Ο Μιχάλης Χάσικος αναπολεί τα ρακοκάζανα και μας φτιάχνει χοχλιούς με ξινόχοντρο

Ο chef-patron του Ρεθυμνιώτικου εστιατορίου που κέρδισε το βραβείο κοινού στους Χρυσούς Σκούφους 2020 μας στέλνει τη δική του γευστική κάρτ ποστάλ.

Ο Μιχάλης Χάσικος αναπολεί τα ρακοκάζανα και μας φτιάχνει χοχλιούς με ξινόχοντρο

Γέννημα - θρέμμα Ρεθυμνιώτης, με επιτυχημένη πορεία στο χώρο της γαστρονομίας, ο Μιχάλης Χάσικος έχει ενσταλάξει τη δημιουργικότητά του στο Hasika, το μοντέρνο εστιατόριό του στο βενετσιάνικο στενάκι της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, στο χώρο όπου βρισκόταν το ιστορικό ρακάδικο του Χαραλαμπά, που έγινε αμέσως hit και απέσπασε το βραβείο κοινού στους Χρυσούς Σκούφους 2020. Εκεί προτείνει μια κρητική κουζίνα που λοξοκοιτάζει και προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η καραντίνα τον βρίσκει προβληματισμένο, αντλώντας ελπίδα και έμπνευση από τη φύση, καθώς αναπολεί τα γλέντια και τα τραπέζια που συνόδευαν παραδοσιακά τον κρητικό χειμώνα και «πειράζοντας» για μας τους κλασικούς χοχλιούς με ξινόχοντρο με καβουρμά, μαύρο σκόρδο και τυροκαυτερή.

Ο Μιχάλης Χάσικος αναπολεί τα ρακοκάζανα και μας φτιάχνει χοχλιούς με ξινόχοντρο - εικόνα 1

Πώς είναι η καραντίνα στο Ρέθυμνο για σας;
Σίγουρα εμείς εδώ στην επαρχία βιώνουμε διαφορετικά την καραντίνα, απ’ ότι όσοι που ζουν στις μεγαλύτερες πόλεις, δεν παύει όμως να είναι καραντίνα, έλεγχος πού πας, τί κάνεις, όλο αυτό περιορίζει τους ανθρώπους, τη σκέψη τους, τις ελευθερίες. Οτιδήποτε περιορίζει την ελευθερία μας είναι κουραστικό.

Πώς πήγε αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι στο Hasika; Ποιές είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον;
Σίγουρα ήταν ένα πολύ παράξενο, περίεργο καλοκαίρι, αχαρτογράφητα νερά, δεν είχαμε ιδέα τί πρέπει να κάνουμε, πώς να κινηθούμε, όλα άγνωστα. Ιδίως οι δύο πρώτοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι και οικονομικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο τα πράγματα ήταν αρκετά καλύτερα, καταφέραμε να ανακάμψουμε κάπως από την πολύ μεγάλη ζημιά, την οικονομική, όχι φυσικά στο 100%, αλλά προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Ακολούθησε ένας καλός Οκτώβριος και, ξεκινώντας ένας πολύ, πολύ όμορφος Νοέμβριος, κλείσαμε! Αν μπορεί κάποιος να κάνει σκέψεις για το μέλλον, σίγουρα είναι αισιόδοξες. Σκέφτεσαι με αισιοδοξία, ελπίδα και προσπαθείς να πας ένα βήμα παρακάτω. Δεν είναι δυστυχώς καιρός για σκέψεις, νομίζω!

Μπορείς να διατηρείς τη δημιουργικότητά σου υπό τις παρούσες συνθήκες;
Δύσκολο πολύ με όλη αυτή την ψυχολογική πίεση που ασκείται να καταφέρω να είμαι όσο δημιουργικός θα ήθελα. Κουράγιο και ελπίδα μας η φύση, η γη, η αγνή πρώτη ύλη που μας προσφέρει απλόχερα και είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Να δούμε με το καλό πότε θα τελειώσει όλο αυτό, πώς θα είμαστε, πότε θα επιστρέψουμε, τί εποχή θα έχουμε και όλα τ’ άλλα θα τα δούμε. Να μαστε όλοι γεροί και όλα θα γίνουν!

Ο Μιχάλης Χάσικος αναπολεί τα ρακοκάζανα και μας φτιάχνει χοχλιούς με ξινόχοντρο - εικόνα 2

Χειμώνας στο Ρέθυμνο ίσον...
Θα προτιμήσω να πω για τα προηγούμενα χρόνια: καζάνια, παρέες, δουλεια, όμορφοι άνθρωποι γύρω από τραπέζια, γέλια, τραγούδια! Φέτος, η ψυχολογία είναι αισθητά πεσμένη. Πάντα για μένα ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας ξεκούρασης, ήταν ο μήνας που βρισκόμασταν με τους φίλους μας και που με αποφόρτιζε από όλο αυτό το καλοκαιρινό κομμάτι και την πίεση της δουλειάς. Ο φετινός Νοέμβριος θα χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μας σίγουρα, δυστυχώς, για άλλους λόγους...

Ποια είναι η πρώτη μακρινή βόλτα που θα θέλατε να κάνετε μόλις μπορέσετε;
Εύχομαι πραγματικά να τελειώσει όλο αυτό όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται. Η πρώτη μου μεγάλη βόλτα θέλω να είναι στο Βόλο, να βρω τα φιλαράκια μου, να κάνουμε παρέα, να πιούμε τσίπουρα και να έχουμε ξεγνοιάσει απ’ όλο αυτό..

Χαχλιοί με ξινόχοντρο

Ο Μιχάλης Χάσικος αναπολεί τα ρακοκάζανα και μας φτιάχνει χοχλιούς με ξινόχοντρο - εικόνα 3

Υλικά

20-25 χοχλιοί (χωρίς το καβούκι τους)
150 gr ξινόχοντρο
Μισό κρεμμύδι
1 ντομάτα καρέ
100 gr καβουρμά πρόβειο
1 κ.γ πάστα ντομάτας
1 κ.σ τυροκαυτερή
1 κ.γ μαύρο σκόρδο
1 κ.γ χαβιάρι μαύρου σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Μαϊντανός φρέσκος

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα καβούκια από τους χοχλιούς και κάνουμε δύο βράσεις, πέντε λεπτά η καθεμία. Μόλις τα σαλιγκάρια βράσουν, κρατάμε σε ένα σκεύος λίγο από το νερό τους. Μουλιάζουμε για πέντε λεπτά τον ξινόχοντρο σε λίγο νερό που έχουμε κρατήσει από τα σαλιγκάρια. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, αφού πρώτα ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα και στη συνέχεια βάζουμε τη ντομάτα. Έπειτα προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και αφήνουμε τη σάλτσα μας να δέσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πρόβειο καβουρμά για να δώσουμε στη σάλτσα μας λίγο άρωμα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σαλιγκάρια. Βάζουμε το μαύρο σκόρδο και σιγά σιγά, αρχίζουμε να βάζουμε τον ξινόχοντρο. Ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη από αυτό που βράσαμε τα σαλιγκάρια, για να δέσει ο ξινόχοντρος και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Λίγο πριν σερβίρουμε, βάζουμε την τυροκαυτερή και ανακατεύουμε. Αφού σερβίρουμε, βάζουμε από πάνω το χαβιάρι μαύρου σκόρδου, λίγο μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο και.... καλή σας όρεξη!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Κωνσταντίνος Μουτζούρης: "Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν είναι "προσφυγονήσια""

Σε σταθερή πορεία ανάκαμψης μετά τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αναδύονται όλο και περισσότερο ως ιδανικός προορισμός για αποδράσεις με πολιτιστικό και γαστρονομικό πρόσημο, κι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης μιλά στο Αθηνόραμα για τον τρόπο με τον οποίο η περιοχή χαράζει την επόμενη μέρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
25/07/2024

"Από Στόμα σε Στόμα": Η γαστρονομία και ο πολιτισμός της Επανομής από το Κτήμα Γεροβασιλείου

Με μια σειρά από καλαίσθητα μίνι βιβλιαράκια το Κτήμα Γεροβασιλείου φέρνει κοντά μας τον τόπο του, την Επανομή, μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της, με έμφαση στην τοπική γαστρονομία.

Ο κατήφορος της Μυκόνου - Πτώση τιμών, κίνησης και αίγλης

Η αρχή της καθόδου της Μυκόνου και οι απάντηση των τουριστών.

"Βροχή" οι καταγγελίες στο MyCoast για παραβάσεις στις παραλίες - "Πρωταθλήτριες" έξι περιοχές

Σε περισσότερους από 4.500 ελέγχους προχώρησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες μετά από καταγγελίες πολιτών που αφορούν σε παραλίες και αιγιαλούς.

H Κατερίνα Μισιχρόνη έχει κάνει κρατητήριο στην Αίγυπτο και αυτή είναι μία μόνο από τις αξέχαστες ταξιδιωτικές περιπέτειες που μοιράζεται μαζί μας

Η ηθοποιός Κατερίνα Μισιχρόνη δεν σταματά να ταξιδεύει και μοιράζεται μαζί μας αναμνήσεις, ιδανικούς προορισμούς και απρόοπτα.

"Eκρηξη" τουριστικών εσόδων στο πεντάμηνο

Ποιες χώρες τροφοδοτούν τις επιδόσεις ρεκόρ και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο έχει πλεόνασμα.

Νίσυρος: το 2ο GEO/eco-FESTIVAL ΝΙΣΥΡΟΥ φέρνει μουσική και οικολογία στο ηφαίστειο

Αντλώντας ενέργεια από το ζωντανό ηφαίστειο της Νισύρου, το μοναδικό αυτό νησί της Δωδεκανήσου εκπέμπει μηνύματα μουσικής καλλιέργειας και οικολογικής ευαισθησίας μέσα από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του 2ου GEO/eco-FESTIVAL ΝΊΣΥΡΟΥ με ατμοσφαιρικό σκηνικό τον κρατήρα του ηφαιστείου.