Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο

Προσιτή και χαμηλόφωνη, αληθινή αριστοκράτισσα, η Άνδρος χαρίζει απλόχερα μαγευτική φύση, παραλίες, οικισμούς και τοπικά προϊόντα που την κάνουν ιδανικό κοντινό προορισμό.

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο

Προσιτή και χαμηλόφωνη, αληθινή αριστοκράτισσα, η Άνδρος χαρίζει απλόχερα μαγευτική φύση, παραλίες, οικισμούς και τοπικά προϊόντα που την κάνουν ιδανικό κοντινό προορισμό, ειδικά φέτος που η εύκολη πρόσβαση και η αποφυγή των μαζικών προορισμών αποκτούν ειδικό βάρος. Παθούσα και μαθούσα, η πολιτογραφημένη Ανδριώτισσα Ντίνα Γκρουμούτη μας εξηγεί γιατί η Άνδρος είναι τόσο ερωτεύσιμη.

Δεν θυμίζει πολύ τις υπόλοιπες Κυκλάδες, ίσως γι’ αυτό κρατήθηκε… στο ύψος της. Αρχοντική, μεγάλη και ανεξάντλητη σε ομορφιές, προικισμένη με σπάνια φύση, που συνδυάζει τη γοητεία του κυκλαδίτικου τοπίου με την πλούσια βλάστηση και το βαθύ μπλε με τις αποχρώσεις του πράσινου. Στην Άνδρο θα ανακαλύψεις απίστευτες παραλίες και σε αρκετές θα είσαι μόνος σου. Σε περιμένουν πλούσιες πηγές, ποτάμια-χείμαρροι με καταρράκτες και μικρές λίμνες. Πετρόχτιστοι οικισμοί, πυργόσπιτα, ιστορικά μοναστήρια, ερειπωμένα κάστρα και οι ωραιότερες ξερολιθιές των Κυκλάδων. Σηματοδοτημένα μονοπάτια διασχίζουν φαράγγια και κοιλάδες, περνούν από μεσαιωνικά γεφύρια, παλιούς νερόμυλους, περιστεριώνες και ξωκκλήσια, ανεβαίνουν σε βουνοκορφές και κατεβαίνουν σε απόκοσμες παραλίες. Θα γευτείς τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης αλλά και σπιτική κουζίνα. Και το κυριότερο, αν θέλεις μερικές ήσυχες ημέρες χωρίς τουριστικό «συνωστισμό», θα σου τις δώσει.

Ακριβώς αυτά την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για το φετινό καλοκαίρι: με γρήγορη κι εύκολη πρόσβαση (σε δύο ώρες ή σε μία με ταχύπλοο από τη Ραφήνα), προσφέρεται για ολιγοήμερες διακοπές ή ένα long weekend, ιδίως αν θέλεις να αποφύγεις τα πολύωρα ταξίδια. Αν, πάλι, είσαι (beach) party animal ή του κοσμικού nightlife, ίσως δεν είναι το νησί σου. Η Άνδρος κρατήθηκε μακριά από τον μαζικό τουρισμό, προς όφελος του επισκέπτη που αναζητά τη νησιώτικη ομορφιά χωρίς το θορυβώδες τουριστικό περιτύλιγμα. Το οδικό δίκτυο είναι σχετικά καλό και οι περισσότεροι προορισμοί καθώς και οι παραλίες προσβάσιμοι με συμβατικό αυτοκίνητο. Το φαγητό απλό και νόστιμο, στηρίζεται συχνά σε τοπικά υλικά. Και οι ντόπιοι, ναι, είναι φιλόξενοι!

Η πυξίδα του νησιού

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 1
Ο κεντρικός πεζόδρομος της Χώρας μας καλεί.

Το ταξίδι ξεκινάει πάντα από το πλοίο. Χωρίς ενδιάμεσο σταθμό και αφού περάσει το Κάβο Ντόρο, δένει στο λιμάνι της Άνδρου. Το Γαύριο διαθέτει τη ζωντάνια του λιμανιού και αυθεντικά στοιχεία νησιώτικου οικισμού χωρίς «φτιασίδια». Εδώ μπορείς να νοικιάσεις αυτοκίνητο, απαραίτητο για τις μεγάλες διαδρομές του νησιού, αν δεν έφερες το δικό σου. Εστιατόρια, καφέ, αγορά με ντόπια προϊόντα, αλλά όχι nightlife. Από εδώ ξεκινάει ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει το νησί και οδηγεί στους τρεις βασικούς οικισμούς, το Μπατσί, τη Χώρα και το Κόρθι κατά σειρά, μέσα από μια μοναδικής ομορφιάς φιδωτή διαδρομή, με απέραντη θέα στο πέλαγος από ψηλά.

Ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα το νησί αποκαλύπτεται εντυπωσιακά, με ένα σερί αμμουδερών παραλιών πάνω στο δρόμο: τον απέραντο Άγιο Πέτρο, την εξωτική Χρυσή Άμμο και το Κυπρί. Η άμεση πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες, με ταβέρνες, beach bars και θαλάσσια σπορ κάνει την περιοχή ιδανική για οικογένειες. Διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα σπίτια και βίλες καθώς κι ένα ξενοδοχείο. Σε αποστάσεις από μισή έως μία ώρα φτάνεις σε μερικές από τις ωραιότερες βορειοανατολικές παραλίες του νησιού (Βιτάλι, Ζόργκος, Ατένι), ενώ κοντά είναι και το κοσμικό Μπατσί.

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 2
Θέα στην Πλατεία του Αφανούς Ναύτη και τη χερσόνησο της Χώρας από το ενετικό κάστρο.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, σε μια στροφή, φαίνεται το Μπατσί, λιμάνι-ζωγραφιά. Γραφικός οικισμός, το πιο τουριστικό spot του νησιού, με οργανωμένη παραλία, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ για ολονύχτια διασκέδαση και κοντινή πρόσβαση σε πολλές παραλίες. Θα βρεις ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα στον οικισμό, στη γύρω περιοχή αλλά και παραλιακά, μέχρι την πιο απομονωμένη Αγία Μαρίνα.

Στη διαδρομή για τη Χώρα, απαραίτητη η στάση για ένα σπιτικό γλυκό του κουταλιού στο δροσερό αυλιδάκι του «Περιπτέρου» στην αρχαία πρωτεύουσα Παλαιόπολη. Εμπειρία η κατάβαση με σκαλάκια ανάμεσα σε σκόρπια αρχαία μάρμαρα, ενσωματωμένα και σε τοίχους σπιτιών, μέχρι την παραλία με το βυθισμένο αρχαίο λιμάνι.

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 3
Αρχοντικός αέρας στα δρομάκια της Χώρας.

Πίσω στην πορεία μας, κάποια στιγμή ο δρόμος στρέφεται προς την ενδοχώρα και το τοπίο αλλάζει. Απότομες πλαγιές, οικισμοί μισοκρυμμένοι στο πράσινο, πάνω ψηλά σαν αετοφωλιά η επιβλητική μονή Παναχράντου. Άλλος ένας must σταθμός πριν από τη Χώρα είναι και οι Μένητες, οικισμός πνιγμένος σε δέντρα και νερά, με μια σειρά από μαρμάρινες λεοντοκεφαλές-βρύσες που θα φωτογραφίσεις οπωσδήποτε. Δεν θα αντισταθείς σε ένα τσίπουρο με τοπικό μεζέ –λουκάνικο και μαλακό τυρί, κολοκυθοκεφτές, φουρτάλια– στη δροσερή αυλή κάτω από τα πλατάνια.

Σε λίγο μπαίνουμε στη Χώρα, που δεν έχει ταίρι στις Κυκλάδες. Μεγαλόπρεπη και αριστοκρατική. Νεοκλασικά αρχοντικά, περίτεχνες πόρτες και κιγκλιδώματα, μαρμάρινοι πεζόδρομοι και πλατείες, μεγάλες εκκλησίες, μουσεία. Ο κεντρικός πεζόδρομος συνεχίζει μέχρι τη μύτη της χερσονήσου της Χώρας και καταλήγει στην εντυπωσιακή Πλατεία του Αφανούς Ναύτη, με θάλασσα ολόγυρα και το ομώνυμο άγαλμα του Μ. Τόμπρου. Η κομψή και φιλότεχνη Χώρα προσφέρεται για κλασάτη διαμονή. Σε κοντινές αποστάσεις οι Στενιές, τα Αποίκια (πηγή Σάριζα) και το Συνετί με την παραλία του. Οι καλύτερες κοντινές παραλίες Γυάλια και Πίσω Γυάλια, οι οποίες όμως είναι «ευάλωτες» στο μελτέμι, απέχουν ένα τέταρτο. Εδώ θα βρεις ξενοδοχεία απλά και κομψά boutique hotels σε παλιά αρχοντικά αλλά και πολλά καταλύματα στην καταπράσινη περιφέρεια.

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 4
Μοναδικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Β. & Ε. Γουλανδρή στη Χώρα.

Την Άνδρο όμως δεν την έχεις γνωρίσει αν δεν έχεις επισκεφθεί την περιοχή του Κορθίου. Πλαγιές-ζωγραφιά με αιμασιές και μεσαιωνικά χωριά, όπως το Κόρθι (παλιά πρωτεύουσα) και τα Αηδόνια, όπου διακρίνεις ακόμη τα πυργόσπιτα. Το Κοχύλου είναι κανονικό μπαλκόνι στο Αιγαίο, κάτω από το βράχο του ερειπωμένου Πάνω Κάστρου. Ο όρμος Κορθίου αποτελεί το κρυφό χαρτί του νησιού για όσους αποζητούν ήσυχες διακοπές σε έναν γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό, ο οποίος έχει διατηρήσει το χαρακτήρα και τη ζωντάνια του σχεδόν αποκλειστικά με ντόπιο πληθυσμό. Εστιατόρια, ουζερί και μπαρ, εσωτερικός πεζόδρομος και πλατείες, τραπεζάκια στην προκυμαία, ένας τόπος ιδανικός για παιδιά. Μια απάνεμη μικρή παραλία υπάρχει στον οικισμό και μια μεγάλη δίπλα του, που την πιάνει όμως το μελτέμι. Κοντινές εξερευνήσεις σε πηγές, γεφύρια, ερειπιώνες και την πασίγνωστη παραλία Της γριάς το πήδημα.

Στην οικογενειακή παραλία του Φελλού, πάλι, θα βρεις σκόρπια ενοικιαζόμενα κάθε κατηγορίας. Το μέρος προσφέρεται για ήσυχες διακοπές τύπου παραλία - ταβέρνα - σπίτι, συχνά και χωρίς αυτοκίνητο. Πιο βόρεια, τέλος, συνεχίζεται η άνυδρη κυκλαδίτικη φύση του νησιού και σε 10-30 λεπτά φτάνεις σε γαλάζιες, μοναχικές παραλίες χωρίς ομπρέλες (Πισωλιμνιώνας, Βλυχάδα, Καστράκι), προφυλαγμένες από το μελτέμι καθώς και στον Ζόργκο, την ωραιότερη παραλία του νησιού, με ταβέρνα.

Παραλίες παντός καιρού και γούστου

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 5
Η πανέμορφη παραλία Βιτάλι.

Στη ΝΔ ακτή
Από οργανωμένες η μεγάλη αμμουδιά του Αγίου Πέτρου με beach bars, η κοσμική και μπιτάτη Χρυσή Άμμος, επίσης με beach bar, το Κυπρί με θαλάσσια σπορ και στη διασταύρωση της Χώρας οι τιρκουάζ Αποθήκες και ο Χαλκολιμνιώνας. Ο κοντινός στο λιμάνι Φελλός με αλμυρίκια (εξυπηρετείται από την κοντινή ταβέρνα του «Ανδρέα»), ο ήσυχος Πισωλιμνιώνας, πιο βόρεια με δύσκολο χωματόδρομο η ανοιχτογάλανη Βλυχάδα και το κουκλίστικο Καστράκι. Μετά τη διασταύρωση για Κόρθι βρίσκεται η γραφική Πλάκα και το Παραπόρτι στη Χώρα, που είναι ευάλωτο στον βοριά.

Στη ΒΑ ακτή
Από οργανωμένες το τιρκουάζ Βιτάλι (λίγα χλμ. βατού χωματόδρομου), με κλασάτο beach bar, το οποίο συγκαταλέγεται στις ωραιότερες παραλίες του νησιού, ο μαγευτικός Ζόργκος με εξωτικά χρώματα, αμμουδιά αλλά και βότσαλο κι ένα ταβερνάκι με θέα (άσφαλτος και βατός χωματόδρομος, 40΄ από το Γαύριο), το Ατένι, διπλός κόλπος με παχιά αμμουδιά και beach bar με φαγητό (20΄ από το Μπατσί) καθώς και τα κοσμικά και νεανικά Γυάλια (ταβέρνα) και Πίσω Γυάλια κοντά στη Χώρα. Όσο για τις ελεύθερες και μακρινές, τις οποίες μπορείς να συνδυάσεις με πικ νικ, είναι η πανέμορφη γαλαζοπράσινη Άχλα με το ωραίο φυσικό περιβάλλον, όπου φτάνεις είτε με σχετικά δύσκολο χωματόδρομο (προβληματικό πάρκινγκ αν έχει κόσμο) είτε με καραβάκι από τη Χώρα, η ερημική Βόρη (45΄ από το Μπατσί με μέτριο χωματόδρομο) με τιρκουάζ νερά και βράχια-γλυπτά αλλά κι ένα ναυάγιο που της προσθέτει γοητεία (πολύ ευάλωτη στον βοριά) και η γραφική αμμουδιά Της γριάς το πήδημα σε 15΄ από το Κόρθι και με λίγο περπάτημα (πολύ ευάλωτη στον βοριά).

Τα τοπικά προϊόντα

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 6
Τοπικά υλικά όπως το βολάκι στα πιάτα του «Sea Satin Nino».

Ευνοημένο σε νερά το νησί, κυρίως ορεινό, με πλούσια χλωρίδα. Σημαντικό προϊόν το κατσικίσιο κρέας, από ζώα που βόσκουν ελεύθερα. Από κοντά το χοιρινό κρέας, που είναι παράδοση, καθώς από αυτό γίνονται τα λουκάνικα, βασικό υλικό για την τοπική φουρτάλια. Η Άνδρος εκτρέφει και αρκετά μοσχάρια για κρέας και αγελάδες για γαλακτοκομικά. Σπουδαίο προϊόν του νησιού είναι το εξαιρετικής ποιότητας μέλι, κυρίως θυμαρίσιο αλλά και από ρείκι. Τα ντόπια τυριά, το μαλακό φρέσκο βολάκι, νωπό και παλαιωμένο, η πετρωτή, μια ήπια κοπανιστή, και το κεφαλάκι, παρασκευάζονται στα τρία τυροκομεία του νησιού που ακολουθούν. Τα Τυροκομικά Άνδρου Ασούτης στην περιοχή Κρεβασάρα Κορθίου παρασκευάζουν όλα τα τοπικά τυριά αλλά κι εξαιρετική γραβιέρα, κρασοτύρι, λαδοτύρι και τυριά με βότανα και μυρωδικά, όπως και βούτυρο (6973497566). Η καθετοποιημένη Φάρμα Κολίτσα λειτουργεί από το 1969 και διαθέτει αγελάδες, χοιροτροφείο, αμνοερίφια, πουλερικά αλλά και τυροκομική μονάδα (2282041020). Από τις Παραδοσιακές Γεύσεις της Ιωάννας της Σταυρούλα Λούβαρη στην περιοχή του Κορθίου θα προμηθευτείς παραδοσιακά τυριά, αγελαδινά και κατσικίσια, βούτυρο και συγκάθουρο (η τοπική στάκα), χυλοπίτες και τραχανά (2282061610).

Επίσης, στο νησί υπάρχουν αρκετές φάρμες που εκτρέφουν ζώα για ντόπια κατανάλωση κι «εξαγωγή» στην πρωτεύουσα. Ενδεικτικά, η Φάρμα Ζαγοραίου στο Κόρθι εκτρέφει αγελάδες και χοίρους, ενώ διαθέτει τα κρέατα, τα λουκάνικά της κ.λπ. στο κρεοπωλείο της στον Όρμο Κορθίου (22820 61214). Στον κάμπο του Γαυρίου, πάλι, στη Φάρμα Αφών Τριδήμα εκτρέφονται αγελάδες και φιλοξενούνται ελεύθερα τα κατσίκια και τα πρόβατά τους όταν η βοσκή λιγοστεύει στις πλαγιές της περιοχής. Διατηρούν κρεοπωλείο στο Γαύριο (2282072652), όπου βρίσκεις και λουκάνικα, μπέικον, λούζα.

Ανδριώτικα τραπέζια

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 7
Κηπευτικά από το μποστάνι και τοπικά υλικά στα πιάτα του «Ζοζέφ».

Για τις διάσημες μακαρονάδες, ντόπιο κόκορα, φουρτάλιες, κατσικάκι κ.ά., με προϊόντα από τη φάρμα τους συν μια μοναδική θέα, ξεχωρίζει το «Μπαλκόνι του Αιγαίου» στο Απροβάτο. Για καθημερινή, οικογενειακή κουζίνα με μαγειρευτά, φουρτάλιες αλλά και ψάρια ημέρας θα πατε στον ιστορικό «Γιαννούλη» στην παραλία του Αγίου Πέτρου. Ανάλογη κουζίνα έχει και το «Στέκι του Ανδρέα» στην παραλία του Φελλού, στην αυλή με τις μουριές. Οι κρεατοφάγοι σημειώστε την εξοχική ταβέρνα του «Κόσση» στον Άνω Φελλό για παϊδάκια, κατσικάκι στη λαδόκολα και συκώτι στην μπόλια και του «Γρέγου» για ψητά κρεατικά δίπλα στη ρεματιά στην Κατάκοιλο. Στη ρομαντική αυλή του «Ζοζέφ» στον Πιτροφό θα απολαύσετε σπιτική κουζίνα ημέρας από την Κατερίνα Ρεμούνδου, αυθεντική φουρτάλια (κατόπιν παραγγελίας), σκορδομακάρονα, λαδένια, μαγειρευτά, φρέσκα ψάρια (κρατήσεις: 2282051050).

Στη Χώρα, θα καθίσετε στην «Ενδοχώρα» πάνω στον πεζόδρομο, για χάζι και πολυσυλλεκτική κουζίνα, στα «Σκαλάκια» για ανδριώτικους μεζέδες σε ρομαντικό σκηνικό και στο «Μεζεδοπωλείο ο Νόνας», πάνω στο κύμα, για ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες.

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 8
To ντεκ του «Mastello» δίπλα στο κύμα.

Στον Όρμο Κορθίου το «Sea Satin Nino», σε πλατεία-σκηνικό, είναι προορισμός για τα ξεχωριστά πιάτα του σεφ Δημήτρη Γιγίνη, με έμφαση στα τοπικά υλικά (δοκίμασε ζυμαρικά με συγκάθουρο, την τοπική στάκα) καθώς και ψάρια ημέρας.

Στο Μπατσί ξεχωρίζει το «Mastello», ένας μοντέρνος χώρος πάνω στο λιμάνι, για θαλασσινή κουζίνα με σύγχρονη ματιά, σε επιμέλεια του σεφ Γιάννη Στανίτσα (2282029198), και ο «Σταμάτης» για κλασική κουζίνα και ψάρι ημέρας με θέα στο λιμάνι (228241283).

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 9
Σύγχρονη ματιά στην παράδοση στο εστιατόριο του «Mikra Anglia».

Τέλος, εγγυημένη πρόταση είναι το «Almyriki Οpen Κitchen», στην πισίνα του ξενοδοχείου «Perrakis» στο Κυπρί, με έμπνευση από την κυκλαδίτικη παράδοση, έμφαση στο sea food και vegan friendly πιάτα από τον σεφ Νικόλα Λάιο (2282071456).

Λόκαλ

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 10

Πρώτες ύλες
Τα ελεύθερα κατσικάκια και ο οικόσιτος χοίρος δίνουν τα πιο σημαντικά φαγητά μαζί με τα οπωροκηπευτικά, που «παίζουν» όχι μόνο στα φαγητά αλλά και σε πολλά γλυκά του κουταλιού, με πιο ιδιαίτερο το παμπιλόνι. Μεγάλη είναι και η ποικιλία άγριων χόρτων, όπως οι καρύδες, οι αλοιφοί (σταμναγκάθι), τα κρίταμα και η κάππαρη, ενώ τα τοπικά τυριά και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικά.

Στο πιάτο
Στην ανδριώτικη γαστρονομία βασιλεύουν το ντόπιο κατσικάκι, κοκκινιστό ή λεμονάτο, οι κολοκυθοκεφτέδες ή «πουλάκια» (με τον ανθό του κολοκυθιού), τα λουκάνικα, οι φουρτάλιες, το βραστό λυράκι (είδος κολοκυθιού), ο κοκκινιστός κόκορας με μακαρονάδα, οι ψησταριές, τα ανδριώτικα τυριά.

Sweet tooth
Η ζαχαροπλαστική έχει ιστορία στο νησί. Αμυγδαλωτά, παστιτσάκια, καλτσούνια, παστελάκια, γλυκά κουταλιού, σουμάδα πάνε παρέα με την ευρωπαϊκή-αστική κληρονομιά και σε όλα τα ζαχαροπλαστεία θα συναντήσεις νουγκατίνα, αμυγδάλου, μιλφέιγ, πουτίγκα. Ονομαστά τα γλυκά του κουταλιού, με ιδιαίτερα τον ανθό λεμονιάς και το παμπιλόνι, τοπικό εσπεριδοειδές.

3 ξεχωριστές εμπειρίες

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 11

Μονοπάτια
Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της Άνδρου απλώνονται σε 160 χλμ. και πάνω από είκοσι υπέροχες διαδρομές με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας: τα Διποτάματα με τους νερόμυλους, ο ποταμός Άχλας μέχρι τις πηγές του με βουτιές στη Γερολίμνη, διαδρομές με σπήλαια, μοναστήρια, προϊστορικούς οικισμούς, υγρότοπους ή παραλίες ερημικές. Προμηθευτείτε το χάρτη κι ενημερωθείτε από το www.androsroutes.gr.

Πανηγύρια
Μεγάλο κεφάλαιο του νησιού, που δεν πρέπει να χάσεις, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Συρτός και μπάλος δεν σταματούν μέχρι το πρωί, με τους ήχους του βιολιού και του λαγούτου από αριστοτέχνες τοπικούς οργανοπαίχτες, σε παραδοσιακά νησιώτικα ακούσματα. Συνήθως σε προαύλια εκκλησιών ή σχολείων, είναι μια εμπειρία μοναδική.

Τέχνη
Η Άνδρος και η τέχνη είναι πράγματα αλληλένδετα. Αξίζει μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ενδιαφέροντα εκθέματα, στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Β. & Ε. Γουλανδρή, με δείγματα των σπουδαιότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Επίσης στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως (2282024598) και στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, που φέτος θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ του στις 30/7-9/8 (2282024775).

Πού να μείνετε

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 12
Φιλόξενη πολυτέλεια στο «Casa di Fiori Andros Suites».

Χώρα
Micra Anglia
Ατμοσφαιρικό αρχοντικό στη Χώρα. Η γνωστή μαγείρισσα Στέλλα Σπανού ανέλαβε το εστιατόριο. (2282022207)
Anemomiloi Andros Οικογενειακό συγκρότημα σε ήσυχο ύψωμα κοντά στο κέντρο. (2282029067, 6944278989)
Castel Abaso Boutique Apartments Ανακαινισμένο καπετανόσπιτο στην καρδιά της Χώρας. (6944278989)
Paradise Lifestyle Hotel Ξενοδοχείο στην είσοδο του οικισμού με πισίνα. (2282022187-9)
Casa di Fiori Andros Suites Οκτώ πολυτελείς σουίτες με κομψό ντιζάιν λίγο πριν από την είσοδο της Χώρας. (2282022026)

Μπατσί
Krinos Suites Hotel
Ιστορικό κτίριο στο κέντρο του οικισμού, ανακαινισμένο, με εννέα πολυτελείς σουίτες. (2282042038)
Mare Vista Μέσα στον οικισμό, με θέα στο λιμάνι και πισίνα. (2282041682)
Belvedere Andros Τέσσερις μοντέρνες σουίτες με θέα στο Μπατσί. (6977603702)
Κυπρί Perrakis Hotel «Παλαιάς κοπής» πάνω στο κύμα, ανακαινισμένο, με classy περιβάλλον κι εστιατόριο σύγχρονης κουζίνας. (2282071456-7)

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 13
Οι κατοικίες «Aegean Blue Cycladic Resort» κοντά στη μαγευτική παραλία Ζόργκος και μακριά από τα πάντα!

Άγιος Πέτρος
Aelia Andros
Διαμερίσματα με αυτονομία, στα 400 μ. από την παραλία. (2282029629)
Aithra Andros Πετρόχτιστα διαμερίσματακονά στην παραλία του Αγίου Πέτρου και παραθαλάσσια ταβέρνα (2282029280).

Όρμος Κορθίου
Nicolas Hotel Apartments
Σε ύψωμα με θέα στον κάμπο και τον όρμο του Κορθίου. (2282061595)
Augustis Suites Συμπαθητικά διαμερίσματα. (2282061450, 2282061133)

Φελλός
OW Andros Luxury Suites
Ευρύχωρες σουίτες με ντιζαϊνάτο εξωτερικό χώρο. (2282072673)

Για λάτρεις της απομόνωσης
Onar Residence
Εννέα κατοικίες σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα, πολύ κοντά στην παραλία Άχλα. Εστιατόριο με οικολογικές πρώτες ύλες. (6932563707, 2106251052)
Aegean Blue Cycladic Resort Συγκρότημα 20 πολυτελών πετρόχτιστων σπιτιών πάνω από την πανέμορφη παραλία του Ζόργκου. (2282770845)

Ενοικίαση σπιτιών
Ενοικιάζονται παραδοσιακά ή σύγχρονα σπίτια μέσω του www.exploreandros.gr.

Γεύση Άνδρου στο σπίτι: Η φουρτάλια

Κάναμε ένα γευστικό οδοιπορικό στη sui generis Κυκλαδίτισσα Άνδρο - εικόνα 14

Δεν είναι μια απλή ομελέτα. Η φουρτάλια είναι παράδειγμα καθημερινού φαγητού για να χορτάσεις και γινόταν με βάση τα υλικά της εποχής: πατάτες, κολοκύθια «λυράκι», φρέσκα κουκιά κ.ά. Η αυθεντική συνταγή της πατατοφουρτάλιας περιέχει πολλές πατάτες και λίγα αβγά και, για να την πετύχεις, πρέπει να έχεις ντόπια λουκάνικα και γλίνα (λίπος από το παστό χοιρινό), που δίνουν όλη τη νοστιμιά. Η ονομασία μάλλον προέρχεται από την παλιά βενετσιάνικη λέξη «fortagia», τη σημερινή «frittata» (ομελέτα).

Υλικά (για 6-8 άτομα)
2 κ. πατάτες
8 αβγά
6-8 ανδριώτικα λουκάνικα*
3 κ.σ. γλίνα χοιρινή ή 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Μαντζουράνα ή δυόσμος (ή και τα δύο)
Αλάτι
Πιπέρι
Βαθύ τηγάνι 28 εκ. και ανάλογο καπάκι
* Τα ανδριώτικα λουκάνικα είναι μικρά και χοντρά. Διαφορετικά, κανονίζουμε αναλόγως την ποσότητα.

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ομοιόμορφες ροδέλες. Βάζουμε στο τηγάνι τα λουκάνικα και τα αφήνουμε να ψηθούν στο λίπος τους. Τα αφαιρούμε, αφήνοντας το λίπος στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη γλίνα ή το ελαιόλαδο, βάζουμε τις πατάτες στο τηγάνι, σκεπάζουμε με το καπάκι και τις αφήνουμε να ψηθούν στον ατμό τους σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Χτυπάμε τα αβγά σε ομελέτα με αλάτι, πιπέρι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τα ρίχνουμε στις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν καλά από κάτω. Με τη βοήθεια ενός καπακιού γυρίζουμε τη φουρτάλια και τη γλιστράμε στο τηγάνι να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Μόλις φουσκώσει και ροδίσει καλά τη σερβίρουμε αμέσως, τοποθετώντας τα ψημένα λουκάνικα από πάνω. Το μέγεθος του τηγανιού είναι σημαντικό, ώστε να ψηθεί σωστά και να φουσκώσει η φουρτάλια.

Ευχαριστούμε τον Beato Eftihios και την Eleni Florou (@eleniflor) για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.