναμική της Θεσσαλονίκης που διαθέτει ήδη 15 μνημεία Unesco στον χάρτη της, ενισχύοντας την ταυτότητά της ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός.

Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας - εικόνα 1

Σχετικά με την προσπάθεια ένταξης, η Υφυπουργός ευχαρίστησε «την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ενίσχυσε το ελληνικό αίτημα, την Πρέσβειρα της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την Εθνική Επιτροπή Unesco, την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Unesco Μαρία Διαμαντοπούλου και βέβαια τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη και την ομάδα συνεργατών στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Δήμο Θεσσαλονίκης που συνέβαλαν καθοριστικά στο τόσο θετικό αποτέλεσμα Η ομαδική δουλειά απέδωσε και είμαστε τόσο συγκινημένοι για αυτό».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για «μια συμμαχία του καλού και της δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» που είχε στο πλευρό της την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη σε όλους τους Δήμους, με επιμέλεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης προετοιμάσαμε και καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο και αναδείξαμε μεταξύ άλλων την ιστορία της πόλης, τη γαστρονομική μας παράδοση όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, το διεθνές έργο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των τροφίμων, καθώς και το δημιουργικό δυναμικό της πόλης», εξήγησε, εξαίροντας επίσης τη συμβολή της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και την Ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Η γαστρονομία είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης», προσέθεσε ο κύριος Ζέρβας, τονίζοντας ότι «η πόλη μας είναι σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, πλέον και με τη σφραγίδα της Unesco. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς, επιβραβεύεται οικονομικά και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Fitch Solutions: Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός στην Ελλάδα φέτος

Οι αφίξεις θα αγγίξουν τα 40 εκατ. έως το 2028, πρόκληση ο υπερτουρισμός.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

Νότια Εύβοια: Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια των "Δράκων"

Απέχοντας μία ανάσα από τα ανατολικά παράλια της Αττικής, η Νότια Εύβοια είναι προορισμός που προσφέρει γοητευτικές εμπειρίες διεκδικώντας μια θέση στην ταξιδιωτική μας ατζέντα κάθε εποχή του χρόνου.

Γιατί προκαλεί αντιδράσεις ο τουριστικός φόρος της Βενετίας

Ο Δήμος της Βενετίας υιοθέτησε τον τουριστικό φόρο, που επισήμως χαρακτηρίζεται ως τέλος πρόσβασης, με στόχο να ελέγξει τις ροές επισκεπτών και να ενσωματώσει τις εξωτερικές επιπτώσεις που προκαλεί ο μαζικός τουρισμός στην Πλωτή Πόλη.

Γυρνάμε την Αίγινα...on foot

Περπατήσαμε από την Παχιοράχη ως τον Αρχαίο Ελαιώνα, το Σφεντούρι, το Δρακόσπιτο και το Όρος και μας αποκαλύφθηκε ο πιο μυστικός και "ιερός" τόπος του νησιού.

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.