Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια

Με αφετηρία το Σαν Φρανσίσκο, εξερευνούμε τον θαυμαστό κόσμο της Βόρειας Καλιφόρνια σε ένα ταξίδι που τα έχει όλα.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια

Με αφετηρία το Σαν Φρανσίσκο, εξερευνούμε τον θαυμαστό κόσμο της Βόρειας Καλιφόρνια σε ένα ταξίδι που τα έχει όλα. Οινικές περιπλανήσεις στη Napa Valley, χαλάρωση σε εθνικά πάρκα, ειδυλλιακά drives σε ατελείωτα χιλιόμετρα ακτών αλλά και πόλεις-διαμαντάκια, όπως η Sonoma και το Mendocino.

Από τη Φωτεινή Καλαντζή

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 1
Εμπειρία η πτήση με αερόστατο στη Napa Valley.

Διαδρομές μέσα από πανύψηλες σεκόιες, απέραντες εκτάσεις με αμπέλια, μαγευτικά τοπία στολισμένα με την καλιφορνέζικη άγρια, πορτοκαλί παπαρούνα, λευκοκέφαλοι θαλασσαετοί που μοιάζουν να χορεύουν στα ψηλά, εικόνες σαν σκηνικό από παλιά ταινία, που ξεπροβάλλουν μέσα από τη διαβόητη ομίχλη, στέκουν δίπλα στον Ειρηνικό. Με επίκεντρο το πάντα μποέμ και πρωτοποριακό Σαν Φρανσίσκο, κάναμε ένα δεκαπενθήμερο ταξίδι στη Βόρεια Καλιφόρνια, μοιράζοντας το χρόνο μας ισόποσα ανάμεσα στην ανεξάντλητη μητρόπολη και στις περιοχές βόρεια και νότιά της: από τις κοιλάδες Sonoma και Napa με την old-fashioned ομορφιά και τα διάσημα κρασιά μέχρι τα μαγικά φυσικά τοπία, όπως το Armstrong Redwoods Natural Park.

Εμπειρία Σαν Φρανσίσκο

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 2
Καλοκαιρινό άραγμα στην Alamo Square στο Σαν Φρανσίσκο.

Με ζωντανή την αύρα των μπίτνικ και των παιδιών των λουλουδιών, ευρωπαϊκή αύρα και ελεύθερο πνεύμα, το Σαν Φρανσίσκο είναι μια πόλη-μύθος και χρειάζεστε τουλάχιστον πέντε ημέρες για να μπείτε στους ρυθμούς της. Το πρώτο πράγμα στο οποίο πέφτει το μάτι σου όταν φτάνεις εδώ είναι η εμβληματική γέφυρα Golden Gate (Χρυσή Πύλη), που συνδέει την πόλη με την κομητεία του Μαρίν. Το χαρακτηριστικό χρώμα της, το λεγόμενο «international orange», δεν επιλέχτηκε τυχαία από τους αρχιτέκτονες.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 3
Ατενίζοντας την Golden Gate, την... Ακρόπολη του Σαν Φρανσίσκο με το χαρακτηριστικό χρώμα international orange που επιλέχθηκε για να ταιριάζει με τη φύση.

Παρείχε ορατότητα στα διερχόμενα καράβια μέσα στην ομίχλη που πέφτει πάντα πάνω από το Σαν Φρανσίσκο, ενώ ταυτόχρονα ταίριαζε στο φυσικό περιβάλλον. Το επόμενο που σου τραβά την προσοχή είναι το Palace of Fine Arts στην περιοχή Marina, το οποίο κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει έργα της διεθνούς έκθεσης Panama-Pacific International Exposition του 1915, που γιόρταζε την ολοκλήρωση της Διώρυγας του Παναμά.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 4
Ηλιοβασίλεμα από το τραμ-σήμα κατατεθέν του Σαν Φρανσίσκο.

Τα τραμ (cable cars) δίνουν ιδιαίτερο χρώμα. Μπείτε σε ένα από αυτά, που πλέον κάνουν δύο διαδρομές (Powell-Hyde και Powell-Mason), για να διασχίσετε το Σαν Φρανσίσκο κατά μήκος. Έτσι θα δείτε και την πολυφωτογραφημένη –γνωστή και ως ο «zig zag road»– Lombard Street. Κάντε βόλτα στη μεγαλύτερη κι εντυπωσιακότερη Chinatown εκτός Ασίας, στην Portsmouth Square αράξτε σε ένα παγκάκι για να χαζέψετε τους ηλικιωμένους Κινέζους να παίζουν χαρτιά και περάστε από το Golden Gate Fortune Cookie Company στη Ross Alley για να δοκιμάσετε «τυχερά μπισκότα» στον τόπο παραγωγής τους.

Κατευθυνθείτε προς τη North Beach, πιείτε καφέ στο «Café Trieste», σημείο συνάντησης του Κέρουακ, του Γκίνσμπεργκ και άλλων της μπιτ γενιάς. Επιλέξτε το μικροσκοπικό μεξικάνικο «Panuchos» για να φάτε εκπληκτικό μπουρίτο και το Beat Museum για να γνωρίσετε, μέσα από φωτογραφίες, αναμνηστικά και βίντεο, τους μπίτνικ.

Στη συνέχεια ανεβείτε στο λεωφορείο με κατεύθυνση το Fishermen’s Wharf, μια τουριστική ατραξιόν με τα όλα της. Προχωρήστε προς την προβλήτα 39, όπου ζει ένα κοπάδι από συντροφικούς και θορυβώδεις θαλάσσιους λέοντες, οι οποίοι μυστηριωδώς αποφάσισαν τον Ιανουάριο του 1990 ότι ήθελαν να ζήσουν εκεί! Απέναντι δεσπόζει το μυθικό Αλκατράζ.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 5
Οι αυτοπροσωπογραφίες του Άντι Γουόρχολ στο MoMA του Σαν Φρανσίσκο.

Την επόμενη ημέρα κάντε μια βόλτα στη Financial District και στο downtown του Σαν Φρανσίσκο. Σταθείτε στη Union Square, η οποία περιστοιχίζεται από επιβλητικά κτίρια, όπως αυτό του εμπορικού Macy’s και του Tiffany’s, αλλά και μπουτίκ διάσημων οίκων μόδας. Αξίζει η επίσκεψη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (SFMΟMA), περνώντας μέσα από το πάρκο Yerba Buena Gardens.

Στο Mel’s Drive In, αγαπημένο των ηρώων του «American Graffiti», δοκιμάστε σαλάτα cobb, ανοιχτό σάντουιτς με μοσχάρι και, φυσικά, μιλκσέικ. Αργότερα, στην περιοχή Haight-Ashbury, περπατήστε στους δρόμους όπου επαναστάτησαν οι χίπις. Θα δείτε το σπίτι της Τζάνις Τζόπλιν, των Grateful Dead και του Τζίμι Χέντριξ, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το εξαίσιο πάρκο Golden Gate, όπου έγραψαν ιστορία τα παιδιά των λουλουδιών με το Summer of Love του ’67.

Εκεί στον Νότο

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 6
Στο ιστορικό πάρκο της πόλης San Juan Bautista κυριαρχεί το πράσινο ©Courtesy of California State Parks, 2018

Ταξιδεύοντας νότια του Σαν Φρανσίσκο, με κατεύθυνση προς το Monterey, κάντε στάση στην πόλη-έκπληξη San Juan Bautista, σημαντικό σταυροδρόμι κάποτε των ταξιδιωτών μεταξύ Βόρειας και Νότιας Καλιφόρνια. Το State Historic Park περιλαμβάνει το «Plaza Hotel», το Zanetta House, τους στάβλους Plaza αλλά και το πλινθόκτιστο Castro-Breen. Δεν διάλεξε τυχαία ο Χίτσκοκ το Mission San Juan Bautista για να γυρίσει την τελευταία σκηνή του «Δεσμώτη του Ιλίγγου» – το μέρος έχει μοναδική ενέργεια. Μετά τη βόλτα στον κεντρικό δρόμο με τις αντίκες, ανακαλύψτε τον κήπο του εστιατορίου «Jardines de San Juan», που σφύζει από ζωή. Τα chimichangas και η Margarita λεμόνι είναι άπαιχτα!

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 7
Σήμερα τα ρετρό κτίρια των κονσερβοποιείων του Monterey δεν θυμίζουν σε τίποτε τις σκληρές συνθήκες που αποτύπωσε ο Τζoν Στάινμπεκ.

Γύρω στο απόγευμα θα φτάσετε στο Monte­rey. Διασχίστε την Ocean View Road, που έχει μετονομαστεί σε Cannery Row από το ομώνυμο βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ, το οποίο αποτύπωνε τη σκληρή ζωή των εργατών στις βιομηχανίες κονσερβοποιίας σαρδέλας. Σήμερα η πόλη είναι ανακαινισμένη, με ρετρό πινακίδες και τουριστικά καταστήματα. Αφιερώστε οπωσδήποτε χρόνο στο Monterey Bay Aquarium, ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στον κόσμο – οι διαφανείς μέδουσες είναι μαγευτικές. Στην Παλιά Πόλη του Μόντερεϊ, που αξίζει περισσότερο χρόνο σε σχέση με την Cannery Row, επισκεφθείτε το Monterey State Historic Park με το Colton Hall, όπου υπογράφηκε το πρώτο σύνταγμα της Καλιφόρνια, το πρώτο θέατρό της καθώς και πλινθόκτιστα σπίτια του 19ου αιώνα.

Οδηγήστε μέχρι την χερσόνησο, στη σαγηνευτική διαδρομή 17-mile drive (ιδιωτικός δρόμος με είσοδο επί πληρωμή), που περνάει μέσα από την ονειρική Pebble Beach. Τα σημεία της διαδρομής (Spanish Bay, Point Joe, China Rock, Bird Rock, Lone Cypress, Pescadero Point) προσφέρουν μια διαφορετική οπτική γωνία του ωκεανού για άπειρες φωτογραφίες.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η πόλη Carmel-by-the-Sea, εμφανώς πλούσια, με καλλιτεχνική αύρα και high μπουτίκ. Στην πόλη Salinas θα δείτε το διώροφο ξύλινο σπίτι όπου μεγάλωσε ο Στάινμπεκ όπως και το National Steinbeck Center, ένα μουσείο αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του Αμερικανού συγγραφέα. Θα αναγνωρίσετε τις περιγραφές του από το «Άνθρωποι και ποντίκια» στις απέραντες εκτάσεις της παραγωγικότατης κοιλάδας Salinas, προτού μπείτε στην πόλη. Για μεσημεριανό καθίστε στο μπεργκεράδικο-αλυσίδα «In-N-Out», το οποίο έχει κυριολεκτικά πέντε πράγματα: χάμπουργκερ, τσίζμπεργκερ, πατάτες, αναψυκτικά και μιλκσέικ.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 8
To «Chez Panisse», το εστιατόριο της επιδραστικής σεφ και ακτιβίστριας Alice Waters στο Berkeley.

Θα φτάσετε στο Berkeley την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος. Το campus του ξακουστού πανεπιστημίου με τα νεοκλασικά κτίρια είναι εντυπωσιακό. Το γλυκό απογευματινό φως που πέφτει πάνω στην κεντρική Doe Library δίνει ποιητική διάσταση στο εορταστικό μότο του πανεπιστημίου «150 years of light». Δειπνήστε στο «Chez Panisse», το εστιατόριο της σεφ και ακτιβίστριας Alice Waters, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στην καλιφορνέζικη γαστρονομία. Το μενού είναι διαφορετικό κάθε μέρα και δίνει έμφαση στα εποχικά προϊόντα.

Η Ώρα του Βορρά

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 9
Ο ατμοσφαιρικός κόλπος του Monterey.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, διασχίζοντας τη γέφυρα Golden Gate, θα κάνετε την ίδια διαδρομή που ακολούθησε η Μέλανι όταν πήγε να βρει τον Μιτς στο Bodega Bay, στα «Πουλιά» του Χίτσκοκ. Εμείς φτάσαμε στις 6 το πρωί, οπότε ήμασταν οι πρώτοι πελάτες του εστιατορίου «The Tides», το οποίο έχει ανακατασκευαστεί πλήρως από τότε που «πρωταγωνιστούσε» στην ταινία. Φάγαμε το πιο πλούσιο και λαχταριστό πρωινό της ζωής μας χαζεύοντας τις φώκιες να βουτούν στα γαλήνια νερά του όρμου.

Στη βόλτα μας στο Bodega Bay, μάλιστα, ανακαλύψαμε και άλλα «κινηματογραφικά» σημεία, όπως το Potter Schoolhouse (πλέον ιδιωτική κατοικία) και η εκκλησία St Teresa of Avila. Περάσαμε από την μποέμ πόλη Occidental, τη χίπισσα Guernville αλλά και το Sonoma Coast State Park, μια ακτογραμμή αποτελούμενη από όρμους, ακρωτήρια και αμμουδιές.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 10
Η δαντελωτή ακτογραμμή της Sonoma

Η ελαφριά υγρασία και το λιγοστό φως που στριμώχνεται ανάμεσα στα ψηλότερα δέντρα του κόσμου, τις σεκόιες, στο Armstrong Redwoods Natural Park, δημιουργεί μια μυστικιστική και γαλήνια ατμόσφαιρα. Τα δέντρα αυτά ξεπερνούν τα εκατό μέτρα και ζουν μέχρι και δύο χιλιάδες χρόνια. Ο στρατηγός James Armstrong αναγνώρισε το φυσικό κάλλος και την αξία του δάσους, το οποίο προστάτευσε και στη συνέχεια η οικογένειά του αφοσιώθηκε σε αυτόν το σκοπό. Το μονοπάτι Pioneer Nature trail που ακολουθήσαμε μας έβγαλε στο Forest Theater, όπου ανέβαιναν κάποτε θεατρικές παραστάσεις.

Εκεί που ο Ειρηνικός Ωκεανός συναντά τον Russian River βρίσκεται η γραφική Jenner, σκαρφαλωμένη σε λόφο με προνομιακή θέα στον ωκεανό. Στην εκβολή Russian River Estuary βρίσκουν καταφύγιο φώκιες των λιμανιών, καφέ πελεκάνοι, ψαραετοί και μεγάλοι μπλε ερωδιοί. Η ατελείωτη φυσική ομορφιά, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος, ξεκουράζει το νου και την ψυχή. Περπατήστε στην Goat Rock State Beach και δείτε από μακριά τις φώκιες να αράζουν και να παίζουν με τα μικρά τους.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 11
To ιστορικό πάρκο του Fort Ross στη Sonoma κρύβει αρχιτεκτονικές και φυσιολατρικές εκπλήξεις.

Την επόμενη ημέρα, κάντε μια στάση στο Fort Ross, πρώην ρωσικό οικισμό, για να πάρετε μια γεύση από μια ενδιαφέρουσα περίοδο της Ιστορίας της περιοχής: εδώ εγκαταστάθηκαν Ρώσοι μαζί και μέλη φυλών της Αλάσκα, οι οποίοι δημιούργησαν αυτό το φρούριο ως βάση για κυνήγι αλλά κι εμπόριο φώκιας κι ενυδρίδας. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το Mendocino, έναν παραθαλάσσιο οικισμό, αγαπημένο καλλιτεχνών καθώς και παραθεριστών, στην αγκαλιά του Ειρηνικού.

Στη βόλτα μας φωτογραφίσαμε τα φρεσκοβαμμένα σπιτάκια (saltbox cottages) με τους περιφραγμένους, περιποιημένους κήπους, ενώ βρήκαμε τα σημεία όπου περπατούσε ο Τζέιμς Ντιν στο «Ανατολικά της Εδέμ». Η «Patterson’s Pub», αγαπημένο στέκι των κατοίκων της περιοχής, έχει ζεστή ατμόσφαιρα, μεγάλη ποικιλία μπίρας και το καλύτερο clam chowder (ψαρόσουπα με αχιβάδες) που έχουμε δοκιμάσει.

Την τρίτη ημέρα είναι η σειρά του Healdsburg, ενός προορισμού για weekend και γαστρονομία. Το «Shed» είναι αγαπημένο σημείο συνάντησης για καφέ, ελαφρύ μεσημεριανό και shopping. Δοκιμάστε τα κρύα πιάτα, τις χρωματιστές σαλάτες και τις tartines – όλα είναι ένα κι ένα! Γύρω από την κεντρική Healdsburg Plaza βρίσκονται ωραίες μπουτίκ και γκαλερί, το βιβλιοπωλείο Copperfield’s και το «Noble Folk» με φανταστικό παγωτό κάρδαμο-αμύγδαλο!

Στ’ όνομα της Sonoma

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 12
Η Sonoma Plaza Park είναι ιδανική επιλογή για περίπατο και ποδηλατάδα

Η Sonoma είναι μια πόλη ιστορική, διότι εδώ υψώθηκε η «σημαία της αρκούδας», σήμα κατατεθέν της επανάστασης ενάντια στη μεξικανική εξουσία. Διαθέτει μια ιδιαίτερη γοητεία και μια παλιομοδίτικη ομορφιά. Οι διάσπαρτες μπουτίκ και τα καλόγουστα εστιατόρια και cafés συνυπάρχουν αρμονικά με τα παλιά κτίρια. Οι ντόπιοι δε την αποκαλούν Slow-noma λόγω του ξεκούραστου και του αργού ρυθμού ζωής της. Περιηγηθείτε την καταπράσινη Sonoma Plaza Park και το ιστορικό πάρκο, όπου εθελοντές θα σας μιλήσουν για τον αμερικανικο-μεξικανικό πόλεμο και τον στρατηγό Βαγέχο.

Μια και μιλάμε για την κομητεία της Sonoma, θα ήταν παράλειψη να μη δοκιμάσετε τα εξαίσια κρασιά της. Μπορεί τα οινοποιεία της Sonoma Valley να μην έχουν την ίδια φήμη με αυτά της Napa, είναι όμως εξίσου καλά. Κάντε wine tour στο Ridge Winery με το θρυλικό Monte Bello Cabernet Sauvignon του 1971. Το κύριο χαρακτηριστικό του Ridge είναι ότι η όλη διαδικασία, από τη φροντίδα των αμπελιών μέχρι την εμφιάλωση, ακολουθεί την παράδοση και τους φυσικούς τρόπους.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 13
Πέρα από χώρος δοκιμής κρασιών, το Francis Ford Coppola Winery στη Sonoma είναι μια μικρή κινηματογραφική Ντίσνεϊλαντ!

Οι σινεφίλ μη χάσετε το συναρπαστικό Francis Ford Coppola Winery, μια μικρή κινηματογραφική Ντίσνεϊλαντ! Εκτός από τα ωραία κρασιά (όπως το Sofia και το Archimedes) που θα δοκιμάσετε σε αυτόν τον εξαίσια διακοσμημένο χώρο, θα δείτε και το γραφείο του «Νονού», γράμματα του Μάρλον Μπράντο, σενάρια και όλα τα Όσκαρ του Κόπολα.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 14
Kλασική αίγλη στο οινοποιείο της οικογένειας Benziger στη Sonoma.

Επόμενος σταθμός το οινοποιείο της οικογένειας Benziger, όπου θα κάνετε wine tour, δοκιμάζοντας τους καρπούς της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Εντυπωσιακά είναι τα κρασιά τους Signaterra West Rows Chardonnay του 2015, Oonapais Sonoma Mountain Red του 2014, Tribute του 2006 και του 2014. Ξεχωριστή πρόταση διαμονής στην ευρύτερη περιοχή, το «Jenner Inn», με cottages δίπλα στο ποτάμι.

Νάπα, η αγία του κρασιού

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 15
Επιβεβλημένη η επίσκεψη στο Chateau Montelena, απ’ όπου ξεκίνησε ο μύθος της Napa Valley.

Πολυτελή θέρετρα, κορυφαίοι σεφ κι εστεμμένα κρασιά έχει, εκτός από τη Sonoma, και η Napa Valley – οι δυο τους χωρίζονται από τα επιβλητικά βουνά Mayacamas. Αν και βασανισμένη από τις πυρκαγιές, η Napa αποτελεί την επιτομή του οινικού succes story. Επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στο Chateau Montelena, που τοποθέτησε με το Chardonnay του την Καλιφόρνια –και γενικά την Αμερική– στον παγκόσμιο χάρτη της οινοποιίας μετά τη γευσιγνωσία του ’76, γνωστή ως «η κρίση του Παρισιού».

Η θρυλική τυφλή δοκιμή-αναμέτρηση οργανώθηκε από τον Βρετανό κριτικό οίνου Steven Spurrier, τον οποίο ενσάρκωνε ο Άλαν Ρίκμαν στο «Bottle Shock». Αυτή η ιστορική καμπή έδωσε ώθηση στους Καλιφορνέζους να συναγωνιστούν τα ευρωπαϊκά και κατά βάση τα γαλλικά κρασιά. Κάντε μια στάση στο Opus One Winery, που ιδρύθηκε από τις ισχυρές οικογένειες των Mondavi και Rothschild, αλλά και στο Inglenook Winery.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 16
Τριάστερη εμπειρία το «French Laundry» του πολυβραβευμένου Τόμας Κέλερ στο Yountville της Νάπα.

Tο τριάστερο «French Laundry» του πολυβραβευμένου Τόμας Κέλερ στο Yountville είναι προορισμός, ενώ το καλύτερο μπακάλικο και πλέον γκουρμέ θεσμός είναι το Oakville Grocery. Το Beringer Vineyards έχει πανέμορφους κήπους και ωραίο κόκκινο Zinfandel (γνωστό και ως Primitivo) από μαύρο σταφύλι.

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 17
Βικτωριανό χρώμα στο Rhine House building στους ιστορικούς αμπελώνες Beringer στη Napa.

Περπατήστε στον κεντρικό δρόμο για χάζι στα μαγαζιά της κωμόπολης St Helena, αντιπροσωπευτικής του old money της περιοχής. Το βράδυ επιλέξτε να μείνετε στη γνωστή για τα λασπόλουτρά της Calistoga και στο γοητευτικό boutique hotel «The Bergson». Τέλος, στη Napa Valley μπορείτε να δείτε το περσικής αρχιτεκτονικής Darioush Winery και να γευτείτε τα κρασιά του Stags’ Leap Winery.

H Πυξίδα του ταξιδιού

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 18
Εμπειρία η διάσχιση της εμβληματικής γέφυρας Bixby Creek, στο Big Sur του Monterey.

Στο δεκαπενθήμερο ταξίδι μας κινηθήκαμε βόρεια και νότια του Σαν Φρανσίσκο, στο οποίο αφιερώσαμε έξι ημέρες. Η περιοχή θα σας εκπλήξει αν αγαπάτε τις ατμοσφαιρικές πόλεις αλλά και την εξοχή, την Ιστορία, τον κινηματογράφο και, φυσικά, το καλό κρασί. Το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο είναι προφανώς απαραίτητο, ωστόσο οι αποστάσεις είναι σχετικά κοντινές και μπορείτε να φτιάξετε το ταξίδι στα μέτρα σας, ανάλογα με τους προορισμούς στους οποίους θα εμβαθύνετε και με τα ενδιαφέροντά σας: ενδεικτικά, από το Σαν Φρανσίσκο στο Μόντερεϊ θα χρειαστείτε περίπου δύο ώρες, ενώ τρεις ώρες και κάτι είναι η απόσταση για το Mendocino. Πολύ γραφική είναι η διαδρομή Silverado Trail, που συνδέει τη Napa με την Calistoga.

Σαν Φρανσίσκο Hotel Tips

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 19
Old fashioned ατμόσφαιρα στα ξενοδοχεία της Sonoma, όπως το «Jenner Inn».

Δοκιμασμένο το μοντέρνο και σχετικά οικονομικό «Mystic Hotel» στην καρδιά της πόλης. Στην ευρύτερη περιοχή, ωραία θέα και κρασιά από την κοιλάδα του Russian River προσφέρουν τα bungalows του «Jenner Inn» στο Jenner. Μια καλή επιλογή διαμονής στο Mendocino είναι το ρομαντικό «Β&Β Didjeridoo Dreamtime Inn» και ονειρεμένο το «An Inn To Remember B&B» στη Sonoma.

Πώς θα πάτε

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 20
Παρά την συχνή καλοκαιρινή ομίχλη, το Σαν Φρανσίσκο παραμένει πολύχρωμο

Απευθείας πτήσεις από Ελλάδα για Σαν Φρανσίσκο δεν υπάρχουν. Οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες εκτελούν όμως δρομολόγια, είτε απευθείας από τους κόμβους τους είτε μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

Πότε να πάτε

Ζήσαμε ένα ταξίδι-εμπειρία στη Βόρεια Καλιφόρνια - εικόνα 21
Οι αμπελώνες θα σας καλύψουν οπτικά και οινικά

Κάθε εποχή έχει την χάρη της, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας. Η άνοιξη και το φθινόπωρο (ιδιαίτερα ο Σεπτέμβριος) είναι ιδανικές εποχές κι επιπλέον θα έχετε αποφύγει το Σαν Φρανσίσκο μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τη διαβόητη ομίχλη του (αν και κάποιοι το βρίσκουν ρομαντικό!). Αν επιθυμείτε να προσδώσετε οινικό ενδιαφέρον στο ταξίδι σας, τα περισσότερα μεγάλα οινοποιεία λειτουργούν όλο το χρόνο, με τα χρώματα της φύσης να αλλάζουν ανάλογα με την εποχή.

Οργανωθείτε

Στο επίσημο website του Σαν Φρανσίσκο, της Napa Valley και της Sonoma θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχεδιάσετε το ταξίδι σας, αναλυτικό know how για τη διαμονή, το φαγητό, τα events κ.ο.κ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.