Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων

Από τα πιο μεγάλα και διάσημα νησιά μέχρι τα πιο μινιόν και low-profile, οι Κυκλάδες αποτελούν το απόλυτο καλοκαιρινό απωθημένο μας και ιδού οι ωραιότερες παραλίες τους όπου θα γεμίσουμε και φέτος μπαταρίες.

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων

Από τα πιο μεγάλα και διάσημα νησιά μέχρι τα πιο μινιόν και low-profile, οι Κυκλάδες αποτελούν το απόλυτο καλοκαιρινό απωθημένο μας και ιδού οι ωραιότερες παραλίες τους όπου θα γεμίσουμε και φέτος μπαταρίες για το χειμώνα.

Αμοργός

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 1

Η Αμοργός συνδυάζει άγρια γοητεία, χαλαρώτητα και υπέροχες παραλίες. Τις πιο διάσημες βουτιές θα τις κάνετε στα νοτιοανατολικά, στη διαδρομή από τη Χοζοβιώτισσα προς την Κάτω Μεριά: στη μικροσκοπική βοτσαλάδα της Αγίας Άννας και στα τιρκουάζ νερά του Μούρου – απαραίτητη η μάσκα για το βυθό και τις σπηλιές. Πιο μοναχικό σκηνικό θα βρείτε στην ίδια πλευρά του νησιού στο Αμμούδι, οδηγώντας σε χωματόδρομο και έπειτα μισάωρο περπάτημα. Χωρίς κοσμοσυρροή -καθώς δεν φτάνει το λεωφορείο- υπάρχει η αμμουδιά στα Παραδείσια. Στην πλευρά της Αιγιάλης ιδιαίτερα δημοφιλής είναι φυσικά η μεγάλη αμμουδιά του οικισμού με τα αρμυρίκια, τα μπαρ και σκηνικό… στρωματσάδας χύμα στο κύμα μέχρι πρωίας, αλλά και οι παραλίες στα πέριξ: η Λεβρωσός, η Ψιλή Άμμος και ο Άγιος Παύλος. Γύρω από τα Κατάπολα υπάρχουν παραλίες προσβάσιμες με καΐκι και μονοπάτια, με πιο γνωστές τη μεγάλη αμμουδιά Μαλτέζι και τις βραχώδεις Πλάκες.

Περισσότερα για την Αμοργό και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Ανάφη

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 2

Αν και διατηρεί χαμηλό προφίλ, έχει παραλίες που ξεχωρίζουν. Συγκεκριμένα, το Κλεισίδι είναι από τις πιο όμορφες και κοντινές στο λιμάνι αμμουδιές, με λίγα ενοικιαζόμενα και ταβέρνες, ιδανική και για μικρά παιδιά. Ξεχωρίζουν επίσης το Κατσούνι, η Φλαμουρού, ο Ρούκουνας (πάλαι ποτέ καταφύγιο των free campers, διαθέτει και ταβέρνα) και το Μοναστήρι, όλες με ωραία, ψιλή ξανθή άμμο.

Περισσότερα για την Ανάφη και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Άνδρος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 3

Με άπειρες πηγές, ποτάμια και καταρράκτες δεν θα μπορούσε να μην έχει και καλές παραλίες. Κοντά στη Χώρα οι πιο διάσημες είναι το Νειμποριό, μια αμμουδερή οργανωμένη και ιδανική για παιδιά παραλία, αλλά και το Παραπόρτι με ωραία αμμουδιά. Στα βορειοανατολικά την παράσταση κλέβει η παραλία στα Άχλα με μεγάλη αμμουδιά και με πρόσβαση από χωματόδρομο. Έπειτα, στο Γαύριο η πιο πολυσύχναστη παραλία είναι η Χρυσή Άμμος, με τη ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά, ξαπλώστρες και beach bar. Στο Μπατσί, η κεντρική παραλία είναι κοσμοπολίτικη και οργανωμένη, με beach bar και θαλάσσια σπορ, ενώ στο Κορθί η κεντρική παραλία συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Ο Μύλος είναι ιδανικός για windsurfing, ενώ όλοι θα περάσουν και από τη διάσημη λόγω ονόματος παραλία Της Γριάς το Πήδημα με την αμμουδιά με το χαρακτηριστικό βράχο μέσα στη θάλασσα. Ωραίες παραλίες είναι επίσης η Πλάκα -στο δρόμο προς Κορθί- με ωραία αμμουδιά και σκιά από δέντρα, οι Αποθήκες ένας απόμερος κολπίσκος με άμμο, το Κυπρί στα βορειοδυτικά, με μεγάλους βράχους στις άκρες του, ο Χαλκολιμιώνας που είναι προστατευμένος από τους ανέμους, με άμμο και βότσαλα, ενώ πλατιά αμμουδιά και ρηχά νερά έχει η παραλία Άγιος Πέτρος.

Περισσότερα για την Άνδρο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Αντίπαρος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 4

Γεύσεις με άρωμα παράδοσης και γαλάζια νερά χαρακτηρίζουν το νησί, με τις πιο κλασικές και μαζικές παραλίες να είναι αυτές της Ψαραλικής, οι οποίες προσεγγίζονται με τα πόδια από τη Χώρα και είναι οργανωμένες, με beach bar. Κλασικές επιλογές, επίσης, είναι η παραλία του κάμπινγκ και ο Σιφνέικος Γιαλός, που βλέπει Σίφνο και ωραίο ηλιοβασίλεμα, αλλά κάποιες φορές ο αέρας φέρνει φύκια. Οι πιο ωραίες παραλίες είναι ο Άγιος Σώστης και η Φανερωμένη, με γαλαζοπράσινα νερά που θυμίζουν Κουφονήσι, αλλά και ο Μικρός Σωρός με το ψιλό του χαλικάκι.

Με σκάφος θα πάτε στα νησάκια του Δεσποτικού –στο μεγαλύτερο από τα τρία υπάρχει η πολύ φαρδιά αμμουδιά Λιβάδι– και στα Τηγανάκια μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, που έχουν ωραία τιρκουάζ νερά, ενώ από τον Άγιο Γεώργιο γίνονται κοντινές εκδρομές με καγιάκ στις σπηλιές στον Επιτάφιο και το Δεσποτικό.

Περισσότερα για την Αντίπαρο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Ίος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 5

Το νησί διαθέτει περισσότερες από 30 παραλίες, όλων των ειδών, οργανωμένες, ερημικές, με άμμο ή βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, ενώ πολλές είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Η πιο διάσημη και πολυσύχναστη παραλία είναι αυτή του Μυλοπότα, με μεγάλη πλατιά αμμουδιά περίπου δύο χιλιομέτρων, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και beach bars. Η παραλία Κουμπάρα βρίσκεται κοντά στην παραλία του Γιαλού, με αμμουδιά και το φυσικό λιμάνι της Ίου στη δεξιά της άκρη, ο Γιαλός είναι κοντά στο λιμάνι, με λευκή άμμο ιδανική για οικογένειες, η Αγία Θεοδότη είναι οργανωμένη και με απέραντη αμμουδιά, η Βαλμά είναι αμμουδερή ανάμεσα σε τεράστιους βράχους, το Κολιτσάνι είναι μια μικρή παραλία γυμνιστών, το Σαπουνόχρωμα μια μεγάλη αμμουδιά με έναν τεράστιο φοίνικα στη μέση, ενώ στο Κλίμα, που βρίσκεται απέναντι από το ερημικό Πρασονήσι έχει κανείς πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα.

Το Πικρί Νερό αποτελείται από τρεις μικρούς κολπίσκους, ενώ καραβάκια από το Γιαλό πραγματοποιούν δρομολόγια το καλοκαίρι, το Μαγγανάρι είναι από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, οργανωμένη, με μια κεντρική αμμουδερή παραλία και μικρούς κόλπους, ταβέρνες και beach bar, η Ψάθη είναι μια αμμουδιά με λίγα βότσαλα και τέλος ο Κάλαμος με την πλατιά αμμουδιά.

Περισσότερα για την Ίο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Κίμωλος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 6

Η Κίμωλος ιδανική για τους φυσιολάτρες έχει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες όπως τα Πράσα (Αϊ-Γιώργης) μια παραλία στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, με ολόλευκη, χοντρή άμμο, κατάλευκο βυθό και θαλασσινές σπηλιές προς εξερεύνηση. Ακολουθούν η Ψάθη, το λιμάνι της Κιμώλου που προσφέρεται και για βουτιές και τριγύρω υπάρχουν 2-3 ταβέρνες και μια καφετέρια. Για όσους ξυπνούν αρκετά πρωί, η εικόνα με τα ψαροκάικα που έρχονται με το πρώτο φως της μέρας είναι φανταστική.

Οι Αλυκή, Μπονάτσα, Καλαμίτσι είναι οι μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και βρίσκονται και οι τρεις στη νότια πλευρά και ανά τμήματα υπάρχει αμμουδιά και βότσαλο. Άλλες παραλίες είναι τα Μοναστήρια και το Σούφι, όπου μπορείτε να φτάσετε εύκολα με 4x4. Επιπλέον, στην Κίμωλο παρότι υπάρχουν αρκετές αμμουδερές, με πλούσιο βυθό παραλίες, πολλές είναι χωρίς υποδομή, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. Στο Κλήμα, απλώστε την πετσέτα σας κάτω από τα αρμυρίκια, ενώ η πιο κοντινή στο Χωριό επιλογή είναι το Ρέμα, που βρίσκεται μόλις 10 λεπτά με τα πόδια. Εκεί, στον ψαράδικο οικισμό τής Γούπας, θα νομίζετε πως βουτάτε σε μια φυσική πισίνα, με τα βράχια και τα σύρματα να φτιάχνουν καρτποσταλικό σκηνικό.

Περισσότερα για την Κίμωλο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Κουφονήσια

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 7

Με λιτή και απέριττη ομορφιά προσφέρουν πολύ όμορφες παραλίες. Αν ρωτήσετε τους ντόπιους πού να στήσετε την ομπρέλα σας οι περισσότεροι θα σας δείξουν το παραλιακό μονοπάτι το οποίο οδηγεί σε μια υδάτινη συστάδα από αμμουδερές και βοτσαλωτές παραλίες: η εξωτική Μεγάλη Άμμος, η παραλία του Φανού, το αποκομμένο Πορί με τις φημισμένες σπηλιές, η εντυπωσιακή παραλία της Ιταλίδας (Πλατιά Πούντα) με τη χρυσαφένια άμμο και τα κρυστάλλινα νερά και η πολυσύχναστη ακτή του Χαροκόπου.

Στο Κάτω Κουφονήσι, η παραλία Νερό φιλοξενεί τους γυμνιστές και όσους…δεν έχουν ταμπού και από εκεί με 20 λεπτά περπάτημα σε βορειοδυτική κατεύθυνση, φτάνετε στην έρημη βοτσαλωτή παραλία Φύκιο που έχει θέα προς τη Νάξο.

Περισσότερα για τα Κουφονήσια και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Κύθνος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 8

Οι πανέμορφες παραλίες της Κύθνου κλέβουν την παράσταση με τις πιο δημοφιλείς βρίσκονται στα δυτικά, στη διαδρομή που συνδέει τον Μέριχα με τη Χώρα. Όλοι φτάνουν εύκολα στη φαρδιά αμμουδιά της Επισκοπής με τα σκιερά αρμυρίκια και το beach bar, όπως και στην Απόκρουση, αλλά για να προχωρήσετε προς τη Φυκιάδα και την Κολώνα θα χρειαστείτε 4x4 ή θαλάσσιο ταξί από τον Μέριχα. Η Κολώνα, μια αμμουδερή λωρίδα που συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά, σχηματίζοντας εκατέρωθεν δύο παραλίες με κρυστάλλινα νερά, αποτελεί κορυφαία επιλογή. Συνεχίζοντας από εδώ με τα πόδια για δέκα περίπου λεπτά, θα βρείτε μια αμμουδιά όπου αναβλύζουν ιαματικά νερά -για δωρεάν spa- όπως άλλωστε και στην παραλία των Λουτρών.

Για γαλήνιες βουτιές γύρω από τα Λουτρά ακολουθήστε το δρόμο, που τελικά γίνεται χωμάτινος για τον ορμίσκο του Αϊ-Σώστη. Λίγο νωρίτερα, αν έχετε τετρακίνηση, μπορείτε να κατηφορίσετε στην παραλία Ποτάμια. Κάποιες από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού, με αμμουδιά και βότσαλα, γαλανά νερά και αρμυρίκια, βρίσκονται στο νότιο τμήμα του: η παραλία του Σκύλλου, η Γαϊδουρόμαντρα και το ΣιΜουΣι προσεγγίζονται με τζιπ, ενώ για οικογενειακά μπάνια σημειώστε τους οικισμούς Αϊ-Δημήτρης, Νάουσα, Κουρί, Ζογκάκι και Λεύκες.

Περισσότερα για την Κύθνο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Μήλος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 9

Με περισσότερες από 75 παραλίες η επιλογή είναι δύσκολη, μέσα στον κόλπο της Μήλου βρίσκεται η Αχιβαδόλιμνη, η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, με λευκή αμμουδιά και γαλανά ρηχά νερά, στην οποία φτάνετε από τον Αδάμαντα ακόμα και με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, αφού εδώ βρίσκεται το οργανωμένο camping του νησιού. Στη Νότια Μήλο βρίσκεται η Αγία Κυριακή μία από τις δημοφιλείς παραλίες του νησιού, που είναι απλόχωρη και διαθέτει beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Όταν αρχίζει να πέφτει ο ήλιος, είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε τις αποχρώσεις του γαλάζιου της θάλασσας.

Στον Γέροντα, φτάνετε είτε με πλοιάριο από τον Κήπο είτε από χωματόδρομο, αλλά και με περπάτημα για βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά με φόντο την βράχινη αψίδα που σχηματίζεται μες στη θάλασσα στη μια άκρη της παραλίας. Ο Γέρακας είναι ιδανικός για κολύμπι χωρίς πολυκοσμία, αφού η πρόσβαση γίνεται με καϊκι από την Αγία Κυριακή και θα βουτήξετε σε καταγάλανα νερά, απλώνοντας την ψάθα σας σε μια λευκή αμμουδιά με φόντο τα βράχια και τους αμμόλοφους που "κατρακυλούν" στην παραλία. Το Κλέφτικο είναι δικαίως η ντίβα του νησιού, αφού αυτή η δαντελένια ακτογραμμή που ξετυλίγεται γεμάτη σπηλιές και υδάτινους διαδρόμους μέσα σε βράχια φιγουράρει ως μία από τις καλύτερες της Ελλάδας. Το όνομά της το οφείλει στους πειρατές που τη χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο. Κάπως έτσι θα φτάσετε κι εσείς, με καραβάκι (ιστιοπλοϊκό, καταμαράν) ή με καγιάκ.

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 10

Η παραλία Παλιοχώρι είναι εύκολα προσβάσιμη με ΙΧ αλλά και με συγκοινωνία, και άρα ιδιαίτερα δημοφιλής. Αποτελείται στη ουσία από τρία επιμέρους τμήματα: το κεντρικό και οργανωμένο με ταβέρνες και beach bars, το πιο απομακρυσμένο βοτσαλωτό όπου συχνάζουν γυμνιστές, καθώς και ένα μικρό κομμάτι όπου αναβλύζουν θερμά νερά. Ο Προβατάς είναι ιδανικός για οικογένειες, αφού διαθέτει όμορφη χρυσοκόκκινη αμμουδιά και ρηχά νερά και είναι ό,τι πρέπει για να διασκεδάσουν τα πιτσιρίκια σας. Διαθέτει επιπλέον ξαπλώστρες, ομπρέλες και στα πέριξ υπάρχουν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες, ενώ μπορείτε να φτάσετε και με λεωφορείο από τον Αδάμαντα.

Η παραλία-εμπειρία της Μήλου, ο Τσιγκράδος, με τιρκουάζ νερά και βράχινη "πλάτη" σαν αγκαλιά. Εδώ προετοιμαστείτε για ζόρικη κατάβαση από μονοπάτι, όπου υπάρχει και σκοινί για να πιαστείτε. Η Φυριπλάκα, στη "γειτονιά" του Τσιγκράδου αλλά χωρίς "ορειβατικές" προδιαγραφές στην πρόσβαση, είναι δημοφιλής επειδή συνδυάζει εξαιρετικό φόντο -κατακόρυφα χρωματιστά βράχια- και beach bar, με πιο δημοφιλές είναι το πρώτο αμμουδερό κομμάτι. Για πιο χαλαρή φάση, προχωρήστε μετά το παραλιακό "μενίρ" στο βοτσαλωτό τμήμα, με τα ηφαιστειακά βράχια εδώ να βγάζουν πιο εντυπωσιακές αποχρώσεις.

Στη Βόρεια Μήλο θα βρείτα τα Αλογόμαντρα, που δεν θέλει και πολύ για να γεμίσει αφού η περίκλειστη από βράχους, αμμουδερή παραλία είναι αγκαλιά με τα αβαθή γαλαζοπράσινα νερά και τη βρίσκετε στο δρόμο για τα Πολλώνια, μετά το γραφικό Άγιο Κωνσταντίνο. Ο Κάπρος είναι μια στενή παραλία με βράχινες όχθες, αλλά και ένα πέτρινο φυσικό γεφύρι-πρόκληση για βουτιές, είναι η καλύτερη εναλλακτική αν δεν θέλετε -ή δεν μπορείτε- να κατεβείτε στο γειτονικό Παπάφραγκα. Ο Παπάφραγκας είναι δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, οι σπηλιές με τα κατακόρυφα ανοιχτόχρωμα βράχια προσφέρουν σκηνικό μοναδικής ομορφιάς για κολύμπι όταν δεν φυσάει βοριάς. Για να κολυμπήσετε στο στενό φιόρδ του Παπάφραγκα, όμως, θα πρέπει να κατεβείτε με προσοχή τα γλιστερά λαξευμένα στο βράχο σκαλοπάτια.

Η Πλάθιενα έχει εύκολη πρόσβαση μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, η αμμουδιά, τα αρμυρίκια και η σχετική οργάνωση -ομπρέλες και καντίνα- την κάνουν αγαπητή σε οικογένειες, παρέες αλλά και ζευγάρια με χαλαρή διάθεση. Το Σαρακίνικο είναι μια σεληνιακής ομορφιάς παραλία με τα ολόλευκα "γλυπτά" βράχια του, περιβάλλουν βαθιές θαλασσινές στενωπούς και αναπτύσσονται σε μοναδικούς "εικαστικούς" σχηματισμούς.

Περισσότερα για τη Μήλο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Μύκονος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 11

Η σταρ των Κυκλάδων έχει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες. Ξεκινώντας από την πιο κοσμική παραλία του νησιού την Ψαρού με σιμιγδαλένια άμμο, celebrity κοινό, δυνατό beach service και cool προτάσεις φαγητού και shopping. Ακολουθεί το Paradise με μεγάλη παραλία με χοντρή άμμο, στο νότιο μέρος, όπου δεσπόζει το μεγαλύτερο κάμπινγκ του νησιού και έχει έντονο beach fun και multiethnic κοινό. Το Super Paradise είναι η πιο πολυσύχναστη και από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, μεγάλη με ψιλή άμμο και mixed κοινό, με διάσημα τα απογευματινά parties στο ομώνυμο bar-restaurant-υπερπαραγωγή.

Η εύκολα προσβάσιμη Ελιά είναι οργανωμένη, με ωραία άμμο, beach bar και εστιατόρια, beach sports και κοσμικό ή μη κοινό, το Καλό Λιβάδι είναι μια μεγάλη, στιλάτη παραλία, με ψιλή άμμο και εύκολη πρόσβαση, στα νότια του νησιού. Είναι πλήρως οργανωμένη, με δυνατές προτάσεις για φαγητό, ποτό και beach service. Επιπλέον, ο Καλαφάτης είναι άλλη μια μεγάλη παραλία με άμμο, στα νοτιοδυτικά, αγαπημένη των σπορτίφ, με πολλά beach sports, beach bar και ξενοδοχεία. Η Αγία Άννα αν και μικρή είναι πλήρως οργανωμένη και βρίσκεται κοντά στον Καλαφάτη με ψιλή άμμο και σχετική ησυχία.

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 12

Μία από τις πιο μικρές αλλά και πιο όμορφες παραλίες της Μυκόνου, είναι επίσης η Παράγκα, στο νότιο μέρος του νησιού, με θέα μέχρι τη Δήλο με λεπτή άμμο, βράχους που δημιουργούν μέσα στη θάλασσα μια φυσική εξέδρα για βουτιές, εστιατόρια, beach bar και κάμπινγκ. Το Αγράρι έχει μεγάλη αμμουδιά, οργανωμένη, με ταβέρνα και beach bar και την προτιμούν πολλοί από τους "παλιούς" της Μυκόνου. Ο Αϊ-Γιάννης είναι μεγάλη, οργανωμένη, απάνεμη παραλία με άμμο, στο ανατολικό μέρος του νησιού, ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά, με εύκολη πρόσβαση και πολύ κοντά στη Χώρα. Ο Ορνός είναι από τις πιο τουριστικές παραλίες της Μυκόνου, μεγάλη, με άμμο, εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες και ξενοδοχεία. Η Κάππαρη, η μικρή παραλία με άμμο δίπλα στον Αϊ-Γιάννη, με ψιλή άμμο και υπέροχο ηλιοβασίλεμα θέλει περπάτημα σε κατηφορικό μονοπάτι. Ο Πλατύς Γιαλός, η ιδιαίτερα τουριστική παραλία, με άμμο, στο νότιο μέρος του νησιού είναι κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά και η Λια αν και απομακρυσμένη και με χοντρή άμμο, διαθέτει τις ιδανικές ξαπλώστρες και προτάσεις φαγητού για chill out. Ο σταθερά δημοφιλής Πάνορμος διαθέτει άμμο και beach bars, στη βόρεια πλευρά του νησιού, ενώ από την άλλη ο σχετικά ήρεμος Φωκός έχει χοντρή άμμο και ταβέρνα.

Για ακόμη περισσότερη ησυχία, δοκιμάστε τη γειτονική αμμουδερή Μερσίνη, ενώ η Μεγάλη Άμμος λίγο έξω από τη Χώρα, που με το δρόμο να περνά ακριβώς πίσω της, εξυπηρετεί κυρίως τους ενοίκους των γύρω ξενοδοχείων.

Περισσότερα για τη Μύκονο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Νάξος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 13

Οι πιο δημοφιλείς αμμουδιές βρίσκονται στη διαδρομή από τη Χώρα ως το Πυργάκι. Οικογενειακή, οργανωμένη κατάσταση με beach bars και ταβέρνες στις δύο αχανείς, διαδοχικές παραλίες του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας. Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ δίνουν ραντεβού στην τεράστια και οργανωμένη σε διάφορα σημεία Πλάκα και οι surfers στη Μικρή Βίγλα. Οι πραγματικά υπέροχες παραλίες, όμως, βρίσκονται ακόμα πιο κάτω, στα νότια, στη χερσόνησο με τις αμμοθίνες και τους κέδρους στο Αλυκό, στο γειτονικό αμμουδερό Πυργάκι και στο ρετρό παραθαλάσσιο οικισμό της Αγιασού με την τεράστια αμμουδιά και τα ρηχά νερά.

Για μοναχικές βουτιές –αν δεν φοβάστε τα χιλιόμετρα– ανεβείτε στα βορειοδυτικά στη βοτσαλάδα του Όρμου Αμπραάμ, όπου έχει δημιουργηθεί ένας μικρός τουριστικός οικισμός, ή τραβήξτε τέρμα ανατολικά και κατεβείτε το φιδωτό δρόμο ως την αμμουδιά της Μουτσούνας. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε παραλιακά ως το γαλαζοπράσινο κολπίσκο του Πάνορμου για κολύμπι με θέα στις Μικρές Κυκλάδες.

Περισσότερα για τη Νάξο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Πάρος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 14

Στον all time classic προορισμό προς την πλευρά της Νάουσας ξεχωρίζουν οι καρτποσταλικές Κολυμπήθρες με τα γλυπτά βράχια, το νεανικό Μοναστήρι με άμμο και beach sports, η οργανωμένη αμμουδιά της Σάντα Μαρία και η Λάγγερη, όπου συγκεντρώνονται και οι γυμνιστές για την άμμο, τα υπέροχα νερά, αλλά να θυμάστε ότι αν δεν πάτε με καΐκι θέλει περπάτημα. Πιο απόμερες, για τους λάτρεις της ησυχίας, η Τσουκαλιά και οι Γλυφάδες. Πιο νότια, ιδιαίτερη παραλία με άργιλο για φυσικό peeling ο Καλόγερος, όπου ο χωματόδρομος από τον Μώλο, νεανική και μπιτάτη η Πούντα Beach, ιδανική για windsurfing η αχανής Νέα Χρυσή Ακτή και η Πούντα, ο κοσμικός απάνεμος Φάραγγας με beach bar. Μικρός και δημοφιλής ο Λωλαντώνης μια οργανωμένη παραλία, η οικογενειακή Αλυκή και τα Γλυφά, που συνήθως είναι ανεμοδαρμένος, αλλά και ο παρεϊστικος -και με beach bar- Παρασπόρος.

Περισσότερα για την Πάρο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Σαντορίνη

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 15

Αν και η Σαντορίνη δεν έχει τις κλασικές κυκλαδίτικες παραλίες με τη σιμιγδαλένια άμμο και τα γαλάζια νερά, οι ακτές της έχουν ιδιαίτερο "χρώμα" και επιλογές για κάθε στιλ. Ο Περίβολος διατηρεί τον τίτλο της πιο κοσμικής παραλίας, με beach bars, καλές ψαροταβέρνες και ωραίο μαύρο γυαλιστερό βότσαλο. Η άλλοτε εναλλακτική Βλυχάδα, με σήμα κατατεθέν τα λευκά βράχια που δημιουργούν περίεργους σχηματισμούς, είναι η πιο γοργά αναπτυσσόμενη παραλία. Στη μεγάλη, τουριστική αμμουδιά στο Καμάρι, θα βρείτε ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ. Κλασική επιλογή και η Περίσσα, με ψιλή άμμο, beach sports και νεανική ατμόσφαιρα. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ο Μονόλιθος, με ψιλή άμμο και ρηχά νερά, παραμένει μια οικογενειακή παραλία χαμηλών τόνων.

Ο πιο βορεινός και ανεμοδαρμένος Κολούμπος, κοντά στην Οία, με λεπτό βότσαλο και ένα μεγάλο βράχο να προσφέρει φυσική σκιά αποτελεί την καλύτερη πρόταση για πιο εναλλακτικές καταστάσεις. Το γειτονικό, μικροσκοπικό Πορί, οι Μπαξέδες, ο Βουρβούλος και ο Κάθαρος είναι μερικές ακόμη από τις επιλογές έξω από τα συνηθισμένα, στην ίδια πλευρά του νησιού. Προς το Ακρωτήρι, εκτός από τις πολυφωτογραφημένες Κόκκινη και Άσπρη -προσεγγίσιμες με τα πόδια ή με καϊκάκι- τις οποίες προτιμούν οι ξένοι κυρίως επισκέπτες, υπάρχουν και μερικές off-road επιλογές για όσους αναζητούν την ησυχία.

Περισσότερα για τη Σαντορίνη και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Σέριφος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 16

Περισσότερες από 70 παραλίες διαθέτει το νησί, η μία ωραιότερη από την άλλη. Η Ψιλή Άμμος με τα γαλάζια νερά, ταβέρνες και πολυκοσμία, ο Άγιος Σώστης με τα δεντράκια και όμορφα νερά, το Γάνεμα με την άγρια ομορφιά και ησυχία, η Βαγιά μια όμορφη μεγάλη αμμουδιά που την "πιάνει" ο αέρας, ο Αϊ-Γιάννης η κοντινή και αμμουδερή, η Συκαμιά, η Λια και ο Πλατύς Γιαλός είναι μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Σέριφου.

Περισσότερα για τη Σέριφο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Σίκινος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 17

Οι παραλίες με τα καταγάλανα νερά, αμμουδερές ή με βότσαλο, έχουν κατά βάση νότιο προσανατολισμό, αλλά με τόσες επιλογές στη Σίκινο σίγουρα θα βρείτε αυτή που σας ταιριάζει. Η Αλοπρόνοια βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Ενδείκνυται για οικογένειες καθώς διαθέτει αμμουδιά, ρηχά νερά, δέντρα και ομπρέλες. Οι παρακείμενες ταβέρνες σερβίρουν καλό φαγητό και τα μπαρ θα σας κρατήσουν για ποτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Για τον Άγιο Παντελεήμονα κινηθείτε νότια της Αλοπρόνοιας και θα βρείτε αυτή τη μικρή παραλία, με τη διαμπερή σπηλιά να σας εξασφαλίσει προστασία από τον ήλιο. Επιπλέον, καλό είναι να έχετε πάρει μαζί σας τα απαραίτητα γιατί δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί σε κοντινή απόσταση. Ο Άγιος Γεώργιος, η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία της Σικίνου είναι αρκετά όμορφη παραλία με την πρόσβαση να γίνεται είτε με αυτοκίνητο είτε με καϊκάκι. Η άμμος και η σκιά κάτω από τα αρμυρίκια θα σας προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης, ενώ στο κοντινό ταβερνάκι μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.

Το Διαλισκάρι, που βρίσκεται βόρεια της Αλοπρόνοιας, διαθέτει άμμο και αρμυρίκια αλλά τίποτε άλλο, οπότε φέρτε μαζί σας νερό και κάτι να τσιμπήσετε. Τη μικρή παραλία Σαντοριναίικα στα νοτιοανατολικά του νησιού, θα την προσεγγίσεται μόνο μέσω μονοπατιού και στο μικρό οίκημα που θα δείτε φόρτωναν τα σαντορινιά καΐκια με εμπορεύματα από τη Σίκινο. Ο Αϊ-Γιάννης έίναι προσβάσιμος μόνο από το δύσβατο μονοπάτι που ξεκινά από την Επισκοπή και αν και πολύ μικρή, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό: ένα πηγάδι με πόσιμο νερό. Τέλος, ο αμμουδερός Μάλτας στη βορειοανατολική άκρη του νησιού προσεγγίζεται με μονοπάτι από το Κάστρο -θα χρειαστείτε δύο ώρες πεζοπορία και αρκετή υπομονή- ή πιο εύκολα με καΐκι.

Περισσότερα για τη Σίκινο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Σίφνος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 18

Η Σίφνος προσφέρεται για όσους δεν αρκούνται απλώς στις χρυσές αμμουδιές. Το πιο κλασικό σημείο για μπάνιο να είναι η πολυφωτογραφημένη Χρυσοπηγή όπου θα κάνετε ηλιοθεραπεία πάνω στα βράχια, ενώ κοντά της σημειώστε την αμμουδιά του Αποκοφτού -εδώ θα βρείτε και ταβέρνες- και τις Σαούρες, μια μικρή απόμερη παραλία με βότσαλα. Ακόμη πιο ήσυχες είναι οι μικροσκοπικές Πουλάτη και Φασολού -η δεύτερη γειτονιάζει με τη δημοφιλή παραλία Φάρος που προσφέρει επιλογές για καφέ και φαγητό. Ωραίες λύσεις για μπάνιο είναι επίσης η Χερόνησος και το απομονωμένο Τρουλάκι.

Περισσότερα για τη Σίφνο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Σύρος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 19

Για βουτιές χωρίς πολυκοσμία σε διάφανα τουρκουάζ νερά, θα πρέπει να πάρετε από το Κίνι το καΐκι που φτάνει στις δυσπρόσιτες βόρειες παραλίες Βαρβαρούσα, Αετός, Λια και Γράμματα (στα Γράμματα έχει φουντωτά αρμυρίκια και πεύκα για σκιά). Γαλαζοπράσινα νερά σας περιμένουν και στο Δελφίνι, που προσεγγίζεται με αυτοκίνητο. Οι πιο κοσμικές και οργανωμένες παραλίες του νησιού είναι οι αμμουδερές Γαλησσάς, Κίνι και Αγκαθωπές, ενώ οι οικογένειες απλώνουν την ψάθα τους συνήθως στην Αζόλιμνο, στη Βάρη, κάτω από τα αρμυρίκια στον Μέγα Γιαλό και στον Φοίνικα. Η νεολαία προτιμά το Κόμητο στη νότια πλευρά του νησιού, περίπου δύο χιλιόμετρα από τον Φοίνικα, αλλά και τις βουτιές από την τσιμεντένια προβλήτα στα Αστέρια με φόντο τα Βαπόρια.

Περισσότερα για τη Σύρο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Τζια

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 20

Δώστε ραντεβού στις παραλίες της Τζια που κερδίζουν όλο και περισσότερους φαν. Συγκεκριμένα, ο Οτζιάς με λίγες σεζλόνγκ, αβαθή νερά και σκιά από αρμυρίκια μαζί με την αμμουδερή, αλλά όχι σπουδαία παραλία της Κορησσίας και τη μεγάλη, οργανωμένη σε ένα κομμάτι της παραλία στις Ποίησσες (ή Ποίσσες) είναι οι αγαπημένες των οικογενειών. Ο κατάσπαρτος από εξοχικές κατοικίες Κούνδουρος είναι γεμάτος βοτσαλωτούς όρμους, τα αμμουδερά ξύλα είναι η πιο εξωτική από τις παραλίες και το Σπαθί, η Συκαμιά και το Καλυδονύχι, λίγο πιο απομονωμένες και προσβάσιμες μόνο από χωματόδρομο για την όποια ταλαιπωρία σας αποζημιώνουν τα κρυστάλλινα νερά. Στα νερά της Τζιας, έξω από το λιμάνι, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια του κόσμου, ο "Βρετανικός". Το υπερωκεάνιο μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο για τις ανάγκες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και πιθανότατα βυθίστηκε από νάρκη.

Περισσότερα για την Τζιά και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Τήνος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 21

Αν και γνωστή ως ένας θρησκευτικός προορισμός έχει ιδιαίτερα μέρη για μπάνιο. Αν θέλετε κολύμπι μακριά από τα πλήθη και σε ειδυλλιακό σκηνικό, το GPS σας πρέπει να συντονιστεί σε πορεία ανατολική-βορειοανατολική και να μάθει το δρόμο για τα γλυπτά βράχια και τη λιμνούλα της Λιβάδας -επιθυμητή η τετρακίνηση- την όνομα και πράγμα Παχιά Άμμο, τα αρμυρίκια στη βοτσαλωτή Λυχναφτιά και τα καταπράσινα, όταν δεν έχει αέρα, νερά της Σάντα Μαργαρίτα. Όταν ο αέρας επιτρέπει τις βουτιές στα βόρεια, η νεολαία δίνει ραντεβού στα beach bars της αμμουδερής Κολυμπήθρα. Στη μεγάλη Κολυμπήθρα λειτουργεί και surf club και στο αρτιστίκ στέκι στις Αποθήκες, διαφορετικά κατηφορίζει προς Άγιο Φωκά και Άγιο Ιωάννη Πόρτο ή εναλλακτικά στα Καλύβια.

Η ενιαία -την περπατάτε και ξυπόλητοι με μαγιό- ακτογραμμή που ορίζουν οι κολπίσκοι του Άγιου Φωκά, του Άγιου Σώστη, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Ιωάννη Πόρτο προσφέρει κατά τμήματα οργανωμένες παροχές που προτιμούν οι οικογένειες των γειτονικών εξοχικών οικισμών -και όχι μόνο- ενώ απάνεμο οικογενειακό σκηνικό επικρατεί και στα Κιόνια (στις ξαπλώστρες του ξενοδοχείου "Tinos Beach") και στη μικρή παραλία Άγιος Μάρκος. Για εξορμήσεις με μικρά παιδιά σημειώστε ακόμα τον απλόχωρο Άγιο Ρωμάνο -και τα αρμυρίκια του για τη σκιά, τον όρμο Γιαννάκη κάτω από την Καρδιανή και τη μικρή αμμουδιά στο Σχοινάκι στον όρμο Υστερνίων. Για χαλαρές family καταστάσεις με φόντο το νησάκι Πλανήτης, μπορείτε να ποντάρετε επίσης στην αμμουδερή Ρόχαρη και στην Αγία Θάλασσα, αρκεί να μην έχει βοριά.

Περισσότερα για την Τήνο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Φολέγανδρος

Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων - εικόνα 22

Το νησί που είναι ιδανικό για ζευγάρια έχει μερικές από τις πιο γραφικές παραλίες. Οι καλύτερες είναι το Κάτεργο με ψιλό βότσαλο και τιρκουάζ νερά, που προσεγγίζεται με βαρκάκι ή μονοπάτι, η Αγκάλη είναι η οικογενειακή και εύκολα προσβάσιμη αμμουδιά με ταβέρνες, ο Άγιος Νικόλαος με το ψιλό βότσαλο και ταβέρνα, με μονοπάτι ή βάρκα από την Αγκάλη, το Λειβαδάκι με λεία βράχια και βοτσαλάκι, με βάρκα από την Αγκάλη. Οι φαν του περπατήματος αναζητήστε τις εναλλακτικές παραλίες Βορινά και Σεριφιώτικα. Στον Άγιο Γεώργιο και στο Αμπέλι, τέλος, φτάνει χωματόδρομος.

Περισσότερα για τη Φολέγανδρο και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ

Αναδημοσίευση από το αρχείο του Αθηνόραμα Travel.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.