9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο

Η Μαρία Κρύου δίνει τις δικές της top επιλογές για αυτήν την ηφαιστειακή αγκαλιά στην καρδιά των Δωδεκανήσων.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο

Πολλά λέγονται για τη μοναδικότητα της Νισύρου και ύστερα από ένα ταξίδι στο νησί μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως αυτά που έχετε ακούσει, κι ενδεχομένως ζηλέψει, για την ιδιαίτερη αύρα και τα τοπία της, που κάνουν πολλούς, ειδικά από τον κόσμο της τέχνης, να επιστρέφουν ξανά και ξανά, είναι όλα αλήθεια. Η Μαρία Κρύου δίνει τις δικές της top επιλογές για αυτήν την ηφαιστειακή αγκαλιά στην καρδιά των Δωδεκανήσων.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 1

#1 Εμπορειός: Κεραυνοβόλος έρωτας

Σας έχει τύχει να νιώσετε το έντονο συναίσθημα της σύνδεσης με έναν τόπο που επισκέπτεστε για πρώτη φορά; Ο Εμπορειός, το ορεινό χωριό της Νισύρου, είναι μια τέτοια περίπτωση και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αγάπησαν και αποφάσισαν να αποκτήσουν μια μόνιμη εστία εδώ. Τι το κάνει τόσο γοητευτικό; Χτισμένο στη ράχη ενός βουνού, αγναντεύει από τη μία τη θάλασσα και από την άλλη το ηφαίστειο. Μοιάζει σαν κάστρο με σπίτια, έχει υπέροχη αρχιτεκτονική με καμάρες και καλντερίμια που ανεβαίνουν μέχρι τον βυζαντινό Ταξιάρχη Μιχαήλ, που σου αποκαλύπτει υπέροχα κάδρα. Όλοι θέλουν να καθίσουν στην πλατεία, είτε στην «Απυριά», που πήρε το όνομά της από τον φυσικό θάλαμο ατμόλουτρων που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, για να βιώσουν την παρεΐστικη ατμόσφαιρα πίνοντας μια ρακή με τον Τριαντάφυλλο, είτε για να απολαύσουν τον απογευματινό καφέ από το «Μπαλκόνι του Εμπορειού», με θέα στο ηφαίστειο.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 2

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 3

#2 Νικιά: στο χείλος του κρατήρα

Ο Νίκος Παπάζογλου μπορεί να σύχναζε στο στέκι του Αντρίκου, το καφενείο «Βάρδα στεναχώρια», στην πλατανοσκέπαστη Πλατεία Ηλικιωμένης στο Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού, όμως το σπίτι του το είχε στα αρχοντικά Νικιά. Ανηφορίζοντας μάλιστα προς το χωριό και αφήνοντας πίσω το Ηφαιστειολογικό Μουσείο, στο δεξί σας χέρι θα δείτε να κρέμεται στην πόρτα του σπιτιού του αγαπημένου τραγουδοποιού η χαρακτηριστική κόκκινη μπαντάνα που δεν αποχωριζόταν. Τα Νικιά είναι από τους ωραιότερους οικισμούς των Δωδεκανήσων. Μόνο η λέξη «γαλήνη» μπορεί να περιγράψει το αίσθημα που σε κυριεύει όταν βρεθείς εκεί το δειλινό με θέα στο ηφαίστειο. Κρατήστε χρόνο για γαλατομπούρεκο ή ένα μεζεδάκι στα καφενεία που βρίσκονται στην πολυφωτογραφημένη βοτσαλωτή πλατεία.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 4

#3 Σκηνικό άλλης ­εποχής στα Λουτρά

Νέοι, μεσήλικοι, ντόπιοι και τουρίστες δίνουν άτυπο ραντεβού στα Δημοτικά Λουτρά για μια υδροθεραπεία, κατά προτίμηση όταν πέσει ο ήλιος και δροσίσει –ποιος θέλει να μπει το μεσημέρι σε μια μαρμάρινη μπανιέρα με νερό που φτάνει τους 46°C;–, και για μια κανελάδα ή μπιρίτσα στο καφέ των λουτρών με θέα στη θάλασσα. Οι ιαματικές υδροθειούχες αλιπηγές έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να μείνουν στα οικονομικά δωμάτια που προσφέρουν τα βασικά. Η αισθητική του χώρου με τα παλιά έπιπλα και τα μωσαϊκά προδίδουν κάτι από την αίγλη του παλιού κοσμικού θερέτρου, όταν από το 1895 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’30 τα λουτρά λειτουργούσαν ως θεραπευτικό κέντρο της οικογένειας Παντελίδη.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 5

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 6

#4 Η Παχιά Άμμος της ανεμελιάς

Φεύγοντας από την καντίνα με θέα στην αμμουδιά Λιες, θέλησα να κάνω μια διερευνητική βόλτα στην παραλία των ελεύθερων κατασκηνωτών. Πήρα το μονοπάτι που οδηγεί στην Παχιά Άμμο και, παρότι δεν είχα καν πετσέτα μαζί μου, με το που αντίκρισα τη μεγάλη σκουρόχρωμη παραλία δεν μπόρεσα να αντισταθώ: αίσθηση απεραντοσύνης, λαμπερά νερά, μεγάλοι βράχοι στην άκρη του κόλπου στους οποίους μπορείτε να σκαρφαλώσετε και, πίσω από τον όμορφο αμμώδη κόλπο, ένα αυτοφυές δάσος με χαμηλούς μικρόκαρπους κέδρους, ελιές και χαρουπιές. Η παραλία της Παχιάς Άμμου είναι από τα ωραιότερα ησυχαστήρια του Αιγαίου κι έτσι πρέπει να μείνει. Δυστυχώς όμως τελευταία παρατηρήθηκαν σημάδια βανδαλισμού του τοπίου από ορισμένους campers, οι οποίοι ξεχνούν το σεβασμό με τον οποίο πρέπει να προσεγγίζεις τη φύση.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 7

#5 Εξωγήινη ομορφιά στους Χοχλάκους

Στο τουριστικό λιμάνι του νησιού, το Μανδράκι, που προσπαθεί να διατηρήσει κάτι από το τοπικό χρώμα, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται μια άγριας ομορφιάς παραλία με κατάμαυρα στιλπνά βότσαλα. Αρκεί να πάρετε το μονοπάτι που φεύγει από το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής, που είναι χτισμένο σε μια σπηλαιώδη κοιλότητα μέσα στο παλιό ενετικό κάστρο. Προτού κατηφορίσετε για την παραλία, από εδώ θα βγάλετε την ωραιότερη φωτογραφία του γεμάτου στενοσόκακα Μανδρακίου.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 8

#6 Πανηγύρια-εμπειρία

Οι Νισύριοι αγαπούν την καλή παρέα, το τραγούδι και το χορό και τιμούν τους πολιούχους των μοναστηριών τους με πανηγύρια, στα οποία η ατμόσφαιρα γίνεται διονυσιακή όταν το κέφι ανάψει με αρχαγγελίτικους σκοπούς και μπάλους. Η μουσική και ο χορός αντικατοπτρίζουν µε άµεσο τρόπο την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων και του τόπου. Ένα είναι σίγουρο, η παράδοση έχει αρχίσει να λειτουργεί ως πόλος έλξης και συχνά θα δείτε ντόπιους κι επισκέπτες να γίνονται μια παρέα. Η προσωπική μου εμπειρία από αυθεντική πανηγυριώτικη ατμόσφαιρα είναι αυτή του γενεσίου της Θεοτόκου στις 8/9 στον Εμπορειό, αλλά κάποιοι από τους ντόπιους υποστηρίζουν πως το κορυφαίο πανηγύρι είναι εκείνο της Παναγίας Κυράς στις 22-23/8. Το νησί γιορτάζει επίσης με πανηγύρι τον πολιούχο του Άγιο Νικήτα (20-21/6), τους Αγίους Αποστόλους (30/6) και την Παναγία Σπηλιανή (15/8).

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 9

#7 Λαξεμένο Αυλάκι

Προϊόν ηφαιστειακών εκρήξεων που ξεκίνησαν πριν από 160.000 χρόνια, η Νίσυρος έχει μια φύση που προσφέρει όλα της τα δώρα: η σχέση του άγονου τοπίου με την καταγάλανη θάλασσα είναι αρμονική, τα χρώματα είναι ζωηρά και αγνά. Χαρακτηριστική περίπτωση το Αυλάκι, επίνειο των Νικιών, όπου οι μαύρες ηφαιστειακές πέτρες μοιάζουν με γλυπτά που αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο με την πρόσφατη διαμόρφωση που έγινε στον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό. Ακόμη κι όταν έχει νοτιάδες, μπορείτε πάντα να κολυμπήσετε στο λιμανάκι που μοιάζει με φυσική πισίνα.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 10

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 11

#8 Το ηφαίστειο: ένας γεωλογικός πίνακας

Ατμοί αναδύονται από τη γη. Πολύχρωμοι πέτρινοι σχηματισμοί στέκουν ακίνητοι μαρτυρώντας την ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα από τα ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης. Η θέα της καλντέρας διαμέτρου 4 χλμ. και βάθους 400 μ., μέσα στην οποία υπάρχουν τουλάχιστον πέντε κρατήρες-προϊόν υδροθερμικών εκρήξεων, δημιουργούν μια μοναδικά υποβλητική ατμόσφαιρα. Έχετε ένα μαντίλι μαζί σας διότι ο αέρας μυρίζει θειάφι και φορέστε κλειστά παπούτσια. Ξεδιψάστε στην καντίνα που βρίσκεται στην είσοδο. Όλο το νησί, βέβαια, είναι ένα γεωλογικό μουσείο, αφού στην ουσία αποτελεί ένα σύνθετο και μεγάλο ηφαίστειο.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 12

#9 Εξορμήσεις στη φύση

Οι παραλίες στο νησί είναι λίγες. Εκτός από τους Χοχλάκους, το Αυλάκι και την Παχιά Άμμο που αναφέραμε ήδη, σημειώστε την παραλία του Αγίου Σάββα μέσα στον οικισμό, τα Λουτρά δίπλα στο υδροθεραπευτήριο, τους Πάλους στον ομώνυμο οικισμό (ιδανικοί για μικρά παιδιά), όπου έχει ξαπλώστρες, καφέ και ταβέρνες στην παραλία, τις Λιές με την πολύ ωραία καντίνα «Όαση». Αξίζει η βόλτα με καραβάκι στο Γυαλί, το «νησί της ελαφρόπετρας», απέναντι από τη Νίσυρο για βουτιά στο Καλούτσι με τα τιρκουάζ νερά. Φεύγουν καραβάκια από το Μανδράκι (η μετάβαση κοστίζει € 10 το άτομο, ενώ η εκδρομή διαρκεί από τις 9.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.).

Για θαλάσσιες εκδρομές ρωτήστε και στον ξενώνα «Τρία αδέλφια» στο Μανδράκι (2242031344). Εκεί θα σας πουν για τη δυνατότητα ενοικίασης ηλεκτρικού ποδηλάτου. Την επόμενη φορά που θα πάμε δεν θα χάσουμε την εμπειρία της βόλτας με άλογο σε υπέροχα σημεία της ενδοχώρας με τον Νίκο Κοντοπό (6942260686). Ωστόσο, μια δυνατή εικόνα από το φυσικό τοπίο πήραμε ακολουθώντας πεζοπορικές διαδρομές με το χάρτη της Terrain ανά χείρας. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι, το καλύτερο είναι να περπατήσετε οργανωμένα με τους ειδικούς του γραφείου Anaema.

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 13

9 πράγματα που αγάπησα στη Νίσυρο - εικόνα 14

Σαν στο σπίτι μου

Στη Νίσυρο υπάρχουν ξενοδοχεία και δωμάτια διαφόρων τύπων, μια πολύ ιδιαίτερη όμως πρόταση διαμονής για ιδιωτικότητα, ησυχία και προσωποποιημένες διακοπές σε αρμονία με το ιδιαίτερο στιλ του νησιού είναι τα «Kafka Stone House», «Moustafa Stone House» και «Pyrgos Stone House» στον Εμπορειό, αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια-υπόδειγμα νισυριακής αρχιτεκτονικής, διακοσμημένα με επιλεγμένες αντίκες μίνιμαλ αισθητικής και με απίστευτη θέα. Μπορεί αισθητικά να έχουν κοινά στοιχεία, όμως καθένα έχει τις δικές του ιδιαίτερες γωνιές και τη δική του –διαφορετική– θέα στο χωριό αλλά και στη θάλασσα. Είναι ιδανικά και για παρέες, πλήρως εξοπλισμένα, ακόμη και με πλυντήριο. Δεν έχουν ακόμη δικό τους site, όμως μπορείτε να κλείσετε καλώντας τον κ. Τριαντάφυλλο Τριανταφύλλου στο 6973980338, ενώ κρατήσεις γίνονται και από πλατφόρμες όπως η airbnb.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.