Η απέραντη Τριχωνίδα μας περιμένει για τα πρώτα ανοιξιάτικα weekends

Αγροτικά τοπία, παρατήρηση της παραλίμνιας ζωής, χαλάρωση και περισυλλογή υπόσχεται η απόδραση στην εν πολλοίς άγνωστη λίμνη της Αιτολοακαρνανίας.

Η απέραντη Τριχωνίδα μας περιμένει για τα πρώτα ανοιξιάτικα weekends

Υπάρχουν μέρη που ο πλούτος τους είναι τόσο καλά κρυμμένος που θέλει προσπάθεια μέχρι να τον ανακαλύψεις. Ένα από αυτά είναι και η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας (έχει έκταση 96 τετ. χλμ.)· ένας προορισμός που αν και προσεγγίζεται εύκολα πια μέσω τις Ιονίας Οδού είναι μάλλον... άγνωστος στους πολλούς, αλλά ιδιαίτερα αγαπητός στους ντόπιους και όσους τον έχουν ξετρυπώσει και τον απολαμβάνουν.

Στην Τριχωνίδα, η οποία ανήκει στις περιοχές Natura 2000, θα έρθετε για μια γενναία βουτιά στη φύση. Τα στοιχεία που τη συνοδεύουν, άλλωστε, την καθιστούν απόλυτο προορισμό για φυσιοδίφες. Αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, λεύκες, λυγαριές, κυπαρίσσια, δάφνες και πικροδάφνες, ευκάλυπτοι, καλαμιές, βούρλα και εσπεριδοειδή περιλαμβάνονται στην παραλίμνια βλάστηση, ενώ ανάλογα με την εποχή θα δείτε νούφαρα, κυκλάμινα, γλαδιόλες και ορχιδέες.

Στο φυτοπλαγκτόν της Τριχωνίδας έχουν καταγραφεί 90 είδη, τα πουλιά ξεπερνούν τα 140 είδη και μεταξύ των ψαριών της είναι και ο νανογοβιός που έχει μήκος 2 εκ. και ζει αποκλειστικά στα νερά της. Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε στο Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας στην περιοχή Αμπάρια του Παναιτώλιου (2641051203)· στάση απαραίτητη και διαφωτιστική.

Γνωριμία με τη λίμνη

Η απέραντη Τριχωνίδα μας περιμένει για τα πρώτα ανοιξιάτικα weekends - εικόνα 1
Η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, προσεγγίζεται πια εύκολα μέσω της Ιονίας Οδού

Επιλέγοντας την πλέον συνηθισμένη διαδρομή από το Παναιτώλιο μέχρι το Θέρμο, θα περάσετε από το χωριό Καινούργιο στα βόρεια του οποίου βρίσκεται η αρχαία Ακρόπολη των Θεστιαίων και πλέον το μοναστήρι του Βλοχού, με την πανοραμική θέα σε ολόκληρη τη λίμνη. Ακολουθεί η Παραβόλα με το ομώνυμο κάστρο και τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης Βουκάτιο και έπειτα ο παραλίμνιος οικισμό Δογρή, όπου θα κάνετε μια στάση για ντόπια ψιλή αθερίνα στον Ντουγρή (6987359714).

Από εδώ ο παραλίμνιος δρόμος οδηγεί στα Λουτρά της Μυρτιάς, απ' όπου ξεκινάει μονοπάτι που καταλήγει στο Πετροχώρι, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να κινηθείτε ημιορεινά, για να δείτε τόσο το μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου (13ος-14ος αιώνας) όσο και το γραφικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής με την απίθανη θέα. Εδώ, στο κρεοπωλείο-ταβέρνα Μυρτιά (2644051305) θα επιδοθείτε σε άφθονη κρεοφαγία, ενώ για τη χώνεψη αφεθείτε στη δροσιά του νερού και του αέρα, καθώς θα βολτάρετε στους εντυπωσιακούς καταρράκτες Μοκιστιάνου στην κοντινή Αγία Σοφία.

Η απέραντη Τριχωνίδα μας περιμένει για τα πρώτα ανοιξιάτικα weekends - εικόνα 2
Πραγματικά απέραντη, η Τριχωνίδα προσφέρεται για ποικιλία δραστηριοτήτων

Στο Θέρμο, εκτός από τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, αφιερώστε χρόνο και στο δυο ετών Αρχαιολογικό Μουσείο (2644023336), με ευρήματα από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο δε Πετροχώρι, στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στη Ναύπακτο, τόσο το εστιατόριο του ξενοδοχείου Αλθαία (2644023133) όσο και η ταβέρνα Το Παραδοσιακό (2644024204) είναι ιδανικά σημεία για να κλείσει γευστικά η εκδρομή.

Πού να μείνετε

Η απέραντη Τριχωνίδα μας περιμένει για τα πρώτα ανοιξιάτικα weekends - εικόνα 3
Εγγυημένη πρόταση το εστιατόριο του ξενώνα «Αλθαία»

Ξενών Θέστιος (Βλοχός, 2641046878)
Οικοτουριστική μονάδα με 12 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια στο δυτικό άκρο της λίμνης.

Θέρμιος Απόλλων (Θέρμο, 2644024024)
Οικογενειακό ξενοδοχείο σε τοποθεσία ιδανική για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.

Αλθαία (Πετροχώρι Θέρμου, 2644023133)
Ισορροπημένος συνδυασμός της παράδοσης με την πολυτέλεια, ζεστή φιλοξενία και αξεπέραστη θέα στη λίμνη.

Δρυμώνας (Δρυμώνας Θέρμου, 697 22 51 320)
Βουνίσια επιλογή διαμονής, με πολύ περιποιημένους χώρους και δυνατότητα φαγητού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.