Άνοιξη στα κάστρα της Πελοποννήσου

Τώρα που τα κάστρα της γεμίζουν αγριολούλουδα είναι πανέμορφα για βόλτες. Με τους αρχαιολογικούς χώρους ανοιχτούς, οι τυχεροί που τα έχουν κοντά τους είναι ευκαιρία να τα τιμήσουν, οι υπόλοιποι τα σημειώνουμε για απόδραση με την πρώτη ευκαιρία!

Άνοιξη στα κάστρα της Πελοποννήσου

Τώρα που τα κάστρα της γεμίζουν αγριολούλουδα είναι πανέμορφα για βόλτες. Με τους αρχαιολογικούς χώρους ανοιχτούς, οι τυχεροί που τα έχουν κοντά τους είναι ευκαιρία να τα τιμήσουν, οι υπόλοιποι τα σημειώνουμε για απόδραση με την πρώτη ευκαιρία!

Ακροκόρινθος

Άνοιξη στα κάστρα της Πελοποννήσου - εικόνα 1

Στο "είσοδο" της Πελοποννήσου, ένας χαμηλός, αλλά απότομος βράχος υπήρξε ανά τους αιώνες φυλάκιο της πόλης. Στην κορυφή του στέκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία κάστρα. Ακολουθήστε το δρόμο που οδηγεί στην εντυπωσιακή είσοδο με τις τριπλές πύλες. Στο εσωτερικό του ξεχωρίζει η ελληνιστική Κρήνη της Πειρήνης, η οποία έχει αναστηλωθεί. Η Ακροκόρινθος είναι ιδανική πρόταση για μονοήμερη εκδρομή και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες μπαίνει ψηλά στη λίστα μας!

Παλαμήδι, Ακροναυπλία, Λάρισσα

Άνοιξη στα κάστρα της Πελοποννήσου - εικόνα 2

Όταν λέμε κάστρα-Πελοπόννησος, στο μυαλό έρχεται πρώτο το Παλαμήδι στο Ναύπλιο. Μην παραβλέπετε όμως και την αντικρινή ακροναυπλία, παρόλο που δεν σώζει πολλά στοιχεία από το φρουριακό της παρελθόν. Το πιο άγνωστο κάστρο της περιοχής όμως είναι η Λάρισσα, πάνω από το Άργος. Οι οχυρώσεις του 13ου και 14ου αιώνα (εντυπωσιακός ο βορινός προμαχώνας με τους δύο στρογγυλούς πύργους), προσελκύουν ελάχιστους επισκέπτες, πιθανότατα όμως θα βρείτε κάποιο κοπάδι από προβατάκια να βοσκάει δίπλα στα τείχη!

Μυστράς

Άνοιξη στα κάστρα της Πελοποννήσου - εικόνα 3

Η βυζαντινή καστροπολιτεία την άνοιξη είναι απλώς μαγική. Καλοδιατηρημένες βυζαντινές εκκλησίες σάς περιμένουν στο τέρμα κάθε μονοπατιού: Αγία Σοφία, Παντάνασσα, Περίβλεπτος, Οδηγήτρια... Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η φράγκικη ακρόπολη, ενώ χαμηλά σώζονται τμήματα των παλατιών. Πολύ ενδιαφέρον έχει και το μικρό αρχαιολογικό μουσείο.

Μονεμβασιά, Γεράκι

Άνοιξη στα κάστρα της Πελοποννήσου - εικόνα 4

Οι αγριοβιολέτες μοσχοβολούν μέσα από τα χαλάσματα. Στην πάνω πόλη η θαλασσινή θέα από τον αυλόγυρο της Αγίας Σοφίας σε συναρπάζει και περιμένεις να φανούν τα καράβια των Νορμανδών όπως τότε, στα 1147… Την αγαπάμε τη Μονεμβασιά, όταν όμως θέλουμε κάτι εκτός πεπατημένης, παίρνουμε το δρόμο για το Γεράκι και το φράγκικο κάστρο του 1209 με ενδιαφέρουσες εκκλησίες εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι ναοί της Ζωοδόχου Πηγής και της Αγίας Παρασκευής με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.

Μεθώνη, Κορώνη, Νιόκαστρο

Άνοιξη στα κάστρα της Πελοποννήσου - εικόνα 5

Διάσημα τα θαλασσινά βενετσιάνικα κάστρα της Μεσσηνίας. Αυτό της Μεθώνης είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ της Κορώνη έχει μια "χαμηλόφωνη" χάρη καθώς ακόμη κατοικείται. Το πιο άγνωστο είναι το οθωμανικό Νιόκαστρο σε σχήμα αστεριού και με θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου. Και μια και βρισκόμαστε στην Πύλο, κάνουμε μια εκδρομή στον ολοστρόγγυλο κόλπο της Βοϊδοκοιλιάς, που αυτήν την εποχή, έρημος από κολυμβητές, θα είναι μαγικός.

Χλεμούτσι

Άνοιξη στα κάστρα της Πελοποννήσου - εικόνα 6

Ένα από τα πιο άγνωστα κάστρα της Πελοποννήσου κι από τα πιο καλοσυντηρημένα Διασώζει σχεδόν ατόφια τα χαρακτηριστικά του 13ου αιώνα και είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου με άπλετη θέα στον κάμπο της Ηλείας και στο Ιόνιο πέλαγος, λίγο πιο ψηλά από τον σύγχρονο (και μάλλον άχαρο) οικισμό. Την άνοιξη τα λιβάδια τριγύρω του γεμίζουν κίτρινα ανθάκια.

Πρώτη δημοσίευση 2009, Ελένη Κούκη, Updated

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.