Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς

Trekking στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών και περίπατο με χιονορακέτες στην αλπική ζώνη του Παρνασσού έχετε κάνει; Σε ιπποφορβείο και μαζί μαγειρείο έχετε βρεθεί; Στο Κωρύκειο Άντρο έχετε φτάσει; Ήρθε η ώρα. Αυτή είναι η «άλλη» Αράχοβα.

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς

Trekking στο αρχαίο μονοπάτι των Δελφών και περίπατο με χιονορακέτες στην αλπική ζώνη του Παρνασσού έχετε κάνει; Σε ιπποφορβείο και μαζί μαγειρείο έχετε βρεθεί; Στο Κωρύκειο Άντρο έχετε φτάσει; Ήρθε η ώρα. Αυτή είναι η «άλλη» Αράχοβα.

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 1

Υπάρχει περιθώριο για ένα νέο destination branding της Αράχοβας, που να μετατρέψει τον επισκέπτη ενός κλασικού και αρκετά μαζικού après ski προορισμού σε κυνηγό συναρπαστικών εμπειριών; Με την πληρότητα για τις ημέρες των γιορτών να αγγίζει το 90%, και μόνη ευδιάκριτη διαφορά να είναι τα restaurant-bars και οι νεο-σουβλακερί, ανέλαβα μια αποστολή: να εντοπίσω τους σωστούς ανθρώπους και να αποδείξω πως αν ψαχτείς, μπορείς κάλλιστα να βγεις εκτός πεπατημένης. Σας παραδίδουμε λοιπόν το know how και σας προκαλούμε να ανακαλύψετε (και) την «άγνωστη» Αράχοβα.

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 2
Άποψη της Αράχοβας.

Πεζοπορία στο Κωρύκειο Άντρο, στα 1.360 μ., περίπατο με χιονορακέτες στα όρια της δασικής έκτασης και της αλπικής ζώνης, ακόμη και τζιπάδες με 4x4 μας προτείνει ο επικεφαλής της Trekking Hellas Παρνασσού Γιώργος Κοροδήμος (6981114041). Στα ειδικά προγράμματα, περιλαμβάνει κυνήγι χαμένου θησαυρού, τοξοβολία, role-playing games κ.α.

Ιπποφορβείο και μαζί καφέ-μαγειρείο Τέτοια μοναδική περίπτωση είναι το Άτι στο Λιβάδι. Ο Λουκάς Σπηλιώτης και ο γιος του Παναγιώτης μυούν μικρούς και μεγάλους στην ιππασία, ενώ η γιαγιά Ανθή ετοιμάζει εδέσματα παραδοσιακής ντόπιας κουζίνας: πίτες χειροποίητες, περιποιημένα πρωινά και, κατόπιν παραγγελίας, στιφάδο και κυνήγια (2267031298).

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 3
Το «προσκύνημα» στον αρχαιολογικό χώρο (αλλά και μουσείο) των Δελφών είναι επιβεβλημένο.

«Get the chrismos and climb» («Πάρε το χρησμό και ανέβα στο βουνό») μας παροτρύνει ο Νίκος Χατζής, εκπαιδευτής-οδηγός βουνού με διεθνή πιστοποίηση, δημιουργός του αναρριχητικού πεδίου Πόρτες και ο άνθρωπός σας για ορειβατικό σκι και αναρρίχηση (6938000699). Επίσης, ο Σύλλογος Χιονοδρομίας-Ορειβασίας θα σας καθοδηγήσει στις διάσπαρτες ορειβατικές διαδρομές του Παρνασσού και στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4 (https://www.facebook.com/groups/sxoarahovas). Αν πάλι, θέλετε, κάτι ακόμη πιο extreme, γιατί δεν δοκιμάζετε παραπέντε;…(Paragliding Fun 6942063154).

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 4
«VIP Chalet»: ένα σαλέ στο δάσος όλοδικό σας

Ξέρατε ότι μέχρι και οι Beatles έχουν περάσει από την Αράχοβα; Βεβαίως, ινκόγκνιτο το 1967! Τέτοια και άλλα, λιγότερο ποπ μυστικά, θα μάθετε στο κουκλίστικο Λαογραφικό Μουσείο. Ανάμεσα στους αργαλειούς και τις χρυσοκέντητες παραδοσιακές φορεσιές, οι γιαγιάδες της περιοχής παραδίδουν δωρεάν μαθήματα υφαντικής. Ο αρχαιολόγος Γιάννης Φάππας, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου, μας εξηγεί: «Εθελοντικά, οι πεπειραμένες υφάντρες της περιοχής μεταλαμπαδεύουν την τέχνη τους στα εργαστήρια του μουσείου» (πληροφορίες: 2267031630).

Για παραδοσιακά υφαντά εξαιρετικής αντοχής, σε συνδυασμό με μια cult συνάντηση, αναζητήστε το αυτοσχέδιο μαγαζάκι του 85χρονου Λεωνίδα Καλμαντή. Θα σας κάνει επίδειξη των ριχταριών, των κιλιμιών και των καρπιτιών του («βρέχονται, πλένονται και δεν ξεβάφουν, αντέχουν δεκαετίες ολόκληρες!»), θα σας τρατάρει ρακή και θα σας θέσει ένα …αίνιγμα: «Από τη ράχη ή την κοιλιά του προβάτου παίρνουμε το καλύτερο μαλλί; Μα, από τη ράχη! Με την κοιλιά, το ζώο κυλίεται και το μαλλί βρωμίζει, χαλάει!»

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 5
Σωστή υπερπαραγωγή η ζεστή σοκολάτα και τα άλλα ροφήματα στο all-day restaurant-cafe «Le Grand Chalet» της Αγόριανης.

Μεταμοντέρνος... βυρσοδέψης ή ορθότερα σχεδιαστής μοναδικών δερμάτινων αξεσουάρ, ο 31χρονος Μίλτος Παπαδόπουλος παράτησε πέρυσι τα πάντα για την Αράχοβα και δημιούργησε το αυθεντικά progressive leather shop Local Bear (6970977978), όπου δημιουργεί δεχόμενος ακόμη και tailor-made παραγγελίες.

Ανάλογη περίπτωση είναι και η Ιωάννα Κοροδήμου, η οποία έδωσε νέα πνοή σε ένα παλιό μαγαζάκι, καθώς το μετέτρεψε σε ντελικατέσεν νεο-παντοπωλείο. Στο Ορέων Γεύσεις θα βρείτε μέλι, χυλοπίτες, χειροποίητα γλυκά και, βέβαια, φορμαέλες από τον τυροκόμο πατέρα της ιδιοκτήτριας (2267032007).

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 6
Η elegant-chic πισίνα του «Elatos Resort & Health Club».

Στην ίδια λογική, του νέου κατοίκου της Αράχοβας, εμπίπτει και η Βίκυ Ευλογημένου, ιδιοκτήτρια πλέον του ιστορικού και απείρως ατμοσφαιρικού Isidora Gallery Bar, ενός από τα ελάχιστα στέκια της περιοχής που διατηρούν χαρακτήρα και αποφεύγουν το θόρυβο έστω κι αν βρίσκονται στο κέντρο, στο περίφημο αρχοντικό του γιατρού, πίσω από την πλατεία Λάκκας. Γύρω από το μοναστηριακό τραπέζι, θα ακούσετε jazz και blues, funk και rock-n-roll, ενώ, για τις ημέρες των γιορτών, προβλέπονται βραδιές οινογνωσίας (6944378448).

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 7
L’Escalier: το πρώτο concept store της Αράχοβας είναι γεγονός

Σε διάθεση «θέλω τώρα το χριστουγεννιάτικό μου δώρο», το L’Escalier (2267032899) είναι το πρώτο concept store της Αράχοβας. Δημιουργός του η ιδιοκτήτρια των γνωστών μπουτίκ Lusso και Lusso M+W, η πολυμήχανη Πέρυ Μαντά, η οποία έχει κάτι για τον καθέναν: από τα γαλλικά (και δη αρωματικά) λυχνάρια της Lampe Berger μέχρι τα ρετρο-φουτουριστικά γυαλιά ηλίου των Mr Boho και τα κοσμήματα των «δικών μας» Katerina Ioannidis, Ileanna Makris, Huffy και Lito.

Δίκαια έγινε διάσημο το τρίπτυχο γκουρμέ μενού - δυνατά κοκτέιλ - live events του Panagiota PLUS (2267029229, 6986404606), το οποίο άνοιξε πέρυσ και, αν κρίνω από το «buzz» του, η προ-κράτηση είναι απαραίτητη. Αν, πάλι, θέλετε ντόπια κουζίνα ολκής (κόκορας κρασάτος, κατσικάκι στα κλήματα, αρνάκι φρικασέ και παιδάκια στη γάστρα), πρέπει να ανηφορίσετε μέχρι την πρώτη και κλασική Παναγιώτα (2267032933), πίσω από τον Αϊ-Γιώργη. «Ο βασικός μας κατάλογος δεν έχει αλλάξει εδώ και 17 χρόνια. Όταν οι πρώτες ύλες είναι υψηλής ποιότητας, δεν χρειάζεσαι περιττές νότες» μας λέει με σιγουριά ο υπεύθυνος, Γιάννης Αντωνίου.

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 8
Σούπα και βουνό πάνε μαζί.

Σε περίπτωση που θελήσετε εκδρομή, η Αγόριανη απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα και διαθέτει ένα στέκι-σημείο αναφοράς, το Le Grand Chalet (2234061301). Τιμώντας το όνομά του, αυτό το επιβλητικό σαλέ με την απίστευτη θέα έχει γίνει διάσημο για το «έξυπνο» μενού, τα πάρτι και τα gigs του. Ανοιχτό από το πρωί με λουκουμάδες, έπειτα με burger με 100% μοσχαρίσιο κιμά αλλά και ειδικά πιάτα! Ο δημιουργός του Βασίλης Τσαρουχάς ξέρει πώς στήνεται ένα «απόλυτο στέκι». Δική του είναι και η αγαπημένη ταβέρνα της Αγόριανης Κυρ-Γιάννης (2234061127) στον ξενώνα «Το Μπαλκόνι της Αγόριανης».

Που να μείνετε

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 9
Υπέροχη θέα στη δελφική κοιλάδα από το «Domotel Anemolia Mountain Resort».

Domotel Anemolia Mountain Resort (2267031640, από € 69) Από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αράχοβας, μέλος της Domotel Hotels & Resorts, ατμοσφαιρικό, με ρουστίκ στοιχεία στα δωμάτια της παλιάς πτέρυγας και μοντέρνα αισθητική σ’ εκείνα της νέας με τη φοβερή θέα.

Santa Marina Arachova (2267031230, www.santamarina-arachova.gr, ισχύουν ειδικά πακέτα) Συγκλονιστική θέα, κεντρική τοποθεσία και ιδιωτικό πάρκινγκ. Άνετα και καλά εξοπλισμένα δωμάτια αλλά και προσεγμένοι κοινόχρηστοι χώροι.

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 10
Κοσμοπολίτικη αίγλη στο «Santa Marina Arachova Resort & Spa».

Santa Marina Arachova Resort & Spa (2267031954, ισχύουν ειδικά πακέτα) Λίγο έξω από την Αράχοβα, αποτελεί σταθερά μια κορυφαία επιλογή διαμονής. Τα περισσότερα δωμάτια είναι σουίτες και μεζονέτες.

Elatos Resort & Health Club (2234061162, από € 390 το δίκλινο) Στα όρια του εθνικού δρυμού, από τους πρωτοπόρους του αλπικού concept στην Ελλάδα, γιορτάζει τα 20χρονά του ως ο απόλυτος προορισμός ευεξίας με μια πλήρη σειρά από fitness & wellness παροχές.

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 11
Γεύση και ατμόσφαιρα στη διάσημη οικογενειακή ταβέρνα «Κυρ-Γιάννης» στην Αγόριανη.

VIP Chalet - 4 εποχές (6941550004, από € 95) Νέα άφιξη, σε ένα μαγικό ξέφωτο έξω από το Λιβάδι, με αυτόνομα σαλέ ιδιαίτερου στιλ.

Αράχοβα 2017: δείτε την αλλιώς - εικόνα 12
Σπιτική φιλοξενία περιωπής στο «Μπαλκόνι της Αγόριανης»

Το Μπαλκόνι της Αγόριανης (2234061227, από € 50) Ο απόλυτος «σπιτικός» ξενώνας, 50μ. από την πλατεία του χωριού. Ζεστά δωμάτια ρουστίκ ύφους, πλούσιο πρωινό και υπέροχη η ταβέρνα «Κυρ-Γιάννης» στο ισόγειο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.