Τα Cotswolds είναι το πιο όμορφο μυστικό της αγγλικής εξοχής

Εδώ θα μπορούσε να κάνει Χριστούγεννα η Μις Μαρπλ. Για πολλούς το κρυμμένο μυστικό της Βρετανίας, η επαρχία Cotswolds, προσφέρει English style ατμόσφαιρα, με γραφικά χωριά, ιστορικά αξιοθέατα και δυνατή eating & drinking κουλτούρα.

Τα Cotswolds είναι το πιο όμορφο μυστικό της αγγλικής εξοχής

Εδώ θα μπορούσε να κάνει Χριστούγεννα η Μις Μαρπλ. Για πολλούς το κρυμμένο μυστικό της Βρετανίας, η επαρχία Cotswolds, προσφέρει English style ατμόσφαιρα, με γραφικά χωριά, ιστορικά αξιοθέατα και δυνατή eating & drinking κουλτούρα.

Destination ID

Τα Cotswolds είναι το πιο όμορφο μυστικό της αγγλικής εξοχής - εικόνα 1
Τα πετρόχτιστα σπίτια και τα μικρά γραφικά στέκια δίνουν χαρακτήρα στα Cotswolds.

Λιλιπούτεια χωριά στις αποχρώσεις του μελιού –μαεστρικά χτισμένα με την τοπική πέτρα– ξεπηδούν απ’ άκρη σ’ άκρη, σε μια περιοχή που απλώνεται σε πέντε αγγλικές επαρχίες: Gloucestershire, Oxfordshire, Warwickshire, Wiltshire και Worcestershire. Στις παρυφές του Cotwsolds η ακαδημαϊκή Οξφόρδη στα ανατολικά και το γεωργιανό Μπαθ στα νότια, χαρίζουν κοσμοπολίτικα διαλείμματα από τους απαλούς κυματισμούς της αγγλικής εξοχής. Βόλτες χωρίς χάρτη και χρονοδιάγραμμα σε μεσαιωνικά γεφυράκια και κανάλια, μεγαλειώδη κάστρα κι επαύλεις για αρχοντικές βουτιές στο παρελθόν, shopping σε εκλεκτικές μίνι μπουτίκ…

Τα πάντα σταματούν όμως με το τελευταίο φως του ήλιου, όταν θα δώσετε ραντεβού για παραδοσιακό αγγλικό τσάι σε tea rooms που μοιάζουν σαν να βγήκαν από κουκλόσπιτο! Ποιοτικά τοπικά κρασιά και τυριά εναρμονίζονται γευστικά στις gastropubs της περιοχής, πολλές εκ των οποίων συμπληρώνονται από εξοχικά καταλύματα με αναμνήσεις αιώνων.

Οι καλύτερες βόλτες

Τα Cotswolds είναι το πιο όμορφο μυστικό της αγγλικής εξοχής - εικόνα 2
Όνειρο το χιονισμένο κανάλι στο Kennet & Avon στο Bath.

Ξεκινήστε μια απόδραση διαρκείας στο Cotswolds από τα τουριστικά Cheltenham και Stroud, που απέχουν μιάμιση-δυο ώρες με το τρένο από το Λονδίνο. Έπειτα πάρτε την... ατμομηχανή του Gloucestershire Warwickshire Railway από το Cheltenham Racecourse προς το Broadway, για να θαυμάσετε μια σειρά από κινηματογραφικά μικρά χωριουδάκια ή γυρίστε με το αμάξι σας στους ρυθμούς σας.

Στον βορρά, το Chipping Campden φημίζεται για τον «ομορφότερο κεντρικό δρόμο της Aγγλίας», πλαισιωμένο από κτίσματα των 14ου-17ου αιώνων. Από τα πιο φωτογενή δρομάκια είναι και η Arlington Row στο Bibury, στολισμένη από μια σειρά ιστορικών cottages όπου διέμεναν υφαντοποιοί.

Τα Cotswolds είναι το πιο όμορφο μυστικό της αγγλικής εξοχής - εικόνα 3
Βουκολικό τοπίο έξω από το Chipping Campden.

Πάρτε το πεζοπορικό μονοπάτι που συνδέει το Bourton on Water προς τα Upper και Lower Slaughter σε ένα καθηλωτικό εξοχικό τοπίο και κάντε μια στάση στο Μουσείο Τhe Old Mill. Στο Burford θα κάνετε βόλτες κατά μήκος του ποταμού Windrush και θα ψωνίσετε από πρωτότυπες αντικερί ή μαγαζιά όπως το εργαστήρι κεραμικής Aston Pottery. Από τις πιο αριστοκρατικές ατραξιόν του Cotswolds, το επιβλητικό κάστρο Sudeley, ενώ το παλάτι Blenheim μαγεύει, ειδικά τα Χριστούγεννα, με τους αλλόκοσμους φωτισμούς του Illuminated Christmas Lights Trail.

Πιο νότια, τα χωριά Painswick, Cirencester και Tetbury συναγωνίζονται για το ποιο έχει την πιο γοητευτική περαντζάδα. Αν δεν θέλετε να χάσετε συνάμα τα διαχρονικά αξιοθέατα της κοντινής Οξφόρδης (όπως η βιβλιοθήκη Bodleian) και του Μπαθ (τα εξαίρετα ρωμαϊκά λουτρά αλλά και το Μουσείο Μόδας), την περίοδο των γιορτών τα κλασάτα αυτά αστικά κέντρα αποκτούν ακαταμάχητη γραφικότητα.

Γευστικά highlights

Τα Cotswolds είναι το πιο όμορφο μυστικό της αγγλικής εξοχής - εικόνα 4
To «Lygon Bar & Grill» στο Broadway ετοιμάζει γκουρμέ πιάτα σ’ ένα κτίσμα του 16ου αιώνα.

Το γαλλικών επιρροών «Le Champignon Sauvage» στο Cheltenham είναι από τους γευστικούς σταρ της περιοχής, βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin. Για θαλασσινά κατευθυνθείτε προς το κομψό «Purslane», επίσης στο Cheltenham. Στο «Wild Rabbit» στο Kingham θα δοκιμάσετε βρετανική κουζίνα με υλικά απευθείας από τους παραγωγούς της περιοχής, όπως άλλωστε και στο «Lygon Bar & Grill» στο Broadway, που ετοιμάζει γκουρμέ πιάτα σε ένα απίστευτα ατμοσφαιρικό κτίσμα του 16ου αιώνα.

Τα Cotswolds είναι το πιο όμορφο μυστικό της αγγλικής εξοχής - εικόνα 5
Ώρα για five o’ clock tea.

Αυθεντικά αγγλικό απογευματινό τσάι σερβίρει με μεράκι το «Diversitea Cafe» στο Cirencester. Στη φιλική παμπ «The Five Alls» στο Filkins θα δοκιμάσετε ντόπια μπίρα Brakspears’ Oxford – μπορείτε όμως να κλείσετε και τραπέζι για το σπέσιαλ χριστουγεννιάτικο γεύμα. Για βραβευμένα τοπικά κρασιά επιβάλλεται επίσης ένα γευσιγνωστικό πέρασμα από τον μπουτίκ αμπελώνα Woodchester Valley, ενώ για ουίσκι κάντε στάση στο Cotswolds Distillery στο Stourton.

Τα Cotswolds είναι το πιο όμορφο μυστικό της αγγλικής εξοχής - εικόνα 6
Τα ατμοσφαιρικά ρωμαϊκά λουτρά στο Bath.

Ξενοδοχεία-προορισμός

Η κομψή ιταλική πρόσοψη του «Cowley Manor & Spa» κρύβει τολμηρές διακοσμητικές πινελιές στο εσωτερικό του. Τα πολυτελή δωμάτια της παμπ του 17ου αιώνα «The Ebrington Arms» σας υποδέχονται με κουλουράκια και σέρι, ενώ στο «Porch House», που είναι γνωστό ως το παλιότερο πανδοχείο της Αγγλίας (από το 947!), θα βυθιστείτε στην κομψή μπανιέρα-αντίκα αμέσως μετά το χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.