Η Νάξος των αμέτρητων επιλογών | 11 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις

Από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τις εναλλαγές και δεν φοβούνται τα χιλιόμετρα.

Η Νάξος των αμέτρητων επιλογών | 11 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις

Από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν χιλιόμετρα διαδρομών σε έναν τόπο που εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ ανάπτυξης και προσφέρει σε κάθε αλλαγή «κάδρου» ενδιαφέρουσες εκπλήξεις: αχανείς αμμουδερές παραλίες με κεδροδάση στον Νότο, τοπία άγριας ομορφιάς στην ανατολική ακτή, ενετικούς πύργους, βυζαντινά ξωκλήσια και προσεγμένους αρχαιολογικούς χώρους στην ενδοχώρα.

Το Κάστρο της ιστορίας

Η Νάξος των αμέτρητων επιλογών | 11 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις - εικόνα 1

Χαρακτηριστικό τοπόσημο στο λόφο που στεφανώνει την πόλη της Νάξου, το Κάστρο θα μονοπωλήσει τις βόλτες σας αν αγαπάτε την ιστορία. Μια μεσαιωνική πόλη, που είναι ζωντανή και κατοικείται από το 13ο αιώνα που την ίδρυσε ο Μάρκος Σανούδος. Μέσα σε αυτό, βρίσκεται η εντυπωσιακή μεσαιωνική Μητρόπολη των Καθολικών. Στο μαρμάρινο δάπεδό της θα δείτε επιτύμβιες πλάκες με τα οικόσημα μερικών από τις σημαντικότερες καθολικές οικογένειες του νησιού, ενώ το κεντρικό βήμα κοσμεί βυζαντινή εικόνα με διπλή όψη, της Παναγίας της Ελεούσας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του 12ου αιώνα. Επισκεφτείτε, επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου ξεχωρίζει η συλλογή των πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων αλλά και οι πλούσιες σε αγγεία συλλογές της μυκηναϊκής και της γεωμετρικής περιόδου. Όλο αυτό σε συνδυασμό με τη θέα που προσφέρει στο λιμάνι από την τεράστια βεράντα με το πολύχρωμο ψηφιδωτό του 3ου π.χ. αιώνα.

Η Νάξος των αμέτρητων επιλογών | 11 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις - εικόνα 2

Χωριά έκπληξη

Απόλλωνας

Κυκλαδίτικο ψαροχώρι στο Βορρά της Νάξου, 36 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Στην κορυφή του χωριού, στη θέση Καστράκι, βρίσκεται ξαπλωμένος ένας από τους κούρους της Νάξου, ένα ημιτελές μαρμάρινο άγαλμα μήκους 10,5 μέτρων το οποίο χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα.

Απείρανθος

Αυθεντικό ημιορεινό χωριό με γραφικά καλντερίμια, προσεγμένα σπίτια με μαρμάρινες προσόψεις και φουρούσια καθώς και δύο παλιά πυργόσπιτα, που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις ακόμα και στο ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του. Διαθέτει Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Γεωλογικό Μουσείο, Βιβλιοθήκη και Υφαντουργικό Συνεταιρισμό Γυναικών, αλλά και καλές ταβέρνες.

Γαλανάδο

Μικρό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο, με θέα στην πεδιάδα του Λιβαδιού, τη Στελίδα και τη Χώρα. Στη νότια πλευρά του δεσπόζει ο ιδιωτικός (μη προσβάσιμος στο κοινό) ενετικός Πύργος του Μπελώνια, με το δίδυμο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που είναι ταυτόχρονα καθολικό και ορθόδοξο.

Κόρωνος

Από τα πιο γραφικά και ορεινά χωριά της Νάξου, με όμορφη πλάτσα (πλατεία) με καφενεία και ταβέρνες, λουλουδιασμένες αυλές και ασπρισμένα καλντερίμια, απλώνεται στις αντικριστές πλευρές μιας πράσινης ρεματιάς, 30 χιλιόμετρα από την πόλη.

Σαγκρί

Μεσόγειο χωριό με ενετικούς πύργους, κοντά στο ναό της Δήμητρας στον Γύρουλα.

Φιλώτι

Η Νάξος των αμέτρητων επιλογών | 11 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις - εικόνα 3

Το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, μετά τη Χώρα, σε κομβικό σημείο στην καρδιά του νησιού, στα πόδια του όρους Ζα. Κλασικός δροσερός περίπατος στην άκρη χωριού, η διαδρομή ως την Πηγή Αριών απ’ όπου η θέα φτάνει μέχρι τις νοτιοδυτικές παραλίες.

Χαλκί

Η καλοδιατηρημένη παλιά εμπορική πρωτεύουσα στην εύφορη «καρδιά» της Νάξου, στην περιοχή της Τραγαίας, με αρχοντικά σπίτια και ιστορικά μνημεία (η Παναγία Πρωτόθρονη του 9ου αιώνα, ο Πύργος της οικογένειας Γρατσία). Στο κεντρικό καλντερίμι θα βρείτε το αποστακτήριο κίτρου της οικογένειας Βαλληνδρά, το παλαιότερο στο νησί.

Διάλεξε την παραλία που σου ταιριάζει

Η Νάξος των αμέτρητων επιλογών | 11 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις - εικόνα 4

Οργανωμένη κατάσταση με beach bars και ταβέρνες στον Άγιο Προκόπιο και στην Αγία Άννα, θαλάσσια σπορ στην Πλάκα, τεράστια αμμουδιά και τα ρηχά νερά στο Πυργάκι και στον οικισμό της Αγιάσου, μοναχικές βουτιές στη βοτσαλάδα του Όρμου Αμπραάμ, χώμα, καλαμιές, φραγκοσυκιές, μηδενική σήμανση στον δρόμο από την Πλάκα στους Τρίποδες (με προορισμό τη Μικρή Βίγλα, το Καστράκι, τη Γλυφάδα, το Πυργάκι, το Αλυκό, την Ψιλή Άμμο, την Αγιασσό), μια καντίνα, ένα μοναχικό εκκλησάκι, μια «πόρτα» στα βράχια αριστερά και πεταλίδες στον Όρμο Αμμίτη, σμύριδα, υπέροχη θάλασσα, και θαλασσινές σπηλιές στην Μουτσούνα, μεγάλα χρωματιστά βότσαλα, νερά κρυστάλλινα και βαθιά στον Λιώνα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών μεταξύ τους αλλά και εντυπωσιακών παραλιών στην Νάξο.

Η Νάξος των αμέτρητων επιλογών | 11 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις - εικόνα 5

Τι να δοκιμάσεις

Η Νάξος των αμέτρητων επιλογών | 11 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις - εικόνα 6

Απειραθίτικο ρόστο (σκορδοκρασάτο χοιρινό στην κατσαρόλα), χωριάτικο κόκορα, χοιρινό φρικασέ με προβάτσες, κατσικάκι σε διάφορες βερσιόν, αλλά και θαλασσινά (γούνα, σαλατούρι, γαύρος μαρινάτος). Πιο φημισμένα προϊόντα του νησιού είναι φυσικά οι πατάτες, το γάλα και τα τυροκομικά (γραβιέρα, τουλουμοτύρι, κεφαλοτύρι), αλλά και το λικέρ και γλυκό κίτρο.

Δείτε τα 16 καλύτερα εστιατόρια της Νάξου αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Δείτε τα 20 καλύτερα ξενοδοχεία της Νάξου αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ


Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.