Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια;

Τα must του καρτποσταλικού νησιού που περιμένει να το ανακαλύψετε.

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια;

Τα must αυτού του καρτποσταλικού νησιού που περιμένει να το ανακαλύψετε.

Αστυπάλαια ίσον Χώρα

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια; - εικόνα 1

Ανεπιτήδευτα γραφική, βγαλμένη από... κυκλαδίτικο σκηνικό παρότι δωδεκανησιακή, η Χώρα της Αστυπάλαιας –με τα κατάλευκα σπίτια να κρέμονται σε μια γλώσσα γης πάνω από το πέλαγος– μαγεύει τους σοφιστικέ. Ανάμεσα στους όρμους του Πέρα Γιαλού (το παλιό λιμάνι) και των Λιβαδιών, η πρωτεύουσα συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω της μέρα-νύχτα, από τον αυχένα με τους ανεμόμυλους και τα στέκια της πλατείας μέχρι το ενετικό κάστρο των Querini με την πανοραμική θέα.

Sightseeing best

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια; - εικόνα 2

Δώστε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε την Παναγία Πορταΐτισσα, την ωραιότερη εκκλησία του νησιού, με ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και μικρή εκκλησιαστική συλλογή από παλιές εικόνες. Ιδρύθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και βρίσκεται στη Ροδιά, κάτω από το κάστρο. Επίσης, την Μεγάλη Παναγιά, ενταγμένη σε συγκρότημα πέντε ναών στα πόδια του κάστρου, αποτελεί κλασικό προορισμό περιπάτου λόγω του βοτσαλωτού δαπέδου και της θέας στη θάλασσα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο σε κεντρικό δρόμο στον Πέρα Γιαλό, φιλοξενεί ευρήματα που καλύπτουν από τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι τον Μεσαίωνα: από μυκηναϊκά αγγεία κι εργαλεία από θαλαμωτούς τάφους μέχρι το μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Querini από το κάστρο.

Χαλαρό beach life

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια; - εικόνα 3

Από τον Πέρα Γιαλό αναχωρούν την καλοκαιρινή περίοδο καΐκια για τις καλύτερες αμμουδιές του νησιού, τις Βάτσες, τα Καμινάκια (όπου υπάρχουν και ταβέρνες) και τον Αϊ-Γιάννη αλλά και για βουτιές σε τιρκουάζ νερά στα ακατοίκητα νησάκια Κουνούπα και Κουτσομύτης. Με φόντο το κάστρο, οι οικογένειες προτιμούν το βαθύ κόλπο του Λιβαδιού (με παραλιακά cafes και καλά ταβερνάκια) και απλώνουν τις ψάθες τους κάτω από τα αρμυρίκια στον αμμουδερό Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ οι νεανικές παρέες προτιμούν το βοτσαλωτό (στέκι γυμνιστών) Τζανάκι και το Μαγαζάκι (πρέπει να κατηφορίσετε σε ένα μονοπάτι για 5-10 λεπτά και να έχετε υπόψη σας ότι ο ήλιος πέφτει νωρίς).

Προς την περιοχή της Μαλτεζάνας ξεχωρίζουν οι (όνομα και πράγμα) Πλάκες, το μικροσκοπικό Μπλε Λιμανάκι και η αμμουδιά στο Στενό. Εύκολα προσβάσιμη, με αρμυρίκια και ψαροταβέρνες, η δημοφιλής σε οικογένειες αμμουδιά στον Σχοινώντα. Εναλλακτικά, για πιο ιδιωτικές βουτιές, μπορείτε να συνεχίσετε περπατώντας για τους βοτσαλωτούς κολπίσκους στα γειτονικά Καρέκλια.

Τι γεύση έχει η Αστυπαλιά;

Μήπως ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στην Αστυπάλαια; - εικόνα 4

Ψάχνοντας τη γεύση του νησιού, το ντόπιο κατσικάκι (γεμιστό στον ξυλόφουρνο ή στα κάρβουνα) συναγωνίζεται με το φρέσκο ψάρι, όμως η πιο ευχάριστη έκπληξη είναι το σαφράν που αρωματίζει τις τυρόπιτες και τα κίτρινα παξιμαδάκια^ όχι, δεν έρχεται από την Κοζάνη, αλλά μαζεύεται κάθε Νοέμβριο από την αστυπαλιώτικη φύση.

Δείτε τα καλύτερα εστιατόρια στην Αστυπάλαια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Από το ψαροχώρι Βαθύ ως τη Σπηλιά του Δράκου

Έξω από τις κλασικές τουριστικές διαδρομές και προσβάσιμο από χωματόδρομο, απλώνεται σε δύο οικισμούς, σε κλειστό όρμο στο Έξω Νησί, την ανατολική πλευρά της Αστυπάλαιας. Από δω θα πάρετε και το καϊκάκι για τη Σπηλιά του Δράκου με τους σταλαγμίτες - αν είστε τυχεροί θα δείτε δελφίνια ή ακόμα και φώκιες στη διαδρομή!

Απόψε έχει πανηγύρι

Ιδιαίτερη εμπειρία αποτελούν τα τοπικά πανηγύρια: το πιο διάσημο καλοκαιρινό είναι αυτό της Πορταΐτισσας, όπου συμμετέχει σύσσωμο το νησί, με τα ταψιά με το λαμπριάτη (αρνί γεμιστό) και τα καζάνια με τα γιαπράκια να μοιράζονται στους πιστούς υπό τους ήχους βιολιών και λαούτων.

Δείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Αστυπάλαια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.