Νεμέα - Ορεινή Κορινθία: Καλοκαίρι στο αμπέλι παρέα με τους μύθους

Ένα ταξίδι μύησης στο κρασί, στους μύθους και στις φυσικές ομορφιές της Πελοποννήσου, ό,τι πρέπει για την πρώτη κοντινή απόδραση μετά το lockdown.

Νεμέα - Ορεινή Κορινθία: Καλοκαίρι στο αμπέλι παρέα με τους μύθους

Με δύο υπέροχους αρχαιολογικούς χώρους μόνο για μας, ιδανικούς για περίπατο τώρα που δεν έχουν πιάσει ακόμη οι πολλές ζέστες, και περισσότερα από 25.000 στρέμματα ενιαίου αμπελώνα, σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας από την Αθήνα, η Αρχαία Νεμέα είναι ένας τόπος ευλογημένος, θαρρείς, από όλους τους θεούς και τους ημίθεους του Ολύμπου. Ο Ηρακλής έδωσε εδώ τα πρώτα δείγματα της γενναιότητάς του, η Δήμητρα κάθισε να ξαποστάσει και να παρηγορηθεί, ο Δίας έχει το ναό του ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ., αλλά κυρίως ο Διόνυσος έστειλε τον ίδιο του το γιο, τον Φλίαντα, να φυτέψει αμπέλια σε όλη τη Νεμέα και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της χώρας.

Τριάντα τρία ξεχωριστά οινοποιεία, τα περισσότερα επισκέψιμα, συνθέτουν τους Δρόμους του Κρασιού της Νεμέας και σας περιμένουν για να σας μυήσουν στον θαυμαστό κόσμο του. Εμπνευσμένοι οινοποιοί έτοιμοι να σας ξεναγήσουν στους αμπελώνες, στις δεξαμενές οινοποίησης, στα κελάρια παλαίωσης. Η διαδρομή μπορεί να γίνει σε μονοήμερη εκδρομή, ενώ αν τη συνδυάσετε, όπως εμείς, με διανυκτέρευση στην Ορεινή Κορινθία, το οδοιπορικό στους μύθους και τις ομορφιές της φύσης μπορεί να παραταθεί και την επομένη!

Στους δρόμους του Δία και του Αγιωργίτικου

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς ένα ταξίδι στην απόλαυση του κρασιού είναι μια περιήγηση στη Νεμέα και μια γνωριμία, πρώτα απ’ όλα, με το Αγιωργίτικο, μία από τις δύο πιο σημαντικές ερυθρές ποικιλίες της Ελλάδας. Αυτή την εποχή τα αμπέλια είναι καταπράσινα και τα σταφύλια ετοιμάζονται να δώσουν τους καλύτερους χυμούς τους. Το καλοκαίρι η βόλτα στο αμπέλι σου δίνει την αίσθηση ότι βουτάς στο νερό της θάλασσας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα…

Νεμέα - Ορεινή Κορινθία: Καλοκαίρι στο αμπέλι παρέα με τους μύθους - εικόνα 1
Φιλόξενα επισκέψιμα κελάρια, όπου το Αγιωργίτικο παλαιώνει αργά και νωχελικά

Πρώτη στάση στο Κτήμα Σκούρα στην περιοχή Γυμνό της Νεμέας. Ένα σύγχρονο οινοποιείο φτιαγμένο για να υποδέχεται τους φίλους του κρασιού, με ένα κελάρι ιδανικό για τις πρώτες γουλιές και περιοδικές εκθέσεις τέχνης με θέματα εμπνευσμένα από το αμπέλι και το κρασί.

Επόμενη στάση το Κτήμα Παλυβού. Τριακόσια στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα, ένα μικρό αυθεντικό οινοποιείο, με την οικογένεια Παλυβού να σας περιμένει για να σας εξηγήσει τη διαδικασία της καλλιέργειας, της συγκομιδής, αλλά και της οινοποίησης. Θα δοκιμάσετε εξαιρετικά κρασιά.

Στα διαχρονικά must το Κτήμα Παπαϊωάννου, του γκουρού της Νεμέας, επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης (2746023694) και το εντυπωσιακό οινοποιείο Semeli που διαθέτει και σουίτες για τους οινόφιλους που θέλουν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή και ετοιμάζεται να ξανανοίξει έπειτα από μια εντυπωσιακή ανακαίνιση.

Νεμέα - Ορεινή Κορινθία: Καλοκαίρι στο αμπέλι παρέα με τους μύθους - εικόνα 2
Το Οινοποιείο Σεμέλη ετοιμάζεται να ξανανοίξει ριζικά ανανεωμένο

Αν ζαλιστήκατε λίγο από τις γευσιγνωσίες, είναι η ιδανική στιγμή για μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας. Οχτακόσια μόλις μέτρα από το οινοποιείο του Παλυβού σάς περιμένει ο Ναός του Δία και ο μοναδικός θησαυρός των Αηδονιών με τα χρυσά δαχτυλίδια και τους σφραγιδόλιθους από αχάτη, αμέθυστο και στεατίτη που φιλοξενούνται στο μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ενάμισι χιλιόμετρο μετά, στο αρχαίο στάδιο, όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, το σκηνικό θα ολοκληρωθεί ιδανικά στα σκιερά παγκάκια γύρω από το στάδιο, ιδίως αν έχετε προνοήσει να αγοράσετε ένα παγωμένο καρπούζι από τους πλανόδιους!

Φεύγοντας προτείνουμε μια στάση στην ταβέρνα Δαναός και Αναστάσης (2746024124) στη Νεμέα για ψητό κοτόπουλο, παραδοσιακή γουρνοπούλα, τηγανητές πατάτες, καθώς και αρκετά μαγειρευτά λαδερά, όπως οι εξαιρετικές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας στο φούρνο.

Στη Στυμφαλία οι μύθοι συναντούν την περιβαλλοντική ευαισθησία

Νεμέα - Ορεινή Κορινθία: Καλοκαίρι στο αμπέλι παρέα με τους μύθους - εικόνα 3
Λίμνη Στυμφαλία, ένας περιβαλλοντικός παράδεισος με μυθικό παρελθόν

Μόλις αρχίσει να πέφτει ο ήλιος, είναι η ιδανική ώρα για να κινηθείτε προς την πλευρά της ορεινής Κορινθίας, ακολουθώντας την όμορφη διαδρομή μέσα από το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, την Κυλλήνη ή Ζήρια, μέχρι τους Καλλιάνους. Εδώ σας περιμένει ο ξενώνας Πλειάδες, με επτά ανεξάρτητους χώρους διαμονής με κυρίαρχα υλικά την πέτρα και το ξύλο, που μπορεί να γίνει η βάση σας γι’ αυτήν την εκδρομή. Τολμήστε ένα πολύ πρωινό ξύπνημα για να απολαύσετε το πρώτο φως, αλλά και τις φυσικές ομορφιές της ορεινής Κορινθίας. Μια ανάσα από εδώ βρίσκεται η πανέμορφη λίμνη Στυμφαλία, όπου ο Ηρακλής ολοκλήρωσε τον πέμπτο του άθλο, εκδιώκοντας τις φοβερές Στυμφαλίδες όρνιθες.

Νεμέα - Ορεινή Κορινθία: Καλοκαίρι στο αμπέλι παρέα με τους μύθους - εικόνα 4
Το εντυπωσιακό Μουσείο Περιβάλλοντος στη Λίμνη Στυμφαλία © Thanassis Kottas

Ακριβώς απέναντι από τη γαλήνια λίμνη με την έντονη μυθολογική αύρα, το Μουσείο Περιβάλλοντος στεγάζεται σε ένα σοφά σχεδιασμένο και αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό κτίριο των Τάση Παπαϊωάννου και Δημήτρη Ησαΐα, το οποίο μοιάζει με φυσική συνέχεια των πλαγιών της Ζήριας. Είναι απόλαυση η βόλτα στους φωτεινούς και προσεγμένους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια χώρους του μουσείου, που εστιάζει αρχικά στο περιβάλλον της περιοχής και στη σημασία του, για να καταδείξει στη συνέχεια πώς αυτό επηρέασε τη ζωή των ανθρώπων και τα παραδοσιακά επαγγέλματά τους, με εκθέματα που παρουσιάζονται με σύγχρονο και συναρπαστικό ακόμα και για τα παιδιά τρόπο.

Στο οροπέδιο του Φενεού ξαποσταίνουμε, όπως η Δήμητρα!

Νεμέα - Ορεινή Κορινθία: Καλοκαίρι στο αμπέλι παρέα με τους μύθους - εικόνα 5
Ο Αγιος Φανούριος στη Λίμνη Δόξα

Στους πρόποδες της Ζήριας, σαν μια κλειστή και εύφορη αγκαλιά, απλώνεται το οροπέδιο του Φενεού. Η παράδοση λέει ότι εδώ, στο Ναό του Ασκληπιού, κάθισε να ξαποστάσει η θεά Δήμητρα, ψάχνοντας απεγνωσμένα την κόρη της Περσεφόνη.

Οι φιλόξενοι Φενεάτες την παρηγόρησαν, κι αυτή ως αντάλλαγμα χάρισε στον τόπο τους ευφορία και τους έμαθε την καλλιέργεια των δημητριακών. Απολαύστε το τοπίο και συνεχίστε για την τεχνητή λίμνη Δόξας, με τα έλατα να φτάνουν στις όχθες της και το σεμνό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στη μέση της – σαν νησίδα ελπίδας γι’ όλα αυτά που αναζητούμε να μας φανερωθούν.

Λίγο ψηλότερα, στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, σας περιμένει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (17ος αιώνας), με θαυμάσιες αγιογραφίες, θρύλους για το κρυφό σχολειό και γλυκό τριαντάφυλλο από τους φιλόξενους μοναχούς. Ανεβείτε στο ψηλότερο μπαλκόνι του και απολαύστε τη θέα της λίμνης και την ελατόφυτη πλαγιά της Ζήριας. Είναι η ιδανική στιγμή για να ανοίξετε τους χάρτες σας και να σχεδιάσετε την επόμενη διαδρομή σας... Προτού πάρετε το δρόμο της επιστροφής κάντε μια στάση στο Μεσινό Κορινθίας, στο Φενεό, στην παραδοσιακή χασαποταβέρνα Τρίκρηνα (2747041033), για εξαιρετικά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής, σε παραδοσιακές συνταγές.

Κρασί και ορθοπεταλιές

Νεμέα - Ορεινή Κορινθία: Καλοκαίρι στο αμπέλι παρέα με τους μύθους - εικόνα 6
Αμπέλια, κυπαρίσσια, χαμηλή λόφοι... Μία Τοσκάνη δίπλα μας

• Το Αγιωργίτικο χαρακτηρίζεται από το βαθύ μπλε χρώμα του και τη σφαιρική ρόγα με τον παχύ φλοιό. Δίνει πολύ ενδιαφέροντα και εξαιρετικά δημοφιλή κρασιά. Το βρίσκουμε φρέσκο από τη δεξαμενή, σε μικρή ή βαθιά παλαίωση, αλλά και σε ροζέ εκδοχή, blanc de noir. Από το 1971, το ερυθρό, ξηρό κρασί Νεμέα ανήκει στην κατηγορία των ΠΟΠ.

• Πέντε Αγιωργίτικα που αξίζει να δοκιμάσετε: Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα, Σεμέλη Νεμέα Reserve, Grand Cuvee Σκούρα, Κτήμα Νεμέα Παλυβού και τον ροζέ Βυσσινόκηπο του Παλυβού.

• Η Νεμέα είναι ιδανική για ποδηλασία, οπότε, αν είστε φαν, φορτώστε τα ποδήλατά σας στη σχάρα. Οι οινοποιοί της Νεμέας μαζί με άλλους φορείς διοργανώνουν συχνά πυκνά διαδρομές, ποδηλατοδρομίες και άλλες εκδηλώσεις δίνοντας αφορμές σε ένα νέο κοινό να γνωρίσει την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.