9 αφορμές για απόδραση στην Τζια

Ένα κυκλαδονήσι με πολλές κρυμμένες ομορφιές και μια μυστήρια γοητεία.

9 αφορμές για απόδραση στην Τζια

Για να αισθανθείτε το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι σε λίγες μόνο ώρες
Η Τζια είναι το κοντινότερο κυκλαδονήσι στην Αθήνα. Βουνά, παραλίες, ρεματιές, αμπέλια, σοκάκια συνθέτουν το σκηνικό ενός νησιού που είτε το αγαπάς και μένεις είτε επιστρέφεις λίγο απογοητευμένος από την έλλειψη trendy beach bars σε κάθε παραλία και την αφθονία… χωματόδρομων. Όπως και να έχει όμως η Τζια θα σας προσφέρει μια διαφορετική ταξιδιωτική εμπειρία και θα σας δώσει αφορμή για ωραίες βόλτες.
 

9 αφορμές για απόδραση στην Τζια - εικόνα 1

Για να κάνετε τις βουτιές σας στις όμορφες παραλίες
Ο Οτζιάς, με λίγες σεζλόνγκ, αβαθή νερά και σκιά από αρμυρίκια μαζί με την αμμουδερή, αλλά όχι σπουδαία παραλία της Κορησσίας και τη μεγάλη, οργανωμένη σε ένα κομμάτι της παραλία στις Ποίησσες (ή Ποίσσες) είναι οι αγαπημένες των οικογενειών. Ο κατάσπαρτος από εξοχικές κατοικίες Κούνδουρος είναι γεμάτος βοτσαλωτούς όρμους, τα αμμουδερά Ξύλα είναι η πιο εξωτική από τις παραλίες και το Σπαθί, η Συκαμιά και το Καλυδονύχι, λίγο πιο απομονωμένες και προσβάσιμες μόνο από χωματόδρομο – για την όποια ταλαιπωρία σας αποζημιώνουν τα κρυστάλλινα νερά. Στα νερά της Τζιας, έξω από το λιμάνι, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια του κόσμου, ο "Βρετανικός". Το υπερωκεάνιο μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο για τις ανάγκες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και πιθανότατα βυθίστηκε από νάρκη.

Για να χαρείτε τη θάλασσα κάνοντας ιστιοπλοΐα
Η Τζια είναι παραθεριστικός προορισμός και στέκι ιστιοπλόων με την κίνηση να ξεκινά νωρίς και το νησί να γεμίζει με κόσμο μέχρι και τον Οκτώβριο. Η μικρή απόσταση που το χωρίζει από την Αττική το καθιστά αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας με το "Κάβο Ντόρο" (μεταξύ του Σουνίου, της Κέας και της Μακρονήσου) να αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για αυτούς.

9 αφορμές για απόδραση στην Τζια - εικόνα 2

Για να απολαύσετε μια ιδιαίτερη βόλτα στην Αρχαία Καρθαία
Μόνο με βαρκάκι ή πεζοπορώντας φτάνει κανείς στον αρχαιολογικό χώρο της πιο γνωστής από τις τέσσερις αυτόνομες αρχαίες πόλεις του νησιού, όπου τελούνταν οι γιορτές του Πυθίου Απόλλωνα. Η ακρόπολη, χτισμένη σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, περιβάλλεται από ένα πολυγωνικό τείχος πλάτους 1,20-1,50 μ. και σωζόμενου ύψους 12 μ. Στο νότιο τμήμα της έχουν εντοπιστεί τα σημαντικότερα μνημεία, όπως τα θεμέλια των προπυλαίων, ο ναός της Αθηνάς, ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα, ενώ μαρτυρείται η ύπαρξη και άλλων ιερών, αφιερωμένων στον Ερμή, τη Δήμητρα, την Άρτεμη και τον Ασκληπιό. Κολυμπήστε και βουτήξτε με μάσκα στον όρμο Πόλες, ακριβώς μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο, για να δείτε τους βυθισμένους λίθινους όγκους, τμήματα του μόλου της αρχαίας Καρθαίας.
 

9 αφορμές για απόδραση στην Τζια - εικόνα 3

Για να γευτείτε ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα
Αν αντέχετε τα αλμυρά, δοκιμάστε τον παραδοσιακό μεζέ λόζα (παστό κρέας από χοιρινό) που συνοδεύεται γευστικά με φρέσκια σαλάτα και ξινό (μαλακό άσπρο τυρί). Το ντόπιο μέλι μυρίζει θυμάρι και ρίγανη και με αυτό γίνεται το ντόπιο παστέλι.

Για να θαυμάσετε το Λιοντάρι της Ιουλίδας
Αρχαϊκό γλυπτό σκαλισμένο σε βράχο "προστατεύει" την πρωτεύουσα του νησιού. Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό λέει και ο μύθος: το νησί κατοικούνταν από νύμφες, μέχρι που ένα τρομερό λιοντάρι ήρθε και τις κυνήγησε μακριά για να πάρουν τη θέση τους Κάρες, Λέλεγες, Φοίνικες, Πελασγοί και Ίωνες.

9 αφορμές για απόδραση στην Τζια - εικόνα 4

Για να περιηγηθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιουλίδας
Σε δυο ορόφους ενός κτιρίου που κατασκευάστηκε το 1970 μοιράζονται τα εκθέματα του μουσείου. Στον πρώτο όροφο φιλοξενούνται ευρήματα των ιστορικών χρόνων (7ος π.Χ.-2ος μ.Χ. αιώνας) και στον δεύτερο της προϊστορικής περιόδου. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά είναι τα πήλινα αγάλματα γυναικείων μορφών από τον οικισμό της Αγ. Ειρήνης του 15ου π.Χ. αιώνα και τα γλυπτά της Καρθαίας, τα οποία θυμίζουν τη σύγχρονή τους τεχνοτροπία της αρχαίας Αθήνας.

Για να γνωρίσετε το Εργοστάσιο Εμαγιέ
Από το 1957 που έκλεισε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής επισμαλτωμένων σκευών στην Ελλάδα, το κτίριο ερειπώνει, αν και σήμερα γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος. Αυτό το αλλόκοτο ερειπωμένο βιομηχανικό τοπίο βρίσκεται 200 μ. δεξιά από το λιμάνι. Κάποια από τα μηχανήματά του εκτίθενται από το Σύλλογο Φίλων Εργοστασίου Εμαγιέ σε δημοτικό χώρο.

9 αφορμές για απόδραση στην Τζια - εικόνα 5

Για να επισκεφθείτε την Παναγία Καστριανή
Το επιβλητικό ολόλευκο μοναστήρι της προστάτιδας του νησιού βρίσκεται νοτιοανατολικά του Οτζιά και είναι χτισμένο εκεί ακριβώς όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Πλησιάζοντας θα δείτε πως μέσα στον περίβολο υπάρχουν δύο εκκλησίες –η παλιότερη είναι του 1910– καθώς και δωμάτια που φιλοξενούν έναντι συμβολικού ποσού τους επισκέπτες. Το πανηγύρι που γίνεται εδώ τον Δεκαπενταύγουστο είναι από τα μεγαλύτερα του νησιού.

Δείτε τα καλύτερα εστιατόρια στην Τζια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Δείτε τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Τζια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Αναδημοσίευση από το αρχείο του Αθηνόραμα Travel.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.