Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Δώδεκα εστιατόρια και οι chefs τους σε συνεργασία με τέσσερις κορυφαίους chefs προτείνουν δώδεκα διαφορετικά set menu που πρέπει να δοκιμάσετε.

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Από τις 12 ως τις 18 Μαρτίου δώδεκα εστιατόρια και οι chefs τους σε συνεργασία με τέσσερις κορυφαίους chefs προτείνουν δώδεκα διαφορετικά set menu που πρέπει να δοκιμάσετε.

Ο στόχος της Εβδομάδας

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 1

Στόχος της εβδομάδας είναι η ανάδειξη της πλούσιας γευστικής μακεδονικής παράδοσης με έναν σύγχρονο τρόπο που κοιτάζει στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα είναι και κατανοητός. Κατά τη διάρκειά της, η μακεδονική κουζίνα θα "συστηθεί” εκ νέου στο κοινό με μια σύγχρονη, δημιουργική ματιά, συμβατή με τις σημερινές διατροφικές συνήθειες, χωρίς να απομακρύνεται, όμως, από την παράδοση και από τις πρωταρχικές γευστικές μνήμες, που την κάνουν γνώριμη. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό: το σύγχρονο πιάτο μπορεί να μη μοιάζει οπτικά με το παραδοσιακό, όμως θα μας θυμίσει την κουζίνα της γιαγιάς μας!

Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Χρειάστηκε απαιτητική δουλειά, βαθιά γνώση και της παράδοσης και των νέων τεχνικών, αλλά και πολύς χρόνος.

Για την πραγματοποίηση της Εβδομάδας Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας συνεργάστηκαν:

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 2

Τέσσερις διακεκριμένοι και βραβευμένοι σεφ της Βόρειας Ελλάδας, οι Σωτήρης Ευαγγέλου/Makedonia Palace, Απόστολος Αλτάνης/Hyatt Regency, Δημήτρης Παμπόρης/Ekies Resort και Γιώργος Παπαδόπουλος/Pomegranate.
Μια ομάδα έμπειρων δημοσιογράφων γαστρονομίας με επικεφαλής τον Διονύση Κούκη.
Δώδεκα από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και οι σεφ τους: Aficionado’s, Alfredo’s (Hyatt Regency Casino), Ambrosia (Hyatt Regency Hotel), Βήτα, Γλυκάνισος, Clochard, Daios (Daios Luxury Living), Καπνοτόπι - Οινοτόπι, Marea Sea Spirit, Μαύρη Χήνα, Salonica (Makedonia Palace), Το Μανιτάρι.

Τι θα δοκιμάσουμε

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 3

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου έως και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 και θα συμμετέχουν τα δώδεκα εστιατόρια που προαναφέρονται. Κατά τη διάρκειά της, τα εν λόγω εστιατόρια θα παρουσιάσουν στο κοινό ένα διαφορετικό set menu, το καθένα από τα οποία θα αποτελείται από 4 πιάτα:

• Ένα amuse bouche, που θα παρουσιάζει ένα προϊόν της μακεδονικής γης στην πρωτογενή του μορφή.
• Δύο πιάτα (ένα πρώτο και ένα κύριο), το πρώτο εκ των οποίων έχει επιλεγεί από το μενού του εστιατορίου με κριτήριο τη σχέση του με τη μακεδονική παράδοση και το δεύτερο από τον κατάλογο των σαράντα χαρακτηριστικών συνταγών που δημιούργησαν οι τέσσερις βραβευμένοι σεφ.
• Ένα επιδόρπιο το οποίο έχει επίσης επιλεγεί από τις προτάσεις των τεσσάρων σεφ.

Kαι τα δώδεκα menu, όπως μας έδειξαν τα δοκιμαστικά που προηγήθηκαν έχουν μια μοναδικότητα και αποτελούν μια εμπειρία για το πόσο μεγάλο ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια σύγχρονη μακεδονική κουζίνα, που έχει θεμέλια στην παράδοση. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε -και όχι μόνο μια φορά.

Η εστιατορική σκηνή της πόλης αναβαθμίζεται

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 4

Η συνεργασία των επαγγελματιών της εστίασης με τους γνωστούς σεφ, ώστε να οργανωθεί αυτό το πρωτόγνωρο event έχει και παράλληλα κέρδη. Φέρνει στο προσκήνιο τη σύγχρονη εστιατορική σκηνή της Θεσσαλονίκης, μέσα από 12 από τα καλύτερα εστιατόριά της. Κάνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό τη σύγχρονη κουζίνα μιας πόλης με μεγάλη γευστική παράδοση και παρουσιάζει ισχυρό ενδιαφέρον για την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομία.

Συχνά μιλάμε για την ανάγκη "διάσωσης” και διάδοσης της παραδοσιακής και της κλασικής ελληνικής κουζίνας. Ανάγκη που γίνεται επιτακτικότερη όσο κερδίζει έδαφος στη χώρα μας μια κουζίνα με διεθνείς αναφορές και τη συχνή χρήση υλικών ξένων από την ελληνική παράδοση. Χρειάζεται συντονισμένη και συνεχής προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας έρχεται να θέσει σε εφαρμογή μια τέτοια προσπάθεια και να την κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό, στο οποίο απευθύνεται.

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της γεύσης

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης να παίξει τον ρόλο της "πρωτεύουσας της ελληνικής γεύσης” -αρχής γενομένης με την Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας- στηρίχθηκε σε πολλούς λόγους και αντικειμενικά επιχειρήματα, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ .

Η "Εβδομάδα” απευθύνεται σε όλους, θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι λόγος γαστρονομικού ταξιδιού -σκεφτείτε το, το αξίζει!

Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 5

Η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί το επόμενο διάστημα και για έναν άλλο λόγο στο επίκεντρο της ελληνικής γαστρονομίας, στις 20 Μαρτίου, καθώς εκεί θα δοθούν για πρώτη φορά και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που απονέμει το αθηνόραμα, -ένα event που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Η συμπρωτεύουσα λάμπει, λοιπόν και… έπεται συνέχεια.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες και μπείτε στο site www.macedoniancuisine.gr όπου θα τα βρείτε όλα.

Η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας έχει την πολύτιμη υποστήριξη των METRO Cash & Carry, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΣΟΥΡΩΤΗ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
16/10/2025

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

Το ξενοδοχείο-προορισμός στη Τζιά που αποθεώνει το Condé Nast Traveler

Σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων, εκεί όπου το γαλάζιο συναντά τη διακριτική πολυτέλεια, ένα νέο resort καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.

Για τον Μιχάλη Κούλογλου, η Σαντορίνη δεν είναι "ευκαιρία" αλλά τόπος ζωής

Συναντήσαμε τον οινοποιό της Kyanos Wines στη Vedema 2025 και μιλήσαμε για τη διεθνή επιτυχία του Orycton και το μέλλον της μικροοινοποίησης.

Αυτό το ανερχόμενο boutique οινοποιείο βρίσκεται σε ένα νησί που μάλλον δεν έχεις πάει

Η Ιωάννα Βαμβακούρη μας ξεναγεί στο πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά που άνοιξε μαζί με τους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή και μοιράζεται μαζί μας ένα διαφορετικό οινικό όνειρο.