Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020

Η νέα χρονιά μάς βάζει στη νέα δεκαετία και μαζί της έρχονται νέες ταξιδιωτικές προτεραιότητες, αποκαλύπτοντας προορισμούς που αλλάζουν τον με τον οποίο που βλέπουμε τον κόσμο. Πού θα τον γνωρίσουμε φέτος;

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020

O υποτουρισμός, το οικολογικό αποτύπωμα, η πνευματική και πολιτιστική αφύπνιση αλλά και οι νέοι τρόποι να (ξανα)δούμε αρχαίους κόσμους είναι topics που απασχολούν τη διεθνή ταξιδιωτική κοινότητα, αλλάζοντας τις προτεραιότητες βάσει των οποίων θα χαράξουμε τους χάρτες μας στη δεκαετία που αρχίζει. Παράλληλα, ενώ προορισμοί της διπλανής πόρτας διατηρούν τη γοητεία της οικειότητας, ο ταξιδιάρικος νους δεν παύει να ονειρεύεται αποδράσεις σε τοπία εξωτικά και αστικούς λαβυρίνθους που επαναπροσδιορίζουν τη θέση μας ανάμεσα στους άλλους. Με αυτά κατά νου, διαλέξαμε δέκα προορισμούς που αξίζουν την πινέζα των σχεδίων μας για τη χρονιά που έρχεται.

Η ανερχόμενη Τιφλίδα

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 1

Ένας από τους πιο δυναμικούς προορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης, η πρωτεύουσα της Γεωργίας γοητεύει με το αλλόκοτο μείγμα σοβιετικής, μουσουλμανικής, αραμπέσκ και αρ νουβό αρχιτεκτονικής που ξεδιπλώνει στην καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Κούρα αλλά και, κυρίως, με την ολοένα ανερχόμενη γαστρονομική σκηνή της, που νοστιμεύει την κοσμοπολίτικη ταυτότητά της. Η πληθωρική ευρασιατική κουζίνα της περιοχής ανακατεύει στις γεύσεις της ανατολίτικες και δυτικές επιρροές, χρωματίζοντας έτσι την πλεξούδα περσικών, σοβιετικών και αραβικών παραδόσεων με τις οποίες είναι δεμένη η Ιστορία μιας χώρας που έχει σηκώσει αραβικό, μογγολικό, τουρκικό και ρώσικο ζυγό στο διάβα των αιώνων.

Αμαξάδες στο Wales Way της Ουαλίας

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 2

Τρεις φρεσκοχαραγμένες οδικές διαδρομές συνθέτουν το Wales Way, που περιμένει για να ταξιδέψει τον επισκέπτη στα εμβληματικότερα σημεία της γραφικής Ουαλίας, διατρέχοντας την άγρια ακτογραμμή, τα απέραντα δάση και τα καρτ­ποσταλικά βουνά της πανέμορφης χώρας. Είτε ακολουθήσει κάποιος το Cambrian Way στην κορυφογραμμή της χώρας, είτε το Coastal Way κατά μήκος των επιβλητικών ακτογραμμών, είτε το North Wales Way στην αιωνόβια εμπορική διαδρομή στο βόρειο άκρο της Ουαλίας, ζυθοποιίες και αποστακτήρια, φάρμες και τυροκομεία, μεσαιωνικά κάστρα, γραφικές πανσιόν κι εκθαμβωτικά τοπία σημαδεύουν τα road trips.

Ο Δρόμος του Μεταξιού

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 3

Μετάξι, μπαχαρικά, πορσελάνη και γυαλί, πολύτιμοι λίθοι και ανεκτίμητη γνώση, όπως αυτή για το χαρτί και την πυρίτιδα, έκαναν τον Δρόμο του Μεταξιού ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά δίκτυα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στις όχθες του οποίου αναπτύχθηκαν σπουδαίοι πολιτισμοί, ανθηροί μέχρι την εγκαθίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι πρόσφατες προσπάθειες ανάδειξης της αρχαίας αυτής διαδρομής έχουν στρέψει τον τουριστικό προβολέα σε χώρες όπως η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, που ανοίγουν τα σύνορά τους για να υποδεχτούν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες οι οποίοι, στο πλαίσιο του trend του υποτουρισμού, ανακαλύπτουν στην Κεντρική Ασία έναν ανερχόμενο, πλούσιο σε αυθεντικότητα και Ιστορία προορισμό.

Το νέο μουσείο του Καΐρου είναι το μεγαλύτερο του κόσμου

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 4

Στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης του 2011, η χώρα των πυραμίδων παίρνει ξανά τα πάνω της, με το Grand Egyptian Museum του Καΐρου, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, να βρίσκεται επιτέλους στην τελική ευθεία για τα εγκαίνιά του. Ύστερα από σειρά καθυστερήσεων και αναβολών, το ταιριαστά φαραωνικό κτίριο θα αποτελέσει από μόνο του σημαντικό πόλο έλξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έξω από τις πύλες του δεν απλώνεται μια συναρπαστική βεντάλια παραδόσεων και πολιτισμών που, με το πρώτο βήμα στις αγορές, στα κτίρια και στις πλατείες του Καΐρου, σε αγκαλιάζει με την ανατολίτικη μαγεία της.

Τα αμέτρητα πρόσωπα της Ινδονησίας

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 5

Επιβλητικά βουδιστικά μνημεία όπως το Μπορομπούντουρ ή ινδουιστικοί τόποι λατρείας όπως το Πραμπανάν προκαλούν τον επισκέπτη της Γιογκιακάρτα να επαναπροσδιορίσει την αίσθηση της κλίμακας, εγκολπωτικά φυσικά τοπία αποστομωτικής ομορφιάς αλλά και μια κουλτούρα βασισμένη στην πνευματική γαλήνη και την αγάπη για τη ζωή τον αγκαλιάζουν στο Μπαλί, ένα καλειδοσκόπιο από γεύσεις, χρώματα και μυρωδιές τον παρασύρουν στις κινέζικες αγορές του Σέμαρανγκ, ενώ οι ασταμάτητοι ρυθμοί μιας μεγαλούπολης σε συνεχή κίνηση τον ηλεκτρίζουν στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα μιας χώρας που, στα πάνω από 17.000 νησιά της, συγκεντρώνει τόσα πολλά πρόσωπα ώστε να συνθέτει έναν συναρπαστικό προορισμό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 6

Με μέγεθος το οποίο αψηφά τις δυνατότητες αντίληψης του ανθρώπινου νου, η φουτουριστική μητρόπολη κρύβει στις συνοικίες της ένα μπουκέτο εμπειριών που διαφεύγει κάθε προσπάθειας κατηγοριοποίησης. Ο πληθυσμός των 40 εκατ. κατοίκων αναμένεται να ενισχυθεί κατά 600.000 επισκέπτες το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν φτάσει στην πόλη η φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, που θα δώσει σε μια πόλη ήδη γνωστή για τον εξτράβαγκαντ χαρακτήρα της αφορμή να ξεπεράσει τον εαυτό της.

200 χρόνια Μέιν, ΗΠΑ

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 7

Ένα από τα ομορφότερα σκηνικά για road trip στην Αμερική, το Μέιν γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια του ως πολιτείας, με αμέτρητους εορτασμούς να δικαιώνουν τον τίτλο της Vacationland των ΗΠΑ. Δάση, θάλασσες, λίμνες και βουνά συνυπάρχουν σε ένα από τα πιο πολυποίκιλα γεωμορφολογικά τοπία της Αμερικής, ρομαντικοί φάροι, αλλόκοτα μουσεία και γραφικά cottages αποθεώνουν την ινσταγκραμική του γοητεία, ενώ τα πεντανόστιμα lobster rolls με την κολασμένα ζουμερή μπουκιά τους συμπυκνώνουν στη γεύση τους την παγκόσμια φήμη της περιοχής ως πηγής αστακών και οστράκων, την ώρα που artisanal φούρνοι, ψαγμένες μικροζυθοποιίες και βραβευμένα farm-to-table εστιατόρια συνθέτουν ένα από τα πιο ζωηρά γαστρονομικά τοπία της χώρας.

Πολιτιστικές Πρωτεύουσες 2020

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 8

Φιλόξενο, μποέμικο, γραφικό και μοντέρνο, το μεσαιωνικό Γκάλγουεϊ στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας, ανακηρυγμένο ως Πόλη του Κινηματογράφου από την UNESCO, είναι έτοιμο για το κοντινό του ως μιας από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ε.Ε. για το 2020. Στα πάνω από 1.900 events του εορτασμού περιλαμβάνονται αναγνώσεις της «Οδύσσειας» δίπλα στη θάλασσα, με αφορμή τους ισχυρισμούς πως ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης πέρασε από εκεί. Στη βιομηχανική Ριτζέκα, από την άλλη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, παλιά βιομηχανικά συμπλέγματα μετατρέπονται σε μοντέρνους εκθεσιακούς χώρους και φουτουριστικές γκαλερί, το πρώην εργοστάσιο ζάχαρης μεταμορφώνεται σε κεντρικό μουσείο και η Παλιά Πόλη γυαλίζει την ιταλιάνικη μεγαλοπρέπειά της για να υποδεχτεί τη νέα της εποχή.

Ο φυσικός παράδεισος του Παναμά

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 9

Απάτητες αμμουδιές, καλειδοσκοπικοί ύφαλοι, δάση τυλιγμένα απότα σύννεφα κι ερειπωμένα οχυρά, αγκαλιασμένα από εξωτική βλάστηση, είναι μονάχα μερικές από τις εικόνες που συνθέτουν την παραδεισένια φυσική ομορφιά του Παναμά, της οποίας τη μακροβιότητα υπερασπίζονται οι στρατιές των eco-resorts που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε hot spot του οικοτουρισμού. Τελευταίο παράδειγμα το Islas Secas eco-retreat, θα στρέψει τον προβολέα στα σχεδόν ερημικά νησάκια στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας, που καμαρώνουν έναν από τους μεγαλύτερους, σχεδόν ανέγγιχτους κοραλλιογενείς υφάλους του Ειρηνικού, κομπλέ με εκατοντάδες εξωτικά είδη θαλάσσιας ζωής. Με 100% καθαρή ενέργεια κι εντελώς μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, αυτός ο πολυτελής παράδεισος θα επαναπροσδιορίσει την έννοια της επανασύνδεσης με τη φύση.

100 χρόνια Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ

Οι προορισμοί και οι ταξιδιωτικές προτεραιότητες του 2020 - εικόνα 10

Γενέτειρα του Μότσαρτ, σκηνικό της «Μελωδίας της Ευτυχίας» κι έδρα του ίσως εμβληματικότερου φεστιβάλ όπερας και κλασικής μουσικής στον κόσμο, το Σάλτσμπουργκ γιορτάζει φέτος το καλοκαίρι τα εκατό χρόνια του Salzburg Festival, σχεδιάζοντας την πιο λαμπρή χρονιά της ιστορίας του. Εκατοντάδες όπερες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικά δρώμενα θα πλημμυρίσουν τους δρόμους της γραφικής αυστριακής κωμόπολης, δίνοντας μοναδική λάμψη στην ήδη μαγευτική μπαρόκ αρχιτεκτονική της, που ξεδιπλώνεται ανέγγιχτη δεξιά και αριστερά του ποταμού Σάλτσαχ, σαν να μην πέρασε ούτε μέρα από την εποχή που λόρδοι και πριγκίπισσες περιδιάβαιναν τα σοκάκια της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.