Στο δέλτα του Νέστου θα γίνεις ένα με τη φύση

Οι νέες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου μας βάζουν ιδέες για ένα longweekend που αποκαλύπτει τα μυστικά του δάσους και τις χάρες της on the road περιπέτειας.

Στο δέλτα του Νέστου θα γίνεις ένα με τη φύση

Ο Οκτώβρης βρίσκει τα ποτάμια και τις λίμνες στα καλύτερα τους, με τα αποδημητικά πουλιά να ξεκινούν το ταξίδι τους και τη φύση να παίρνει τα χρώματα του φθινόπωρου. Από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία στην Ελλάδα, το Δέλτα Νέστου και οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα συνθέτουν ένα παζλ εικόνων που συνδυάζει ποτάμι, δάση και λίμνες και σπάνια πουλιά και ζώα (αγριόγατες, βίδρες, αγριογούρουνα και τσακάλια), το οποίο προσφέρεται για φυσιολατρικές αποδράσεις πέρα από τα συνηθισμένα. Αν έχετε να κολλήσετε μια-δυο μέρες στη μεσοβδόμαδη αργία της 28ης Οκτωβρίου, σκεφτείτε το!

Bird watching στο δέλτα

Στο δέλτα του Νέστου θα γίνεις ένα με τη φύση - εικόνα 1
Η φύση στα καλύτερά της στο Δέλτα Νέστου

Ο υγροβιότοπος γύρω από τον ποταμό Νέστο είναι μεγάλης οικολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς, ενώ προσφέρει στους επισκέπτες ευκαιρίες να απολαύσουν την επαφή με τη φύση , πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων στα ποτάμια, τις λίμνες και τα δάση της περιοχής, την περιπλάνηση σε κοντινά παραδοσιακά και φυσικά τοπία, ευχάριστη διαμονή και γνωριμία με την τοπική κουζίνα. Με αφετηρία την Ξάνθη ή την Καβάλα, τώρα τον Οκτώβριο που μεταναστεύουν τα πουλιά, εκεί δίνουν ραντεβού οι φανατικοί bird watchers,για να παρακολουθήσουν τα σπάνια είδη πτηνών που φιλοξενεί ο υδροβιότοπος. Επιπλέον, ο γλυκός φθινοπωρινός καιρός προσφέρεται για κάθε δραστηριότητα ή και χαλάρωση, με ένα long weekend να είναι αρκετό για να αφουγκραστεί κανείς το τοπίο.

Ο φορέας διαχείρισης με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, επιχειρήσεων και αρχών, αλλά και -των μόνιμων- κατοίκων, των φοιτητών της περιοχής και των επισκεπτών αναπτύσσει πλήθος δράσεων (ακόμη και διαδικτυακά στην εποχή του Covid-19) για την προστασία και ανάδειξη των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός μοντέλου βιώσιμου τουρισμού και συμβιωτικών δράσεων σε μια προστατευόμενη περιοχή οργιαστικής βλάστησης και γαλήνης, όπου εφαρμόζονται οι αρχές της κυκλικής οικονομίας και η οικολογική σήμανση.

Στο δέλτα του Νέστου θα γίνεις ένα με τη φύση - εικόνα 2
Το τοπίο στο Πόρτο Λάγος της Λίμνης Βιστωνίδας σε γαληνεύει

Οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της διατήρησης και προστασίας της άγριας ζωής, περιθάλποντας και σώζοντας από τραυματισμούς σπάνια είδη πτηνών. Παρά τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο φορέας διαχείρισης και οι κάτοικοι της περιοχής έδειξαν ιδιαίτερη μέριμνα στην παρακολούθηση του λευκού πελαργού (επιδιορθώθηκαν φωλιές, καταμετρήθηκαν τα αναπαραγόμενα ζευγάρια κ.α.) και στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του καλοκαιρινού επισκέπτη Καλαμοκανά, ενός απειλούμενου μεταναστευτικού πτηνού. Στην περιοχή είναι επισκέψιμα το Κέντρο πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας και το Κέντρο πληροφόρησης Δέλτα Νέστου (καθημερινά 9 και 30π.μ. έως και 4 και 30μ.μ.),όπου οργανώνονται πλήθος δραστηριοτήτων, με κορυφαία την παρατήρηση ορνιθοπανίδας συνοδεία ξεναγού. Η παρατήρηση πουλιών και το κανό-καγιάκ στη λίμνη Ισμαρίδα και το Πόρτο Λάγος, το, οι οργανωμένες πεζοπορίες στα δάση της Ροδόπης, ποδηλατικές διαδρομές και αναρριχήσεις είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να κάνει κανείς στην περιοχή.

Με αφετηρία την Καβάλα

Στο δέλτα του Νέστου θα γίνεις ένα με τη φύση - εικόνα 3
Χαλαρή βόλτα στην περαντζάδα της Καβάλας

Ξεκινώντας από τη χτισμένη πάνω στη θάλασσα Καβάλα και κινούμενοι οδικώς προς τα ανατολικά σε 30 λεπτά θα συναντήσετε τη Χρυσούπολη, στο δέλτα του Νέστου. Ρωτήστε τους ντόπιους για τη Λίμνη των Χρωμάτων (Αλατζά Γκιόλα), ένα όμορφο φυσιολατρικό σκηνικό με καταπράσινες όχθες, γαλάζια νερά και πτηνά, ό,τι πρέπει για ποδηλασία ή βόλτα με μηχανή. Ακόμη, τα ορεινά των νομών Καβάλας και Ξάνθης, στα στενά του Νέστου (Μικρά Τέμπη), προσφέρονται για δυνατές φυσιολατρικές περιηγήσεις και extreme sports. Το αθλητικό highlight της εποχής είναι η 23 χιλιομέτρων διαδρομή με κανό-καγιάκ από τη Χρυσούπολη ως τον οικισμό Τοξότες, που οργανώνει η Riverland Outdoor Activities (2541062488). Στους Τοξότες, όπου βρίσκετε το Πάρκο Δραστηριοτήτων της Γαλάνης, μια διαδρομή καγιάκ 40 λεπτών, τοξοβολία, ποδηλασία και zip-line είναι μερικές δυνατές εμπειρίες που προτείνει ο Ηλίας Μιχαηλίδης της Riverland σε κάθε επισκέπτη. Στους Τοξότες μπορεί κανείς να φτάσει και οδικώς από Καβάλα και Ξάνθη. Επίσης προσφέρεται η δυνατότητα για rafting.

Η τοπική κουζίνα επιφυλάσσει ευχάριστες γαστρονομικές εκπλήξεις και πολλές επιλογές: Το «Παραλιακόν» με θέα στο λιμάνι και έμφαση στην τοπική κουζίνα περιλαμβάνει γύρω στις 50 μακεδονικές και καβαλιώτικες γεύσεις. Το «Κλαδί Ελιάς» εστιάζει στη γαλλική κουζίνα και σε μεσογειακές σπεσιαλιτέ, με πιάτα όπως fillet au poivre, ταρτάρ από αρνί,ριζότο από κουνουπίδι και πλιγούρι με πέστο ντομάτας. Στο «Ψαράκι», δίπλα στο Ναυτικό Όμιλο Καβάλας και με θαλασσινή θέα, εκτός από τα κλασσικά ψάρια και θαλασσινά στη σχάρα και στο τηγάνι, το μενού περιλαμβάνει και τοπικά πιάτα.

Στο δέλτα του Νέστου θα γίνεις ένα με τη φύση - εικόνα 4
Εμπειρία η διαμονή στο ξενοδοχείο-μνημείο «Ιμαρέτ»

Για τη διαμονή σας το πολυτελές ξενοδοχείο Ιμαρέτ με απαράμιλλη ατμόσφαιρα και στιλ σε άρτια αναπαλαιωμένο ιστορικό μνημείο, σας περιμένει με τα πολυτελή, θολωτά του δωμάτια και σουίτες με θέα στο λιμάνι και στην πόλη. Στα συν η εσωτερική πισίνα και το χαμάμ. Υπάρχει ακόμη το πρακτικό για εξορμήσεις Egnatia City Hotel and Spa το καλόγουστο τριώροφο κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο της Καβάλας από την Εγνατία με την εξαιρετική θέα στην πόλη, στο λιμάνι και το βουνό.

Με αφετηρία την Ξάνθη

Στο δέλτα του Νέστου θα γίνεις ένα με τη φύση - εικόνα 5
Βόλτα στην ατμοσφαιρική Ξάνθη

Η Ξάνθη μπορεί να γίνει η αφετηρία σας για πολλές διαδρομές, από τη λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος μέχρι τις πλαγιές της Ροδόπης. Το πέρασμα των στενών του Νέστου, ειδικά το παραμυθένιο κομμάτι του δάσους από τη Σταυρούπολη ως τους Τοξότες, είναι must. Πίσω στην πόλη πάρτε μια γεύση από το φημισμένο, με αέρα ανατολής παζάρι.

Στην πόλη υπάρχουν αξιόλογες επιλογές για φαγητό. Στο εστιατόριο «Αποθήκη» του ξενοδοχείου «Elisso» θα βρείτε καλομαγειρεμένα πιάτα με διεθνείς επιρροές και ελληνικές νότες και στο all day μοντέρνο και ζωντανό στέκι «La Terra Cafe - bar-restaurant» εξαιρετικό ribeye, σολομό με ρύζι και πορκέτα χοιρινού, ανάμεσα σε πολλές ακόμη γευστικές προτάσεις.

Στο δέλτα του Νέστου θα γίνεις ένα με τη φύση - εικόνα 6
Το νόστιμο all-day στέκι της Ξάνθης «La Terra»

Για διαμονή προσφέρεται το Elisso - το παλιό «Ξενία» που ανακαινίσθηκε πλήρως-, στη γραφική γειτονιά απέναντι από το πανεπιστήμιο, με άνετα φωτεινά δωμάτια και σουίτες με καθιστικό και τραπεζαρία.Με ντιζαϊνάτη πολυτέλεια και λιτή αισθητική στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους στις παρυφές του δάσους, σας υποδέχεται το 1000 Colors Hotel, αλλά και το Le Chalet, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, με άνετα δωμάτια και πολυτελείς σουίτες. Σημειώστε επίσης το «Νέστος» (2541027531), μια κομψή μονάδα μόλις 1 χλμ. Από το κέντρο και 2 χλμ. από την Παλιά Πόλη.

Κέντρο πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας | Δυτική είσοδος του χωριού Πόρτο-Λάγος, στο Δ. Αβδήρων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης | τηλ: 2541096646, φαξ: 2541096924 | Δευτέρα-Κυριακή 9 και 30π.μ. έως 4 και 30μ.μ.

Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου | Κεραμωτή Δ. Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (πίσω από το Γυμνάσιο) | τηλ:2591051831 | Δευτέρα-Κυριακή 9 και 30π.μ. έως 4 και 30μ.μ.

Από την Ελευθερία Τριανταφύλλου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.