9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019

Ιδού μερικές once in a lifetime, αλλόκοτες ή συμβατικές αφορμές όχι απλώς για να ονειρευτούμε τις αποδράσεις μας αλλά και για να τις προγραμματίσουμε.

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, έπειτα από μακροχρόνια νάρκη, οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να ανανεώσουμε τα διαβατήριά μας και να ανακαλύψουμε εκ νέου το περιπετειώδες πνεύμα μας. Ιδού μερικές μοναδικές, αλλόκοτες ή συμβατικές αφορμές όχι απλώς για να ονειρευτούμε τις αποδράσεις μας αλλά και για να τις προγραμματίσουμε.

Αφορμές... once in a lifetime

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019 - εικόνα 1
Το πρώτο παιχνίδι της αμερικάνικης λίγκας μπέιζμπολ επί ευρωπαϊκού εδάφους υποδέχεται το Λονδίνο

Το Λονδίνο, στις 29-30/6, θα κάνει όσους το θεωρούν πολυφορεμένο προορισμό της διπλανής πόρτας να αναθεωρήσουν την άποψή τους, καθώς βάζει για πρώτη φορά... καπελάκι του μπέιζμπολ: το πρωτάθλημα του δημοφιλέστερου αθλήματος της Αμερικής κάνει το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη, με το London Stadium (των Ολυμπιακών Αγώνων του ’12) να φιλοξενεί το εναρκτήριο παιχνίδι του Major League Baseball ανάμεσα στους Boston Red Sox και τους New York Yankees. Τα πρώτα εισιτήρια για το μεγάλο ντέρμπι εξαντλήθηκαν άμα τη ανακοινώσει, ωστόσο επιπλέον θέσεις αναμένεται να διατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ μια σειρά από εκδηλώσεις θα δώσει πρωτόγνωρο χρώμα στην πόλη τις ημέρες πριν από τις μεγάλες αναμετρήσεις.

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019 - εικόνα 2
Το πανέμορφο Βεβέ της Ελβετίας τιμά τους οινοπαραγωγούς του με μια γιορτή που γίνεται μία φορά ανά γενιά

Το Βεβέ της Ελβετίας, το πανέμορφο και γραφικό παραλίμνιο χωριουδάκι, που έγινε κατ’ επιλογήν πατρίδα του Τσάρλι Τσάπλιν μετά το διωγμό του από την Αμερική του μακαρθισμού, θα γιορτάσει φέτος, από τις 18/7 μέχρι τις 11/8, τo Fête des Vignerons: ένα παραδοσιακό φεστιβάλ προς τιμήν των οινοπαραγωγών της χώρας, όπου ξεναγήσεις, εκθέσεις, τρύγοι, οινογνωσίες, διαδραστικά σόου και ο αέρας του οίνου και της παράδοσης στην ατμόσφαιρα συνθέτουν ένα μεθυστικό σύμπαν, το οποίο, παρότι κρατάει από το 1770, έχει γιορταστεί μόλις 14 (!) φορές.

Και αυτό γιατί, λόγω του μεγάλου της κόστους, αυτή η μοναδική γιορτή (η μόνη ζωντανή παράδοση της Ελβετίας, που προστατεύεται από τη λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) διοργανώνεται το πολύ μέχρι 5 φορές ανά αιώνα (χοντρικά μία φορά ανά γενιά), με τη φετινή να προγραμματίζεται από το 1999.

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019 - εικόνα 3
Τα 50 του χρόνια γιορτάζει και το Woodstock, που θα ροκάρει στις ειδυλλιακές εξοχές του ήσυχου χωριού

Το Woodstock θα γιορτάσει τα πενήντα του χρόνια στις 16-18/8, κάνοντας το καταπράσινο χωριό του Γουάτκινς Γκλεν στην επαρχία της Νέας Υόρκης, με τους μόλις 2.000 μόνιμους κατοίκους και το ομώνυμο εθνικό πάρκο, να στοκάρει τα ψυγεία και τις κάβες του μέχρι τα μπούνια.

Παρά τις άσχημες αναμνήσεις από τον αμέσως προηγούμενο –30ετή– εορτασμό του το 1999 (που χαρακτηρίστηκε «η ταφόπλακα των ’90s» στο συλλογικό υποσυνείδητο εξαιτίας της χοντροκομμένης –κι εγκληματικής σε κάποιες περιπτώσεις– συμπεριφοράς διοργανωτών και φεστιβαλιστών), ο συνιδρυτής του θρυλικού μουσικού φεστιβάλ Μάικλ Λανγκ υπόσχεται η φετινή αναβίωση να είναι μια πραγματική επιστροφή στις ρίζες, με εκλεκτούς μουσικούς να τιμούν το παρελθόν του θεσμού και πάνω από 40 (ακόμη μη ανακοινωμένα) ονόματα να έχουν ήδη συμφωνήσει για live εμφανίσεις.

Ιστορικές επέτειοι

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019 - εικόνα 4
Η γενέτειρα της τζαζ, η Νέα Ορλεάνη, γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια του εμβληματικού της Jazz & Heritage Festival

Η Νέα Ορλεάνη, ένας από τους ταχέως ανερχόμενους προορισμούς της Αμερικής τα τελευταία χρόνια και γενέτειρα της τζαζ, του σημαντικότερου κομματιού της μουσικής παράδοσης ολόκληρης της χώρας, γιορτάζει φέτος την 50ή επέτειο του εμβληματικού της New Orleans Jazz & Heritage Festival (25/4-5/5). Δώδεκα μουσικές σκηνές θα φιλοξενήσουν εκατοντάδες acts με έμφαση στην τζαζ αλλά και συγκροτήματα για όλα τα μουσικά γούστα, με headliners που καλύπτουν όλο το φάσμα –από τον Sting και τον Beck μέχρι τους Aerosmith ή τους Calexico–, ενώ όλα τα μαγαζιά της πόλης θα ακολυθήσουν το ρυθμό της διοργάνωσης.

Δεύτερο μεγαλύτερο πολιτιστικό event της πόλης, μετά το Mardi Gras, το Jazz Fest έχει επίσης και το δικό του food court με σχεδόν 100 κιόσκια παραδοσιακών κρεολέζικων ή καθαρά αμερικανικών γεύσεων, οι οποίες συνοδεύουν με μυρωδιές και γεύσεις τις νότες ενός φεστιβάλ που μεταμορφώνει όλη την πόλη σε έναν παράδεισο για τους fans της μουσικής χωρίς στεγανά.

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019 - εικόνα 5
Όνομα και πράγμα «Rocket City» το Χάντσβιλ, όπου θα εκτοξευτούν 5.000 ρουκέτες-μινιατούρες για τα 50 χρόνια από την προσελήνωση του «Apollo 11»

Το Χάντσβιλ της Αλαμπάμα θα γιορτάσει τα 50 χρόνια του «Apollo 11», της αποστολής που έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη κι εδραίωσε το προσωνύμιο της πόλης ως «Rocket City». Με πρόγραμμα που ανεβάζει τον πήχη στα… αστέρια, οι εορτασμοί, οι οποίοι θα συγκεντρώσουν τα πλήθη στο Marshal Space Flight Center και το US Space & Rocket Center, περιλαμβάνουν καθημερινές αναπαραστάσεις της προσελήνωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, ωστόσο η... εκτόξευση θα σημειωθεί την επετειακή εβδομάδα, ξεκινώντας με τρόπο εκρηκτικό στις 16/7.

Ακριβώς στις 8.32 το πρωί, την ώρα δηλαδή που άναψαν οι μηχανές του «Apollo 11» το 1969, το MSFC θα προσπαθήσει να γραφτεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, εκτοξεύοντας στον ουρανό συνολικά 5.000 ρουκέτες-μινιατούρες (!). Τα ίχνη που θα αφήσουν στον ουρανό του Χάν­τσβιλ θα σημάνουν την έναρξη του μεγάλου πάρτι, που περιλαμβάνει έκθεση κλασικών αυτοκινήτων, συναυλίες, παρελάσεις αλλά κι ένα φαντασμαγορικό street party αντάξιο της επετείου.

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019 - εικόνα 6
Άκρως εντυπωσιακοί αναμένονται οι εορτασμοί της 75ης επετείου της D-Day στις ακτές της Νορμανδίας

Η Νορμανδία γιορτάζει φέτος τα 75 χρόνια από την D-Day, τη μεγάλη απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων, που άλλαξε τον ρου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 6/6/1944. Η επέτειος της μεγαλύτερης θαλάσσιας εισβολής στην Ιστορία θα είναι μια μνημειώδης αφορμή για να τιμηθούν οι ήρωες που ενεπλάκησαν αλλά και το κληροδότημα ειρήνης που άφησαν πίσω τους, με «μεγαλείο και συναίσθημα», όπως υπόσχεται η υπηρεσία τουρισμού της γαλλικής επαρχίας η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο το D-Day Festival.

Φέτος, ενόψει και της ανάδειξης των ακτών της Νορμανδίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι εκτεταμένοι εορτασμοί θα είναι άκρως εντυπωσιακοί, με διάρκεια από τις 25/5 μέχρι τις 6/6 και με πρόγραμμα που περιλαμβάνει κουστούμια εποχής, πολεμικές αναπαραστάσεις, εναέριες επιδείξεις και πτώσεις με αλεξίπτωτα καθώς και σόου με πυροτεχνήματα, τεράστια πικ νικ, συναυλίες και παρελάσεις.

Νέα τοπόσημα

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019 - εικόνα 7
Κατά 30% αυξάνει τους εκθεσιακούς του χώρους το MoMA της Νέας Υόρκης, έπειτα από πολυετή επέκταση

Η Νέα Υόρκη υποδέχεται φέτος όχι μία, όχι δύο, αλλά τέσσερις νέες προσθήκες στην ήδη ατελείωτη λίστα επιβλητικών κτιρίων. To MoMA προσθέτει 15.000 τετραγωνικά μέτρα στην έκτασή του χάρη σε ένα πολυετές πρόγραμμα που ολοκληρώνεται φέτος, αυξάνοντας τον εκθεσιακό του χώρο κατά 30%. Οι νέες αίθουσες θα παραδοθούν στο κοινό το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ ήδη από την άνοιξη προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το Shed στα Hudson Yards: η εντυπωσιακή κινούμενη κατασκευή από ατσάλι και γυαλί θα στεγάσει το νέο πολιτιστικό κέντρο του Δυτικού Μανχάταν, με ένα μεγάλο κομμάτι της να ανοιγοκλείνει για να αποκαλύψει μια κοινόχρηστη πλατεία που θα μετατρέπεται σε κλειστό θέατρο ανάλογα με τις ανάγκες.

Παράλληλα τα αρχιτεκτονικά θαύματα στη γειτονιά του High Line συνεχίζονται με το Staircase, ένα σύμπλεγμα από 154 σκάλες (θυμίζει Escher!) με 2.500 σκαλοπάτια που οδηγούν τους Νεοϋορκέζους στα ουράνια, ενώ κόκκινες κορδέλες αναμένεται να κοπούν και στο «TWA Hotel» του διεθνούς αεροδρομίου Κένεντι, με το παροπλισμένο από το 2005 TWA Flight Center να αποτελεί το επίκεντρο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου 512 δωματίων.

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019 - εικόνα 8
Στα χνάρια του Bauhaus θα κινηθεί φέτος η Γερμανία, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια του κινήματος

Το Βερολίνο τιμά τα 100 χρόνια του Bauhaus φέτος, με συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και αρχιτεκτονικές εκθέσεις και διαλέξεις, προτού δώσει τη σκυτάλη στη Βαϊμάρη, γενέτειρα του ρεύματος, για τα εγκαίνια του νέου Bauhaus Museum της πόλης στις 6/4. Ο προβολέας βέβαια πέφτει στο Ντεσάου, την έδρα του Bauhaus κατά τη χρυσή εποχή του (1925-32).

Η μικρή πόλη στα βορειανατολικά της Γερμανίας, πατρίδα του πρωτοποριακού Bauhaus Building του Βάλτερ Γκρόπιους (Μνημείo Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), μεταξύ άλλων εμβλημάτων της εποχής, τον Σεπτέμβριο θα εγκαινιάσει και το ολοδικό της γυάλινο, αυστηρό και μινιμαλιστικό Bauhaus Musem Dessau με μια πλούσια έκθεση από αφίσες, υφάσματα, πινακίδες κι έπιπλα του κινήματος. Ταυτόχρονα η γερμανική πρωτεύουσα θα υποδεχτεί το Humbolt Forum, το νέο μουσειακό της σύμπλεγμα, στο ανακατασκευασμένο παλάτι του Βερολίνου.

9 μοναδικές αφορμές για ταξίδια το 2019 - εικόνα 9
Τοπόσημο με υπογραφή Ρέντζο Πιάνο θα αποκτήσει φέτος η Μόσχα, με τον νέο πολυχώρο τέχνης GES-2

Η Μόσχα, τέλος, θα αποκτήσει υπογραφή Ρέντσο Πιάνο στο τέλος του έτους, με τον Ιταλό επιδραστικό αρχιτέκτονα να αποκαλύπτει το νέο έμβλημα της πόλης – και να της προσθέτει έτσι περί τα 20.000 τετραγωνικά μέτρα σύγχρονης τέχνης προτού καν κρεμαστούν τα εκθέματα! Το GES-2, κληροδότημα του ιδρύματος τέχνης V-A-C (του ταπεινού δισεκατομμυριούχου Λεονίντ Μίκελσον), αποτελεί μεταποίηση ενός παλιού εργοστασίου ηλεκτρισμού κοντά στο Κρεμλίνο, το οποίο εκτός από εκθεσιακό χώρο θα στεγάζει και residencies καλλιτεχνών, αμφιθέατρα διαλέξεων, βιβλιοθήκη και βιβλιοπωλείο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.