H Εύβοια πάντοτε κρύβει εκπλήξεις

Ανεξάντλητη και εν πολλοίς ανεξερεύνητη η μεγαλόνησος της διπλανής πόρτας, προσφέρεται για σύντομες αποδράσεις εντός και εκτός σεζόν, και πολύ περισσότερο τώρα που καλό είναι να κρατάμε τις αποστάσεις μας.

H Εύβοια πάντοτε κρύβει εκπλήξεις

Είναι από τους προορισμούς εκείνους που δεν θέλουν και πολλή σκέψη για να ξεκινήσεις. Η μόνη απόφαση που θα χρειαστεί να πάρεις είναι αν θα κινηθείς βόρεια ή νότια (ένα δίλημμα στο οποίο θα κληθείς να απαντήσεις μόλις φτάσεις στη Χαλκίδα) και από εκεί και πέρα να έχεις στο μυαλό σου δύο-τρεις εναλλακτικές επιλογές, σε περίπτωση που έχει αέρα στο Αιγαίο και πρέπει να κινηθείς προς τον Ευβοϊκό ή αν εκεί που είχες αποφασίσεις να πας συναντήσεις πολυκοσμία. Η Εύβοια, βέβαια, έχει ακριβώς αυτό το καλό: αμέτρητες δυνατότητες. Πας λίγο παρακάτω, λίγο παραπάνω ή παραμέσα και όλα φτιάχνουν στο λεπτό. Εντωμεταξύ, στην καρδιά του φετινού φθινοπώρου, η... διασπορά των όποιων εκδρομέων είναι ακόμα μεγαλύτερη, κι αυτό δεν είναι μονάχα ευχάριστο αλλά και εξαιρετικά αναγκαίο.

Κάπως έτσι αποφασίσαμε κι εμείς, σε τούτη την ταξιδιωτική πρόταση, να κινηθούμε σε διαφορετικά σημεία του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της χώρας (είναι νησί η Εύβοια, μην το ξεχνάτε) και να προτείνουμε δύο ορμητήρια που ταιριάζουν στην εποχή: τη Λίμνη και τη Στενή.

Λίμνη: Σαν σε νησί

H Εύβοια πάντοτε κρύβει εκπλήξεις - εικόνα 1
Στους καταρράκτες της Δρυμώνας η ροή του νερού εξαρτάται από την εποχή

Με νησιωτική όψη και διάθεση η Λίμνη είναι από τους πλέον γραφικούς οικισμούς της Εύβοιας. μια παραλιακή κωμόπολη που βρέχεται από τον βόρειο Ευβοϊκό, αγναντεύει τις ακτές της Στερεάς και βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ. περίπου από τη Χαλκίδα. Με ναυτική παράδοση και μεγάλο παραλιακό μέτωπο, η Λίμνη είναι προορισμός για χαλαρή βόλτα, ουζάκι και θαλασσινά. Ξεκινήστε την εξερεύνηση από τα γραφικά καλντερίμια ανάμεσα σε ολόλευκα σπίτια και παλιά αρχοντικά με κεραμοσκεπές, προγραμματίστε μια επίσκεψη στο τοπικό Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Αγγελή Φλόκου (2227031335) και ρίξτε μια ματιά στο μαρμάρινο καμπαναριό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1890.

Επίσης, προτού τα μυρωδάτα αποστάγματα σάς πάρουν το μυαλό, αναζητήστε στα δυτικά τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Χριστόδουλου, αλλά και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής (Λέλας Καραγιάννη 4), χτισμένο πάνω σε ρωμαϊκά λουτρά. Η Λίμνη, παρεμπιπτόντως, ήταν ο τόπος γέννησης της Λέλας Καραγιάννη, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και ιδρύτριας της αντιναζιστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», η οποία δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς το 1944. Κάντε μια στάση στην προτομή της ηρωίδας που στέκει ακόμα στη γενέτειρά της (πριν από τέσσερα χρόνια η έτερη μαρμάρινη προτομή της στην Αθήνα βρέθηκε αποκεφαλισμένη) και μοιραστείτε λίγες στιγμές ιστορικής μνήμης με την παρέα σας, μέρες που είναι.

H Εύβοια πάντοτε κρύβει εκπλήξεις - εικόνα 2
Επίσκεψη στη Μονή του Οσίου Δαυίδ, 22 χλμ. από τη Λίμνη

Η Λίμνη βέβαια δεν προσφέρεται μόνο για βόλτες εντός των τειχών. Η μονή Αγίου Νικολάου (2227031489), γνωστή ως Μονή Γαλατάκη, με τον αμυντικό πύργο του 16ου αιώνα, απέχει σχεδόν 10 χλμ. από την κωμόπολη και η περίφημη Μονή του Οσίου Δαυίδ (2227071297) 22 χλμ., ενώ για όσους αγαπούν τη φύση και τα χρώματα του φθινοπώρου, εδώ κοντά (25 χλμ. από τη Λίμνη) βρίσκονται και οι καταρράκτες της Δρυμώνας. Ένα απίθανο καταπράσινο μέρος, γεμάτο βελανιδιές και μαύρα πεύκα, τμήμα του ποταμού Σηπιά, το οποίο δεν έχει σταθερή ροή νερού, αλλά αν είστε τυχεροί θα απολαύσετε το νερό να πέφτει με δύναμη από τους τρεις καταρράκτες που σχηματίζονται εκεί. Περπάτημα και πικνίκ στα must της βόλτας.

H Εύβοια πάντοτε κρύβει εκπλήξεις - εικόνα 3
Διαχρονική επιλογή διαμονής ο παραδοσιακός ξενώνας «Βατερή»

Διαμονή - Φαγητό
Ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες με τζάκι και χαγιάτια θα απολαύστε αν επιλέξετε να μείνετε στον ξενώνα «Βατερή», ενώ καλή επιλογή είναι επίσης τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Merso» (6983439981) και το περιποιημένο και καλόγουστο «Artistic House» (6936567927).

Για νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες δίπλα στη θάλασσα αναζητήστε το «Μελτέμι» (2227031919) και για καλοψημένα κρεατικά τον «Πλάτανο» (2227031686).

Στενή: Βουνίσια και λαχταριστή

H Εύβοια πάντοτε κρύβει εκπλήξεις - εικόνα 4
Ημιορεινή και χτισμένη αμφιθεατρικά η Στενή

Στην καρδιά της Εύβοιας και μόλις μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα (108 χλμ. από την Αθήνα και 32 χλμ. από τη Χαλκίδα) βρίσκεται η Στενή· ιδανικός προορισμός για μια εκδρομή που κάποτε ήταν αυστηρά μονοήμερη, τα τελευταία χρόνια, όμως, διαθέτει και όλα όσα αναζητά ένας επισκέπτης για να μείνει λίγο παραπάνω. Το χωριό είναι ημιορεινό (450 μ. υψόμετρο), χτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές της Δίρφυος, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, και αποτελείται από τρεις οικισμούς (Πάνω και Κάτω Στενή και οικισμός του Πύργου ή Σκουντέρι). Εδώ, λέγεται, πως τα χρόνια της Τουρκοκρατίας δεν πάτησαν ποτέ Τούρκοι, το μέρος ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτο, ονομαζόταν Κλεισούρα και είχε προσελκύσει τους λεγόμενους Κλαρίτες, τους ανυπότακτους δηλαδή Ευβοιώτες, που όταν ήρθαν οι Τούρκοι πήραν τα όπλα τους και τράβηξαν για τα βουνά. Μια τοπική εκδοχή των κλεφτών και των αρματολών.

Σήμερα, πάλι, η Στενή συνιστά ένα από τα πλέον φιλόξενα βουνίσια χωριά της νήσου, με καλαίσθητους μικρούς ξενώνες, γνωστές τοις πάσι για τα κρεατικά τους ταβέρνες, και πολύ καλή οργάνωση (σήμανση, πληροφορίες) για όσους καταφθάνουν με διάθεση για εξερεύνηση, μικρά και μεγάλα περπατήματα στο δάσος και στο βουνό.

H Εύβοια πάντοτε κρύβει εκπλήξεις - εικόνα 5
Ανέκαθεν προορισμός για κρεατοφάγους η Στενή

Φτάνοντας στο χωριό ξεκινήστε με μια μεγάλη βόλτα στα καλντερίμια του, χαζέψτε τα περιποιημένα σπίτια –το χωριό έχει γύρω στους χίλιους μόνιμους κατοίκους–, σβήστε τη δίψα σας στις ουκ ολίγες βρύσες που θα συναντήσετε τριγύρω και αναζητήστε την πλέον φημισμένη όλων, τη «βρύση του γιατρού», μισό χιλιόμετρο περίπου από την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, σε μια πανέμορφη τοποθεσία γεμάτη πλατάνια, δίπλα στο ρέμα που διασχίζει και το χωριό.

Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε το περπάτημα μέσα στο πυκνό δάσος που ακολουθεί, ένα από τα 19 δάση της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί αισθητικά, γεμάτο πεύκα, καστανιές και, όσο αυξάνεται το υψόμετρο, έλατα. Από εδώ επίσης, όσοι αγαπάτε την πεζοπορία και έχετε έρθει με σχετική οργάνωση, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι των 8 χιλιομέτρων από τη Στενή μέχρι το Ορειβατικό Καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» (2221025655). Το τελευταίο, το οποίο διαχειρίζεται ο δραστήριος Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, βρίσκεται στη θέση «Λειρί» στη Δίρφυ (υψόμετρο 1120 μ.) με θέα που κόβει την ανάσα τόσο στον Ευβοϊκό όσο και στο Αιγαίο!

H Εύβοια πάντοτε κρύβει εκπλήξεις - εικόνα 6
Το «Μουσικό πανδοχείο» αγαπάει τις τέχνες και αυτό φαίνεται

Διαμονή - Φαγητό
Αν η μία μέρα είναι λίγη για να απολαύσετε όλες τις χάρες της Στενής, μια πολύ καλή επιλογή διαμονής είναι το χαριτωμένο «Μουσικό Πανδοχείο» (2228051202), το οποίο αγαπά ιδιαίτερα τη... μουσική (ο ιδιοκτήτης του Τάσος Ιωαννίδης είναι ο δημιουργός του παιδικού δίσκου «Λάχανα και Χάχανα»), αλλά και το ομώνυμο, εξαιρετικά περιποιημένο «Hotel Steni» (2228051221). Έτερη επιλογή είναι ο παραδοσιακός ξενώνας «Νακαράκη» (2228051326) με 7 δωμάτια και διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως και 5 άτομα, ενώ στην είσοδο του χωριού θα βρείτε τον πετρόχτιστο ξενώνα «Βασιλική» (2228051465), ένα μικρό οικογενειακό B&B με πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και φιλόξενη διάθεση.

«Κισσός» (2228051226), «Μουριά» (2228051234), «Πλάτανος» είναι κλασικές ταβέρνες-ψησταριές της Στενής για καλοψημένα κρεατικά και όλα τα συμπαρομαρτούντα, ενώ για επιδόρπιο αξίζει να περάσετε το κατώφλι του «Καφεγλυκοπωλείου 1743» (2228051134) στην κεντρική πλατεία.

Από την Κική Βασσάλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.