
Ηigh score σημείωσε η Ελλάδα στην ικανοποίηση των γαστρονομικών τουριστών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε η HOTREC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής) σχετικά με τις προσδοκίες των ταξιδιωτών για τον ευρωπαϊκό χώρο της φιλοξενίας.

Στην έρευνα που παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέλος της HOTREC, η Ελλάδα ήρθε τρίτη στην Ευρώπη για τη «συνολική ποιότητα της τοπικής διατροφής» με πολύ μικρή διαφορά από τη Σουηδία και την Ιταλία που προηγούνται, ενώ κατέλαβε την τρίτη θέση και για την «ποικιλία τοπικών τροφίμων», ακολουθώντας την Τουρκία και τη Φινλανδία. Μια σημαντική διάκριση που δείχνει ότι η άνθηση της ελληνικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων και η πιο στοχευμένη προβολή τους στους ξένους επισκέπτες μέσω των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και ορισμένων φορέων πιάνει τόπο και αξίζει να στηριχθεί περαιτέρω.
Όπως σταθερά καταγράφουμε στα ρεπορτάζ μας ανά την Ελλάδα αλλά και όπως έχει δείξει η δυναμική του φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», το κύμα των εξαιρετικών Ελλήνων μικρών παραγωγών που βάζουν νέα δεδομένα στο γευστικό τοπίο της χώρας συνεχώς δυναμώνει και διευρύνεται, ενώ η ανάδειξη και η εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας από τους σεφ δεν αποτελεί πλέον προνόμιο απόλαυσης των foodies, αλλά γίνεται trend για ένα μεγαλύτερο κοινό και βέβαια εξελίσσεται σε δυναμικό πρεσβευτή του ελληνικού τουρισμού.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η διαμονή και η τοπική διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητας της εμπειρίας των διεθνών επισκεπτών σε έναν προορισμό, καταλαμβάνοντας την 5η και 7η θέση μαζί με άλλους κρίσιμους παράγοντες (φιλοξενία των κατοίκων, αίσθημα ασφάλειας, ομορφιά του τοπίου, καθαριότητα), ενώ οι γαστρονομικοί τουρίστες δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την Ευρώπη.
Η εμπειρία των πελατών σχετικά με τη συνολική ποιότητα και φιλοξενία των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων έχει βαθμολογηθεί ικανοποιητικά, ωστόσο οι αντιλήψεις των διεθνών επισκεπτών για τη σχέση ποιότητας-τιμής παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Επίσης, αν και τα πολυτελή ξενοδοχεία της Ευρώπης έλαβαν εξαιρετικές βαθμολογίες, μεταξύ άλλων και για τη σχέση ποιότητας-τιμής, τα οικονομικά ξενοδοχεία στην Ευρώπη είναι τα πιο απειλούμενα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά τους.
Οι top 3 προορισμοί στην Ευρώπη για τη «συνολική ποιότητα των ξενοδοχείων» αναδείχθηκαν η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία και οι πιο value for money η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Τσεχία. Η λεγόμενη «scaring economy» έχει επιδράσει καταλυτικά στον τουρισμό με την ασφάλεια να αποτελεί το νούμερο ένα ζητούμενο για διαφορετικές εμπειρίες, ενώ η νέα γενιά ταξιδιωτών (millennials) ζητά πιο έντονα από την προηγούμενη (boomers) από τα ξενοδοχεία να την εντυπωσιάσουν, με cool σχεδιασμό, ψηφιακές καινοτομίες και εξατομικευμένες εμπειρίες.