Το know-how των διακοπών στο νεο-μποέμ ησυχαστήριο της Νισύρου

Κοντά και ταυτόχρονα μακριά από τις πιο φαντεζί Δωδεκανήσιες αδελφές της, η απόκοσμη Νίσυρος με την άγρια ομορφιά προσφέρει την ευκαιρία για μια γνήσια διακοπή από τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Το know-how των διακοπών στο νεο-μποέμ ησυχαστήριο της Νισύρου

Κοντά και ταυτόχρονα μακριά από τις πιο φαντεζί Δωδεκανήσιες αδελφές της, η απόκοσμη Νίσυρος με την άγρια ομορφιά προσφέρει την ευκαιρία για μια γνήσια διακοπή από τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Το know-how των διακοπών στο νεο-μποέμ ησυχαστήριο της Νισύρου - εικόνα 1
Η Μονή της Παναγίας Σπηλιανής δεσπόζει στο Μανδράκι

Θα ζήσετε για λίγες ημέρες δίπλα σε έναν κρατήρα!
Στη Νίσυρο τον τόνο δίνει πάνω από όλα η αύρα του ηφαιστείου, που είναι με ένα μαγικό τρόπο πανταχού παρούσα, αλλά και τα λίγα και εντελώς αυθεντικά χωριά (ιδίως τα δύο ορεινά ο Εμπορειός και τα Νικειά) και οι σοφιστικέ τουρίστες που μοιάζουν να μη νοιάζονται για τίποτα ή και για τα πάντα, όπως το πάρει κανείς. Ανεπιτήδευτη και απόκοσμη, σου δίνει την ευκαιρία να νιώσεις ότι κάνεις διακοπές με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αυτήν της διακοπής δηλαδή, σε έναν τόπο που δείχνει να μη βιάζεται να ακολουθήσει τους ταχείς ρυθμούς τού σήμερα.

Λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού είναι το Μανδράκι με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές του, τα café-bars που απλώνονται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και το μικρό κάστρο που χτίστηκε πάνω σε ένα μεγάλο βράχο από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη το 1315. Μέσα στο κάστρο θα βρείτε και τη Μονή της Παναγίας Σπηλιανής. Κατά τα άλλα, το κέντρο του Μανδρακίου είναι η γραφική Πλατεία της Ηλικιωμένης με τα πολλά μαγαζάκια να δημιουργούν ένα σκηνικό βγαλμένο από ελληνική ταινία. Θα τη βρείτε αν ακολουθήσετε τον κεντρικό πεζόδρομο χωρίς να κατευθυνθείτε προς τη θάλασσα, ενώ ωραιότατη για βόλτα είναι η γειτονιά Λαγκάδι που περικυκλώνει το κάστρο.

Πάρτε το μπάνιο σας στα Λουτρά
Μία επίσκεψη (και παραπάνω ενδεχομένως…) στα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά επιβάλλεται! Στεγάζονται σε ένα υπέροχο διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, ναι μεν λαβωμένο από το πέρασμα του χρόνου, αλλά και με αύρα κομψότητας από μιαν άλλη εποχή (2242031284). Ολοκληρώνοντας την ιαματική εμπειρία, μπορείτε να τσιμπήσετε προσεγμένους μεζέδες στο ταβερνάκι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Το know-how των διακοπών στο νεο-μποέμ ησυχαστήριο της Νισύρου - εικόνα 2
Το γραφικό χωριό Νικειά αποτελεί ένα από τα highlights του νησιού

Ορεινοί οικισμοί για φίλημα!
Στον Εμπορειό (ή Νημπορειό) θα πάτε για βόλτες στο κάστρο και στο μοναστήρι του Ταξιάρχη, και θα καθίσετε στο «Αποσπέρι» για θέα στο πέλαγος, καθαρά ποτά, πολύ καλό τσίπουρο και light menu για φαγητό, χωρίς να αποκλείεται και ένα αυτοσχέδιο πάρτι από κάποιον φίλο της ιδιοκτήτριας Κάλλιας που τυχαίνει να παραθερίζει στο νησί…. (2242031022)
Στα Νικειά οι ντόπιοι καμαρώνουν για την εκπληκτική πλατεία του χωριού με το βοτσαλωτό δάπεδο. Και δεν έχουν και τόσο άδικο εδώ που τα λέμε. Εν τω μεταξύ, αν κάνετε τη διαδρομή μεταξύ Εμπορειού και Νικειάς νύχτα, δεν αποκλείονται τα συναπαντήματα με λαγούς και μπούφους.

Το know-how των διακοπών στο νεο-μποέμ ησυχαστήριο της Νισύρου - εικόνα 3
Το "κοιμώμενο" ενεργό ηφαίστειο της Νισύρου έχει μια ξεχωριστή ενέργεια

Μέσα στο ηφαίστειο
Φυσικά δεν έχει κανένα νόημα να φτάσετε μέχρι τη Νίσυρο και να μην αφιερώσετε χρόνο στο «κοιμώμενο» ενεργό ηφαίστειο για να νιώσετε την «ανάσα» του που βγαίνει από τα έγκατα της Γης. Ο Στέφανος είναι ο μεγαλύτερος και διασημότερος από τους τέσσερις κρατήρες του. Η διαδρομή δε προς την κοιλάδα του ηφαιστείου είναι εντυπωσιακή. Ιδανική στιγμή για την εκδρομή αυτή είναι το απόγευμα προς σούρουπο, ενώ, αν έχετε όρεξη για πεζοπορία, μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι του Διαβάτη/Προφήτη Ηλία, που οδηγεί στο ψηλότερο σχεδόν σημείο του νησιού.
Εμπλουτίστε τις ηφαιστειακές σας γνώσεις με μια επίσκεψη στο μοντέρνο και διαδραστικό Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου στα Νικειά. Χάρτες, τρισδιάστατες εικόνες, προσεγμένα βίντεο και προσομοιώσεις θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό ενός ηφαιστείου, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες για το σύνολο των ελληνικών ηφαιστείων. Στα συν και η πανοραμική άποψη της καλντέρας (2242031400).

Το know-how των διακοπών στο νεο-μποέμ ησυχαστήριο της Νισύρου - εικόνα 4
Η εντυπωσιακή Παχιά Άμμος με τη μαύρη ηφαιστειακή αμμουδιά

Πού να βουτήξετε
Τα Χοχλάκια είναι πιο κοντινή παραλία στο Μανδράκι και βρίσκεται στην πίσω πλευρά σχεδόν κάτω από το κάστρο - γεμάτη μαύρο χοντρό βότσαλο, είναι ιδιαίτερα δύσβατη, όμως προσφέρει άγρια ομορφιά και ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Η πιο διάσημη παραλία είναι μακράν η Παχιά Άμμος, με μαύρη ηφαιστειακή άμμο που τραβά σαν μαγνήτης τους free campers παρά το ζεστό της έδαφος. Το Αυλάκι στο λιμανάκι του ομώνυμου εγκαταλελειμμένου χωριού που βρίσκεται κάτω από τα Νικειά έχει για πολλούς τα ωραιότερα νερά στο νησί. Κερασάκι στην τούρτα είναι μία μονοήμερη στο –κάτασπρο λόγω του περλίτη και της ελαφρόπετρας και σχεδόν σεληνιακό– Γυαλί: ένα νησάκι με δύο λόφους που ενώνονται μεταξύ τους με ένα στενό ισθμό. Βουτήξτε στην μπροστινή παραλία που βλέπει Νίσυρο.

Το know-how των διακοπών στο νεο-μποέμ ησυχαστήριο της Νισύρου - εικόνα 5
Το "Melanopetra Boutique Hotel" αποτελεί μια από τις ποιοτικότερες επιλογές

Πού να μείνετε
Στο ολοκαίνουργιο «Melanopetra Boutique Hotel» στον Εμπορειό. Πυρήνας του μια πέτρινη διώροφη κατοικία του 19ου αιώνα με εξαιρετική θέα στη θάλασσα και την κοιλάδα του ηφαιστείου, η οποία αποκαταστάθηκε πλήρως με ιδιαίτερο μεράκι και πλέον φιλοξενεί δύο μεγάλες σουίτες εν είδει κομψών εξοχικών κατοικιών, με δική τους κουζίνα και αυτονομία. Στην κατοικία «Sterna Nisyros Residence» που ενοικιάζεται με την εβδομάδα εντός του Κάστρου του Εμπορειού. Πρόκειται για κτίσμα του 17ου αιώνα, το οποίο «διέσωσε» ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, ιδρυτής επίσης του Sterna Art Project που κάθε καλοκαίρι χαρίζει arty χρώμα στο νησί. Στα «Λιοτρίδια» που στεγάζονται σε δύο αναστυλωμένα, πετρόχτιστα ελαιοτριβεία στο Μανδράκι με το κύμα να σκάει μπροστά τους, γοητευτικές σουίτες στον όροφο και μουσικό cafe/εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο. Επίσης στο Μανδράκι, στο ανακαινισμένο απλό ξενοδοχείο «Πορφυρίς».

Το know-how των διακοπών στο νεο-μποέμ ησυχαστήριο της Νισύρου - εικόνα 6
Η θέα από το "Μπαλκόνι του Εμπορειού" κοβει την ανάσα

Πού να φάτε
Στον Εμπορειό, στο «Μπαλκόνι της Κατίνας» για νόστιμο κρέας και άπαιχτους μεζέδες με μοναδική θέα στην Καλντέρα, και στην «Απυριά» του ακούραστου και άκρως κοινωνικού Τριαντάφυλλου που λειτουργεί όλο το χρόνο και σερβίρει ντόπιες γεύσεις και εποχικά πιάτα με καλές πρώτες ύλες - ξεκινήστε με ρακόμελα (το μέλι είναι παραγωγής τους) και κλείστε με χαλουβά (χαλβάς με αλεύρι και αμύγδαλα). Στην «Πόρτα» στα Νικειά για άπαιχτα μαγειρευτά και ψητά, όπως κατσικάκι γάστρας ή καπαμά, σαλάτα νισυριώτικη με ντοματίνια, φύλλα κάππαρης και κατσικίσιο τυρί, μπουκουνιές (καβουρδιστό χοιρινό). Στο ταβερνάκι «Captain’s House» στους Πάλλους για ψαράκι, πιτιές (ρεβιθοκεφτέδες) και σκορδαλιά με αμύγδαλα, συνοδεία σπιτικής παγωμένης «κουκουζίνας» (ρακή) πλάι στο κύμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.