Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια

Διαφορετικές, αν και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, οι δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας «συναντιούνται» στις ατμοσφαιρικές βόλτες σε παλιές γειτονιές και στα χνάρια του Ξινόμαυρου, στις στιβαρές τοπικές γεύσεις αλλά και στα σλάλομ στα δύο χιονοδρομικά της περιοχής.

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια

Διαφορετικές, αν και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, οι δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας «συναντιούνται» στις ατμοσφαιρικές βόλτες σε παλιές γειτονιές και στα χνάρια του Ξινόμαυρου, στις στιβαρές τοπικές γεύσεις αλλά και στα σλάλομ στα δύο χιονοδρομικά της περιοχής, συνθέτοντας το σκηνικό για ένα ενδιαφέρον και γεμάτο long weekend ή για γιορτές ελαφρώς εκτός πεπατημένης.

Από την Ταϋγέτη Λάζου

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια - εικόνα 1
Λευκά σλάλομ στα Τρία-Πέντε Πηγάδια, που βρίσκονται σε απόσταση βολής από την Νάουσα όσο και από τη Βέροια

Κάθε φορά που ανεβαίνουμε στη Μακεδονία, και πλέον με την Εγνατία Οδό τα drives εδώ είναι πιο εύκολα από ποτέ, βρίσκουμε τις πόλεις της φρεσκαρισμένες και δυναμικές, να μας δίνουν νέες αφορμές να τις ανακαλύψουμε. Νέα urban chic hotels, οινικές διαδρομές, smart στέκια που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες έρχονται να προστεθούν στα υπέροχα φυσικά τοπία και τις ατμοσφαιρικές παλιές πόλεις. Κάτι τέτοιο ζήσαμε στην Νάουσα και τη Βέροια και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα για όσους αγαπούν τις low key αποδράσεις με έμφαση στη φύση, τις γεύσεις, αλλά και το city vibe.

Νάουσα ιστορική και οινική

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια - εικόνα 2
Η πόλη της Νάουσας από ψηλά

Στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού Βερμίου και με σημαία της το περίφημο Ξινόμαυρο, η Νάουσα ανασαίνει στην πάντα πολύβουη περαντζάδα της Μεγάλου Αλεξάνδρου, με όλον τον κάμπο στα πόδια της. Σε ολόκληρη την πόλη τα παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αστικής αρχιτεκτονικής συνυπάρχουν με τα σύγχρονα κτίρια και κάθε γειτονιά αφηγείται τη δική της ιστορία, από τα Αλώνια με τα πλακόστρωτα καλντερίμια των «λαϊκών» μέχρι την Πουλιάνα δίπλα στον ποταμό Αράπιτσα, με τα μεγάλα αστικά σπίτια. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο επιβλητικός Οβελίσκος –ένας από τους 10 ψηλότερους του κόσμου– και λίγο πιο πέρα ο Πύργος του Ρολογιού, που κοσμεί την είσοδο του δημαρχείου.

Ακολουθώντας το ποτάμι, θα ξεκινήσουμε από τη γέφυρα των Στουμπάνων (χώρος θυσίας των Ναουσαίων γυναικών στο ολοκαύτωμα του 1822) και θα φτάσουμε στην περιοχή Μπατάνια, όπου θα συναντήσουμε τρεις από τους συνολικά 91 μύλους της Νάουσας.Περιμετρικά της πόλης το αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σχολή του Αριστοτέλη, όπου ο φιλόσοφος δίδασκε τον νεαρό Αλέξανδρο λίγο μετά τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ κοντά βρίσκεται και το ελληνιστικών χρόνων Θέατρο του Κοπανού.

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια - εικόνα 3
Το άλσος του Αγίου Νικολάου

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, πνιγμένο στις φυλλωσιές των υπεραιωνόβιων πλατάνων, το άλσος του Αγίου Νικολάου­ είναι αγαπημένη βόλτα. Διασχίστε τα γραφικά γεφύρια του και τα δρομάκια που οδηγούν στις πηγές του Αράπιτσα, χαλαρώστε στα παγκάκια κάτω από τις βελανιδιές και καθίστε στα ταβερνάκια στις όχθες του για σαρμάδες, γκαβόψαρα και φρέσκια πέστροφα με βουτυράκι.

Αν αγαπάτε τη δράση, η ομάδα Trigiro (6938750310) διοργανώνει ενδιαφέρουσες εξορμήσεις με ποδήλατα στη φύση, ιδανικές για όλη την οικογένεια. Για μια εις βάθος γνωριμία με το Ξινόμαυρο, πάλι, κάντε την αρχή από το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Χατζημαλούση 17, 2332029800), που παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή από το 17o αιώνα μέχρι σήμερα.

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια - εικόνα 4
Οι μύλοι αποτελούν μέρος της ταυτότητας της Νάουσας

Η Διαδρομή του Κρασιού περνάει από τα οινοποιεία Μπουτάρη (2332059700) στη Στενήμαχο, Δαλαμάρα (2332028321) στη Νάουσα, Κτήμα Χρυσοχόου (2332045080) και Κτήμα Φουντή (2332048255) στη Νέα Στράντζα, Κυρ-Γιάννη Μπουτάρη (2332051100) στο Γιαννακοχώρι, Αργατία (2332051080) στο Ροδοχώρι και από τον μεγάλο Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Βαένι (2332044274) στην Επισκοπή.

Όσο σουρουπώνει μια βόλτα στα café-bars της Μεγάλου Αλεξάνδρου θεωρείται απαραίτητη –αξιόλογη πρόταση το «Boston» (2332052348) για κοκτέιλ και μπέργκερ–, ενώ στους γλυκούς θεσμούς της πόλης συγκαταλέγεται η περίφημη «Πουτίγκα του Θωμά» (Μπιγκάνου 8, 2332027733) με τη μυστική, πάππου προς πάππου συνταγή.

Βέροια σε τροχιά ανανέωσης

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια - εικόνα 5
Τα παλιά σοκάκια της Βέροιας προσφέρονται για βόλτες

Σε απόσταση 20 χλμ. από τη Νάουσα, τώρα, αμφιθεατρική και με τα σπίτια και τα κτίριά της το ένα δίπλα στο άλλο, η Βέροια τράβηξε την προσοχή μας τα τελευταία χρόνια με ενδιαφέρουσες κινήσεις, όπως η πρωτοποριακή και βραβευμένη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (2331024494) αλλά και το boutique ξενοδοχείο-έκπληξη «Veritas» (2331068100). Οι δύο παλιές­ συνοικίες της, η Κυριώτισσα και η Μπαρμπούτα, χριστιανική­ η πρώτη κι εβραϊκή η δεύτερη, κρατάνε από την Τουρκοκρατία και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό ψηφιδωτό.

Στην Κυριώτισσα πολλά από τα όμορφα αναστυλωμένα σπίτια με τα σαχνισιά και τα έντονα χρώματα στεγάζουν μπαρ και καφετέριες φτιάχνοντας την πιο δυναμική πιάτσα της πόλης, ενώ τη γαλήνια Μπαρμπούτα με το πολύ καλά σωζόμενο κτίριο της Συναγωγής διασχίζει ο Τριπόταμος. Απλώνονται εκατέρωθεν της κεντρικής οδού Μητροπόλεως, στην καρδιά της πόλης. Έτερο meeting point η Πλατεία Ελιάς, ήτοι η κεντρική πλατεία της πόλης, που χαρίζει επιπλέον γαληνευτική θέα στον αχανή βεροιώτικο κάμπο.

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια - εικόνα 6
Η υποδειγματική Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Ανηφορίζοντας προς το βήμα του Αποστόλου Παύλου, το σημείο δηλαδή όπου δίδαξε το λόγο του Χριστού και σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, κάντε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο του ­Χοχλιούρου (2331022737) στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου για το ­διάσημο ραβανί του. Τα δύο χιονοδρομικά της περιοχής, το Σέλι (2331026237) και τα Τρία-Πέντε Πηγάδια (2332044300), σε κοντινή απόσταση τόσο από τη Νάουσα όσο και από τη Βέροια, μπαίνουν στο πλάνο με το που πέσουν τα πρώτα χιόνια, συμπληρώνοντας έτσι το πακέτο ενός σαββατοκύριακου εξερεύνησης των δύο πόλεων.

Πού να μείνετε

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια - εικόνα 7
Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό το ξενοδοχείο Veritas στην Βέροια

Παλαιά Πόλη (Νάουσα, από €80) Ατμοσφαιρικός ξενώνας σε αναπαλαιωμένο μεταξουργείο του 1900.
Dellagio (Νάουσα, από €50) Μοντέρνο city hotel στην καρδιά της Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Εσπερίδες Spa Hotel (Νάουσα, από €55) Όμορφο διώροφο σε μακεδονίτικο ύφος, με ποιοτικό εξοπλισμό και προσεγμένο πρωινό.
Veritas (Βέροια, από €80) Boutique ατμόσφαιρα και ιδιαίτερο ντιζάιν σε κεντρικό σημείο.
Veriopolis (Βέροια, από €60) Μεγάλο ξενοδοχείο με ωραία θέα στις παρυφές της πόλης.

Που να φάτε

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Νάουσα και Βέροια - εικόνα 8
Η ταβέρνα «Χάραμα» στο χωριό-ησυχαστήριο Αρκοχώρι

Οινομαγειρέματα (Νάουσα, 2332023576) Παραδοσιακή κουζίνα με τοπικά προϊόντα κι εκτενής λίστα αποκλειστικά μακεδονίτικων κρασιών.
Παραδοσιακό (Νάουσα, 2332029132) Άνετη σάλα σε ρουστίκ ύφος και γεύσεις της περιοχής.
Χάραμα (Αρκοχώρι, 2332021125) Ταβέρνα - προορισμός στο γαλήνιο χωριό, λίγο έξω από την Νάουσα. Εξαιρετικά μαγειρευτά και πανοραμική θέα.
Masna (Βέροια, 2331064000) Το πιο δημοφιλές και κομψό bar - restaurant της πόλης με πολυσυλλεκτική κουζίνα.
Βεργιώτικο (Βέροια, 2331074133) Ταβερνάκι - κλασική αξία για μαγειρευτά και κρεατικά στη σχάρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Πρώτη ματιά στο ακόμα πιο γκράντε "Grand Hyatt Athens"

Με επέκταση σε νέο κτίριο κι ένα ολοκαίνουργιο roof garden που θα κλέψει και τις αθηναϊκές καρδιές γυρίζει σελίδα το πολυτελές ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού, που διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου "Grand Hyatt" της Ευρώπης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
24/03/2023

Day trips για 25η Μαρτίου: 4 κοντινές εκδρομές για ημερήσια της τελευταίας στιγμής

Ζηλεύετε που δεν φύγατε για τριήμερο; Ακολουθούν τέσσερις κοντινές εκδρομές για να το ρίξετε λίγο έξω.

Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στη γυναίκα και στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Το "Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές" είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT.

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το 1ο L’ Étape Greece by Tour de France

Σε έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, εκεί όπου η αρχαία ιστορία και η μαγευτική φύση της Δυτικής Πελοποννήσου συναντούν τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί μια μυθική ποδηλατική διαδρομή, κατά τα πρότυπα του κορυφαίου Tour de France.

Αναζητούνται σομελιέ! Σε ποιες θέσεις υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σχετικά με τις ελλείψεις ανά ειδικότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Με ποιο αφήγημα και με ποιες υποδομές ετοιμαζόμαστε για την τουριστική άνοιξη;

Είναι επείγον να βρεθεί τόσο ο στόχος όσο και οι απαραίτητες γενναίες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη στιβαρότητα της τουριστικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον.