Τα 5 must των διακοπών στην Αίγινα

Επισκεφθήκαμε το νησί με τα γαλαζοπράσινα νερά μια ανάσα μακριά από την Αθήνα και συγκεντρώσαμε τους λόγους που η Αίγινα είναι κάτι παραπάνω από ένας weekend προορισμός.

Τα 5 must των διακοπών στην Αίγινα

Διαχρονικό στέκι Αθηναίων, «σκαφάτων», διασήμων και ξένων που έχουν εμμονή με το νησί, η Αίγινα συνιστά προορισμό-εγγύηση για όσους θέλουν να αποδράσουν από τον αστικό ιστό και μία ώρα μετά να βρίσκονται σε ένα μέρος σχεδόν εξωτικό. Η γοητεία της Αίγινας δεν περιορίζεται στη γραφική αρχιτεκτονική ή στα γαλαζοπράσινα νερά της, αλλά και στην ολοκληρωμένη εμπειρία που μπορεί να προσφέρει, η οποία δεν εξαντλείται σε ένα σαββατοκύριακο, όσο συνήθως μένουν εκεί οι περισσότεροι επισκέπτες της. Γι' αυτό συλλέξαμε παρακάτω τα must see της Αίγινας, που αναδεικνύουν το νησί του Αργοσαρωνικού σε κάτι πολύ παραπάνω από έναν weekend προορισμό.

Βόλτα στη γραφική Χώρα

Πρώτη στάση μόλις αποβιβαστείτε από το πλοίο στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, η Χώρα, με τα νεοκλασικά κτίρια, τα μανάβικα σε καΐκια, την ψαραγορά και τα παραδοσιακά καφενεία που θα σας μεταφέρουν σε παλαιότερες εποχές. Βρείτε χρόνο να περιηγηθείτε στα σοκάκια, όπου θα συναντήσετε διάσπαρτα κτίρια που χτίστηκαν επί Ιωάννη Καποδίστρια, τη σύντομη περίοδο που το νησί διετέλεσε αρχική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Ξεχωρίζει ο επιβλητικός Πύργος Μαρκέλλου, το Κυβερνείο, η πετρόκτιστη δημοτική βιβλιοθήκη (του 1848), αλλά και το πρώην ορφανοτροφείο που λειτούργησε για χρόνια ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Έπειτα, κάντε μια στάση για ουζάκι και θαλασσινά στην περαντζάδα με θέα τη θάλασσα. Εάν μάλιστα περάσετε από τη ψαραγορά, δοκιμάστε οπωσδήποτε τα πιάτα στο ουζερί του Γαλιαδάκη, το οποίο σερβίρει τις νοστιμιές του από το 1964. Εάν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητά του, το πλήθος φωτογραφιών των πιο πιστών πελατών που κοσμούν τα τείχη του μαγαζιού θα σας πείσουν...

Τα 5 must των διακοπών στην Αίγινα - εικόνα 1
© Γιάννης Καντέα-Παπαδόυλος

Εντυπωσιακά αρχαία και θρησκευτικά μνημεία

Κοντά στο λιμάνι βρίσκεται και το πρώτο μουσείο της Ελλάδας, χτισμένο το 1829, στην περιοχή όπου βρισκόταν ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα. Εκεί ξεχωρίζει η περίφημη Κολώνα, η οποία βρίσκεται σε σημείο που προσφέρει μοναδική θέα έχοντας φόντο τον καταγάλανο ουρανό που μπλέκεται με τη θάλασσα. Βάλτε επίσης στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στο Ιερό της Αφαίας, ένα πραγματικά εντυπωσιακό μνημείο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες και θα σας θυμίσει έντονα τον Παρθενώνα. Ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι που θα συναντήσετε στην εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, επιβλητικής αρχιτεκτονικής κτίσματα αμφότερα. Κοντά στο μοναστήρι ξεκινάει ένα από τα μονοπάτια που οδηγούν στην Παλαιόχωρα. Κατά τη διάρκειας μιας μονόωρης συνολικά πεζοπορίας σε μια βατή διαδρομή, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά μερικές από τις 365 εκκλησίες που είχαν χτιστεί στη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, η οποία είχε χτιστεί σε ύψωμα για να προστατεύεται από τις επιδρομές των πειρατών.

Τα 5 must των διακοπών στην Αίγινα - εικόνα 2
© Βασιλική Ταντάου

Βουτιές σε δροσερά νερά

Μπορεί η Αγία Μαρίνα να είναι -δικαίως- η διασημότερη παραλία της Αίγινας, η οποία γνώρισε μοναδικές δόξες στα '80s και '90s, ωστόσο αφού βουτήξετε εκεί σας προτείνουμε δύο ακόμα προορισμούς. Αρχικά, ένα από τα πολλά καραβάκια θα σας μεταφέρει από την Πέρδικα στο νησί Μονή, όπου οι πρώτοι που θα σας προϋπαντήσουν είναι τα παγώνια, ελάφια και αγριοκάτσικα που ζουν εκεί ελεύθερα! Μετά από τα απαραίτητα χάδια και stories, καθώς οι μοναδικοί... μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι εξοικειωμένοι με τους ανθρώπους, σειρά έχει η ηλιοθεραπεία στην οργανωμένη παραλία η οποία βρίσκεται μπροστά από πυκνή καταπράσινη βλάστηση. Σημειώστε ακόμα την αγαπημένη παραλία των ντόπιων. Το Κλήμα ή Κλειδί είναι η ιδανική παραλία για πολύωρη χαλάρωση, καθώς τα ήρεμα δροσερά νερά του προσφέρονται για πολλά μακροβούτια, ενώ όσοι μείνουν μέχρι αργά θα ανταμειφθούν με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Τα 5 must των διακοπών στην Αίγινα - εικόνα 3
© Βασιλική Ταντάου

Η όμορφη Πέρδικα

Απέναντι από τη Μονή βρίσκεται το παραδοσιακό ψαροχώρι το οποίο επισκέπτονται όλοι για το ξεχωριστό φαγητό που σερβίρεται εκεί. Στην περαντζάδα που διαπερνά την Πέρδικα, υπερυψωμένη με τρόπο που θυμίζει μπαλκόνι και προσφέρει θέα στο λιμανάκι του χωριού, θα βρείτε τις παραδοσιακές ταβέρνες που έχουν «σπουδάσει» την ετοιμασία θαλασσινών. Δοκιμάσαμε και ενθουσιαστήκαμε με την ψαροταβέρνα του «Νώντα», η οποία λειτουργεί από το 1936 παρακαλώ, αδελφάκι του ανακαινισμένου ξενοδοχείου «Angelina Boutique Escape». Ζητήστε την ψητή κατσούλα, το ψαράκι που βρίσκεται μόνο στον Αργοσαρωνικό, αλλά και τη σπεσιαλιτέ του εστιατορίου, την τηγανόσουπα, δηλαδή τη σκορπίνα που σερβίρεται σε εντυπωσιακή πιατέλα συνοδεία λαχανικών.

Τα 5 must των διακοπών στην Αίγινα - εικόνα 4
© Βασιλική Ταντάου

Σινεμά με θέα

Ίσως σε πολλούς από εσάς να μοιάζει ανορθόδοξη επιλογή, όμως τίποτα δε συγκρίνεται με μια επίσκεψη σε θερινό σινεμά, μετά από μια μέρα στη θάλασσα και καλό φαγητό. Εξάλλου στην Αίγινα βρίσκονται όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερα θερινά σινεμά, τα οποία ισορροπούν το πρόγραμμά τους με χειμερινές επαναλήψεις επιτυχημένων φιλμ, νέες κυκλοφορίες και επανεκδόσεις κλασικών ταινιών. Για παράδειγμα, το πρόσφατα ανακαινισμένο Σινέ Μαρίνα στην Αγία Μαρίνα όπως προδίδει το όνομά του, αλλά και η τριπλέτα της πόλης Ακρογιάλι, Άνεσις και Olympia άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους και υποδέχονται Έλληνες και ξένους σινεφίλ οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν μακριά από την 7η τέχνη ούτε στις διακοπές τους. Μαζί τους κι εμείς…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.