Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι

Σε ιδιαίτερους summer προορισμούς, «σερβίρουν» δροσερές εμπειρίες, ενώνοντας τα καλύτερα blends: τοποθεσία, αμπελώνες, κρασιά, food pairing και εκδηλώσεις.

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι

Οι θεματικές διακοπές, ο οποίες συνδυάζουν δραστηριότητες, επισκέψεις, δοκιμές και γενικά γευστικές και πολιτιστικές ανακαλύψεις αποκτούν όλο και περισσότερο ψαγμένους και φανατικούς οπαδούς. Σε αυτή την κατηγορία διακοπών ανήκει και ο αναβαθμισμένος οινοτουρισμός. Υπάρχουν πολλά οινοποιεία, σε ιδιαίτερους summer προορισμούς, που «σερβίρουν» δροσερές εμπειρίες, ενώνοντας τα καλύτερα blends: τοποθεσία, αμπελώνες, κρασιά, food pairing και εκδηλώσεις. Ιδού τρεις τέτοιες ξεχωριστές περιπτώσεις…

Οινοποιείο Μάναλη, στη Σίκινο με θέα το Αιγαίο

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι - εικόνα 1

Το οινοποιείο: Ξεκινάς με κατεύθυνση την βόρεια πλευρά του νησιού και φτάνεις σε ένα ακατέργαστο τοπίο, που παντρεύει την πέτρα με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων περιτριγυρισμένο από καταπράσινους αμπελώνες βρίσκεται το κουκλίστικο οινοποιείο της οικογένειας Μάναλη. Η θέα από το μπαλκόνι του σου κόβει την ανάσα. Νιώθεις κυριολεκτικά πως κρέμεσαι πάνω από το Αιγαίο και κρυφοκοιτάζεις τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η ξενάγηση μέσα στο χώρο παραγωγής αποτελεί το πρώτο στάδιο της εμπειρίας, καθώς το οινοποιείο μοιάζει σαν να σκαρφαλώνει στο βουνό και λειτουργεί μόνο με ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας. Τα κρασιά ακολουθούν το νόμο της βαρύτητας και δημιουργούνται παραδοσιακά από γηγενείς ποικιλίες των Κυκλάδων.

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι - εικόνα 2

Τα κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις: Ξεκινάς με το λευκό Σίκινος, ένα σπιρτόζικο κρασί από Ασύρτικο, Αιδάνι και Μονεμβασιά, συνεχίζεις με το ροζέ που παντρεύει το Μαυροτράγανο με το Αιδάνι και μοσχοβολάει ρόδια και άγριες φράουλες και τελειώνεις με το πληθωρικό ερυθρό από Μαυροτράγανο και Λημνιό.

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι - εικόνα 3

Οι συνδυασμοί με τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού και τα τοπικά προϊόντα λάφυρα: Το λευκό Σίκινος ταιριάζει απόλυτα με την διάσημη ντόπια σαλάτα από ζουμερές ντομάτες και κάππαρη, τα γοπάκια ( τα λιαστά ψάρια) καθώς επίσης με τα αμπελοφάσουλα. Το ροζέ δοκιμάστε το με τους φοβερούς φαβοκεφτέδες και με τον ντόπιο κόκορα γεμιστό με ψωμί, τυρί και ντομάτα, ενώ το ερυθρό οπωσδήποτε με το γεμιστό αρνί στο φούρνο.

Μαζί σας εκτός από τα κρασιά μπορείτε να πάρετε τυριά της Σικίνου που είναι εξαιρετικά, όπως το ξινόγαλο, την ανάλατη μαλακή μυζήθρα, που ονομάζεται Σικινιώτικο και το Αρσενικό, που διαφέρει από αυτό της Νάξου και προέρχεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.

Το tip της επίσκεψης: Δεν πρέπει να φύγετε από το οινοποιείο αν δεν κάτσετε στο εστιατόριο Στροφιλιά- που βρίσκεται στο μεγάλο μπαλκόνι του- και να δείτε το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα παρέα με τις τοπικές γεύσεις. Να έχετε το νου σας γιατί στον ίδιο χώρο πολύ συχνά γίνονται ωραίες εκδηλώσεις, εκθέσεις ακόμα και μουσικές συναυλίες.

Οινοποιείο Βασάλτης (Vassaltis), στο ηφαιστιογενές έδαφος της Σαντορίνης

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι - εικόνα 4

Το οινοποιείο: Ένα από τα νεότερα οινοποιεία της Σαντορίνης. Το Vassaltis βρίσκεται στον Βούρβουλο, σε έναν ωραίο παραθαλάσσιο δρόμο, που συναντάμε καθώς πηγαίνουμε από τα Φηρά προς την Οία. Το κάτασπρο κτίριο κάνει φοβερή αντίθεση με το πράσινο των αμπελώνων και το γαλάζιο της θάλασσας και τραβάει τα βλέμματα. Το εσωτερικό του είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό καθώς συνδυάζει με πολύ κομψό και λιτό τρόπο το λευκό, με την μαύρη βιομηχανική λαμαρίνα και το ανοιχτό ξύλο. Όλοι οι χώροι από την υποδοχή, μέχρι την παλαίωση βγάζουν μια απρόσμενη φρεσκάδα. Η νεαρή ομάδα των δημιουργών, που αποτελείται από τον επιχειρηματία Γιάννη Βαλαμπού και τους οινολόγους Ηλία Ρουσσάκη και Γιάννη Παπαοικονόμου, έχουν καταφέρει να δώσουν κάτι διαφορετικό και μοντέρνο στο νησί.

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι - εικόνα 5

Τα κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις: Η Σαντορίνη 2018 είναι φινετσάτη και συμπυκνωμένη, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα και βγάζει πολύ ωραίο ιώδιο, αλμύρα και ορυκτό, ο Nassitis 2018 που σημαίνει νησιώτης, είναι το alter ego της Σαντορίνης, με αρώματα φρέσκου πεπονιού, εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Μια από τις νέες ετικέτες, must taste, είναι η Gramina, από Ασύρτικο που προέρχεται όμως μόνο από ένα συγκεκριμένο αμπέλι, το οποίο τρυγάνε στις 5:30 το πρωί. Γι αυτούς που θέλουν ένα ερυθρό o Vassanos από Μαυροτράγανο είναι πληθωρικός και σύνθετος.

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι - εικόνα 6

Οι συνδυασμοί με τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού και τα τοπικά προϊόντα λάφυρα: Η Σαντορίνη εκτός από ιδιαίτερα κρασιά, που εκφράζουν το σπάνιο ηφαιστειογενές έδαφος, έχει και τα κατάλληλα έντονα πιάτα. Η τραγανή οξύτητα και τα αλμυρά χαρακτηριστικά της Σαντορίνης 2018 δένουν με τον ξελουριστό μπακαλιάρο και τα μαρινάτα ψάρια. Η αθερινόπιτα ταιριάζει πάρα πολύ με τον αρωματικό Nassitis και το σφουγγάτο ή η σαντορινιά σαλάτα, θέλουν την κομψότητα και την πολυπλοκοτήτα της Gramina. Στην περίπτωση του δυναμικού ερυθρού Vassanos, το πιο ιδανικό ταίρι είναι το απόχτι, το χοιρινό παστό στης Σαντορίνης.

Μαζί σας εκτός από τα κρασιά πρέπει να πάρετε ντοματίνια και φάβα.

Το tip της επίσκεψης: Δεν πρέπει να φύγετε χωρίς να ολοκληρώσετε την ξενάγηση έξω στον κήπο δοκιμάζοντας τα κρασιά με ένα ξεχωριστό wine pairing που έχουν ετοιμάσει οι άνθρωποι του οινοποιείου. Μικρές μπουκίτσες για κάθε ετικέτα που σε ταξιδεύουν στο αιγαίο.

Κλήμα Γράμψα, στους τραγουδισμένους αμπελώνες του Ιονίου

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι - εικόνα 7

Το οινοποιείο: Η διαδρομή μέχρι το ριζίτικο χωριό Λαγωπόδο, που βρίσκεται το κλήμα Γράμψα είναι γεμάτη ελιές, μποστάνια και αμπελάκια. Μόλις φτάσεις στην είσοδο του κτήματος νιώθεις σαν έχεις έρθει επίσκεψη σε φίλους. Το σπίτι της οικογένειας Γράμψα έχει μεταμορφωθεί σε πολύ όμορφο, ζεστό και ατμοσφαιρικό λιλιπούτειο οινοποιείο εξοπλισμένο με ότι χρειάζεται για την παραγωγή καλών κρασιών. Εκεί η οικογένεια έχει αναβιώσει πολλές από τις σπάνιες ντόπιες ποικιλίες, όπως είναι ο Αυγουστιάτης, το Γουστολίδη και ο Παύλος.

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι - εικόνα 8

Τα κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις: Στην περίπτωση των λευκών οίνων σίγουρα τον Παύλο, μια πολύ σπάνια και ξεχασμένη ποικιλία, που διευρύνει τους οινικούς ορίζοντες. Το κρασί αναβλύζει αρώματα αχλαδιού, μπανάνας, πορτοκαλιού και μαστίχας και το στόμα είναι γεμάτο. Για ροζέ αξίζει το ημίγλυκο Oinocence, όπου τα σταφύλια του Αυγουστιάτη συλλέγονται από ένα πολύ παλιό οικογενειακό αμπελώνα και για ερυθρό οπωσδήποτε τον Αυγουστιάτη Ρίζα του βουνού. Ένα γοητευτικό και σύνθετο κρασί με αρώματα βιολέτας, βανίλιας και πιπεριού.

Τρία οινοποιεία που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι - εικόνα 9

Οι συνδυασμοί με τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού και τα τοπικά προϊόντα λάφυρα: Δοκιμάστε τις αχνιστές πολπέτες με δυόσμο (κεφτεδάκια) με τον Παύλο, τον κόκορα με τις μακαρούνες με το Oinocente και το κουνέλι στιφάδο με τον Αυγουστιάτη ρίζα του βουνού.

Μαζί σας εκτός από τα κρασιά, πρέπει να πάρετε Ζακυνθινά τυριά, κυρίως λαδοτύρι και πρέντζα ( ένα μαλακό φρέσκο τυρί) και μαντολάτα.

Το tip της επίσκεψης: Μπορείτε να μείνετε στον ξενώνα που είναι μέσα στους αμπελώνες και να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Επίσης να κάτσετε με την οικογένεια Γράμψα στο μεγάλο τραπέζι στον κήπο του οινοποιείου και να δοκιμάσετε τα κρασιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.