Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι

Μόλις γυρίσαμε από ένα ταξίδι σε δύο από τους πλέον ταχέα­ ανερχόμενους προορισμούς των τελευταίων ετών, που δεν βγαίνουν ποτέ από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις των χρηστών του Αθηνόραμα Travel, και γοητευτήκαμε από την ατμόσφαιρα και την ενέργειά τους.

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι

Μόλις γυρίσαμε από ένα ταξίδι σε δύο από τους πλέον ταχέα­ ανερχόμενους προορισμούς των τελευταίων ετών, που δεν βγαίνουν ποτέ από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις των χρηστών του Αθηνόραμα Travel, και γοητευτήκαμε από την ατμόσφαιρα και την ενέργειά τους.

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 1
Η διάσημη Γοργόνα της Βαρσοβίας είναι άγρυπνος φρουρός της Παλιάς Πόλης

Βαρσοβία | Η πόλη που χτίστηκε από την αρχή

Πρωτεύουσα μιας χώρας 38 εκατ., αλλά με μόλις τρία από αυτά να κατοικούν εκεί, η Βαρσοβία έχει άπλα. Κι όμως, παρά τους πολλούς φαρδιούς δρόμους της, με τα άνετα πεζοδρόμια και τις αεράτες πλατείες, σε κάθε γωνιά και κάθε στροφή νιώθεις να τρίβεις τους ώμους σου με αυτούς της Ιστορίας της. Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Βαρσοβίας στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπλισε τους επιζώντες με αποφασιστικότητα να αναστήσουν την πόλη τους από τα ερείπιά της, ρίχνοντας στα ματωμένα χαλάσματα τους σπόρους μιας εκστατικής αρχιτεκτονικής πολυφωνίας.

Αναδομημένοι γοτθικοί ρυθμοί, τσιμεντένια κομμουνιστικά μεγαθήρια και μοντέρνοι μεταλλικοί ουρανο­ξύστες με γυάλινες επιφάνειες συνθέτουν τους ομόκεντρους κύκλους ανάπτυξης μιας πόλης που θαρρείς πως προσπαθεί να κυκλώσει με κάθε νέα εποχή της την παλιά. Πολυτελή ξενοδοχεία και λαμπερά εμπορικά κέντρα υποδέχονται τον επισκέπτη από τη νοτιανατολική είσοδο, όμως, όσο κι αν προσπαθούν να πρωταγωνιστήσουν στη γραμμή του ορίζοντα, είναι αδύνατο να επισκιάσουν την επιβλητικότητα που εκπέμπει το Παλάτι του Πολιτισμού και των Επιστημών. Δώρο του Στάλιν προς τον πολωνικό λαό, βγαλμένο θαρρείς από την Gotham City, είναι το μεγαλύτερο σοβιετικό κατάλοιπο της πόλης.

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 2
Γοητευτικό και άκρως καλοκαιρινό το σκηνικό στον Βασιλικό Κήπο της Βαρσοβίας

Ολοζώντανη ανάμνηση της προπολεμικής εποχής της χώρας αποτελεί ο Βασιλικός Κήπος: 76 στρέμματα κρύβουν στα βάθη τους ζαρκάδια, σκίουρους, ελάφια και παγώνια, όπως και αρκετά μικρά παλάτια, σκορπισμένα γύρω από το στολίδι της περιοχής, το «Παλάτι στο Νησί», που ήταν η θερινή κατοικία του πιο μερακλή από τους βασιλιάδες της Πολωνίας, του Στανισλάβ Πονιατόφσκι. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπογραφία­ της Βαρσοβίας, φυσικά, κρατά η Παλιά Πόλη: αναγεννημένη από τα ερείπιά της, με βάση πίνακες ζωγραφικής από τον 18ο αιώνα, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βαδίζεις σε κινηματογραφικό σκηνικό. ­Ποικίλες εκφάνσεις της Γοργόνας, μυθικής προστάτιδας της πόλης, βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία, όπως στην Παλιά Αγορά, ένα από τα ελάχιστα μνημεία της παλιάς Βαρσοβίας που διασώθηκαν από τους ναζί.

Στα στενά δρομάκια και στις πλατείες της Παλιάς Πόλης δοκιμάστε γευστικά pierogi (το εθνικό σνακ της Πολωνίας) της τίμιας αλυσίδας τοπικής κουζίνας «Zapiecek», ενώ αν θέλετε να νιώ­σετε σαν Πολωνός ευγενής, το «Deliczia Polska» στη Βασιλική Οδό, που διατρέχει την Παλιά Πόλη, θα σας αποζημιώσει όχι μόνο με τον κομψό χώρο αλλά και τα προσεγμένα πιάτα του. Επιπλέον, ακόμη πιο νότια, το wine bar του ξενοδοχείου «Bristol» αποτελεί ιδανικό βραδινό spot για χάζι στον κεντρικό πεζόδρομο, συνοδεία κοκτέιλ και μπέργκερ.

Αν χρειαστείτε μια urban απόδραση από το παραμυθένιο σκηνικό της Παλιάς Πόλης, το μεταμορφωμένο «Soho Factory», σαν μικρό σύμπλεγμα πρότυπης αναδόμησης στην καρδιά της ανερχόμενης συνοικίας Praga (σημεία της λειτούργησαν ως σκηνικό για το εβραϊκό γκέτο της ταινίας «Ο Πιανίστας»), έχει στα σπλάχνα του το Neon Museum.

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 3
Αν μη τι άλλο, η πολυχρωμία βασιλεύει στο Neon Museum

Ένα σχεδόν κρυφό ενθύμιο της κομμουνιστικής περιόδου, σαν αποσυναρμολογημένο σκηνικό του «Blade Runner», έχει ένα σωρό νέον πινακίδες στους στενούς του διαδρόμους, ενώ δύο αποθήκες πιο πέρα μπορείτε να δοκιμάσετε την εκμοντερισμένη εκδοχή παραδοσιακών πολωνικών πιάτων από την κουζίνα του «Warszawa Wschodnia». Αν επιλέξετε να νοικιάσετε ένα από τα πάμπολλα ποδήλατα που περιμένουν σταθμευμένα σε κεντρικά σημεία (συνιστάται ανεπιφύλακτα σε μια πόλη με έντονη ποδηλατική κουλτούρα), κάντε μια βόλτα και στην ωραιότατη (και συνεχώς αναπτυσσόμενη) νέα προμενάδα της Βαρσοβίας – θα την ευχαριστηθούν ιδιαίτερα τυχόν μικροί ταξιδευτές που κουβαλάτε στο καθισματάκι πίσω σας: η προβλήτα στην ανατολική πλευρά του ποταμού Βιστούλα, με μήκος περίπου 2 χλμ., έχει μπόλικες στάσεις για παιχνίδι (τραμπολίνο, αμμόλοφοι), καφέ και παγωτό αλλά και το Μουσείο Επιστημών Κοπέρνικος στην άκρη της, με διαδραστικά και απείρως διασκεδαστικά εκθέματα.

Λιγότερο από 70 μέτρα μακριά στέκει η εκκλησία του Ιερού Σταυρού, το κύριο ενδιαφέρον της οποίας επικεντρώνεται στη στήλη που στεγάζει (κυριολεκτικά) την καρδιά του Σοπέν: μετά το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη, η αδερφή του εισήγαγε λαθραία στην πόλη την καρδιά του εξόριστου από το κομμουνιστικό καθεστώς πιανίστα, κάνοντας πραγματικότητα τα λόγια του: «Η καρδιά μου θα βρίσκεται για πάντα στη Βαρσοβία». Εκεί που, πιθανότατα, θα μείνει κι ένα κομμάτι της δικής σας φεύγοντας.

Κρακοβία | Βουτιά στην εποχή των θρύλων

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 4
Βγαλμένο από παραμύθι το κέντρο της Κρακοβίας

Είναι τόσο ονειρική η Κρακοβία, που ύστερα από δύο βόλτες στις πλατείες και στο κάστρο της θα σας φανεί αδιανόητο να πήρε το όνομά της με οποιονδήποτε λιγότερο παραμυθένιο τρόπο πέρα από ένα θρύλο με δράκους, βασιλιάδες και πριγκιπόπουλα. Η διαδρομή μεταξύ της βόρειας πύλης της Παλιάς Πόλης (Barbakan Krakowski) και του Κάστρου της Βαβέλ είναι αυτή στην οποία πιάνει κάποιος τον εαυτό του να επιστρέφει ξανά και ξανά: 2 χλμ. άνετου πλακόστρωτου λειτουργούν σαν χρονομηχανή για τους οδοιπόρους. Ξεκινώντας από τη βόρεια είσοδο, τα δρομάκια οδηγούν ενστικτωδώς στην κεντρική πλατεία της παλιάς Κρακοβίας. Μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και σίγουρα από τις πιο όμορφες και γραφικές της. Η Βασιλική της Αγίας Μαρίας στη δυτική γωνία της, μαζί και το καμπαναριό από όπου ένας τρομπετίστας σημαίνει­ την ώρα (κόβοντας απότομα το παίξιμό του σε ανάμνηση των βίαιων εισβολών που έχει δεχτεί η πόλη), είναι ίσως το καλύτερο σημείο για πανοραμική θέα. Από εκεί θα απολαύσετε την άκρως ερωτεύσιμη τοπογραφία, στην οποία πρωταγωνιστούν ο γοτθικός πύργος τού –κατεδαφισμένου από τους Αυστριακούς το 19ο αιώνα– δημαρχείου, το τεράστιο ξαπλωμένο κεφάλι του Τυφλού Έρωτα και βέβαια το επιβλητικό κτίριο της αγοράς υφασμάτων.

Ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εμπορίου της μεσαιωνικής Ευρώπης, η αγορά αυτή δεν περιοριζόταν σε υφάσματα: εδώ πωλούνταν μπαχάρια και μετάξια από την Ανατολή, δέρματα από τη Βόρεια Ευρώπη και αλάτι από το επίσης επισκέψιμο και άκρως εντυπωσιακό αλατωρυχείο Wieliczka. Και, μολονότι τώρα τις δροσερές στοές μονοπωλούν μονότονα μαγαζάκια με σουβενίρ, στο υπόγειο της παλιάς αγοράς λειτουργεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία της Ευρώπης: το Rynek Underground. Σε πάνω από 6.000 τ.μ. υπόγειων πέτρινων στοών κι αιθουσών, ολογράμματα, διαδραστικά εκθέματα, οθόνες, φώτα και καπνοί πυροδοτούν άλλο ένα άλμα στο χρόνο, που ταξιδεύει τους επισκέπτες στην Ιστορία της πρώτης πρωτεύουσας της χώρας. Κι ένα tip: φροντίστε να κλείσετε το εισιτήριό σας από νωρίς, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα.

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 5
Speakeasy ατμόσφαιρα έχει το «Jazz Club u Muniaka»

Καταδυόμενοι στη σύγχρονη εκδοχή της πλατείας, ίσως θελήσετε να κλείσετε από νωρίς τραπέζι για βραδινό στο «Szara Ges» ή το «Wesele», που με τα προσεγμένα τοπικά τους πιάτα θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε την άποψή σας για τα τόσο κεντρικά εστιατόρια. Must είναι και το υπόγειο κελάρι που φιλοξενεί το ατμοσφαιρικό «Jazz Club u Muniaka», όπου θα θελήσετε σίγουρα να απολαύσετε το πρώτο (αν όχι και το δεύτερο) ποτό σας.

Ο περίπατος συνεχίζεται προς το «στολίδι του στέμματος» της Παλιάς­ Πόλης, το Κάστρο της Βαβέλ. Εκεί πύργοι κι εντυπωσιακά αγάλματα ορθώνονται στο ύψωμα, με ένα λαβύρινθο από δρομάκια να συνδέουν μουσεία, εκκλησίες και μεσαιωνικές αυλές αλλά και τον εντυπωσιακό καθεδρικό της Βαβέλ στην καρδιά του. Το υπαίθριο café στην πλατεία του καθεδρικού, με θέα στο άγαλμα του δράκου αλλά και στον νωχελικό Βιστούλα, είναι ίσως το πιο ζεν σημείο της Παλιάς Πόλης για την πρώτη μεσημεριανή μπίρα, αν θέλετε να το κάνετε όπως οι ντόπιοι.

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 6
Το Κάστρο της Βαβέλ στις όχθες του ποταμού Βιστούλα

Άλλη μία αξιόλογη επιλογή είναι ένας σύντομος περίπατος στην εβραϊκή συνοικία Καζιμίερτς. ­Περιπλανηθείτε σε δεκάδες μικρά μαγαζάκια αναζητώντας φιρμάτα ρούχα σε τιμές ευκαιρίας, ρουφήξτε ήλιο και γεύσεις στις αλάνες με τα food trucks, δροσιστείτε με παγωμένο prosecco ή τις βραβευμένες lager της πόλης σε κάποιο από τα αναρίθμητα cafés κι εντοπίστε την πλατεία Nowy, στο κεντρικό κιό­σκι της οποίας βρίσκονται οι καντίνες με τις zapiekanka.

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 7
Δοκιμάζοντας zapiekanka στην Κρακοβία

Το απόλυτο­ streetfood της Κρακοβίας, το οποίο δημιουργήθηκε στα ’70s ως ανατολικοευρωπαϊκή απάντηση στην πίτσα, είναι το ιδανικό γιατρικό όχι μόνο για τις μεσημερια­νές λιγούρες αλλά και τις νυχτερινές κραιπάλες, επίκεντρο των οποίων αποτελεί η γειτονιά που απλώνεται περιμετρικά αυτής εδώ της πλατείας.

Τρεις απροσπέραστες εμπειρίες

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 8

Μουσικά ταξίδια στη Βαρσοβία
Τα σιντριβάνια της παραποτάμιας εισόδου της Παλιάς Πόλης πρωταγωνιστούν στα θεαματικά laser shows που δίνουν κοσμοπολίτικο αέρα στη Βαρσοβία κάθε Παρασκευή και Σάββατο του καλοκαιριού, ενώ τα live κονσέρτα με μουσική του Σοπέν απογειώνουν τους κυριακάτικους μεσημεριανούς περιπάτους στον Βασιλικό Κήπο.

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 9

Ταξίδι μνήμης στο Άουσβιτς
Μπορεί να έχετε δει τις ταινίες, να έχετε διαβάσει τα βιβλία, να έχετε παρακολουθήσει τα ντοκιμαντέρ, τίποτε όμως δεν θα σας προετοιμάσει για αυτό που θα νιώσετε όταν πατήσετε το πόδι σας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Βαρσοβία - Κρακοβία | Ζήσαμε το απόλυτο καλοκαιρινό παραμύθι - εικόνα 10

Αλατωρυχεία Wieliczka
Υποβλητικά όσο και διαφωτιστικά, τα 287 χλμ. επισκέψιμων λαγουμιών κι αιθουσών εξόρυξης, με γλυπτά, τοιχογραφίες, εκθέματα και αποστομωτικούς ναούς με πολυελαίους από αλάτι, θα σας γεμίσουν με δέος για την ανθρώπινη έμπνευση αλλά και με ιστορίες να διηγείστε όταν επιστρέψετε.

Ευχαριστούμε το Cosmorama Travel (Σίνα 14, κέντρο, 2111989327, info@cosmorama.gr) για την ευγενική του πρόσκληση. Το ταξιδιωτικό γραφείο έχει συχνές αναχωρήσεις για την Πολωνία, με ολοκληρωμένα πακέτα ξενάγησης στη Βαρσοβία, στην Κρακοβία, στο Άουσβιτς και στα αλατωρυχεία Wieliczka να ξεκινούν από € 545.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.