Το Αίγιο παίρνει τα πάνω του!

Χάρη στο νέο δρόμο, τo «μπαλκόνι του Κορινθιακού» έρχεται πιο κοντά στην Αθήνα, ενώ τα πρόσφατα έργα ανάπλασης του χαρίζουν άλλον αέρα. Ακολουθεί πλήρες know how για τις πρώτες εξορμήσεις με αύρα καλοκαιριού στο Αίγιο και τα αχαϊκά παράλια.

Το Αίγιο παίρνει τα πάνω του!

Χάρη στο νέο δρόμο, τo «μπαλκόνι του Κορινθιακού» έρχεται πιο κοντά στην Αθήνα, ενώ τα πρόσφατα έργα ανάπλασης του χαρίζουν άλλον αέρα. Ακολουθεί πλήρες know how για τις πρώτες εξορμήσεις με αύρα καλοκαιριού στο Αίγιο και τα αχαϊκά παράλια.

Το Αίγιο παίρνει τα πάνω του! - εικόνα 1
Ηλιοβασίλεμα στην Αλυκή

Με ονομαστική διάρκεια διαδρομής για την πρωτεύουσα της Αιγιαλείας μόλις 90’ από την Αθήνα, το Αίγιο γίνεται επιτέλους και πάλι ένας δυναμικός πόλος έλξης για την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Το Αίγιο είναι χτισμένο σε τρία επίπεδα (παραλία, Άγιος Ανδρέας, κέντρο), οπότε ανεβαίνοντας προς τα επάνω υπάρχουν δύο επιλογές. Η Τεμπελόραχη και τα σκαλάκια της Φιλοποίμενος. Ξεκινήστε από τα Ψηλά Αλώνια στο κέντρο της πόλης, μία όμορφη και μεγάλη πλατεία που βρίσκεται δίπλα στο δημοτικό πάρκο και πίσω από την πολυσύχναστη οδό Μητροπόλεως.

Για φανταστική κρέπα (με την πατέντα όπου το τριμμένο τυρί σχηματίζει κρούστα στην άκρη του χυλού) και σωστά sandwich κάντε μία στο «Break» στη Μητροπόλεως ενώ στην πλατεία Αγίας Λαύρας θα βρείτε το καλύτερο καλαμάκι της πόλης στον «Ζάρο» και καλή σούβλα στα «Παλιά Χαυτεία». Λίγα μέτρα πιο πίσω, επισκεφθείτε την ποτοποιία Κρίνου για το τοπικό και ξακουστό ούζο τους ενώ θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία σε διάφορα ηδύποτα.

Το Αίγιο παίρνει τα πάνω του! - εικόνα 2
Η θέα από τα Ψηλά Αλώνια

Αφού καθίσετε στα παγκάκια στην άκρη ρεμβάζοντας την θέα από ψηλά στον Κορινθιακό και τη Ρούμελη, πάρτε τα σκαλάκια που ξεκινούν από την πίσω είσοδο του πάρκου για να καταλήξετε στην παραλία. Σε 3’ θα είστε στην πιο παλιά και γραφική συνοικία της πόλης, τον Άγιο Ανδρέα, που πεζοδρομήθηκε πρόσφατα. Μονοκατοικίες, αυλές, μικρά σπιτάκια και αρκετά αδιέξοδα ή στενά σοκάκια σας καλούν να τα εξερευνήσετε μέχρι να βρείτε τον δρόμο σας για την παραλία. Must η θέα από τα «κάγκελα», τον ακριανό δρόμο της γειτονιάς κοιτώντας προς την θάλασσα που βρίσκεται στην άκρη του βράχου.

Από εκεί θα κατηφορίσετε προς το καλντερίμι, το λιμάνι και την παραλία. Πολλές προσεγμένες καφετέριες, νεαρόκοσμος, μεζεδοπωλεία, bar και μία ατελείωτη περαντζάδα είναι τα συστατικά που απογειώνονται με την ανάπλαση που ολοκληρώθηκε πριν το Πάσχα. Εκεί θα βρείτε και τις επιβλητικές πέτρινες σταφιδαποθήκες που τραβούν το μάτι, τον παλιό σταθμό που θυμίζει άλλες εποχές και τις γραμμές του τρένου που βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στην θάλασσα.

Για λίγο μεγαλύτερη βόλτα, μπορείτε να κινηθείτε προς τα ανατολικά περπατώντας εντελώς παραλιακά στους δρόμους των ποδηλατών και των runners όλων των ηλικιών. Περπατήστε ή νοικιάστε ποδήλατο και μετά από περίπου 3 χλμ. όμορφης διαδρομής θα συναντήσετε τον υδροβιότοπο της Αλυκής που είναι χαρακτηρισμένος ως περιοχή Natura καθώς φιλοξενεί πάνω από 120 είδη πουλιών. Αν, δε, πετύχετε ψηλές θερμοκρασίες πετάξτε μία πέτρα στην ξερή λίμνη και δείτε την να κάνει γκελ πάνω στο πετρωμένο αλάτι.

Το Αίγιο παίρνει τα πάνω του! - εικόνα 3
Η μύτη της Άκολης

Στην παραλία, κάντε μία στάση στο all-day café-bar «Τουριστικό» που έχει τραπεζάκια έξω στην πλατεία κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, ωραιότατο μπαλκόνι και την πιο ωραία μπάρα της πόλης που κοιτάζει κατάματα τον Κορινθιακό. Στο «Έπρεπε» θα σας περιμένει πολύ καλή ελληνική κουζίνα σε στυλ μεζεδοπωλείου και το καλύτερο value for money της περιοχής, ενώ στον «Ορέστη» καλές τιμές και πολλές επιλογές σε μεζέδες και οινοπνευματώδη.

Ένα άλλο highlight της περιοχής είναι τα παράλια μεταξύ Αιγίου και Πάτρας. Οδηγώντας από το Αίγιο προς την Πάτρα στην παλιά εθνική οδό θα συναντήσετε αρχικά την παραλία της Άκολης με τα βαθιά και δροσερά νερά (έχει πάρει το όνομά της από τα νερά της που βαθαίνουν απότομα λες και βρίσκεσαι σε γκρεμό). Η δεξιά πλευρά της παραλίας είναι ιδανική για οικογένειες καθώς είναι πιο οργανωμένη, ενώ την αριστερή προτιμούν κυρίως παρέες και ντόπιοι. Αν σας πιάσει πείνα, κάντε μία στάση για ούζο και ηρωϊκή ποικιλία κρεατικών ή ψαρικών στο «Ανέμελο» στην αριστερή πλευρά της παραλίας.

Το Αίγιο παίρνει τα πάνω του! - εικόνα 4
Η δυτική πλευρά της Άκολης

Συνεχίζοντας δυτικά, ακολουθούν τα Σελιανίτικα που έχουν να προσφέρουν - εκτός από την παραλία - πολλές επιλογές για βόλτα και φαγητό. Πολύ καλά κρέατα θα βρείτε στην ψησταριά ο «Σελιανίτης», σωστές ελληνικές γεύσεις στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κανελλής» ενώ υπάρχει και ο καταπράσινος θερινός κινηματογράφος «Δροσιά».

Από τη δυτική άκρη της παραλίας των Σελιανιτίκων ξεκινά ο κοσμοπολίτικος Λόγγος που είναι και το δημοφιλέστερο παραθεριστικό κέντρο της περιοχής. Για προσεγμένες γεύσεις με έμφαση στα ψαρικά υπάρχει το «Ανώνυμο» (που έχει ακριβώς δίπλα ένα ωραίο μπαρ), ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω το θρυλικό «Beau Rivage» είναι το καλύτερο all-day-night café-bar-club της ευρύτερης περιοχής. Αν θέλετε όμως να εντοπίσετε την καλύτερη παραλία της περιοχής θα χρειαστεί να περάσετε διακριτικά μέσα από το dancefloor του «Βeau Rivage» και να κατεβείτε τα σκαλάκια φτάνοντας λίγα μέτρα μετά τις ντουζιέρες. Κρύα και πεντακάθαρα νερά, σκιά από καλάμια και μεσαίο βότσαλο στήνουν ένα σκηνικό ειδυλλιακό. Όσο πιο μακριά περπατήσετε, τόσο περισσότερη ησυχία και απομόνωση θα απολαύσετε.

Το Αίγιο παίρνει τα πάνω του! - εικόνα 5
Η "κρυφή" παραλία στον Λόγγο μετά το "Beau Rivage"

Αφήνοντας πίσω μας τον Λόγγο θα βρούμε τον Νέο Ερινεό με την πανέμορφη και γραφικότατη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας ενώ στους πρόποδες του βουνού υπάρχει το κτήμα «Rira» για τους φίλους του καλού κρασιού. Στη συνέχεια – περνώντας τις Καμάρες - συναντάμε το Λαμπίρι. Στην πρώτη είσοδου μπορείτε να βρείτε μία ήσυχη παραλία βγαλμένη από άλλη εποχή που είναι ό,τι πρέπει για οικογένειες και χαλαρές ψαροκαταστάσεις.

Προς τη δεύτερη είσοδο όμως της παραλίας, ξεχωρίζει η θρυλική ψαροταβέρνα του «Μαζαράκη» με φρέσκα ψάρια και μοναδική θέα στη θάλασσα από την πλατεία του που μοιάζει με μπαλκόνι στον Κορινθιακό. Αμέσως μετά, θα βρείτε το high-profile beach bar «Azur» που βρίσκεται στο «Κτήμα Παναγιωτόπουλου – Epavlis». Γρασίδι, ξαπλώστρες-κρεβάτια με θέα στην παραλία, cocktails και λεπτό βότσαλο συνθέτουν το σκηνικό για τις βουτιές σας. Ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω το «Achaia Med» προσφέρει επιλογές εναλλακτικού τουρισμού στα περιποιημένα bungalows του και το camping Tsolis που συνεχίζει ακάθεκτα την πορεία του στον χρόνο ως κλασικός προορισμός για τους «campers της στεριάς» από όλην την Ευρώπη.

Το Αίγιο παίρνει τα πάνω του! - εικόνα 6
Το «Azur» στο Λαμπίρι

Στη συνέχεια, φτάνοντας στην Παναγοπούλα το beach bar Catamaran μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Μπορεί η παραλία του να μην είναι τόσο βατή όμως αδιαμφισβήτητο highlight είναι η ξύλινη εξέδρα του που προσφέρεται για επικές βουτιές. Αυτό είναι το πιο προσεγμένο beach bar της περιοχής με bonus το μακράν καλύτερο ηλιοβασίλεμα. Λίγα χιλιόμετρα μετά την Παναγοπούλα, ο γραφικός Ψαθόπυργος με την εκπληκτική θέα στο καταπράσινο βουνό που βρίσκεται στην πλάτη του χωριού θα σας μαγνητίσει για να κάτσετε με τις ώρες σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια της παραλίας για φρέσκο ψάρι ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

Το Αίγιο παίρνει τα πάνω του! - εικόνα 7
Τραπεζάκια πάνω στο κύμα και ουζάκια με μεζέδες στον Ψαθόπυργο

Που να μείνετε

Στο «Harmony Hotel Apartments» στον Λόγγο που μπορούν να φιλοξενήσουν από δύο μέχρι επτά άτομα σε έναν άνετο και προσεγμένο χώρο ή στον «Γιογκαράκη» στον Ελαιώνα που βρίσκεται μία ανάσα από την παραλία και θυμίζει σπίτι βρετανικής εξοχής με ρομαντικό ύφος και προσοχή στην λεπτομέρεια.

Που να φάτε

Στην «Ανεμόεσσα» στον Ελαιώνα για προσεγμένη μεσογειακή και ελληνική κουζίνα με τραπεζάκια δίπλα στο κύμα και στον «Πλέσσα» στην παραλία του Αιγίου για εκλεκτά μαγειρευτά σε στυλ old-school μαγειρείου.

Περισσότερα για το Αίγιο εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.