Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη

Συμμετείχαμε σε ένα weekend retreat στο ολοκαίνουργιο Zen Rocks στη Μεσσηνιακή Μάνη και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα στους λάτρες της γιόγκα αλλά και σε όσους θέλουν να χαρίσουν στον εαυτό τους μια διαφορετική εμπειρία αποτοξίνωσης και σύνδεσης με τη φύση και... την καρδιά!

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη

Συμμετείχαμε σε ένα weekend retreat στο ολοκαίνουργιο Zen Rocks στη Μεσσηνιακή Μάνη και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα στους λάτρες της γιόγκα αλλά και σε όσους θέλουν να χαρίσουν στον εαυτό τους μια διαφορετική εμπειρία αποτοξίνωσης και σύνδεσης με τη φύση και... την καρδιά!

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη - εικόνα 1

Η μικροσκοπική ξύλινη επιγραφή "Zen Rocks", όπως σκαρφαλώνεις το λόφο προς το χωριό Δολοί, 12 χιλιόμετρα μετά την Καλαμάτα στο δρόμο προς Καρδαμύλη, μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να μην τη βλέπεις. Και φτάνοντας στο κτήμα-ησυχαστήριο που είναι ο προορισμός μας για ένα Σαββατοκύρικο χαλάρωσης και πρακτικής γιόκα, η Βιβή Λέτσου μας επιβεβαιώνει του λόγου του αληθές. Εμπνευστές του Zen Rocks Mani Retreat, είναι η Βιβή, ιδρύτρια του NYSY Studio, από τα πιο γνωστά κέντρα γιόγκα και πιλάτες στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Νίκης, μαζί με τον Πέρση σύζυγό της Eraj Shakib, ιδιοκτήτη του Avocado, του πρώτου vegetarian cafe-resto νέας γενιάς της πόλης απέναντι από το NYSΥ. Για τις επόμενες 40 ώρες γινόμαστε κοινωνοί του οράματός τους για ένα retreat φτιαγμένο για να μας επανασυνδέσει με τον εαυτό μας και τη φύση και, γιατί όχι, να φέρει στην επιφάνεια τις καλύτερες ποιότητες του καθενός μας που έχουν στριμωχτεί κάπου μέσα μας ως αποτέλεσμα του ρυθμού ζωής μας.

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη - εικόνα 2

Όλα αυτά με τη βοήθεια, καταρχήν, του μαγικού τοπίου που απλώνεται γύρω μας, ελαιώνες και βράχοι όσο πάει το μάτι (το κτήμα είναι πάνω από 50 στρέμματα) και μπροστά μας ένα πανόραμα του Μεσσηνιακού κόλπου. Όνειρο...

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη - εικόνα 3

Οι μόνοι ήχοι που θα ακούσουμε κατά την παραμονή μας εδώ, πέρα από τις συζητήσεις μας, είναι αυτοί της φύσης και ενός mobile κρεμμασμένου σε ένα δέντρο που βγάζει έναν μουσικό ήχο όταν το φυσάει το αεράκι, ενώ οι λεβάντες και τα δεντρολίβανα (η γνωστή και από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αρχιτέκτονας τοπίου Έλλη Παγκάλου έχει βάλει το χέρι της) σκορπάνε υπέροχα αρώματα.

Το savoir-faire ενός retreat

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη - εικόνα 4

Φυσικά ένα retreat δεν είναι για όλους, αφού θα πρέπει να ξεχάσουμε (μετά από πόσο καιρό άραγε;) το WIFI, αλλά και το αλκόολ και το κρέας - κανείς δεν σε εμποδίζει προφανώς να φέρεις το δικό σου, αλλά η φιλοσοφία του retreat δεν τα περιλαμβάνει στο πρόγραμμα. Δεν θα ξεχάσουμε όμως τις ανέσεις αφού τα 6 μεγάλα δωμάτια, που μοιράζονται σε δύο δίδυμα σπίτια χτισμένα σε παραδοσιακό στιλ, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από ένα ξενοδοχείο αστέρων (εκτός από την τηλεόραση!).
Το σύγχρονο ντιζάιν και η αισθητική τους είναι άψογη (τα εύσημα ανήκουν στον αρχιτέκτονα Βασίλη Δημητρόπουλο και τον Eraj), με ωραίες λεπτομέρειες, όπως οι εμφανείς καλωδιώσεις με χάλκινους σωλήνες πάνω στην πέτρα, τα μοντέρνα έπιπλα, τα υπέροχα στρώματα και η λιτή διακόσμηση στα χρώματα της ελιάς. Όλα διαθέτουν είτε ντεκ με ξύλινες ξαπλώστρες ή μεγάλες βεράντες, όλες με υπέροχη θέα, και μοιράζονται μια κοινή, πλήρως εξοπλισμένη, κουζίνα σε κάθε κτίριο.

Μια μέρα στο Zen Rocks

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη - εικόνα 5

Το πρόγραμμα ξεκινάει με πρωινή γιόγκα με θέα το πέλαγος και τον ήλιο να σε ζεσταίνει γλυκά. Η Βιβή είναι από τις πιο εμπνευστικές δασκάλες, ενώ ακόμη και για τους πιστούς της γκιόγκα η αίσθηση της πρακτικής στο μοναδικό αυτό μέρος είναι ξεχωριστή εμπειρία, με κάθε σημείο του σώματός σου να αναπνέει γεμίζοντάς σε ενέργεια και καλή διάθεση. Ακολουθεί ένα πλούσιο πρωινό με τη γειτόνισσα κα Φωφώ να φτιάχνει πεντανόστιμες ομελέτες με αυγά ημέρας από τις κοτούλες της, χωριάτικη σαλάτα με λάδι και ελιές από το κτήμα, αλλά και μπολ βρώμης με λαχταριστά super food toppings.

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη - εικόνα 6

Το μεσημεριανό πρόγραμμα είναι ελεύθερο για περπάτημα, εκδρομή στη γειτονική Καρδαμύλη ή μπάνιο στις Κιτριές, ή απλά χαλάρωση με το βιβλίο σου στη βεράντα, αν και η θέα δεν θα σε αφήσει να πολυδιαβάσεις. Το απόγευμα οι πιο ήπιες, εσωτερικές και διαλογιστικές πρακτικές γιόγκα (yin yoga, nidra yoga) γίνονται με το φόντο το ηλιοβασίλεμα στον κόλπο, ενώ το βραδινό τραπέζι περιλαμβάνει ελληνικά λαδερά ή yoga food, ανάλογα με το πρόγραμμα του retreat. Γενικά πάντως το φαγητό είναι παραδοσιακό, όχι εξεζητημένο, με πολλά από τα υλικά να έρχονται από την περιοχή και να μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι. Υπάρχει επίσης, κατά περίπτωση, η δυνατότητα για μαθήματα πιλάτες ή διαλογισμό, kirtan (γιόγκικο τραγούδι) ή μασάζ.

Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμο και ένα εντυπωσιακό yoga deck στην κορυφή του Zen Rocks. Επίσης, ετοιμάζεται ένα ακόμη κτίριο με δυνατότητα φιλοξενίας σε κουκέτες, ενώ μελλοντικά υπάρχει και η σκέψη για δυνατότητα camping για να μπορέσει να συμμετέχει στα retreats και ένα κοινό με χαμηλότερο budget.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη - εικόνα 7

Μετά από 22 χρόνια στο Σαν Φραντσίσκο, η Βιβή και ο Eraj άφησαν τις καριέρες τους στον κινηματογράφο και το high-tech marketing αντίστοιχα και ήρθαν στην Αθήνα ανοίγοντας το NYSY το 2004 και το Avocado το 2010, καθένα τους και μια ιστορία επιτυχίας που ξεκίνησε με λίγα μέσα και αναπτύχθηκε κυρίως μέσω του word of mouth. Η Μάνη ήταν η αγάπη τους ήδη από την αρχή, όταν έρχονταν για διακοπές σε ένα άλλο retreat, και μετά από πολλές περιπέτειες (με το ΕΣΠΑ να εγκρίνεται το καλοκαίρι των Capital Controls) το Zen Rocks έγινε πράξη. Ο στόχος τους δεν είναι να φτιάξουν ένα ξενοδοχείο, αλλά ένα περιβάλλον όπου η θετική ενέργεια θα ρέει και οι συνθήκες θα βοηθούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την καλύτερη πλευρά του εαυτού τους και να εμπνευστούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να βοηθήσουν τον πλανήτη.

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη - εικόνα 8

Στην ερώτηση αν μπορεί να αλλάξει ο κόσμος ο Δαλάι Λάμα απάντησε ότι η αλλαγή μπορεί να έρθει από τις γυναίκες της Δύσης, μας λέει η Βιβή ακτινοβολώντας και εμπνέοντας μας, καθώς διηγείται την ιστορία της - από την εποχή που έφυγε για την Αμερική στα 17 της δουλεύοντας από σερβιτόρα και καθαρίστρια μέχρι δασκάλα ελληνικών και διοργανώτρια φεστιβάλ χορού. Έχοντας διδάξει κατά σειρά ετών πολλούς από τους δασκάλους γιόγκα στη χώρα μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του NYSY πιστεύει στην ευγενή άμιλλα και στο ότι όλοι έχουν ωφεληθούν αν υπάρξουν πολλοί ακόμη καλοί δάσκαλοι.

Ασπάζεται το ρητό "Νους υγιής εν σώματι υγιή" (από κει βγαίνει το όνομα NYSY) και πιστεύει στη δύναμη της κοινότητας (το να μοιράζεσαι και να συμμετέχεις είναι μέρος της φιλοσοφίας του retreat). Δεν ξέρουμε αν το Zen Rocks θα εξελιχθεί στη δική τους Auroville, όπως η ουτοπική, αυτάρκης κοινότητα της Ινδίας που βασίζεται στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών των κατοίκων, σίγουρα όμως, για μένα που η γιόγκα αποτελεί μέρος της ζωής μου και παράγοντα δημιουργικότητας και ευδαιμονίας, είναι ότι πιο κοντά σε όαση έχω συναντήσει τελευταία ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, ένα αεράκι δροσιάς, όπως πολύ επιτυχημένα είπε, και μια από τις συμμετέχουσες στο retreat.

Πρακτικές πληροφορίες

Zen Rocks | Ζήσαμε την αναζωογονητική εμπειρία ενός αυθεντικού yoga retreat στη Μάνη - εικόνα 9

Για το καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί ήδη μια σειρά retreats, αρχίζοντας από αυτό το Σαββατοκύριακο, με δασκάλους και συμμετέχοντες να έρχονται συνήθως από το εξωτερικό και τιμές που ξεκινούν από €240 το άτομο για δύο βράδια με τα μαθήματα και ημιδιατροφή, ενώ μπορείς να κλείσεις δωμάτιο και μεμονωμένα όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα. Επειδή πάντως το Zen Rocks δεν έχει το παραδοσιακό σέρβις ενός ξενοδοχείου και τις παροχές που θα περίμενε κανείς πληρώνοντας €400 τη βραδιά το δωμάτιο, για να μυηθείς στη φιλοσοφία του είναι καλύτερο να το γνωρίσεις μέσω ενός retreat.

Αναλυτικά στο https://zenrocksmaniretreat.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.