To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής

Γυρίσαμε τις ωραιότερες λουτροπόλεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης και εντοπίσαμε τα πιο προσιτά spa resorts, ιδανικά για μπάτζετ ταξιδάκια ανανέωσης στην ευρύτερη γειτονιά μας.

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής

Γυρίσαμε τις ωραιότερες λουτροπόλεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης και εντοπίσαμε τα πιο προσιτά spa resorts, ιδανικά για μπάτζετ ταξιδάκια ανανέωσης στην ευρύτερη γειτονιά μας. Από τη Μαίρη Μιχοπούλου

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 1
Εξωτερική άποψη του «Interhotel Sandanski»

Οι διακοπές ευεξίας είναι αυτήν τη στιγμή ισχυρή ταξιδιωτική τάση, πολλώ δε μάλλον στα όλο και πιο hip Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη όπου το wellness έχει παράδοση από τα πολύ παλιά χρόνια και τα πάλαι ποτέ θέρετρα της αριστοκρατίας εκσυγχρονίζονται και αποκτούν destination spa resorts, ιδανικά για μπάτζετ ταξιδάκια ανανέωσης στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Αν πηγαίνετε με το αυτοκίνητο στη Σόφια ή για σκι στο Bansko, τότε είστε ένα βήμα από το «Interhotel Sandanski» (από € 55) στο Sandanski, που απέχει 20 χλμ. από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Το ξενοδοχείο, ένα από τα μεγαλύτερα spa resorts των Βαλκανίων, εφαρμόζει τις φυσικές αρχαίες μεθόδους της θρακικής και ρωμαϊκής περιόδου. Στις ιαματικές πισίνες του (στους 38°C) νιώστε τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού και χαλαρώστε. Ανακαλύψτε τις περιποιήσεις με βάση το τριαντάφυλλο, τη σοκολάτα ή το γάλα, που ανανεώνουν το πρόσωπο και το σώμα.

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 2
Το μοντέρνο λόμπι του ξενοδοχείου

Τη χαλάρωση ευνοεί και το ίδιο το Sandanski, που διαθέτει ένα βοτανικό πάρκο με 200 σπάνια είδη φυτών, τεχνητές λίμνες με ξύλινες βάρκες και ρομαντικές γέφυρες, ενώ δύο εκδρομές που δεν πρέπει να χάσετε είναι το μεσαιωνικό μοναστήρι Rozhen και το μοναστήρι της Rila με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική.

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 3
Η κλασσική πολυτέλεια χαρακτηρίζει το «Strimon Garden Spa Hotel»

Εκατό και κάτι χιλιόμετρα βορειότερα του Sandanski, βρίσκεται το Kyustendil με τα ρωμαϊκά λουτρά και το κομψό και αριστοκρατικό ξενοδοχείο «Strimon Garden Spa Hotel» (από € 53). Κλασική πολυτέλεια που σε παρασέρνει στην απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση για να απολαύσεις κάθε περιποίηση με βάση το ευεργετικό νερό των πηγών. Η σπάνια σύνθεσή του το κάνει μοναδικό, όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 4
Στο spa του «Strimon Garden» ρέει ευεργατικό νερό

Στις ρωμαϊκές πισίνες με νερό κατευθείαν από τις πηγές, απολαμβάνεις χαλαρωτικά προγράμματα θαλασσοθεραπείας και ολοκληρώνεις την απόλαυση με προγράμματα ομορφιάς με αρωματοθεραπεία, Vichy shower και μασάζ όλων των ειδών από έμπειρα χέρια.

Στην πόλη, τώρα, θα χαλαρώσετε και μόνο εισπνέοντας τον καθαρό αέρα και θα βιώσετε αυτό που πριν από τόσους αιώνες ανακάλυψαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι και δημιούργησαν εδώ το Ασκληπιείο της Pautaliya. Ταξιδέψτε στο χρόνο, κάνοντας μπάνιο στα τούρκικα δημόσια λουτρά και στο χαμάμ, χτισμένα πάνω στα αρχαία ρωμαϊκά μπάνια.

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 5
Το «Aqua Park Kotvata» είναι ιδανικός προορισμός για κάθε ηλικία

Αν το επιθυμείτε, βάλτε στο πρόγραμμα και το club Aqua Park Kotvata (€5 είσοδος ανά ημέρα) στο Sapareva Banya. Είναι ένας υδάτινος παράδεισος για μικρούς και μεγάλους, με μια μεγάλη ποικιλία από εξωτερικές και εσωτερικές ιαματικές πισίνες και jacuzzi, που λειτουργούν όλο το χρόνο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 6
Το Baile Herculane εκπέμπει ακόμα την αύρα των λουτροπόλεων της μπελ επόκ

Η λουτρόπολη Baile Herculane, «δώρο των Θεών», όπως την έχουν αποκαλέσει, βρίσκεται στην καρδιά μιας καταπράσινης κοιλάδας με οργιώδη βλάστηση στην περιοχή Cara-Severin της Ρουμανίας. Το ιαματικό νερό της περιοχής είναι θαυματουργό για μυοσκελετικά, ρευματικά, αναπνευστικά, ακόμη και οφθαλμολογικά προβλήματα.

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 7
Χαλάρωση στις βεράντες του «Afrodita Resort and Spa»

Στο πλήρως ανακαινισμένο «Afrodita Resort and Spa» (από € 47) δεν έχετε παρά να αφεθείτε στα χέρια των ειδικών για να χαλαρώσετε με ένα μασάζ με μπαμπού ή με αιθέρια έλαια και ιατρικά βότανα και να κολυμπήσετε στη θερμή ιαματική πισίνα, στο Deorum Spa, ή να δοκιμάσετε το μπάνιο με την chromo-melo-therapy τεχνική (με χρώματα και ήχους). Τολμήστε να δοκιμάσετε τις υπαίθριες καυτές ιαματικές μπανιέρες που είναι δίπλα στο ποτάμι, ακόμη κι αν χιονίζει!

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 8
Το γιγαντιαίο γλυπτό του βασιλιά της Δακίας Δεκέβαλου εντυπωσιάζει

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη, εκεί όπου τα Καρπάθια συναντούν το μεγάλο ποταμό και δημιουργούν εκπληκτικά καταπράσινα φιόρδ, που μπορείτε να τα εξερευνήσετε με σκάφος. Δείτε το γιγαντιαίο γλυπτό λαξευμένο στο βράχο του βασιλιά της Δακίας Δεκέβαλου και το ρωμαϊκό μνημείο του Τραϊανού (Tabula Traiana).

ΣΕΡΒΙΑ

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 9
Το εντυπωσιακό κτήριο του ξενοδοχείου «Merkur»

Το μεγαλύτερο spa center στη Σερβία βρίσκεται στα Vrnjacka Banja. Το ξενοδοχείο και ιατρικό κέντρο «Merkur» (από € 50) προσφέρει το μοναδικό προτέρημα στον κόσμο να βασίζεται σε θερμές πηγές που είναι ακριβώς στους 36,5°C, τη θερμοκρασία δηλαδή του ανθρώπινου σώματος. Το Aqua Center Waterfall, το Centre Merkur Gym και το κέντρο ιατρικής αισθητικής προσφέρουν πολύ οικονομικά πακέτα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας.

Η μεγάλη θολωτή πισίνα 28°C και άλλες μικρότερες είναι οάσεις διασκέδασης και χαλάρωσης, ενώ παράλληλα επωφελείστε της θεραπευτικής ιδιότητας των ιαματικών ιδιοτήτων του νερού. Η θαυματουργή ιαματική λάσπη, τα θεραπευτικά μασάζ και τα προγράμματα λέιζερ για απώλεια βάρους και ομορφιά είναι τα δώρα που αξίζει να προσφέρετε στον εαυτό σας.

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 10
Το κάστρο Maglic προστατεύεται από την UNESCO

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το κάστρο Maglic στο Kraljevo και τα προστατευόμενα από την UNESCO μοναστήρια Studenica και Stupovi Koznic. Το Kopaonik, το μεγαλύτερο ski resort της Σερβίας, απέχει περί τα 40 χλμ. από το θέρετρο, με περισσότερα από 50 χλμ. πίστας και 24 ski lifts

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 11
Με 17 εξωτερικές και εσωτερικές αλληλοσυνδεόμενες θερμές πισίνες στο «Saliris Reosrt Spa Hotel» κανείς δεν μένει παραπονεμένος

Το «Saliris Resort Spa Hotel» (από € 135) βρίσκεται στα θερμά λουτρά του Egerszalok στη νοτιοδυτική Ουγγαρία και απέχει περίπου μιάμιση ώρα από τη Βουδαπέστη. Έχει πανοραμική θέα στις θερμές πηγές και τις φυσικές ασβεστολιθικές πισίνες (68°C) από αλάτι, που θυμίζουν το Pamukkale στην Τουρκία. Δοκιμάστε τα εξωτικά ayurveda και thai μασάζ, ρεφλεξολογία και μια μεγάλη ποικιλία από σάουνες με βάση την μπίρα, το μέλι ή το αλάτι.

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 12
Στο εστιατόριο «Excalibur Kozepkori Lovagi» η σούπα γκούλας έρχεται μέσα σε ένα καρβέλι ψωμί

Δεν θα θέλετε να βγείτε από τις 17 εξωτερικές και εσωτερικές αλληλοσυνδεόμενες θερμές πισίνες με διαφορετικές θερμοκρασίες, αν όμως τα αποφασίσετε, επισκεφτείτε το μεσαιωνικό Eger, 15 λεπτά από το ξενοδοχείο, για να βρείτε ό,τι χρειάζεστε για φαγητό και βραδινή διασκέδαση. Το εστιατόριο «Excalibur Kozepkori Lovagi», μέσα σε μια μεσαιωνική ατμόσφαιρα, προσφέρει γκούλας σε μπολ από ψωμί και μεγάλες ποικιλίες κρεατικών.

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 13
Μια φυσική σπηλιά με υδάτινους λαβυρίνθους είναι το σκηνικό στα ιαματικά λουτρά Miscolctapolca

Μιας και βρίσκεστε στην περιοχή, μην παραλείψετε να πεταχτείτε στα ιαματικά λουτρά Miscolctapolca. Μέσα σε μια τεράστια φυσική σπηλιά με υδάτινους λαβύρινθους και υπόγειους φωτισμούς, αφεθείτε στο ρεύμα που σας παρασέρνει γλυκά και σας κάνει μασάζ ενώ κολυμπάτε.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 14
Η πισίνα του «Aphrodite Palace» ενδείκνυται και για νυχτερινές βουτιές

Στα βόρεια της Σλοβακίας, περικυκλωμένο από τα βουνά Mala Fatra στην περιοχή της Zilina, το Rajecke Toplice μέσα σε δάση κωνοφόρων, ήταν από το 19ο αιώνα θέρετρο της αριστοκρατίας. Το «Aphrodite Palace» (από € 105) είναι το κόσμημα της πόλης. Στις τεράστιες εσωτερικές και εξωτερικές ιαματικές πισίνες 32-38°C μέσα σε ένα αρχαιοπρεπές χλιδάτο ντεκόρ, με σπαρμένες σάουνες και χαμάμ όλων των ειδών, μπορείς να βιώσεις μια εμπειρία μοναδικής περιποίησης.

Parafango, music therapy, laser therapy, aqua aerobic, solux, σκοτσέζικα ντους, μασάζ κάτω από το νερό, χαλαρώνουν, ομορφαίνουν και θεραπεύουν νευρολογικά, μυοσκελετικά και αναπνευστικά προβλήματα. Η εμπειρία της νυχτερινής βουτιάς στη φωτισμένη πισίνα είναι μοναδική!

To spa στα Βαλκάνια δεν κοστίζει τόσο κι έχει και αύρα εποχής - εικόνα 15
Χαλάρωση κάτω από τα εντυπωσιακά βιτρό του «Aphrodite Palace»

Η πιο κλασική σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι το χαλούσκι (haluxhky), δηλαδή ντάμπλιγνκ από πατάτα με μπέικον και πρόβειο τυρί. Αν πάλι θέλετε ψάρι, μπορείτε να δοκιμάσετε καρχαρία με κρασί, χέλι κινέζικο και πολλά τέτοια εξωτικά στο ρομαντικό εστιατόριο «Rybarska Basta», καταμεσής της ιδιωτικής λίμνης του «Aphrodite Spa», που όταν χιονίζει είναι ονειρεμένο.

Το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο ski resort της ευρύτερης περιοχής είναι η Vratna Dolina. Μπορείτε όμως να κάνετε σκι και στο προστατευμένο από την UNESCO γραφικό χωριό Cicmany, με τα ζωγραφιστά ξύλινα σπιτάκια. Περίπου 60 χλμ. νοτιότερα σας περιμένει το μεσαιωνικό Bojnice, ένα από τα πιο ρομαντικά κάστρα της Σλοβακίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.