3 έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πελοπόννησο

Τρία μνημεία αποκτούν νέο αέρα στην Πελοπόννησο για την ανάδειξη του τουρισμού.

3 έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πελοπόννησο

Βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση του τοπικού τουρισμού, μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων.

#1 Μια νέα εποχή για τα σπήλαιο του Διρού

3 έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πελοπόννησο - εικόνα 1

Τα διάσημα Σπήλαια Διρού στο νομό Λακωνίας θεωρούνται «εθνικό μνημείο». Αποτελούνται από τρία Σπήλαια, την Αλεπότρυπα, τη Βλυχάδα και το Καταφύγγι, και κατατάσσονται στα ομορφότερα σπήλαια του κόσμου.

Βασικός στόχος των έργων είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των τριών Σπηλαίων, αλλά και η κατεδάφιση του υπάρχοντος Μουσείου με σκοπό την ανέγερση νέου κτιρίου για την στέγαση του Μουσείου Προϊστορίας Σπηλαίων Μάνης. Πέρα από την αλλαγή στέγης, στο πλάνο είναι και ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών του μουσείου. Τέλος, η παρέμβαση σκοπεύει τη διατήρηση, την προστασία και την αξιοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής του Διρού.

#2 Το Μπούρτζι ανοίγει τις πόρτες του

3 έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πελοπόννησο - εικόνα 2

Το φρούριο στο μικρό νησάκι στο λιμάνι του Ναυπλίου είναι γνωστό σε όλους μας ως «Μπούρτζι». Σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο, όμως οι εσωτερικοί του χώροι παραμένουν χωρίς χρήση. Τα έργα έχουν σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου, με την απομάκρυνση των νεότερων επεμβάσεων.

Το φρούριο έχει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον γιατί αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα των οχυρώσεων της ιστορικής πόλης. Έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τις πολιορκίες της πόλης στη διάρκεια της ιστορίας του και ιδιαίτερα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα. Ακόμα, από τον μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1970 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Αργότερα κάποιοι χώροι του χρησιμοποιήθηκαν για τη λειτουργία μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου.

Παρότι κατασκευάστηκε το 1471 είναι αρκετά καλά διατηρημένο και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του ενιαίου σχεδιασμού του. Ακόμα και σήμερα αποτελεί σύμβολο του Ναυπλίου και πόλο τουριστικής κίνησης, λόγω της ιδιαίτερης θέσης του. Σκοπός του έργου είναι αναδειχθούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά του μνημείου και κυρίως η αρχαιολογική αξία του.

#3 Η «μυθική» ακρόπολη της Τίρυνθας αναστηλώνεται

3 έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πελοπόννησο - εικόνα 3

Η ακρόπολη της Τίρυνθας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των μυκηναϊκών χρόνων και έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Η παρέμβαση αυτή στο μνημείο έχει σκοπό να συνεχίσει τις προηγούμενες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης σε ένα τμήμα της Μυκηναϊκής ακρόπολης της Τίρυνθας, το οποίο εμφανίζει εντυπωσιακή για την εποχή του κατασκευαστική περιπλοκότητα. Η αναστήλωση είναι ο βασικότερος στόχος της ενέργειας γιατί το τμήμα αυτό βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και η πιθανή κατάρρευση του θα ήταν απειλή για μεγάλο μέρος του μνημείου.

Ακόμα, μετά την αναστήλωση της πτέρυγας θα είναι πιο εύκολη η κατανόηση της λειτουργικής σύνδεσης του ανακτόρου, με το ευρύτερο δομικό συγκρότημα που το περιέβαλε, ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πως ήταν το ανάκτορο.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του έργου είναι σαφώς η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής που οδηγεί, μεταξύ άλλων, και στην ενίσχυση του τουρισμού των κοινοτήτων που βρίσκονται στην Αργολική πεδιάδα, γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Magma Soul Restaurant: Η δική μας αυθεντική Σαντορίνη

Η αυθεντική Σαντορίνη σας περιμένει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/06/2025

Τι αλλάζει σύντομα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Δείτε τι ισχύει στο πλαίσιο της έναρξης κατασκευαστικών εργασιών για τη δημιουργία ενός νέου επταώροφου πάρκινγκ.

Ερωτευτήκαμε ξανά τη Μήλο

Επιστρέφουμε στη Μήλο μετά από καιρό, γυρνάμε τα χωριά και τις παραλίες και δεν σταματάμε να μετράμε – εξαιρετικές– προτάσεις για διαμονή και φαγητό.

Νέο ξενοδοχείο στην Ομόνοια, το πρώτο Ruby στην Ελλάδα

Το ξενοδοχείο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2027, στον αριθμό 7 της Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο Αχελώος εμπνέει το διακαλλιτεχνικό έργο "RAST Εκτροπή"

Στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός", και σε ένα από τα καλύτερα σωζόμενα νεώρια της αρχαιότητας, παρουσιάζεται το έργο των Άγγελου Κράλλη και Πάνου Χαραλάμπους σε επιμέλεια Ελένης Ρήγα.

Στο μικροσκοπικό -και πανέμορφο- νησί όπου οι Αθηναίοι ξεφεύγουν από τη ζέστη

Ψάχνετε ένα μέρος στην Ελλάδα όπου η δροσιά του καλοκαιριού δεν είναι μόνο όνειρο; Δεν το λέμε εμείς, αλλά το BBC, που αναδεικνύει αυτή τη μοναδική γωνιά ως καταφύγιο από τους καύσωνες.

Cape Sounio: Ολιστικό καλοκαίρι με την Grecotel στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα, το Cape Sounio και το νέο The Roc Club επαναπροσδιορίζουν την έννοια της αθηναϊκής απόδρασης, συνδυάζοντας πολυτέλεια, wellness και εκπληκτική θέα σε θάλασσα και ιστορία.