Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη

Προσγειωνόμαστε στην ιαπωνική πρωτεύουσα λίγο προτού φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και σας φτιάχνουμε έναν πλοηγό απόλαυσης ανάμεσα στις 23 συνοικίες και τις εκατοντάδες χρυσές εμπειρίες της πιο παράξενης μητρόπολης στον κόσμο.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψει κάποιος το Τόκιο παρά ως μια πόλη σχεδόν αλλόκοτη – με την καλή έννοια! Λίγες πόλεις στον κόσμο μπορούν να δημιουργήσουν μια τόσο σαρωτική αίσθηση όσο η ιαπωνική πρωτεύουσα. Love at first sight! Ή τουλάχιστον με τη δεύτερη ματιά! Υπάρχει, βλέπετε, και η περίπτωση να τρομοκρατηθεί κάποιος όταν, μία ώρα αφότου κατεβεί από το αεροπλάνο, βρεθεί στο κέντρο του Τόκιο, στον σιδηροδρομικό σταθμό Shinjuku λ.χ., απ’ όπου περνούν καθημερινά γύρω στους 4 εκατ. ανθρώπους. Η τεράστια ανθρώπινη μάζα, σαν κύμα, που κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας στο κέντρο μπορεί να είναι φοβιστική και ταυτόχρονα διασκεδαστική.

Κι αν σκεφτείτε ότι όλες οι μητροπόλεις του κόσμου κάπως έτσι είναι, με ουρανοξύστες και ασφυκτικά γεμάτους δρόμους, ελάτε εδώ το βράδυ, όταν η αίσθηση του παράξενου απογειώνεται, και δεν θα αργήσετε να νιώσετε ότι έχετε μπει στον ιδιότυπο κόσμο του Haruki Murakami (διαβάστε κάνα-δυο βιβλία του μετρ του μαγικού ρεαλισμού προτού πάτε στην Ιαπωνία. Πιστέψτε με, θα βοηθήσει!) ή στη Χώρα των Θαυμάτων! Άλλωστε, στο Shinjuku υπάρχει κι ένα θεματικό εστιατόριο με το όνομα «Alice in Wonderland»...

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 1
Οι ανθισμένες κερασιές έχουν δημιουργήσει έναν ιδιαίτερο θεματικό τουρισμό. Χιλιάδες τουριστών, ντόπιων και ξένων, στην περίοδο ανθοφορίας (Άνοιξη) επισκέπτονται τα πάρκα για να απολαύσουν το ιδιαίτερα εντυπωσιακό θέαμα. Εδώ, βαρκάδα ανάμεσα τους στο πάρκο Chidorigafuchi.

Σημειώστε δε ότι το Τόκιο των 40 εκατ. κατοίκων ετοιμάζεται να υποδεχτεί το καλοκαίρι του 2020 εξακόσιες χιλιάδες επισκέπτες, πέραν των συνηθισμένων, καθώς θα διεξαχθούν εκεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που δίνουν ήδη το χρώμα τους στην πόλη με ένα ολοκαίνουργιο κεντρικό στάδιο και τους Μιραϊτόουα - Σομέιτι, τις μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αντίστοιχα, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος, ένας άσπρος-μπλε σούπερ ήρωας, ονομάστηκε έτσι από τις ιαπωνικές λέξεις «μιράι» και «τόουα», δηλαδή «μέλλον» και «αιωνιότητα». Η ροζ Σομέιτι, από την άλλη, πήρε το όνομά της από το «someiyoshino», ένα είδος ανθού κερασιάς που ηχητικά είναι πολύ κοντά στο αγγλικό «so mighty» («τόσο ισχυρή»).

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 2
Μια βόλτα στην πολύχρωμη Harajuku είναι must.

Το Τόκιο δεν αποτελεί μια συμβατική πόλη «μόνο για μπίζνες», αντίθετα στις 23 κεντρικές συνοικίες του ξεδιπλώνεται ένας καμβάς εξερευνητικής απόλαυσης και δεν εννοώ απλώς τους ναούς, τα πάρκα και τα εμπορικά κέντρα, αλλά κυρίως τα περίεργα και απρόσμενα που προσφέρει απλόχερα. Εδώ μπορείτε να φάτε θεϊκά ramen με €10 αν στηθείτε στην ουρά στο πρώτο ramen bar που πήρε αστέρι Michelin, να χαζέψετε σε ένα «Robot Restaurant» στη red-light district, να αγοράσετε σχεδόν τα πάντα από έναν αυτόματο πωλητή (αντιστοιχεί ένας ανά 20 κατοίκους!) ή να πιείτε το τσάι σας χαϊδεύοντας γάτες ράτσας σε ένα από τα δεκάδες γατοκαφέ της πόλης. Τέλος, ένας διασκεδαστικός τρόπος για να έρθετε πιο κοντά στη γιαπωνέζικη κουλτούρα είναι να νοικιάσετε με την παρέα σας ένα δωμάτιο σε ένα καραόκε μπαρ και να ξεδιπλώσετε (ή και όχι) το μουσικό σας ταλέντο.

Για να μη χαθείτε στη μετάφραση

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 3
Το διάσημο Shibuya Crossing απ’ όπου περνούν καθημερινά γύρω στους 4 εκατ. ανθρώπους.

Η πιο γνωστή και πολυσύχναστη συνοικία θα μπορούσε να πει με σιγουριά κάποιος ότι είναι η Shibuja. Εδώ βρίσκεται το διάσημο ομώνυμο σταυροδρόμι, το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, με χιλιάδες κόσμου να περιμένουν, να περνούν, να περιμένουν, να περνούν – στην κυριολεξία σαν θάλασσα ανθρώπων. Η γειτονιά είναι γεμάτη εστιατόρια, μπαρ, καφέ, μαγαζιά με βιντεοπαιχνίδια και γιαπωνέζικη μόδα, εδώ βρίσκεται το άγαλμα του διάσημου Hachico (ο σκύλος που επί 9,5 χρόνια πήγαινε κάθε μέρα στο σταθμό του μετρό για να συναντήσει το αφεντικό του, που όμως είχε πεθάνει), εδώ κοντά είναι και ο ναός Meiji Jingu μέσα στο πάρκο Yoyogi.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 4
Κλασικό αξιοθέατο το άγαλμα του πιστού σκύλου Hachiko που επί 9,5 χρόνια πήγαινε κάθε μέρα στο σταθμό του μετρό για να συναντήσει το πεθαμένο αφεντικό του.

Η Shinjuku είναι λίγο πιο λαϊκή και πιο ακατάστατη συνοικία, όμως έχει ενδιαφέρον, καθώς εδώ βρίσκεται το Golden Gai, έξι μικροσκοπικοί δρόμοι με περίπου 200 λιλιπούτεια μπαρ, που διαφημίζονται με ένα μείγμα καλλιτεχνικών κι αινιγματικών πινακίδων, όπως επίσης οι κήποι Shinjuku Gyoen (γνωστοί για τις ανθισμένες κερασιές τους) και το Kabukicho, η red-lights γειτονιά του Τόκιο. Το Αυτοκρατορικό Παλάτι βρίσκεται στην συνοικία της Chiyoda, και περιτριγυρίζεται από τάφρους, μεγάλα τείχη και πανέμορφους επισκέψιμους κήπους.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 5
Το Τόκιο είναι η πρωτεύουσα του anime, των manga και των βιντεογκέιμ και τα Pokemon δεν θα μπορούσαν να μην έχουν το δικό τους κατάστημα.

Η Akihabara είναι η «ηλεκτρονική» συνοικία της πόλης με τα αντίστοιχα καταστήματα αλλά και το μέρος απ’ όπου ξεκίνησαν τα περίφημα maid cafés, υποκατηγορία των cosplay restaurants, όπου θα σας υποδεχτούν Γιαπωνέζες ντυμένες old-fashioned υπηρέτριες. Είναι επίσης η συνοικία των anime και των manga. Το Roppongi είναι μια πιο ακριβή συνοικία, με πολλά night clubs και προσεγμένα μαγαζιά. Στο Roppongi Hills θα δείτε εικαστικές εκθέσεις και θα απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης και του Tokyo Tower, όπως και το κατάστημα Pokemon. Η Ginza, πάλι, είναι από τις πιο πολυτελείς συνοικίες όχι μόνο του Τόκιο, αλλά ολόκληρου του πλανήτη. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας έχουν καταστήματα εδώ, όλα τα μεγάλα ονόματα ηλεκτρονικών έχουν showrooms εδώ, ενώ υπάρχουν και μερικά Michelin-starred εστιατόρια.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 6
Μια βόλτα με άμαξα, που τη σέρνει τρέχοντας ο οδηγός, έχει ενδιαφέρον ειδικά στη γειτονιά της Asakusa και γύρω από το ναό του Senso-ji.

Η συνοικία της Asakusa είναι γνωστή κυρίως για ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, το Senso-ji (ή αλλιώς Asakusa Kannon Temple), έναν βουδιστικό ναό του 7ου αιώνα. Στη συνοικία Ueno θα πάτε για το πάρκο με τον ζωολογικό κήπο, για τα μουσεία (όπως το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης) και για τους βουδιστικούς ναούς (όπως ο Bentendo). Μια γειτονιά όπου το παραδοσιακό συνυπάρχει με το μοντέρνο και αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας είναι το Azabu-Juban. Τέλος, μην παραλείψετε τη συνοικία Yanaka, γνωστή και ως Little Kyoto of Tokyo, που είναι η πιο παραδοσιακή γειτονιά της πόλης.

Γαστρονομικό πανηγύρι

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 7
Οι ψαραγορές του Τόκιο είναι ένας άλλος κόσμος με την πιο φημισμένη να έχει μεταφερθεί πλέον στο Toyosu.

Η πιο φημισμένη αγορά του Τόκιο ήταν η Tsukiji. Χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο, διότι εδώ και περίπου ένα χρόνο μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο της πόλης, στο Toyosu, και λέγεται πια Toyosu Market. Δεν έχει γίνει τόσο γνωστή ακόμη με το νέο της όνομα, διότι η παλιά αγορά ήταν πραγματικά ένας μύθος, μία από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν του Τόκιο και πόλος έλξης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Και στη νέα της τοποθεσία εξακολουθεί να προσφέρει γύρω στα 400 διαφορετικά είδη θαλασσινών, από φύκια μέχρι χαβιάρι και από μικρά ψαράκια μέχρι γιγάντιους τόνους 250-300 κιλών. Πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις των θαλασσινών αλλά και για τη μεγαλύτερη χονδρική αγορά θαλασσινών στον κόσμο.

Γύρω από την παλιά ψαραγορά Tsukiji υπάρχει η εξωτερική αγορά Tsukiji, η οποία παρέμεινε στη θέση της και αποτελεί από μόνη της προορισμό για τον ταξιδιώτη. Είναι γεμάτη μικρομάγαζα και αρκετά εστιατόρια, όπου μπορεί κάποιος να δοκιμάσει φρέσκο sushi για πρωινό ή μεσημεριανό. Τα εστιατόρια εδώ ανοίγουν στις 5 το πρωί και κλείνουν λίγο μετά το μεσημέρι. Οι προμήθειές τους γίνονται κατευθείαν από το Toyosu Market και γι’ αυτό είναι το καλύτερο μέρος της πόλης για να φάει κάποιος φρέσκα θαλασσινά.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 8
Εκλεκτό strret food τα baby χταποδάκια, ψημένα και περασμένα στο καλαμάκι. © Δημήτρης Καφίδας

Το Ameya Yokocho, κοντά στο πάρκο Ueno, είχε ξεκινήσει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν δρόμος όπου γινόταν λαθρεμπόριο, αλλά με τα χρόνια καθιερώθηκε ως νόμιμη αγορά και σήμερα είναι από τις μεγαλύτερες του Τόκιο, με θαλασσινά, ρύζι, γλυκά και κάθε είδους σνακ. Στη Shibuya, στα τεράστια υπόγεια του Tokyu Department Store, βρίσκεται το Tokyu Food Show, με εκατοντάδες μαγαζάκια εξειδικευμένα σε κάθε είδους κουζίνα, χωρίς υπερβολή ένα γαστρονομικό πανηγύρι. Επίσης, στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της συνοικίας Yanaka υπάρχουν μια μόνιμη αγορά, πολλά streetfood μαγαζάκια κι εστιατόρια.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 9
Okonomiyaki, ένα από τα πιο απλά και δημοφιλή πιάτα στην Ιαπωνία. Το όνομά του σημαίνει περίπου «ό,τι θέλεις, στο γκριλ».

Το φαγητό αποτελεί ζωντανό στοιχείο της κουλτούρας της Ιαπωνίας, που εξελίσσεται διαρκώς, κι αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν αμέτρητα τοπικά πιάτα. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το Τόκιο είναι η πόλη με τα περισσότερα εστιατόρια στον κόσμο με αστέρια Michelin. Για να μυηθείτε στην τοπική κουζίνα, δεν έχετε παρά να δοκιμάζετε ασταμάτητα. Εκτός από τα γνωστά μας sushi, tempura, ramen (σούπα με νουντλ, ζωμό κρέατος ή ψαριού, λαχανικά, χοιρινό ή φύκια), μοσχάρι kobe (το Κόμπε, όπου εκτρέφονται, βρίσκεται δίπλα στην Οσάκα), gyoza (τηγανητά ντάμπλινγκ με λεπτή ζύμη και γέμιση από κιμά και λαχανικά) κ.λπ., δοκιμάστε okonomiyaki (ένα είδος αλμυρής κρέπας με δυνατή γεύση και γέμιση από λαχανικά, κρέας, θαλασσινά ή ό,τι άλλο), takoyaki (τηγανητές ζυμαρόμπαλες γεμιστές με πλοκάμια χταποδιού), yakitori (σαν σουβλάκι), unagi (χέλι του γλυκού νερού στη σχάρα), yakisoba (τηγανητά νουντλ με λαχανικά και σάλτσα στρειδιού), himono (αποξηραμένο ψάρι).

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 10
Ramen παντού. Χορταστικά και φθηνά.

Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως το φαγητό στην Ιαπωνία είναι αρκετά πιο φτηνό απ' ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Η πιο φτηνή λύση είναι τα ramen (γύρω στα € 6-7), που μαζί με ένα μικρό ορεκτικό και μια μπίρα κοστίζουν περίπου € 15. Το μεσημεριανό σε ένα sushi restaurant φτάνει περίπου στα € 17-18 και περιλαμβάνει διάφορα sashimi και rolled sushi, ενώ το δείπνο συνήθως είναι αρκετά πιο ακριβό (ακόμη και € 80). Η πιο φτηνή λύση για sushi είναι τα γνωστά εστιατόρια με τον περιστρεφόμενο ιμάντα, όπου το μεσημεριανό κοστίζει γύρω στα € 15.

Η πιο διασκεδαστική, παραδοσιακή και σχετικά φτηνή έξοδος για φαγητό στο Τόκιο είναι οι izakaya, μικρά εστιατόρια/μεζεδοπωλεία όπου παραγγέλνεις από μια μεγάλη ποικιλία μικρών μεζέδων με την τιμή κάθε πιάτου να κυμαίνεται γύρω στα € 3-4. Βέβαια, η απόλυτα φτηνή λύση είναι τα κουτιά bento που περιέχουν ρύζι ή νουντλ, ψάρι ή κρέας και διάφορα λαχανικά, ένα χορταστικό και πραγματικά ισορροπημένο γεύμα, που πωλείται στα σούπερ μάρκετ και κοστίζει γύρω στα € 5-6. Θα συνοδεύσετε το φαγητό σας με sake, γιαπωνέζικες μπίρες (Sapporo, Asahi, Kirin, Suntory κ.ά.) και φυσικά τα απίστευτα γιαπωνέζικα ουίσκι (Chichibu, Nikka, Yamazaki, Toki, Hakushu και τόσα άλλα). Αυτά τα τελευταία, βέβαια, δεν είναι καθόλου φτηνά.

Το «Sushi Saito» (0335894412), είχε τρία αστέρια Michelin από το 2010 και θεωρείται το καλύτερο sushi restaurant της πόλης, αν και φέτος έχασε τα αστέρια του λόγω του ότι δεν είναι ανοιχτό για απευθείας κρατήσεις στο ευρύ κοινό. Το «Michiba Washoku Tateno» (0362525000) είναι εστιατόριο σε στιλ Kaiseki (παραδοσιακή κουζίνα με ποικιλία πιάτων –έως και 10– αποκλειστικά από υλικά εποχής) και το μεσημεριανό μενού του κοστίζει γύρω στα € 30, ενώ η τιμή του δείπνου είναι τριπλάσια. Το «Milk Land» (0333771558) είναι ένα εξαιρετικό vegetarian εστιατόριο πολύ κοντά στο σταθμό του Shinjuku, το οποίο σερβίρει ένα μενού 6 πιάτων λαχανικών και τόφου κι επιπλέον ρύζι και σούπα miso στην τιμή των € 8.

Το να φας σε μισελενάτο εστιατόριο στο Τόκιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ξοδέψεις μια περιουσία. Το «Tsuta» (0339431007), λ.χ., το πρώτο ramen εστιατόριο που πήρε αστέρι Michelin, σερβίρει πιάτα από € 10. Έχει μόνο 9 θέσεις, σερβίρει μόνο 150 μπολ ramen την ημέρα, οπότε, για να φάτε εδώ, θα πρέπει ή να περάσετε πολύ πρωί να πάρετε ένα κουπόνι κράτησης ή να στηθείτε στην ούρα ελπίζοντας να προλάβετε προτού τελειώσουν τα 150 μπολ.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 11
Φαγητό σε izakaya: φτηνό, γρήγορο και κυρίως απολαυστικό.

Μια φτηνή κι ευχάριστη izakaya είναι το «Iseya Sohonten» (0422471008), γνωστό στο Τόκιο κυρίως για το yakitori του. Οι τιμές ξεκινούν από € 2,5 το πιατάκι με 4 yakitori. Το «Yai Yai» (0334068181) είναι γνωστό για το okonomiyaki και τη yakisoba του, με κόστος γύρω στα € 10 το πιάτο. Σημειώστε ότι, όπως και σε άλλες ασιατικές χώρες, οι τιμές στους καταλόγους είναι χωρίς τον αντίστοιχο ΦΠΑ. Αυτός προστίθεται στο τέλος, κατά την έκδοση του λογαριασμού, και στην περίπτωση της Ιαπωνίας είναι 10%. Τέλος, σε πάρα πολλά εστιατόρια επιτρέπεται το κάπνισμα ή υπάρχει αίθουσα καπνιζόντων.

Η πιο ακριβή πρωτεύουσα στον κόσμο;

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 12
Το Τόκιο, ειδικά στις γειτονιές Shinjuku και Shibuya, είναι γεμάτο μικρά εστιατόρια, izakaya και streetfood.

Πέρα από το φαγητό, όμως, είναι φτηνό το Τόκιο; Η πόλη έχει τη φήμη της πιο ακριβής πρωτεύουσας του κόσμου, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι, τουλάχιστον για τον ταξιδιώτη. Τρία είναι τα κύρια έξοδά σας: το φαγητό, η διαμονή και οι μετακινήσεις. Το φαγητό, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν είναι ακριβό, αλλά η διαμονή είναι. Βέβαια, μπορεί κάποιος να μειώσει το κόστος μένοντας, αντί σε ξενοδοχείο, σε airbnb ή σε δωμάτιο-κάψουλα ή ryokan.

Οι μετακινήσεις στην Ιαπωνία με τα υπερσύγχρονα τρένα (Shinkansen) είναι πανάκριβες, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα αν έχετε σκοπό να μείνετε μόνο στο Τόκιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εξαιρετικά βολική κάρτα SUICA και θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως γενικά οι τιμές του μετρό δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές. Αρχίζουν από € 1,5 ευρώ και φτάνουν στα € 3, ανάλογα με την απόσταση που θα διανύσετε, ενώ υπάρχουν σε ακόμη πιο συμφέρουσες τιμές οι 24ωρες, 48ωρες ή 72ωρες κάρτες. Με βάση αυτά μπορεί να πει κάποιος ότι πιο ακριβά θα του κοστίσει ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη ή στο Σίντνεϊ παρά εδώ.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 13
Τα παραδοσιακά κιμονό, τα οποία συνήθως είναι από μετάξι και ραμμένα στο χέρι, αν και είναι πανάκριβα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και στις νεαρές γυναίκες. © Δημήτρης Καφίδας

Το Τόκιο έχει δύο αεροδρόμια: το Narita, περίπου στα 70 χλμ. από το κέντρο της πόλης, και το Haneda, στα 20 χλμ. Οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις προσγειώνονται στο Narita, ενώ στο Haneda σχεδόν το σύνολο των εσωτερικών πτήσεων και μερικές διεθνείς. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να φτάσει κάποιος στο κέντρο από το Narita, με πιο δημοφιλείς το JR Narita Express (N’ΕX) Train, με διάρκεια ταξιδιού 1-1,5 ώρα (ανάλογα με το σταθμό προορισμού) και κόστος γύρω στα € 26, και το JR Narita Line Rapid Train, με διάρκεια ταξιδιού περίπου 1,5 ώρα και κόστος εισιτηρίου γύρω στα € 12. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε εκτός από το Τόκιο και άλλα μέρη στην Ιαπωνία, η αγορά ενός Japan Rail Pass ίσως είναι καλή ιδέα.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 14
Πηγαίνοντας προς το ναό του Senso-ji.

Η διαμονή είναι ένα θέμα που χρειάζεται προσεκτικό ψάξιμο, ώστε η περιοχή να είναι σχετικά κεντρική και να μη χρειαστείτε μια περιουσία για τον ύπνο σας. Το ιδανικό θα ήταν να βρείτε κατάλυμα στη Shibuya, στο Shinjuku ή στην Asakusa, όμως το δίκτυο του μετρό είναι τόσο καλό, που σας επιτρέπει να μείνετε και λίγο παραέξω· ο μόνος περιορισμός σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι το τελευταίο δρομολόγιο είναι τα μεσάνυχτα. Εκτός από τα ξενοδοχεία, τα airbnb κ.λπ., η Ιαπωνία έχει άλλα δύο είδη ιδιαίτερων καταλυμάτων.

Το ένα είναι τα ξενοδοχεία-κάψουλες, που από τη μία είναι σίγουρα κομμάτι της εμπειρίας, από την άλλη όμως, αν είστε έστω κι ελάχιστα κλειστοφοβικοί, καλύτερα να τα αποφύγετε. Πρόκειται στην κυριολεξία για μια κάψουλα, όπου χωράει το σακίδιό σας, ένα κρεβάτι –συνήθως μονό– και ίσως μια τηλεόραση ή ένα μικρό airco σε έναν από τους τοίχους. Το άλλο είναι τα ryokan, ήτοι παραδοσιακοί ξενώνες που με λίγη φαντασία σας πηγαίνουν στην εποχή των σαμουράι και των σογκούν! Εδώ το παραδοσιακό δωμάτιο δεν έχει κρεβάτι, αλλά το κλασικό γιαπωνέζικο tatami (στρώμα) με σεντόνια και κουβέρτες. Τα ryokan συνήθως είναι πιο οικονομικά απ' ό,τι οι υπόλοιπες επιλογές.

Πες μου το budget σου, να σου πω το ξενοδοχείο σου

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 15
Τα ξενοδοχεία-κάψουλες είναι η πιο οικονομική επιλογή και έχουν πλάκα, εκτός αν είσαι κλειστοφοβικός.

Palace Hotel Tokyo
Πεντάστερο ξενοδοχείο, δίπλα στα τείχη του αυτοκρατορικού παλατιού, στην κεντρική περιοχή Marunοuchi (από € 600).

Tobu Hotel Levant
Τετράστερο ξενοδοχείο πολύ κοντά στο σταθμό του μετρό Kinshico, με θέα στον ουρανοξύστη Tokyo Skytree (από € 350).

New Otani Tokyo Garden Tower
Προσιτό για τα δεδομένα της πόλης πεντάστερο ξενοδοχείο, περιτριγυρισμένο από κήπους, κοντά στο μετρό Akasaka Mitsuke (από € 200).

Homeikan Honkan
Ιστορικό ryokan χαρακτηρισμένο ως κτίριο πολιτιστικής κληρονομιάς, που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο (από € 110).

Ryokan & Day Shizuku
Παραδοσιακό ryokan με ανέσεις σύγχρονου ξενοδοχείου, σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το σταθμό μετρό Gotanno (από € 95).

MyCUBE by MYSTAYS
Το πιο άνετο ξενοδοχείο-κάψουλα, μιας και οι οροφές των κοιτώνων είναι αρκετά πιο ψηλές από το συνηθισμένο (από € 38/άτομο).

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 16
Η Takeshita Dori στο Harajuku είναι ο δρόμος που προτιμούν ο ντόπιοι για μια καλή γιαπωνέζικη κρέπα.

Ζήσε την πόλη σαν ντόπιος

Υπάρχουν ομάδες και οργανισμοί που προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις στις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της πόλης. Είναι εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε το Τόκιο μέσα από τα μάτια ενός ντόπιου, και μάλιστα χωρίς κάποιο κόστος (παρά μόνο φιλοδώρημα). Ακολουθούν τα sites μερικών από αυτούς, όμως έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να κάνετε έγκαιρα κράτηση: www.tokyolocalized.com/booking, https://tokyosgg.jp/guide.html, www.tokyofreeguide.org.

Διαμάντια στο ποτήρι

Ένα από τα καλύτερα μπαρ της πόλης και όχι μόνο (περιλαμβάνεται στα World’s Top 50 Bars) είναι το «Star Bar» (0335358005) στην Ginza, που ειδικεύεται στα σπάνια ιαπωνικά ουίσκι, αλλά είναι γνωστό και για το τέλειο Negroni του. Αξίζει επίσης το «High Five» (0335715815), το οποίο φημίζεται για τα κοκτέιλ του. Από τα πιο δημοφιλή ποτάδικα της πόλης είναι το «Albatros Bar» στο Golden Gai, που λειτουργεί και ως art gallery, ενώ το «Plat Bar» (0332963666) είναι ένα «διαμαντάκι» με πολύ μεγάλη ποικιλία ιαπωνικών ουίσκι στην κάβα του.

Το «Sky Lounge Stellar Garden» βρίσκεται στον 33ο όροφο του «Prince Park Tower Hotel» και, εκτός από εξαιρετικά κοκτέιλ, προσφέρει ένα απίστευτο πανοραμίκ της πόλης. Το «Body and Soul» (354663348) είναι από τα πιο γνωστά jazz clubs του Τόκιο, όπου τζαζ και σόουλ μπάντες από την Ιαπωνία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο παίζουν σε καθημερινή βάση. Εκτός από ποτά, σερβίρει και φαγητό.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 17
Οι κυλιόμενες σκάλες με τους καθρέφτες, στo Tokyu Plaza Omotesando στη γειτονιά Harajuku. Mind blowing!

Κοντινή εκδρομή

Αν θέλετε να κάνετε μια εκδρομή κοντινή στο Τόκιο, τότε το Χακόνε είναι μια πολύ καλή ιδέα. Είναι μια κωμόπολη με θερμές πηγές, πανέμορφη φύση, με θέα στο ηφαίστειο Φούτζι κι ένα εκπληκτικό open air μουσείο γλυπτικής.

Insider’s tips

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 18

Ο ιδιοκτήτης του «Sushimou» Αντώνης Δρακουλαράκος έχει ζήσει στο Τόκιο και μας δίνει τα δικά του γευστικά must.
«Σε όποιο σημείο κι αν είστε, σίγουρα σε απόσταση 5-10 λεπτών με τα πόδια θα βρείτε κάποια πολύ καλά καθημερινά μαγαζιά για να φάτε. Δεν υπάρχει λόγος να κυνηγήσετε τα διάσημα αστεράτα.
Στο Kappabashi είναι ο παράδεισος του μάγειρα. Εκεί θα βρείτε ό,τι εξοπλισμό χρειάζεστε για να... ανοίξετε ένα ιαπωνικό εστιατόριο, από μαγαζιά που πουλάνε μόνο ξυλάκια μέχρι μαγαζιά που πουλάνε μόνο τα χαρακτηριστικά ιαπωνικά κουρτινάκια εισόδου νόρεν. Και τώρα που είπα “νόρεν”, όταν σε ένα μαγαζί κρέμεται στην είσοδο κουρτινάκι αυτό σημαίνει “είμαστε ανοιχτά”, αν δεν κρέμεται μην μπείτε καν στον κόπο.
Ramen θα βρείτε παντού, αλλά αν σας βγάλει ο δρόμος πηγαίνετε στο “Menya Itto”.
Τηγανητό παναρισμένο χοιρινό tonkatsu στο υπόγειο “Butagumi Dining” (0334086751).
Cocktail tasting menu στο “Gen Yamamoto”.
Οnigiri (μπάλες ρυζιού) σε ένα από τα χιλιάδες Combini (μικρά 24ωρα σουπερ μάρκετ).
Monjayaki και okonomiyaki (διαφορετικά είδη γιαπωνέζικης κρέπας) στην οδό Monja στην περιοχή Tsukishima.
Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε κρύα soba και tempura και βουτηχτά κρεατάκια σε ζωμό shabu-shabu για μια πιο ξεχωριστή εμπειρία.
Natto για τους πιο τολμηρούς, κάτι σαν βρασμένα ρεβίθια που ξεχάστηκαν για ημέρες εκτός ψυγείου.
Και οι πολύ τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν το δηλητηριώδες ψάρι fugu (σου ζητάνε να πληρώσεις προτού φας)!»

(Λίγα μόνο από) τα αξιοπερίεργα του Τόκιο

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 19

«Robot Restaurant»
Στην περιοχή του Kabukicho (red-light district), εδώ θα παρακολουθήσετε ένα χαοτικό δίωρο θέαμα με λέιζερ, ρομπότ ύψους 4-5 μέτρων, μουσική και χορευτές. (0332005500)

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 20

Αυτόματοι πωλητές
Πάρτε ένα σνακ ή... ακόμη χειρότερα παραγγείλτε φαγητό από έναν αυτόματο πωλητή. Είναι πάρα πολύ δημοφιλείς στην Ιαπωνία. Φανταστείτε ότι αντιστοιχεί περίπου ένας ανά 20 κατοίκους!

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 21

Gundam cafés
Οι συνήθως νεαροί φαν του ομώνυμου ρομποτικού anime έχουν τα δικά τους στέκια, όπου τα πάντα, από το περιβάλλον μέχρι τα ροφήματα και τις γεύσεις, έχουν φουτουριστική αισθητική.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 22

Harajuku
Κάντε μια βόλτα στην πιο πολύχρωμη και παιχνιδιάρικη γειτονιά της πόλης και απλώς χαζέψτε την παρέλαση των ξεχωριστών fashionistas με τα πιο περίεργα και αλλοπρόσαλλα ντυσίματα.

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 23

Γατοκαφέ
Επισκεφθείτε κάποιο από τα περίπου 50 γατοκαφέ της πόλης και πιείτε τον εσπρέσο σας ή ένα τσάι matcha χαϊδεύοντας κάποια από τις πολλές –και διαφορετικής ράτσας– γάτες του μαγαζιού.

Σε ολυμπιακή τροχιά

Τόκιο: ένας Ολυμπιακός οδηγός απόλαυσης στην πιο παράξενη μητρόπολη - εικόνα 24
Το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο όπου θα γίνουν οι τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων καθώς και τα αγωνίσματα του στίβου και ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

Το καλοκαίρι του 2020 το Τόκιο θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά τους Ολυμπιακούς (η πρώτη ήταν το 1964), αλλά και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι κατανεμημένες σε δύο ζώνες, τη Heritage και την Tokyo Bay, οι οποίες σχηματίζουν την αριθμητική απεικόνιση του απείρου. Στην πρώτη είναι συγκεντρωμένες εμβληματικές εγκαταστάσεις των αγώνων του ’64, που η επαναχρησιμοποίησή τους αποτελεί ένα οικολογικό μήνυμα, ενώ στη δεύτερη αυτές που κατασκευάστηκαν ειδικά για τους αγώνες του 2020 και αποτελούν ένα καινοτόμο μοντέλο αστικής και πολεοδομικής ανάπτυξης.

Η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ξένων επισκεπτών θα επιβαρύνει κατά πολύ τις μετακινήσεις, γι’ αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε ισχύ τις «Telework Days», που σημαίνει ότι 700.000 εργαζόμενοι σε περίπου 3.000 εταιρείες θα δουλεύουν από το σπίτι κατά τη διάρκεια των αγώνων! Όσο για τα εισιτήρια, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα μόνο για αγώνες μπάσκετ και μποξ, ενώ για τους Παραολυμπιακούς για όλα τα αγωνίσματα (εκτός από τη σκοποβολή), καθώς και για τις τελετές έναρξης και λήξης. Η αμέσως επόμενη λύση είναι να αγοράσει κάποιος ένα πακέτο ταξιδιού από πρακτορείο, στην (τσουχτερή) τιμή του οποίου περιλαμβάνονται τα αεροπορικά, η διαμονή και τα εισιτήρια των αγώνων.

Από τον Δημήτρη Καφίδα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.