Πότε θα πάμε για σκι στα Καλάβρυτα;

Τα τελευταία νέα από το πιο fun χιονοδρομικό της Πελοποννήσου, όπου μόλις ξεκίνησαν οι βραδιές νυχτερινού σκι, αλλά και τη Ζαρούχλα, που μας κλείνει ραντεβού για σοφιστικέ σαββατοκύριακα δίπλα στο ποτάμι.

Πότε θα πάμε για σκι στα Καλάβρυτα;

Το πιο fun χιονοδρομικό της Πελοποννήσου έλκει σαν μαγνήτης τους λάτρεις του χιονιού, οι οποίοι συνεχίζουν με βόλτες και κρεατο-νοστιμιές στα Καλάβρυτα, ενώ η Ζαρούχλα, από την άλλη πλευρά του Χελμού, μας κλείνει ραντεβού για ήσυχα και σοφιστικέ σαββατοκύριακα δίπλα στο ποτάμι.

Πότε θα πάμε για σκι στα Καλάβρυτα; - εικόνα 1
Το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων είναι από τα πιο δραστήρια της Ελλάδας.

Η πρόσβαση στην περιοχή από την Αθήνα είναι πια παιχνιδάκι από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών. Θα φτάσετε σε χρόνο dt στην έξοδο του Διακοφτού και στη συνέχεια θα πάρετε τον επαρχιακό δρόμο με προορισμό τα Καλάβρυτα. Ο δρόμος έχει στροφές και θέλει προσοχή στην οδήγηση, ειδικά το χειμώνα.

Η πρώτη στάση που κάνουν οι περισσότεροι, ειδικά αν έρχονται πρώτη φορά στην περιοχή, είναι λίγο πριν από την πόλη των Καλαβρύτων, στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Σκαμμένη στο βράχο, αθέατη στα μάτια των πολλών, με την εικόνα της Παναγιάς της Μεγαλοσπηλιώτισσας –έργο του Ευαγγελιστή Λουκά– να την κοσμεί, είναι μαζί με το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας (6 χλμ. από τα Καλάβρυτα) οι δύο πιο σημαντικοί θρησκευτικοί πόλοι έλξης της περιοχής.

Αν έχετε κουραστεί από τη διαδρομή, η πρώτη στάση που αξίζει να κάνετε στο δρόμο προς Καλάβρυτα είναι το εστιατόριο «Καταφύγιο» – όχι μόνο για το καλό φαγητό αλλά και για τη φοβερή θέα προς τον Βουραϊκό.

Πότε θα πάμε για σκι στα Καλάβρυτα; - εικόνα 2
Τα Καλάβρυτα διατηρούν τη δυναμική τους ως βάση για εκδρομές στον Χελμό.

Χτισμένα στις καταπράσινες πλαγιές του Χελμού, τα Καλάβρυτα αναπτύχθηκαν δυναμικά μετά την κατασκευή του χιονοδρομικού κέντρου (14 χλμ. από την πόλη). Καρδιά του τουριστικού ενδιαφέροντος είναι ο κλασικός πεζόδρομος, όπου θα περάσετε την ημέρα σας αν δεν βγείτε από την πόλη για σκι και όμορφες εκδρομές.

Από το γραφικό σταθμό του Οδοντωτού (σίγουρα θα σταματήσετε για φωτογράφηση ή για μια σέλφι) θα χαθείτε στον πεζόδρομο για ένα ζεστό τσάι του βουνού, λουκουμάδες, φαγητό ή και deli shopping (όλα τα ενδιαφέροντα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα παρατάσσονται σε αυτόν εδώ το δρόμο), αλλά μην ψάχνετε για γκουρμέ γεύσεις. Θα δοκιμάσετε ακόμη απλή ελληνική κουζίνα, σούπες, κρέατα ψημένα με μαεστρία, πίτες, κόκορα κοκκινιστό και φοβερά γαλακτοκομικά (φέτα και γιαούρτι).

Πότε θα πάμε για σκι στα Καλάβρυτα; - εικόνα 3
Τοπικές νοστιμιές στα παντοπωλεία των Καλαβρύτων.

Αν το χιόνι έχει ήδη πέσει στον Χελμό και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι ανοικτό, όλοι οι δρόμοι από την πόλη οδηγούν σε αυτό μέσω μιας από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα. Η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει κιόλας δυναμικά, και μαζί το νυχτερινό σκι κάθε Σαββατόβραδο που έχει φανατικούς οπαδούς.

Οι πίστες του απλώνονται σε υψόμετρο από 1.650 μέχρι 2.340 μ., διαθέτει πίστες cross country ski, μονοπάτια ορειβατικού σκι αλλά και πορείας και ορειβασίας, ενώ είναι το αγαπημένο το σνοουμπορντάδων.

Πότε θα πάμε για σκι στα Καλάβρυτα; - εικόνα 4
Εμπειρία η βόλτα με ATV στη Ζαρούχλα.

Έχει άνετο πάρκινγκ για να μην ταλαιπωρηθείτε (όσοι ξέρουν από χιονοδρομικά αντιλαμβάνονται τη σημασία του), δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές σκι. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών σλάλομ, στην ουσία το σαλέ μετατρέπεται σε ένα θαυμάσιο μπαράκι. Εκδοτήρια εισιτηρίων για το χιονοδρομικό λειτουργούν και στα Καλάβρυτα, αν δεν θέλετε να περιμένετε στις ουρές του χιονοδρομικού τις ημέρες με πολυκοσμία.

Από τις πιο δημοφιλείς εκδρομές με βάση τα Καλάβρυτα είναι αυτή προς το Πλανητέρο με τα μεγάλα πλατάνια, τις ταβέρνες με τις πέστροφες (σχεδόν πάνω στο ποταμάκι) και η επίσκεψη στο Σπήλαιο των Λιμνών. Μπορεί να έχετε δει πολλά σπήλαια, όμως αυτό είναι μοναδικό ακριβώς γι’ αυτό που λέει το όνομά του, τις λίμνες του, στοιχείο που ενθουσιάζει τα παιδιά.

Πότε θα πάμε για σκι στα Καλάβρυτα; - εικόνα 5
Η γοητευτική λίμνη Τσιβλού.

Τα τελευταία χρόνια το δικό της μερίδιο δημοσιότητας διεκδικεί και η Ζαρούχλα, από την άλλη πλευρά του Χελμού. Πέτρινα σπίτια, το κελάρυσμα του ποταμού Κράθι, που πηγάζει από τον Χελμό και διασχίζει το χωριό, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, εξορμήσεις με 4x4 στο δάσος, κάποιες ταβέρνες, café-bars και μαγαζιά με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα συνθέτουν το γαλήνιο σκηνικό της Ζαρούχλας, που έχει τους δικούς της φανατικούς. Και βέβαια μην παραλείψετε και μια επίσκεψη στη μικρή πανέμορφη Λίμνη Τσιβλού.

Πού να μείνετε

Πότε θα πάμε για σκι στα Καλάβρυτα; - εικόνα 6
Country style ζεστασιά στα σαλέ του «Timber Land Cabins» στη Ζαρούχλα.

Kalavrita Canyon Hotel & Spa (Καλάβρυτα, από € 75) Μοντέρνα αρχιτεκτονική γραμμή και πολυτέλεια.

Styga Mountain Resort (Ζαρούχλα, από € 80) Επιβλητικό συγκρότημα στο πιο ψηλό σημείο του χωριού.

Timber Land Cabins (Ζαρούχλα, από € 80) Πέντε πέτρινες κατοικίες, πάνω στο ρέμα.

Πού να φάτε

Πότε θα πάμε για σκι στα Καλάβρυτα; - εικόνα 7
Tα ντόπια κρέατα κυριαρχούν στα χειμωνιάτικα μενού.

Η Αυλή μας (Καλάβρυτα, 2692024404) Must κρεατοφαγία.

Βαρβιτσιώτης (Καλάβρυτα, 2692022049) Κλασική αξία, εδώ θα φάτε κατσικάκι λαδορίγανη, γκιούλμπασι, γουρουνόπουλο.

Χύμα (Καλάβρυτα, 6975598591) Ψαγμένο καλλιτεχνίζον μεζεδοπωλείο, συγκεντρώνει πολλή νεολαία.

Περισσότερα για τα Καλάβρυτα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ και για τη Ζαρούχλα εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.

Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.