Το Μοντεπουλτσιάνο φέρνει την άνοιξη στην Τοσκάνη

Το αρχετυπικό χωριό της Τοσκάνης κάνει πράξη όλους τους συνειρμούς που σου φέρνει στο νου η πιο δημοφιλής εξοχή της Ιταλίας και μας βάζει ιδέες για Πάσχα!

Το Μοντεπουλτσιάνο φέρνει την άνοιξη στην Τοσκάνη

Με εξαίρετα δείγματα αναγεννησιακής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, λόφους με αμπελώνες και κυπαρίσσια έξω από τα τείχη του αλλά και καλά εστιατόρια και ξενοδοχεία σε κοντινή απόσταση, το Μοντεπουλτσιάνο είναι ένα αρχετυπικό χωριό της Τοσκάνης το οποίο κάνει πράξη όλους τους συνειρμούς που σου φέρνει στο νου η πιο δημοφιλής εξοχή της Ιταλίας. Σας βάζουμε ιδέες για Πάσχα!

Destination ID

Δεν είναι τυχαίο που έχει υπάρξει το κάδρο για πολλές ταινίες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη «Νέα Σελήνη» του έπους του «Λυκόφωτος», όπου σε μια χαρακτηριστική σκηνή η Μπέλα σώζει τη ζωή του Έντουαρντ στην Piazza Grande, με φόντο την είσοδο του Palazzo Comunale (δημαρχείο). Εδώ θα έρθετε για ένα break με έντονη αύρα εποχής (δεν αποκαλείται τυχαία «το πετράδι του 1500») και car free περιπάτους στην καστροπολιτεία με την υπέροχη θέα στη γύρω φύση: το χωριό είναι χτισμένο σε λόφο και ο κεντρικός πεζόδρομος Corso εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ., με τα σημαντικότερα μαγαζιά κατά μήκος του και μια σειρά από στενά σοκάκια να το περιβάλλουν προσκαλώντας σε να χαθείς μέσα τους.

Το Μοντεπουλτσιάνο φέρνει την άνοιξη στην Τοσκάνη - εικόνα 1
Η παλιά πόλη του Μοντεπουλτσιάνο είναι ιδανική για car-free περιπάτους

Επίσης το Μοντεπουλτσιάνο βρίσκεται σε καλή θέση για αυτοκινητάδες σε ατμοσφαιρικές πόλεις και χωριά-αξιοθέατα, όπως η Σιένα, το Αρέτσο και το Μονταλτσίνο, σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής και είναι εύκολα προσβάσιμο τόσο από τη Ρώμη όσο και από τη Φλωρεντία (2 ώρες κι ένα τέταρτο και μιάμιση ώρα αντίστοιχα).

Οι καλύτερες βόλτες

Το Μοντεπουλτσιάνο φέρνει την άνοιξη στην Τοσκάνη - εικόνα 2
Must το καλλιτεχνικό προσκύνημα στη Madonna di San Biagio

Ξεκινήστε από την Piazza Grande, που περιβάλλεται από εμβληματικά κτίρια όπως αυτό του δημαρχείου (από τον πύργο του οποίου θα απολαύσετε πανοραμική θέα) και χαριτωμένα στέκια για φαγητό και ποτό. Αν θέλετε να νιώσετε λίγο Άγγλοι περιηγητές του «Grand Tour», που θέλουν να μυηθούν στην τέχνη της Τοσκάνης, βάλτε στο πρόγραμμα τον καθεδρικό της Santa Maria Assunta (1619) με τις αριστουργηματικές οροφογραφίες της σχολής του Sienese, όπως και τις επίσης ενδιαφέρουσες εκκλησίες Santa Maria delle Grazie, Madonna di San Biagio και Sant’Agostino, με μια απεικόνιση της σταύρωσης που αποδίδεται στον Ντονατέλο.

Αναγεννησιακά παλάτια, τρατορίες που σερβίρουν τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά pici, wine bars με θέα στους γύρω λόφους συμπληρώνουν το απολαυστικό μωσαϊκό, ιδανικό για χαλαρούς περιπάτους. Το Μοντεπουλτσιάνο φημίζεται επίσης για τις θερμές πηγές του σε κοντινά ιαματικά κέντρα, λ.χ. το Bagno Vignoni, αλλά και για το κρασί του, ειδικά για την ποικιλία Nobile, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε και σε επισκέψιμα οινοποιεία όπως τα Talosa και Ercolani Azienda Agricola.

Γευστικά highlights

Το Μοντεπουλτσιάνο φέρνει την άνοιξη στην Τοσκάνη - εικόνα 3
Η μοντέρνα κουζίνα έχει την τιμητική της στο μονάστερο «Osteria Perillà»

Καλοφτιαγμένες τοπικές γεύσεις μέσα στο ιστορικό κέντρο θα βρείτε στο μικρό, cosy «Le Logge del Vignola», το οποίο διαθέτει και πολύ καλή κάβα, ενώ παραδίδει και μαθήματα ιταλικής κουζίνας. Λίγο έξω από την Παλιά Πόλη, το «La Grotta» είναι ένα εστιατόριο-θεσμός για τοσκανέζικη κουζίνα και κρασιά μικρών παραγωγών της περιοχής, σε ένα κτίριο του 16ου αιώνα απέναντι από την όμορφη εκκλησία St. Blaise. Για μια ξεχωριστή εμπειρία κάντε μια γευστική εκδρομή στο Κιούζι (23 χλμ. από το Μοντεπουλτσιάνο) για να απολαύσετε ένα από τα μενού γευσιγνωσίας της Katia Maccari στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin «I Salotti», που βλέπει με μοντέρνα ματιά την τοπική γευστική κουλτούρα.

Εξίσου ιδιαίτερο και το επίσης μονάστερο «Osteria Perillà» στο Castiglione d’Orcia, σε απόσταση 25 χλμ. από το Μοντεπουλτσιάνο, όπου τα έργα τέχνης δίνουν έξτρα φινέτσα στην ατμόσφαιρα και στα τοπικά υλικά, πολλά από τα οποία προέρχονται από τη φάρμα τους, αναδεικνύοντας δημιουργικά τη μοντέρνα κουζίνα.

Το Μοντεπουλτσιάνο φέρνει την άνοιξη στην Τοσκάνη - εικόνα 4
Το ξενοδοχείο «Borgo Tre Rose» έχει και γευστικό-οινικό ενδιαφέρον

Ξενοδοχεία-προορισμός

Το «Palazzo Nobile di San Donato» αποτελείται από τέσσερις σουίτες σε ένα αναγεννησιακό palazzo μέσα στον ιστορικό οικισμό. Τα δωμάτια διαθέτουν fresco του 17ου αιώνα και θέα στην κοιλάδα και την Παλιά Πόλη, ενώ παρέχονται και ξεναγήσεις κατόπιν ζήτησης. Όπως συμβαίνει γενικότερα στην Τοσκάνη, τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται κι εδώ εκτός οικισμού.

Πολύ ατμοσφαιρικό και σε ειδυλλιακή τοποθεσία το «Lupaia» σε μια αγροικία του 1622 με όμορφα δωμάτια, εστιατόριο τοσκανέζικης κουζίνας και θέα στους λόφους, ενώ οι λάτρεις του κρασιού και της κλασικής πολυτέλειας τσεκάρετε το «Borgo Tre Rose» σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακών κτιρίων μες στους αμπελώνες, με δικό του βραβευμένο οινοποιείο, όπου πραγματοποιούνται γευστικές δοκιμές. Εξίσου ιδιαίτερη πρόταση και το «Villa Poggiano», σε ένα ιστορικό κτίριο του 18ου αιώνα με νεοκλασικά στοιχεία μέσα σε υπέροχους κήπους, που γίνονται ένα με τη γύρω φύση και μαθήματα παραδοσιακής τοσκανέζικης κουζίνας στο εστιατόριο.

Το Μοντεπουλτσιάνο φέρνει την άνοιξη στην Τοσκάνη - εικόνα 5
Ατμοσφαιρική διαμονή στο «Lupaia» σε μια αγροικία του 1622

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.