Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο

Μόλις επιστρέψαμε από τη Σίφνο και σταχυολογούμε τις νέες αφίξεις και τα κλασικά must στο ατμοσφαιρικό κυκλαδονήσι που προσφέρεται για τα τελευταία weekends της σεζόν.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο

Μόλις επιστρέψαμε από τη Σίφνο και σταχυολογούμε τις νέες αφίξεις και τα κλασικά must στο ατμοσφαιρικό κυκλαδονήσι με το καλοκαιρινό χρώμα και τη σοφιστικέ αύρα, που προσφέρεται για τα τελευταία weekends της σεζόν.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 1
Η παραλία στις Καμάρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής

Η Σίφνος, λένε, έχει 365 εκκλησίες – μία για κάθε μέρα του έτους. Ομολογώ ότι δεν πρόλαβα να τις μετρήσω, η αλήθεια είναι όμως πως αυτές που είδα έχουν πανοράματα, τα οποία την επαφή με κάτι ανώτερο θα σου τη φέρουν είτε θέλεις είτε όχι: μόνο­ τα λίγα σκαλάκια να ανεβείς, για να βρεθείς στην πίσω πλευρά του Αγίου Συμεών, το νιώθεις. Δεν είναι απλώς η θέα στις Καμάρες, το λιμάνι, που το βλέπεις τώρα σαν από αεροπλάνο, που κάνει το νου σου να σκιρτήσει· είναι και το ταξίδι του βλέμματος στις αυστηρές και ταυτοχρόνως ντελικάτες κορυφογραμμές που διαμορφώνουν την κοιλάδα προς τη θάλασσα, οι οποίες συμπυκνώνουν το ύφος της Σίφνου ως κάτι απείθαρχο μα και απολύτως δομημένο.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 2
Το κομψότατο «Seafnos» είναι μία από τις πρόσφατες αφίξεις

Μέσα σε αυτό το άχρονο τοπίο είναι διάστικτα τα ανθρώπινα σημάδια, από τις αγροικίες γεωργών και κτηνοτρόφων που εξακολουθούν να καλλιεργούν (ρεβίθια, κάππαρη και αμπελοφάσουλα είναι η αγία τριάδα των σιφνέικων ορντέβρ), να εκτρέφουν (το αρνάκι μαστέλο είναι το signature πιάτο του νησιού) και, βεβαίως, να τυροκομούν (η μανούρα έχει μια γεύση ιδιοσυγκρασιακή όσο και το όνομά της). Βρισκόμαστε, άλλωστε, στην πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ και το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, το οποίο διοργανώνεται για δωδέκατη χρονιά­ (6-8/9), προσφέρει επιπλέον μία αφορμή για ταξιδάκι στη Σίφνο­, σε μια εποχή που της ταιριάζει γάντι.

Οι παραλίες της, ούτως ή άλλως, δεν είναι από εκείνες που θα σου γεμίσουν το Instagram με εκτυφλωτικές αμμουδιές, θα σε αποζημιώσουν όμως οι καλοφτιαγμένες παραδοσιακές γεύσεις ακόμη και στο πιο σεμνό παραθαλάσσιο ταβερνάκι και οι ατμοσφαιρικές βόλτες στα καρτποσταλικά χωριά, όπου φέτος ξεφύτρωσαν ενδιαφέροντα στέκια για φαγητό και ποτό.

Οικισμοί για πολλά κλικ

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 3
Τις ωραιότερες βόλτες στη Σίφνο θα τις κάνετε εντός των τειχών του μεσαιωνικού Κάστρου

Ας ξεκινήσουμε από το Κάστρο, που τρυπώνει στο μυαλό σαν το πλέον αιγαιοπελαγίτικο σημείο του νησιού, μοιάζοντας ωστόσο σαν να βγήκε από πίνακα του M.C. Escher. Αυτός ο πολυεπίπεδος ρυμοτομικός γρίφος από σοκάκια, λόντζιες και κοφτές στροφές, πλατείες που χάνονται μέσα σε αυλές και σκάλες που οδηγούν σε παραθύρια έχει στην κορυφή έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς του Αιγαίου και είναι στεφανωμένος από ένα περιφερειακό μπαλκόνι, που αποκαλύπτει στην εξωτερική πλευρά την πολυφωτογραφημένη εκκλησία των 7 Μαρτύρων να κρέμεται σχεδόν, λες και θα μαζέψει ανά πάσα στιγμή τον κάβο του πέτρινου μονοπατιού και θα σαλπάρει στο Αιγαίο.

Περιπλανηθείτε και καταλήξτε στο κουκλίστικο «Κονάκι» (2284033165) για σπιτικά γλυκά ή στον κλασικό «Λεωνίδα» για καλοφτιαγμένα μαγειρευτά και ωραία θέα.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 4
Στον Αρτεμώνα θα βρεις χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες γωνιές

Στον Αρτεμώνα όλα φωνάζουν «παλιά πρωτεύουσα»: όμορφα νεοκλασικά ανταλλάσσουν αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες με τα κυκλαδίτικα γειτονάκια τους και στα σοκάκια απλώνεται κοσμοπολίτικη χαλαρότητα. Κομψές μπουτίκ φλερτάρουν με σοφιστικέ cafés (κομβικό σημείο με θέα στην περαντζάδα και δυνατούς τσιπουρομεζέδες το «Mosaiko», 2284033562), ενώ οι γευστικές επιλογές εκτείνονται από το ρουστίκ (σταθερή αξία στα ψητά κρεατικά το «Χρυσό») μέχρι το χαλαρό σικ (πειραγμένα παραδοσιακά πιάτα στο όμορφο «Περιβόλι», 2284031953).

Στη «Μαργαρίτα» (2284031058), πάλι, μία από τις παλιότερες ταβέρνες του χωριού, η κ. Μαργαρίτα παραδίδει τα τσικάλια και τις συνταγές στον γιο της, με υπερατού το μαστέλο αλλά και το λεμονάτο κοτόπουλο με κρεμμύδια και μανιτάρια από τον κήπο.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 5
Όταν βραδιάζει, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Απολλωνία

Το πηγαινέλα δεν σταματά ποτέ στην Απολλωνία, το πιο ζωηρό σημείο του νησιού, με το γραφικό και κοσμικό Στενό να αποτελεί την κεντρική εμπορική, γευστική αλλά και νυχτερινή περαντζάδα ολόκληρου του νησιού.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 6
Η καρμπονάρα θαλασσινών είναι signature πιάτο στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο «Canova»

Στην είσοδο του οικισμού μάς υποδέχεται το ολοκαίνουργιο «Canova» (2284033064), με μαρμάρινα τραπεζάκια να προσδίδουν κομψή πολυτέλεια και τους νεαρούς σεφ Ζίαντ Σαλέχ και Νικόλα Διαμαντόπουλο να προτείνουν από καρπάτσιο γαρίδας σε ξίδι από φρούτα του δάσους μέχρι μια ξεχωριστή καρμπονάρα θαλασσινών με τραγανό τσίρο, στεγνωμένο «αλά σιφνέικα», αντί για πανσέτα.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 7
Ο «Ραμπαγάς» είναι σταθερή αξία, με εγγυημένες γέυσεις

Σταθερά καλός και ο «Ραμπαγάς» (2284032215) του πανέμορφου πολυχώρου Κυκλάδων Χώρος, που ποντάρει στα τοπικά προϊόντα με κοσμοπολίτικη διάθεση (μπέργκερ με μανούρα, κροκέτες σιφνέικων τυριών) αλλά και στα διεθνή favorites (πικάνια με μαγιονέζα τρούφας).

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 8
Aτμοσφαιρική άφιξη στο Στενό της Απολλωνίας το «Μανταλού»

Το βράδυ, αν δεν σας παρασύρει στο Κάστρο το ιστορικό «Cavo Sunrise» (2284032215) του sui generis Κώστα, που μιξάρει ρούμια με ιστορίες από την Κούβα, τότε θα το περάσετε στα ψηλά σκαμπό του φρέσκου μπαρ «Μανταλού» (2284031084) με τη σχεδιαστική υπογραφή του Άλεξ Πετράκη («Juan Rodriguez», «Upupa Epops»), σε κομβικό στένωμα του Στενού της Απολλωνίας. είναι ιδανικό για εξονυχιστικό crowdspotting, ανταποκρινόμενο πλήρως στο όνομά του, που στην ντοπιολαλιά σημαίνει «κουτσομπόλα».

Η συνέχεια γράφεται στο «Cosi» (6979777813), το terrace bar με τους mainstream ήχους, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Βουτιές και νοστιμιές

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 9
Στον Πλατύ Γιαλό η κοσμικότητα με την άνεση χώρου πάνε πακέτο

Ο Πλατύς Γιαλός, το κοσμικότερο θέρετρο του νησιού με την απλόχωρη αμμουδιά, παίζει τα τελευταία χρόνια δυνατά και στο γευστικό σκηνικό χάρη στις ανήσυχες προτάσεις εστιατορίων όπως το μποέμ «Ω3» με τις μεσογειακές γεύσεις του Γιώργου Σαμοΐλη αλλά και το «Maiolica» (2284071428) με τις beach side casual μπάρες και την bio-organic φιλοσοφία της ιδιοσυγκρασιακής κουζίνας του Ισραηλινού σεφ Νάνταφ Κόρενφελντ.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 10
Μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις σερβίρει το «Maiolica» στον Πλατύ Γιαλό

Εύκολες οι βουτιές και στις Καμάρες, όπου αφίχθηκε φέτος το κομψότατο «Seafnos» (2284032228), με τραπεζάκια κάτω από τα αλμυρίκια κι έμφαση στις μοντέρνες θαλασσινές γεύσεις διά χειρός του ταλαντούχου σεφ Γιάννη Στανίτσα. must το ταρτάρ γαρίδας σε κούφια ντομάτα συνοδεία πέρλας λεμονιού.

Ανεβασμένα είναι πλέον τα Βρουλίδια (αγαπημένη παραλία «άγονης γραμμής» των Σίφνιων) χάρη στο βατό χωματόδρομο που οδηγεί στα καταγάλανα νερά και τα μπαμπάτσικα βότσαλά αλλά και στο ομώνυμο καφεστιατόριο («Βρουλίδια», 2284112042) με τις παραδοσιακές νοστιμιές της κ. Τασίας.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 11
Τι λέτε για brunch πάνω στην άμμο στο «Bola»;

Αβαθής και ήσυχη η αμμουδερή παραλία στο Βαθύ, γίνεται πιο ζωηρή στη δεξιά­ πλευρά της χάρη στα περιζήτητα sunbeds και στο δελεαστικό brunch με αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής του «Bola» (2284036002). Λίγο πιο πέρα το ιστορικό «Τσικάλι», με τραπεζάκια στην αμμουδιά, σερβίρει τοπικές γεύσεις αποκλειστικά από προϊόντα της οικογένειας.

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 12
Μικρή η παραλία στη Χερρόνησο αλλά το ομώνυμο ταβερνάκι μας αποζημειώνει

Βόρεια, στη Χερρόνησο, η ομώνυμη ταβέρνα γράφει τη δική της ιστορία, με πλεονεκτική θέση στην ακρούλα της μικρής παραλίας και φρέσκο ψάρι, στη δε Χρυσοπηγή η αμμουδιά απέναντι από το εμβληματικό μοναστήρι παίρνει μοσχοβολιά από το θυμαράτο αρνάκι που σερβίρει ο «Λεμπέσης».

Πού να μείνετε

Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο - εικόνα 13
Τυπικό κυκλαδίτικο χρώμα και χαλαρωτική αύρα συνδυάζει το ξενοδοχείο «Αλέξανδρος» στον Πλατύ Γιαλό

Αλέξανδρος (Πλατύς Γιαλός) Καθαρά και άνετα δωμάτια και μπανγκαλόους με μπαλκόνι ή/και βεράντα, άνετο pool area και πρωινό με σπιτικές λιχουδιές και πίτες.

Elies Resort (Βαθύ) Σουίτες και βίλες σε χαμηλά κτίσματα εναρμονισμένα πλήρως με το πυκνόφυτο περιβάλλον, spa και sunbeds στην παραλία.

Gerofinikas Boutique Hotel (Απολλωνία) Κομψό boutique ξενοδοχείο με συγκλονιστική θέα στο Αιγαίο και στο λόφο του Κάστρου, ντιζαϊνάτα δωμάτια κι αίσθηση προσωπικής φιλοξενίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.