Καπνοτόπι – Οινοτόπι: δοκιμάσαμε το πιο sui generis στέκι της Θεσσαλονίκης

Απολύτως ιδιοσυγκρασιακό το μαγαζί που έστησε ο πληθωρικός Πλάτωνας Αναστασιάδης δεν έχει όμοιό του, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Καπνοτόπι – Οινοτόπι: δοκιμάσαμε το πιο sui generis στέκι της Θεσσαλονίκης

Απολύτως ιδιοσυγκρασιακό το μαγαζί που έστησε ο πληθωρικός Πλάτωνας Αναστασιάδης δεν έχει όμοιό του, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Καπνοτόπι – Οινοτόπι: δοκιμάσαμε το πιο sui generis στέκι της Θεσσαλονίκης - εικόνα 1

Από τη μία ένα καπνοπωλείο, με δωμάτιο-υγραντήρα για περισσότερα από 40 φίρμες πούρων από Κούβα, Νικαράγουα και Άγιο Δομίνικο συν εξαιρετική κάβα κρασιών με περισσότερες από 190 ετικέτες, ελληνικές και ξένες συν γωνιά με ντελικατέσεν (και βιτρίνα με ζωντανούς αστακούς) συν ένα γκουρμέ εστιατόριο στο πατάρι με το νεαρό σεφ Γιάννη Τσικονδούρα με πιάτα –έκπληξη και arty παρουσίαση που θυμίζει ζωγραφικούς πίνακες.

Το μενού τροχιοδρομεί στη Μεσόγειο, επιφυλάσσοντας προνομιακή μεταχείριση στον ευρωπαϊκό νότο και μένοντας μακριά από Μέση Ανατολή και Μαγκρέμπ. Το κυρίαρχο ρεύμα της επιστροφής στην ελληνική κουζίνα με το παιχνίδι της αποδόμησης και επαναδόμησής της δεν βρίσκει θέση στις επιλογές του σεφ ο οποίος παίζει κυρίως με Ιταλία και Ισπανία, φλερτάρει λίγο με τη Γαλλία και βάζει την Ελλάδα στο παιχνίδι πρωτίστως με υλικά παρά με δομημένες συνταγές.

Καπνοτόπι – Οινοτόπι: δοκιμάσαμε το πιο sui generis στέκι της Θεσσαλονίκης - εικόνα 2

Ο σεφ εφαρμόζει τις γαλλικές κλασσικές τεχνικές και ελάχιστες φορές συγκινείται από πιο σύγχρονες μεθόδους –για παράδειγμα το Escallop foie gras με φρέσκο αστακό, χώμα από passion fruit, σάλτσα εσπεριδοειδών και φύτρες αρακά. Ένα τολμηρό πιάτο σε surf & turf λογική που ισορροπεί με κομψότητα τα «περίεργα» υλικά του. Φίνος συνδυασμών υφών και γεύσεων στο tartar από κοιλιά τόνου σε πουρέ αβοκάντο αρωματισμένο με ξύσμα μοσχολέμονου, μπρικ σολομού και wasab και χαρακτηριστική της ευκολίας του σεφ να φτιάχνει με τα πιο συνηθισμένα υλικά κάτι ιδιαίτερο, η σαλάτα Asparagus με παπαρδέλες από καρότο και κολοκύθια, πράσινα σπαράγγια, άγρια ρόκα, καλαμπόκι, τοματίνια, sweet chili και quenelle από στραγγιστό γιαούρτι.

Για τους κρεατοφάγους, το μαγαζί προτείνει τρία σύνθετα και πολύ καλοφτιαγμένα πιάτα: Αρνίσια παϊδάκια γαλλικής κοπής σε τηγανιτό risotto φρικασέ, λαχανίδα μαριναρισμένη με φρέσκα μυρωδικά και κρέμα κατσικίσιου τυριού, Μπριζόλα Iberico γαλλικής κοπής σε πουρέ σελινόριζας, χώμα ελαιολάδου και σάλτσα από weiss μπύρα και Μοσχαρίσιο Φιλέτο (Charolais) με, πράσινα σπαράγγια τυλιγμένα με prosciutto San Danielle και σάλτσα αρωματισμένη με λάδι λευκής τρούφα.

Του σεφ και τα επιδόρπια, tiramisu, με biscuit από φιστίκι Αιγίνης και σάλτσα από φρούτα του δάσους με Ξινόμαυρο και τερίνα σοκολάτας, αρωματισμένη με καφέ espresso monoarabica Ethiopia, χώμα σοκολάτας, flakes σοκολάτας, πουρέ πορτοκάλι και ζελέ από λικέρ φουντούκι.

Παύλου Μελά 28, Θεσσαλονίκη, 2310272852

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πάρος το νέο hot spot της Μεσογείου;

Με νέες διεθνείς διακρίσεις και ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από σημαντικές αγορές, η Πάρος εδραιώνει τη θέση της ως κορυφαίος νησιωτικός προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες όλο τον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/09/2025

Ταξιδέψτε στον κόσμο με τις ειδικές προσφορές Air France και KLM

Η Air France και η KLM φέρνουν μοναδικές προσφορές για να οργανώσετε την επόμενη απόδρασή σας.

Rizes Gastro Taverna: Ένα φθινοπωρινό ταξίδι γεύσης στη Σαντορίνη

Ένα εστιατόρια-εμπειρία με θέα που κόβει την ανάσα ανανεώνει με τον πλέον δημιουργικό τρόπο τη γεύση της ελληνικής παράδοσης.

Μέχρι πότε θα μπορούμε να ταξιδεύουμε με τις παλιές ταυτότητες;

Το γνωστό μπλε πλαστικοποιημένο ορθογώνιο των παλαιού τύπου ταυτοτήτων δεν θα ανοίγει για πολύ ακόμα τις πύλες των ευρωπαϊκών μας αποδράσεων.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις 10 καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση το 2025

Δείτε ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή για συνταξιοδότηση το 2025, σύμφωνα με το International Living, αξιολογημένες για κόστος ζωής, υγειονομική περίθαλψη και ποιότητα ζωής.

Zélia Halkidiki: Για barefoot luxury στο πρώτο πόδι

Μία νέα πρόταση διαμονής και χαλάρωσης για τα weekends του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στη Χαλκιδική.

Στην αιχμή της πολυτελούς κρητικής φιλοξενίας με την υπογραφή της etouri

Mε όρους σύγχρονους μα πάνω από όλα προσωποποιημένους, η εταιρία etouri σηματοδοτεί την κρητική φιλοξενία διαθέτοντας πως ενοικίαση ένα μεγάλο αριθμό από βίλες που λειτουργούν ως προσωπικά καταφύγια πολυτέλειας.