Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη

Με «μπάρμπα» ή χωρίς, η Κορώνη μας περιμένει για να σφραγίσει αξέχαστα τις τελευταίες μας αποδράσεις πλάι στη θάλασσα.

Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη

Αν και ο καιρός μάς κάνει τερτίπια, υπάρχουν μέρη, σαν την γραφική και αρχοντική Κορώνη, που προσφέρονται ιδανικά γι’ αυτήν την εποχή. Βόλτες σε στενά με αυθεντικό χρώμα, περατζάδα στην προκυμαία, μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, γνήσιες γεύσεις αλλά και κάποιες παραλίες για τις τελευταίες βουτιές της χρονιάς. Όλο το πακέτο σ’ αυτήν την ιστορική πόλη, που ατενίζει δυο θάλασσες από το νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, προσφέρεται για να περάσεις αξέχαστα.

Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη - εικόνα 1

Η Κορώνη είναι μια από τις ωραιότερες μικρές ελληνικές πόλεις. Συνδυάζει ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον με το αρχοντικό χρώμα της παλιάς πόλης, που αντανακλά περασμένη δόξα και πλούτο. Χτισμένη αμφιθεατρικά, στο δυτικό ακρωτήρι του Μεσσηνιακού κόλπου, με πυκνό πράσινο μέχρι την άκρη των κόκκινων βράχων, που ορθώνονται στο βορεινό άκρο του θαλασσινού μετώπου και τον επιβλητικό λόφο με το ενετικό κάστρο στην άλλη άκρη. Πόλη των πρώιμων βυζαντινών χρόνων, στρατηγικό σημείο, που την καθόρισε ιστορικά και την έκανε να ακμάσει ιδιαίτερα μεταξύ 13ου και 18ου αιώνα μ.Χ. ως σημαντικό εμπορικό κέντρο της εποχής -και η εξαγωγική πρωτοκαθεδρία ανήκε στο ελαιόλαδο, βέβαια. Έμεινε στη βενετσιάνικη κυριαρχία μέχρι το 1500 μ.Χ., οπότε πέρασε στην τουρκική.

Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη - εικόνα 2

Τα διατηρημένα αρχοντικά σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές συνδυάζουν τη νεοκλασική αρχιτεκτονική με βενετσιάνικα στοιχεία. Πλακόστρωτα στενά, αρκετά μαγαζιά που κρατούν τον παλιό χαρακτήρα τους, οι ιστορικές αναφορές σε κάθε βήμα, η θέα του κάστρου, αποπνέουν μια νοσταλγική αύρα που ηρεμεί. Σε αυτό, συνηγορεί η ήπια τουριστική ανάπτυξη, που δεν την έχει αλλοιώσει. Στα σημαντικά προσόντα της, η προκυμαία με τον πεζόδρομο μπροστά στο λιμάνι, που εκτείνεται μέχρι την αρχοντική πλατεία με τους φοίνικες και τα νεοκλασικά με τις καμάρες: από το σούρουπο και μετά, σφύζει από κόσμο. Κατά μήκος της, ταβέρνες κι εστιατόρια με τραπέζια πάνω στη θάλασσα, προσφέρουν ελληνική κουζίνα με έμφαση στα τοπικά υλικά. Ανάμεσά τους, μπαρ, καφέ και ένα-δυο καφενεία να διατηρούν την παλιά τους εμφάνιση, με πιο χαρακτηριστικό τη «Συνάντηση» του Δ. Βαρβουτσή, που αποπνέει αριστοκρατική αύρα στο εσωτερικό του αλλά διαθέτει και τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα για ουζοποσίες με περιποιημένες ποικιλίες. Λίγο πιο πάνω, η αριστοκρατική πρόσοψη του παλιού ζαχαροπλαστείου «Αθηναϊκόν» σε προκαλεί να μπεις όχι μόνο για παραδοσιακά γλυκά, αλλά και για το φημισμένο του γαλακτομπούρεκο.

Επίσκεψη στο «άπαρτο κάστρο»

Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη - εικόνα 3

Η ανηφορική διαδρομή μέχρι την εντυπωσιακή πύλη θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη θέα στην Κορώνη και τον Μεσσηνιακό κόλπο. Πραγματικό οχυρό, επάνω σ' έναν απότομο βράχο-ακρωτήρι, το ξακουστό και επιβλητικό κάστρο της Κορώνης δίκαια ονομάστηκε «άπαρτο». Ουσιαστικά, μιλάμε για μια ευρύχωρη καστροπολιτεία με ολόκληρο οικισμό, εκκλησίες, καλλιέργειες όσων διέμεναν εκεί ανά τους αιώνες. Παλαιά σπίτια υπάρχουν και σήμερα. Η περιήγησή του κρύβει εκπλήξεις, αλλά και συγκλονιστική θέα και από τις δυο πλευρές, ιδιαίτερα την κατάφυτη νοτιοδυτική, που βλέπει στην απέραντη παραλία Ζάγκα. Εκτός από τους καλά διατηρημένους ενετικούς πύργους στις γωνίες, η μεγάλη του έκταση περιλαμβάνει βυζαντινές εκκλησίες -σημαντικά τα ερείπια της Αγίας Σοφίας, παλαιοχριστιανικής του 7ου αιώνα και ο Άγιος Χαράλαμπος- τούρκικο χαμάμ, βενετσιάνικες στέρνες και τάφους. Αξίζει να επισκεφθείτε το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (1918) και να ξεναγηθείτε στο εσωτερικό, την τραπεζαρία και στον περιβάλλοντα χώρο με λαξεμένες στους τοίχους σπηλιές.

Τοπικές γεύσεις εις ύψος

Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη - εικόνα 4

Ακολουθώντας τη γαστρονομία της ευρύτερης περιοχής, η Κορώνη δεν θα μπορούσε να μην φτιάχνει λαλάγγια και δίπλες, καπνιστό λουκάνικο, το παραδοσιακό παστό και την πεντανόστιμη ξακουστή «γουρνοπούλα», που σιγοψήνεται για ώρες μέχρι ν’ αποκτήσει κρέας λουκούμι και κριτσανιστή πέτσα. Στην Κορώνη αγαπούν πολύ τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και τα κρέατα σούβλας και σχάρας, που ψήνουν με τέχνη (επισκεφθείτε την ψησταριά Μπόγρης). Τοπικές γεύσεις που θα αναζητήσουμε είναι το ιδιαίτερο τηγανόψωμο, ο μπακαλιάρος τσιλαδιά (με κρεμμύδια, πατάτες και πιπεριές στο φούρνο), τα κολοκυθάκια «τσίκι τσίκι», αβγά σαν ομελέτα με ψιλοκομμένο κολοκυθάκι, πιπεριά, κρεμμύδι στο τηγάνι, ο καγιανάς (στραπατσάδα με παστό χοιρινό, ντομάτα και αβγά), η καρυδόπιτα. Και φυσικά, δεν θα παραλείψουμε το εμβληματικό προϊόν της περιοχής, το ελαιόλαδο και μάλιστα από τη διάσημη Κορωνέικη ποικιλία, που πήρε το ονομά της από την Κορώνη. Πολλοί παραγωγοί της περιοχής παράγουν εξαιρετικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, που αξίζει να δοκιμάσετε (επισκεφθείτε το Kiari Deli στην οδό Π.Ράλλη, ιδιαίτερο μαγαζί τοπικών προϊόντων με εξειδίκευση στα ελαιόλαδα και το κρασί -697 488 4564).

Ώρα για φαγητό, γλυκό, ποτό

Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη - εικόνα 5

Στου Μπόγρη για ψητά κρεατικά και μαγειρευτά (2725022947), στον Καγκελάριο και στον Παλιό Καγκελάριο για ψαρικά (στην προκυμαία), στην Κυανή Ακτή (στην παραλία Μεμί, 2725022187) για μαγειρευτά και ποικιλίες, στο παραδοσιακό καφενείο «Η Συνάντηση» για περιποιημένες ποικιλίες μπίρας και ούζου, στο εστιατόριο «Παρθενών» (2725022146) για μαγειρευτά. Δοκιμάστε για πρωινό το παραδοσιακό τηγανόψωμο στο καφέ «Brake» (2752023024) της προκυμαίας. Για κορυφαίο γαλακτομπούρεκο στο ζαχαροπλαστείο «Αθηναϊκόν» (2725022315) και για την πιο ονομαστή καρυδόπιτα στο «Βυζαντινό».

Για ποτό, στα all day & night μπαράκια της προκυμαίας «Jasmine», «Roses», «Senal» και τα βράδια στο «Xaio» (φωτό), με υπέροχη θέα, στην έξοδο της πόλης.

Κοντινές αποδράσεις

Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη - εικόνα 6

Η γύρω περιοχή είναι μια απέραντη κατάφυτη έκταση: ελαιώνες, αμπέλια, οπωροφόρα και κηπευτικά μαρτυρούν το εύφορο έδαφος και το αβανταδόρικο κλίμα. Σε φιλικές αποστάσεις, έχει κανείς πολλά να δεί ακόμα. Την κοντινή Μεθώνη με το μοναδικό παραθαλάσσιο κάστρο της, την ιστορική Πύλο και το παλάτι του Νέστορα, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Λίγο μακρύτερα, (σε απόσταση περίπου 1:20'), τη μοναδική για τις σημαντικές αρχαιότητές της αρχαία Μεσσήνη. Το γραφικό Πολυλίμνιο, ένα σύμπλεγμα λιμνών σε σπάνιο φυσικό περιβάλλον.

Οι καλύτερες τελευταίες βουτιές

Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη - εικόνα 7

Η μεγαλύτερη κοντινή παραλία είναι η Ζάγκα (τμήμα της ονομαζεται Μεμί), με χρυσαφένια αμμουδιά περίπου 4 χλμ. και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, camping και beach bars κατά μήκος της. Καλό και το πολυσύχναστο Καλαμάκι με ψιλή άμμο και εύκολη η ρηχή Αρτάκη, στην άκρη του οικισμού και η κοντινη παραλία Κάστρο, με θέα το κάστρο. Βόρεια της Κορώνης, ανεβαίνοντας προς Καλαμάτα, οι παραλίες Περούλια (μεγάλη, με ψιλή χρυσή άμμο) και Χωμάτι (κάτω από το χωριό Βουνάρια) με τους αμμόλοφους και τις καλαμιές είναι το κρυμμένο μυστικό των ντόπιων. Σε σχετικά κοντινή απόσταση θα συναντήσετε και τη διάσημη Φοινικούντα.

Πού να μείνετε

Γλυκό φθινόπωρο στην Κορώνη - εικόνα 8

Απλά και περιποιημένα ξενοδοχεία ορίζουν το προφίλ της διαμονής στην Κορώνη και τη γύρω περιοχή, όπως τα «Ζaga Beach» στην παραλία Ζάγκα (2725 022008), «Sofotel», κλασικό ξενοδοχείο στην άκρη της πόλης (2725 022320), «Liokrina Villas» στα Λειβαδάκια (697 440 9323 - φωτογραφία πάνω), «Hotel Diana» στο κέντρο της πόλης (2725 022312), «Sipsas Villas» σε λόφο, κοντά στην παραλία Ζάγκα (27250 22312), «Zaga Milos» δίπλα στην παραλία Ζάγκα (2725 022448).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.