Θεσσαλονίκη 2017: destination hip

Με νέες ταξιδιωτικές φυλές να την ανακαλύπτουν ακολουθώντας τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με ιδιαίτερα boutique ξενοδοχεία να προστίθενται στο βαρύ ξενοδοχειακό της οπλοστάσιο αλλά και νέες πιάτσες εξόδου, η Θεσσαλονίκη ανεβάζει διαρκώς τον πήχη και παρουσιάζει φέτος το πιο ώριμο πρόσωπό της.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip

Πιο ζωντανή και όμορφη από ποτέ, με νέες ταξιδιωτικές φυλές να ανακαλύπτουν τη βαθιά γοητεία της ακολουθώντας τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με ιδιαίτερα boutique ξενοδοχεία να προστίθενται στο βαρύ ξενοδοχειακό της οπλοστάσιο αλλά και νέες πιάτσες εξόδου που αγκαλιάζουν τις γαστρονομικές τάσεις, η Θεσσαλονίκη ανεβάζει διαρκώς τον πήχη και παρουσιάζει φέτος το πιο ώριμο πρόσωπό της.

Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 1
H Nέα Παραλία, αγαπημένη «αυλή» για όλους, με εμβληματικό τοπόσημο τις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου.

Φτάνοντας στο κέντρο­ της Θεσσαλονίκης Κυριακή απόγευμα, δεν έπεφτε καρφίτσα από τον κόσμο. Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου βρισκόταν ακόμη εν εξελίξει, η πόλη είχε αρχίσει να στολίζεται για τα Χριστούγεννα, υπήρχε χαρά και καλή διάθεση και όλοι –μα όλοι– ήταν στους δρόμους. Ποιοι όλοι; Οι Θεσσαλονικείς με τις οικογένειες –κρατούν γερά την παράδοση–, οι γείτονες από τις γύρω βαλκανικές χώρες, Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι και πολλοί, πάρα πολλοί Τούρκοι.

Οι γείτονες από την ευρύτερη γειτονιά της Νότιας Ευρώπης, Ισπανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, δίνουν επίσης το «παρών» αν και σε μικρότερο βαθμό. Δυνατή η παρουσία των Ελλήνων, είτε από τις γύρω πόλεις, τη Νάουσα­, τη Βέροια, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Δράμα, τις Σέρρες, που έρχονται εδώ για shopping και για διασκέδαση, είτε από την Αθήνα: ο φτηνός ναύλος της Ryanair φέρνει εύκολα εδώ για ένα long weekend ακόμη και τους πιο νέους.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 2
Πυρήνας δημιουργικότητας με μεγάλη γοητεία και ζωντάνια τα Λαδάδικα.

Οι νέοι. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα όλος αυτός ο υπέροχος νεαρόκοσμος της πόλης. Καλοβαλμένοι, χαμογελαστοί, πρόθυμοι κι ευγενείς ως εργαζόμενοι, δημιουργικοί κι ευρηματικοί ως επιχειρηματίες – είναι απίστευτα πολλοί οι νέοι επιχειρηματίες, χαρά θεού και μόνο να περπατάς ή να κάθεσαι δίπλα τους. Το νεανικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης παίζει ήδη ρόλο και σίγουρα θα δώσει τον τόνο στη μελλοντική εξέλιξη της πόλης.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 3
Kοκτέιλ, καφές και brunch στο «Stories Taste & Tell».

Η Πλατεία Αριστοτέλους με το επιβλητικό «Electra Palace» στο επίκεντρο μοιάζει να κινεί τα νήματα της πόλης, όντας σημείο αναφοράς για το καθετί. Η Τσιμισκή και η Μητροπόλεως με τα mainstream μαγαζιά και τις Θεσσαλονικιές ντυμένες σαν New Yorkers σε μαύρο, γκρίζο και λίγο μπεζ –πρέπει να πας προς τα Λαδάδικα και την Ολύμπου για να δεις χρώμα– και άψογα βαμμένες και χτενισμένες. Η Προξένου Κορομηλά συνεχίζει τη δική της παράδοση με τα ακριβά, ξεχωριστά μαγαζιά. Η Εγνατίας ενώνει το παλιό με το νέο και το πλούσιο με το φτωχό.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 4
Πολυτέλεια κι αισθητική αρτιότητα στο «Domotel Les Lazaristes».

Εδώ γύρω βρίσκεται και η «μεγάλη κοιλιά» της πόλης: η αγορά τροφίμων Μοδιάνο που έχει χάσει την παλιά της αίγλη κι ελπίζει, μετά την εξαγορά της από την ελληνικών συμφερόντων One Outlet A.E., σε μια αποκατάσταση με σεβασμό στην ιστορική μνήμη και την αρχιτεκτονική της αξία, τα Λουλουδάδικα και η ιδιαίτερα όμορφη αγορά Καπάνι προς την πλευρά της Πλατείας Άθωνος, όπου βρίσκεται και το μαγαζί του ονομαστού Πόντιου Ραγιάν (Μπαλανού 13, 2315003907) με όλα τα ωραία αυθεντικά τυριά και ζυμαρικά της μεγάλης ποντιακής γαστρονομικής παράδοσης, αλλά και μεζεδοπωλεία και μαγέρικα όπως παλιά.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 5
Ανακυκλωμένα έπιπλα στο ξυλουργείο, έκθεση και μαζί cafe-bar «2 Concept Store».

Δεν υπήρξε άνθρωπος με τον οποίο μίλησα­ που να μην έπλεξε το εγκώμιο της Νέας Παραλίας. Και δικαίως. Με δώδεκα θαυμάσια θεματικά πάρκα, λιμνούλες και πολύ πράσινο, έχει γίνει η αγαπημένη «αυλή» ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, ενώνοντας το παραλιακό μέτωπο από τις παλιές αποθήκες του λιμανιού­ μέχρι τον Λευκό Πύργο, τις «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου (όλοι φωτογραφίζονται κρατώντας μία από το χερούλι!) και το Μέγαρο Μουσικής στην περιοχή του Ποσειδωνίου. Βόλτες, τρέξιμο, ποδήλατο, εκθέσεις, events, ραντεβού για καφέ, ­ρεμβασμός στη θάλασσα και στο ηλιοβασίλεμα...

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 6
Oνειρεμένη θέα στον Θερμαϊκό από το roof garden «Ορίζοντες» στο μεγαλοπρεπές «Electra Palace».

Όριο της θάλασσας του Θερμαϊκού και της πόλης, η υπέροχη παραλιακή Λεωφόρος Νίκης με τις άπειρες καφετέριες, τείχος πραγματικό η μία δίπλα στην άλλη. Ντόπιοι και ξένοι ένα πολύχρωμο ανθρώπινο χαλί στα τραπεζάκια τους, ξυστά στα πεζοδρόμια τα αυτοκίνητα και μια αίσθηση παλλόμενης ζωής που δεν σε αφήνει στιγμή. Όταν, δε, μιλάμε για τα καινούργια μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, αναφερόμαστε­ κατά κανόνα σε ό,τι πιο μοντέρνο, αστραφτερό και ακριβό σε ντεκόρ, ύφος και στιλ. Η Θεσσαλονίκη θέλει να θαμπώσει τον επισκέπτη, να τον κάνει να αισθανθεί προνομιούχος, να του δώσει fun και άνεση – και τα καταφέρνει.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 7
Πραγματικό έργο τέχνης ο φούρνος Blé στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας.

Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις μέσα σε αυτήν τη σφύζουσα από τη δύναμη του τώρα ατμόσφαιρα ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος πολύ παλιό, πολύ δυνατό και πολύ σύνθετο που, ας μου επιτραπεί η γαστρονομική παρομοίωση, είναι σαν το μιλφέιγ: ένα παλίμψηστο Ιστορίας, τέχνης, κοσμικής κι εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, ανθρώπων, γλωσσών, κοσμοπολιτισμού και παράδοσης, καταστροφής και αναγέννησης, αγώνα και προδοσίας.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 8
Καινούργια άφιξη το «Marea Sea Spirit» με το θαλασσινό μενού.

Μια μπουκιά Θεσσαλονίκη είναι μια μπουκιά από όλα αυτά, plus την αισιοδοξία, τη δημιουργικότητα, τη γοητεία. Τα ωραία της πόλης δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να τα κατακτήσεις. Για να πούμε την αλήθεια, το κυκλοφοριακό στην πόλη είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά παντού μπορείς να πας με τα πόδια, ενώ οι συγκοινωνίες σε πάνε παντού και γενικά η μετακίνηση είναι εύκολη και φτηνή, ο προσανατολισμός απλούστατος και δεν χάνεσαι. (Εκτός κι αν θέλεις...)

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 9
Σκηνή από τη θεατρική παράσταση «Οικογενειακή γιορτή» στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Για όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα, η Θεσσαλονίκη ιντριγκάρει τον τελευταίο καιρό τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι «New York Times» τον περασμένο Φεβρουάριο τη συμπεριέλαβαν στα 52 μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος χάρη στο φαγητό της, ο «Independent» σε καλοκαιρινό άρθρο του για τη γοητεία της ηπειρωτικής Ελλάδας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτήν, η «Telegraph» δημοσίευσε τον περασμένο Μάιο έναν οδηγό για το πώς να περάσετε 48 ώρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα πολύ εντυπωσιακό θέμα για τη συμπρωτεύουσα είχε κάνει το 2015 το «Conde Nast Traveller» – και αυτά­ είναι κάποια που έτυχε να δω εγώ, διότι σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα και μετά λόγου.

Οι νέες τάσεις

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 10
Εντυπωσιακά κοκτέιλ από έμπειρους bartenders στο «Salto».

Το brunch, το «τρίτο κύμα του καφέ» με τους specialty και τους single origin coffees και τα pancakes παίρνουν κεφάλι. Και μπορεί οι gourmet καφέδες να μην «αμφισβητούν» ακόμη τη βασιλεία του φραπέ, αλλά το brunch βρίσκεται στο στοιχείο του, σε μια πόλη που αγαπάει το φαγητό και τις εξόδους με την οικογένεια και τους φίλους.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 11
Νεανική ατμόσφαιρα με δυνατές χρωματικές πινελιές στο ξενοδοχείο «Blue Bottle».

Η ελληνική σύγχρονη, έντεχνη, δημιουργική κουζίνα, στην πιο αμιγή μορφή της, βρίσκει θέση κυρίως στα εστιατόρια σε πιάτσες όπως τα Λαδάδικα και η οδός Ολύμπου. Η κυριαρχία της μεσογειακής κουζίνας είναι αναμφισβήτητη στα μενού των mainstream εστιατορίων του κέντρου και των μεγάλων ξενοδοχείων.

Οι έθνικ κουζίνες, το streetfood και ιδιαίτερα η ιαπωνική και η κινέζικη κουζίνα μόνο σποραδικά σημειώνουν την παρουσία τους, ενώ η nikkei (fusion Περού και Ιαπωνίας), που θριαμβεύει παγκοσμίως και στην Αθήνα, εδώ θα λέγαμε πως σιγεί.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 12
Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2016 στο «Clochard» για την άρτια κουζίνα του.

Είναι ενδιαφέρον, πάντως, ότι μια ολόκληρη φουρνιά καινούργιων εστιατορίων και νέων σεφ φτιάχνουν τόνο τατάκι, ταρτάρ ή σεβίτσε και στο μενού γράφουν «τόνος στη σχάρα» ή «ψάρι μαρινάτο», κατά το γνωστό και αγαπημένο γαύρο μαρινάτο που όλοι ξέρουμε και απολαμβάνουμε.

Τα μπαρ με την all day κουλτούρα προφανώς δεν θα μπορούσαν να είναι είδηση στη Θεσσαλονίκη, τα wine bars όμως πληθύνονται και κατακτούν όμορφα κι εύκολα έδαφος σε μια πόλη που ξέρει από κρασί.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 13
Γεμάτα τα εστιατόρια και τα μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το Salto (Καρόλου Ντηλ 6, 2310222206) συνενώνει την οινική κουλτούρα με εκείνη του καφέ, προσθέτοντας στην εξίσωση θετική ενέργεια, ατμοσφαιρική δια­κόσμηση, μια wine list με πάνω από 70 ετικέτες κρασιού και κλασικά κοκτέιλ από έμπειρους bartenders.

Το Cityzen (Π.Π. Γερμανού 12, 2310413213) προσφέρει, εκτός των άλλων, και γύρω στις 30 ετικέτες σε ποτήρι.

Το Sinatra (Μητροπόλεως 20 & Κομνηνών) με τις jazz μουσικές και στον ίδιο δρόμο το ARC (Μητροπόλεως 22 & Κομνηνών) με την πολύ μεγάλη λίστα κρασιών αλλά και το καλά εξοπλισμένο οινικά Sosa (Κομνηνών 24).

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 14
To όμορφο «Toms Cafe» ξανάδωσε ζωή στη στοά του Παλιού Ταχυδρομείου.

Το sui generis Καπνοτόπι - Οινοτόπι (Παύλου Μελά 28, 2310272852) του Πλάτωνα Ανδριτσάκη είναι ένας πολυδιάστατος­ χώρος με μοναδική προσωπικότητα: wine list με πάνω από 190 ετικέτες, ελληνικές και ξένες, τα πάντα για τον καπνιστή και καλό φαγητό­ από τον νεαρό σεφ Γιάννη Τσικονδούρα.

Τέλος, το μεγέθους σπιρτόκουτου wine concept bar Souel (Παύλου Μελά 16, 2310262827) έχει δύο υπέροχες hostesses, τη Λένα και τη Θάλεια, επιλεγμένα κρασιά και pairing με έξυπνα πιάτα (καμαμπέρ με γλυκόξινη σάλτσα μάνγκο, νιόκι με σάλτσα ντομάτας και θυμάρι κ.ά.).

Πίσω στη Λεωφόρο Νίκης, για να ξαναβγούμε στα μπαρ απ’ όπου αρχίσαμε, το ολοκαίνουργιο λιλιπούτειο Saxofono (Νίκης 43, 2310275577) ξεχωρίζει τα κοκτέιλ σε γλυκά, ξερά και όξινα και τους δίνει ονόματα μουσικών οργάνων.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 15
Όριο του Θερμαϊκού και της πόλης, η υπέροχη Λεωφόρος Νίκης με τη μοναδική νυχτερινή ατμόσφαιρα.

Τάση δυνατή, που κερδίζει... βαλίτσες, είναι τα μικρά ξενοδοχεία σε πανέμορφα ιστορικά κτίρια, που επιφυλάσσουν για το εσωτερικό arty, ευρηματική, σοφιστικέ διακόσμηση: το ολοκαίνουργιο Ελιά City Hotel (Ρογκότη 5 και Τσιμισκή, 2310263263), ανάμεσα στα Λαδάδικα και στην Πλατεία Αριστοτέλους, σε υπέροχο κτίριο των αρχών του 20ού αι., με φρέσκια διακόσμηση σε οικολογικό πνεύμα και άνετα δωμάτια.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 16
O σεφ Γιάννης Τσικονδούρας και ο ιδιοκτήτης Πλάτων Ανδριτσάκης του suis generis wine bar «Καπνοτόπι - Οινοτόπι».

Το επίσης ολοκαίνουργιο Colors Urban Hotel σε πανέμορφο νεοκλασικό του 1920 (Τσιμισκή 13, 2310272829). Ολοκαίνουργιο και το Gatto Perso με τα πολυτελή αυτόνομα­ διαμερίσματα σε ρομαντικό ύφος (Μητσαίων 10, 2310221445), σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1926 δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην ανερχόμενη εναλλακτική πιάτσα της οδού Ολύμπου.

Στις νέες αφίξεις συγκαταλέγονται ακόμη το φιλικό και fancy Caravan Boutique Hotel Bed & Breakfast (Ρέμπελου 1 & Βαμβακά, 2313062780), σε κτίριο του 1920 πίσω από Αλκαζάρ (Χαμζά Μπέη Τζαμί), με arty διάθεση και ζωηρά χρώματα, αλλά και το Blue Bottle (Επισκόπου Αμβροσίου 16 & Συγγρού, 2310520090), σε ένα όμορφα αποκατεστημένο κτίριο της δεκαετίας του ’50.

Glam hotelling & dining

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 17
Επιβλητική και πολυτελής η σάλα του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο εστιατορίου «Alfredo’s Grand Dining» .

Έξω από το κέντρο της πόλης, προς τα ανατολικά, βρίσκεται το Nikopolis Hotel Thessaloniki. Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής το κτίριο, μέσα σε πανέμορφους κήπους, με ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο (πολλοί­ Θεσσαλονικείς έρχονται εδώ για γυμναστική­), το εξαιρετικό Αqua Spa, μια τεράστια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και βιολογικό λαχανόκηπο για διατροφική αυτάρκεια. Talk of the town είναι το ολοκαίνουργιο εστιατόριο του ξενοδοχείου Dome Real Cuisine, ναός του κρέατος χωρίς αντίπαλο στο είδος του. Εκεί ο σεφ Στέφανος Σταμίδης δημιουργεί πιάτα όπως μοσχαρίσιο καρπάτσιο «τατάκι» με σέλερι, μους γκοργκοντζόλα, βινεγκρέτ με μαύρη τρούφα και τραγανή κρέπα.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 18
Γεύσεις επιπέδου στο εστιατόριο «Navona» του ξενοδοχείου «Makedonia Palace».

Το Alfredo’s Grand Dining στο «Regency Casino» είναι το μοναδικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης που τιμάται με Χρυσό Σκούφο. Στην όμορφη αλλά κι επιβλητική σάλα ο σεφ Απόστολος Αλτάνης δημιουργεί μια κουζίνα που συνδυάζει με μοναδικό­ τρόπο την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης, την εποχικότητα των υλικών και το δικό του πληθωρικό μαγειρικό ταμπεραμέντο.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 19
O Xρήστος Σωτηρούδης, ένας από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Γλυκάνισος».

Στην Καλαμαριά η μεταμοντέρνα ταβέρνα Νέα Διαγώνιος (Νικολάου Πλαστήρα 89, 2310029085) είναι μια έκπληξη: λαμπερή διακόσμηση, λινά λευκά τραπεζομάντιλα, μενού που βασίζεται στο barbeque (με σπεσιαλιτέ τα χειροποίητα σουτζουκάκια και τον φημισμένο μέχρι κι εκτός Ελλάδας γύρο­), ενημερωμένη λίστα κρασιών, μπίρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας, ποτά και κοκτέιλ. Στα συν η θέα στη θάλασσα και το άκρως φιλικό προς τις οικογένειες περιβάλλον.

Στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, η La Pasteria (2310472262) σερβίρει αυθεντική ιταλική κουζίνα, τέλεια ζυμαρικά, πίτσα με λεπτή, τραγανή ζύμη (φοβερή η τεράστια pizza di Modena), ιδιαίτερα πιάτα με κρέας κι ένα σούπερ τιραμισού με ένα σφηνάκι εσπρέσο δίπλα για περαιτέρω ενίσχυση της γεύσης.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 20
Ο ξενώνας «Gatto Perso» στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό του 1926.

Εδώ θα βρείτε και το café-bar Stories Taste & Tell, γεμάτο φρέσκα φρούτα και λαχανικά, για υπέροχο καφέ και γερό brunch.

Στην Πυλαία είναι και το μοντέρνο εστιατόριο θαλασσινών Γλυκάνισος, που ακούγεται πολύ για τα ωμά του –καρπάτσιο, σεβίτσε, ταρτάρ–, για τα φρέσκο ψάρι από τα καΐκια της Χαλκιδικής και τις δυνατές μακαρονάδες θαλασσινών με ζυμαρικά που φτιάχνονται in house.

Φέτος το σουξέ «διπλώνει» με το νέο –αδελφό– ψαρο­εστιατόριο Marea Sea Spirit (Στρ. Καλλάρη και Λώρη Μαργαρίτη 13, 2310257696) στο κέντρο της πόλης, όπου ο σεφ Παναγιώτης Δεληθανάσης τολμάει πιάτα όπως ο φρέσκος μπακαλιάρος sous vide με πάστα λεμονιού, πουρέ σελινό­ριζας, πράσο ψητό και αποξηραμένο σέλερι και τα νιόκι με μανιτάρια σιιτάκε, καραβίδα και σος τρούφας.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 21
Ελληνική παράδοση και γαλλικές τεχνικές στο ψαρο-εστιατόριο «Grada Nuevo» στην Καλαποθάκη.

Σε απόσταση αναπνοής από την πλήρη, μεγαλεπήβολη ανακαίνιση των εγκαταστάσεών του, που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017, βρίσκεται το Makedonia Palace (Νέα Παραλία, 2310897197). Το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό από τις 3/1/17 έως ότου επιστρέψει ολοκαίνουργιο, με νέους κήπους, ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις spa, υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο και μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ.

Ήδη το πολύ όμορφο ιταλικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Navona (2310897444) έχει γίνει κομμάτι της ζωής της πόλης στους ατελείωτους περιπάτους των κατοίκων προς τη Νέα Παραλία, με προτάσεις όπως το καρπάτσιο σολομού με τσιπς από μελάνι σουπιάς, σφαίρα ουασάμπι, τζελ από λάιμ και μους αβοκάντο.

Κοντά του βρίσκεται και το εστιατόριο Thria (Μαρίας Κάλλας 1, 2310821120), μοντέρνο μίνιμαλ και με τολμηρό fusion μενού, από τον σεφ Δημήτρη Τασούλα και την ομάδα του.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 22
Λαμπερή η art de la table της μεταμοντέρνας ταβέρνας «Νέα Διαγώνιος».

Πίσω στο κέντρο της πόλης, τώρα, στη μοναδική Πλατεία Αριστοτέλους, το εμβληματικό και μεγαλοπρεπές Electra Palace Hotel είναι λόγω θέσης, και όχι μόνο, ιδανικό ορμητήριο για όποιον λόγο κι αν βρεθείτε στην πόλη, αφού τα πάντα από εδώ είναι ένας περίπατος. Στο γκουρμέ εστιατόριο Ορίζοντες στο roof garden του ξενοδοχείου ο σεφ Γιάννης Μπόχαρης κινείται στους δρόμους της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, με signature πιάτα το καρπάτσιο χταπόδι με πολύχρωμες φακές και το ριζότο (ένα από τα καλύτερα της πόλης) με άρωμα γεμιστών και αφρό φέτας.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 23
Pop αισθητική αλλά και λειτουργικότητα στο ολοκαίνουργιο «Colors Urban Hotel».

Το εστιατόριο Clochard, στην Προξένου Κορομηλά, μοντέρνο και πολυτελές­, υιοθετεί το ύφος του κοσμοπολίτικου bar-restaurant, εκφράζει όμως αταλάντευτα την αστική ελληνική κουζίνα στην πιο υψηλή μορφή της και τιμάται σταθερά με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Η εμμονή στην άριστη ποιότητα των πρώτων υλών και η εξαιρετική τεχνική υπηρετούν άψογα το μενού και παραμένουν διαχρονικά χαρακτηριστικά του.

Στην all time classic οδό Καλαποθάκη ξεχωρίζει το εστιατόριο Grada Nuevo. Εκεί ο έμπειρος Απόστολος Ρήγας, με πορεία από το 1994, ποντάρει στο φρέσκο ψάρι με δημιουργικές αποχρώσεις, βάζοντας τεχνικά δίπλα δίπλα ένα εξαιρετικό λαβράκι ταρτάρ με τζίντζερ και θαλασσινά λουλούδια, ντολμάδες θαλασσινών με σος μαρτίνι, μια κλασική γλώσσα μενιέρ και μια ολόφρεσκια και άψογα ψημένη στη σχάρα συναγρίδα.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 24
Εντυπωσιακό επιδόρπιο από σοκολάτα στο μενού του βραβευμένου εστιατορίου «Clochard».

Στα δυτικά, τέλος, δεσπόζει η επιβλητική Μονή­ Λαζαριστών και, ακριβώς απέναντι, το πολυτελές ξενοδοχείο Domotel Les Lazaristes, που στεγάζεται σε μια καπναποθήκη των μέσων του 20ού αι. Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, στιβαρή καλαισθησία κι έργα τέχνης με αναφορές σε μεγάλους Έλληνες δημιουργούς παντού.

Πολύ κομψό το gourmet εστιατόριό του Fred & Ginger, που υιοθετεί τη λογική της δημιουργικής ελληνικής, μεσογειακής και διεθνούς κουζίνας με ευφάνταστους συνδυασμούς κι εντυπωσιακά πιάτα, όπως το χέλι με καραμελωμένο ανανά, πουρέ γλυκοπατάτας και σος ολαντέζ, η ψητή ουρά αστακού με φουαγκρά, σομρμπέ μάνγκο και σος passion fruit και η πάπια με μέλι τρούφας και πουρέ από παντζάρι και πορτοκάλι.

Η ανερχόμενη πιάτσα της Ολύμπου και τα πέριξ

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 25
H sui generis «Μούργα».

Πάνω από την Εγνατίας, με όριο τη Ρωμαϊκή Αγορά και φόντο τα υπέροχα νεοκλασικά, το καλά κρυμμένο Μπιτ Παζάρ, η οδός Ολύμπου και τα γύρω δρομάκια είναι η νέα αγάπη των εναλλακτικών και των ψαγμένων.

Κρατήστε σημειώσεις: το all day καφε-τσιπουρο-μεζεδάδικο Lux (Ολύμπου 83 & Αριστοτέλους, 2314012381), στο ισόγειο ενός διατηρητέου νεοκλασικού του 1924, έχει ύφος νεο-καφενείου. Λίγο πιο κάτω το all day café-bar Φρειδερίκο αγάπη μου είναι η επιτομή του σικ κιτς (Ολύμπου 87, 2310238532). Απέναντι, στη Salumeria (Ολύμπου 82, 2310272988), η συμπαθέστατη­ Λευκοθέα Μαργαρίτου σου σερβίρει ό,τι διαλέξεις από τα αλλαντικά και τα τυριά του ψυγείου­.

Το σούπερ χαριτωμένο και πρωτότυπο Πικ Απ (Ολύμπου 57, 2310271499) θα σας τρατάρει καφέ, ποτά και κοκτέιλ στο ισόγειο και στο πατάρι vintage ρούχα και βινίλια.

Δυο ανάσες δρόμο προς τα ανατολικά, στη γειτονιά Καραβάν Σεράι, έχει δημιουργηθεί και βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη ένας πολλά υποσχόμενος νεανικός πυρήνας: το καινούργιο café-bar Στέρεο (Βαμβακά 3-5) με το βιομηχανικό, σχεδόν αφαιρετικό design και τα καλά κοκτέιλ ήρθε να προστεθεί σε ήδη δημοφιλή στέκια, όπως η Γλυκιά Συμμορία (Γ. Ζαλίκη 1, 2310260204) και το θεατράλε Καφεθέατρο (Ιουστινιανού 3, 2310237016) με τις όμορφες βιβλιοθήκες, τους vintage δίσκους και την arty διάθεση.

Στο ιδιότυπο 2 Concept Store (Ιουστινιανού 6, 2310265999), που αυτοπροσδιορίζεται ως all day café-bar, ξυλουργείο κι επιπλάδικο (!), ο Νίκος Ιωσήφ και ο Χρήστος συλλέγουν, μεταποιούν, ανακυκλώνουν και δημιουργούν έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα. Πίνεις τον καφέ, το ποτό, το κρασί σου και αν σου αρέσει κάτι από το ντεκόρ, το αγοράζεις και φεύγεις!

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 26
Αυθεντική ιταλική κουζίνα σε εντυπωσική παρουσίαση στο εστιατόριο «La Pasteria».

Λίγο πιο πέρα, το εστιατόριο Extravaganza (Στοά Πτολεμαίων 2Α & Αμβροσίου, 2310529791) σερβίρει καλό, ευρηματικό ελληνικό φαγητό, προϊόντα από όλη την Ελλάδα και φρέσκια διακόσμηση. Πάνω από την Ολύμπου, λίγο πριν από την Αγίου Δημητρίου, το Αίγλη Γενί Χαμάμ (Aγ. Νικολάου 3, 2313059024) είναι all time classic spot για καφέ, ποτά, κοκτέιλ και κάποια πιάτα Nikkei κουζίνας.

Προς την Εγνατίας, τώρα, σε ένα στενάκι πίσω από την Αγία Σοφία­, στο ολοκαίνουργιο By the cook (Σκρα 3, 2310222392), ο σεφ Σπύρος Απταλίδης δημιουργεί πιάτα με αναφορά στην καταγωγή του από τη Ρωμυλία και την Ξάνθη.

Δύο στενά πιο κει, στη Χριστοπούλου πίσω από την Αχειροποίητο Παναγία, ο νεαρός σεφ Γιάννης Λουκάκης άνοιξε πρόσφατα ένα εστιατόριο-γαστρονομική έκπληξη, τη Μούργα (2310268826), με ελληνική κουζίνα που δίνει έμφαση στο ψάρι και στους ανατρεπτικούς συνδυασμούς υλικών, όπως οι γαρίδες αχνιστές με πηχτόγαλο Χανίων, τραχανά και τριμμένο παξιμάδι.

Κλασικά και αγαπημένα

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 27
Το μοντέρνο μίνιμαλ εστιατόριο «Thria».

Στα Λαδάδικα γινόταν και γίνεται χαμός με ένα cluster από μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και μαγαζάκια να συγκροτούν έναν πυρήνα δημιουργικότητας και νεωτερισμών με μεγάλη γοητεία και ζωντάνια.

Άφιξη του 2016 εδώ το Chilai Wine bar (Αγίου Μηνά 4, 2313054550) δίπλα στην Πλατεία Εμπορίου. Φρέσκια διακόσμηση που θυμίζει κήπο, κοκτέιλ και πάνω από 100 ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα. Πιο σκληροπυρηνικά μπαρίστικο new entry ο Γορίλας, που ανοίγει μόνο το βράδυ.

Το κασιώτικο εστιατόριο Φρυ (Δόξης 4 & Σαλαμίνος, 6971910272) έχει τον έξω καρδιά ιδιοκτήτη Καίσαρα Κίκη, σεφ τον Γιώργο Μπασιά­να και πιάτα άλλο πράγμα, όπως ρέγκα στη λαδόκολλα δίπλα σε ψαροκεφτέδες με σος πράσινου κάρι, λαβράκι σεβίτσε πάνω σε τηγανητό σιμιγδάλι και, βεβαίως, κασιώτικα ντολμαδάκια.

Το εστιατόριο Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα (Βέροιας 2, Άνω Λαδάδικα, 2314007586), που άνοιξε το 2015, είναι μια απολύτως value for money γαστρο-επιλογή στην περιοχή, με γεύσεις όπως η αχνιστή ρίνα με φινόκιο και πράσο και σάλτσα λεμόνι αρωματισμένη με εστραγκόν αλλά και καλή wine list.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 28
Το ψαρο-μεζεδοπωλείο «Γλυκάνισος» φημίζεται για τα σεβίτσε και τα ταρτάρ του.

Στην Αγίου Μηνά, το vintage ύφους εστιατόριο Ακαδημία κρύβει μια όμορφη αυλή. Από την άλλη πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας, προς το παλιό λιμάνι­, ο ολοκαίνουργιος πολυχώρος Στοά Δραγούμη (Ίωνος Δραγούμη 3, 2310555223) φιλοξενεί ψησταριά-μεζεδοπωλείο, αρτοποιείο, ζαχαροπλαστείο και παντοπωλείο στην «αυλή» της στοάς στο ισόγειο κι ένα εστιατόριο με ευρηματική ελληνική κουζίνα στον όροφο.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 29
«Dome Real Cuisine», το ολοκαίνουργιο εστιατόριο κρέατος του «Nikopolis Hotel Thessaloniki».

Πάνω από την Τσιμισκή, όπου βρίσκεται­ το όμορφο Toms Café (Τσιμισκή 22, 2310234222), στην περιοχή ανάμεσα στην Αγία Σοφία και τη Διαγώνιο, με τους πολύ ατμοσφαιρικούς και νεανικούς πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος, αξίζει μια στάση στο καινούργιο και γλυκούτσικο μεζεδοπωλείο Θεοπούλα (Ζεύξιδος 6, 2310241141).

Μια ποπ πινελιά­ στην Π. Μελά βάζει το Estrella, που έκανε το «μπουμ» με το «Μπουγατσάν» και πρόσφατα­ απέκτησε «αδερφάκι» και στην Αθήνα. Σχετικά­ καινούργιο το άκρως καλόγουστο ΠΑΤRON (Π.Π. Γερμανού 13, 2310240061), με σύγχρονη ελληνική κουζίνα από τον σεφ Σάκη Καλιοντζή (τον γνωρίσαμε στο «Shark»).

Υψηλή αρτοποιία

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 30
Eντυπωσιακό το self service food department του πρωτοποριακού φούρνου Blé.

O φούρνος Blé (Αγ. Σοφίας 19, 2310231200, Εγνατίας 138, 2310279060) εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Ένας ψηλόλιγνος άσπρος φούρνος­ σαν γλυπτό, ο πιο ψηλός φούρνος του κόσμου, ένας χώρος σαν κοσμηματοπωλείο με τα καλούδια του αραδιασμένα στις προθήκες: φοβερά ψωμιά (όλα με προζύμι), μπισκότα, γλυκάκια­, μελομακάρονα (κλασικά αλλά και με αλάτι, λευκή σοκολάτα και ροζ πιπέρι) και κρητικές λιχουδιές (υπέροχα λυχναράκια και καλτσούνια).

Ένα ολόκληρο κομμάτι αυτού του πρωτοποριακού φούρνου καλύπτεται από το self service food department με τα μεσογειακά πιάτα. ενδεικτικά­ και μόνο σημειώνουμε πίτσα με γαρίδα, σολομό­, σπαράγγι και σος από κρόκο Κοζάνης, αρνάκι µε μέλι και μανταρίνι και χοιρινό σιγοψηµένο µε κάστανο και σος σοκολάτας. Καφές εισαγωγής που καβουρδίζουν οι ίδιοι, καπνιστά τυριά κι ελαιόλαδο στο δικό τους καπνιστήριο.

Bar hopping στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 31
Ο bartender του δημο­φιλούς «Spinte» και του «Bar L.A.B.» Αλέξανδρος Σουρμπάτης.

Η bartending σκηνή της πόλης χτυπάει στο σέικέρ όλες τις νέες τάσεις και μας εκπλήσσει συνεχώς με τη δυναμική της. Από τις νέες αφίξεις, πολύ δυνατή αρχή έχει κάνει το The Bar L.A.B. (Ν. Πλαστήρα & Μυστακίδου 2, 2310443595) στην παραλία της Καλαμαριάς. Ο δραστήριος­ Αλέξανδρος Σουρμπάτης, bar manager του «Spinte», έχει κι εδώ την επιμέλεια του cocktail menu, το οποίο κάνει focus στο ρούμι και στην tiki κουλτούρα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Daiquiri φράουλα με σιρόπι μουστάρδας και το Mediterranean Negroni με μαστίχα Skinos μαγειρεμένη με φράουλα.

Μεγάλο «μπαμ» έχει κάνει και ο funky Γορίλας στα Άνω Λαδάδικα (Βέροιας­ 3, 6977590306), από τους δημιουργούς της Bar Testament και του «Pig Nose». O Αχιλλέας Πλακίδας και όλη η παρέα μάς βάζουν στον κόσμο του fine drinking και fun με μια ιντριγκαδόρικη cocktail collection με βάση υλικά που φτιάχνουν οι ίδιοι, όπως η inhouse ginger beer.

Συνεχίζουμε στο ίδιο level, με το Hostel 9 (2310251005), που ανέβασε τις στροφές στη Λεωφόρο Νίκης, δημιουργώντας μια νέα cocktail πιάτσα. Δεν είναι τυχαίο, αφού τη λίστα­ του έχει αναλάβει ο διακεκριμένος Δημήτρης Νταφόπουλος. Μη φύγετε από εδώ χωρίς να γευτείτε το ομώνυμο mix με βάση το μαύρο ρούμι κι ένα σιρόπι από γάλα αμυγδάλου με βανίλια και διάφορα μπαχαρικά.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 32
Νυχτερινοί περίπατοι στη φωτισμένη και άκρως εντυπωσιακή Νέα Παραλία.

Για όσους αγαπάνε τα spirits επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Spinte (2310230248) στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην πολύτιμη κάβα του οποίου­ συχνάζουν πάνω από 450 ετικέτες ουίσκι και τουλάχιστον 650 ετικέτες αποσταγμάτων. Στα οπωσδήποτε το κοκτέιλ Smoker’s Delight 2.0 με Havana Club Seleccion de Maestros, σπιτικό­ λικέρ από sherry Pedro Ximenez και Ardbeg, βερμούτ αρωματισμένο με καφέ και σοκολάτα.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει, τέλος, το μπαρ που στην ουσία σχημάτισε και χρωμάτισε τη σκηνή της Θεσσαλονίκης, το Vogatsikou 3 (2310222899) στο κέντρο της. Η καινούργια του λίστα, όπως κάθε φορά, είναι μελετημένη εις βάθος από τον Γιάννη Κέδε και όλο το team, ενώ το πεντανόστιμο brunch κουμπώνει ευχάριστα με πολλά κοκτέιλ του μενού. Χρ.Κ.

Θεατρική Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 33
Το «Τρίτο Στεφάνι», σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, από το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών.

Στα μεγάλα στοιχήματα του ΚΘΒΕ συγκαταλέγεται το φετινό «Τρίτο Στεφάνι», που ανεβαίνει­ σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, σε μια μεγάλη παραγωγή με συνολικά τριάντα ηθοποιούς και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Απαιτητική είναι και η παραγωγή του «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολντ Μπρεχτ, με την πηγαία εκφραστική Λυδία Φωτοπούλου στον επώνυμο ρόλο. Η παράσταση που παίζεται στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών σηματοδοτεί την επιστροφή της γνωστής πρωταγωνίστριας στην πόλη όπου μεγάλωσε έπειτα από οκτώ χρόνια. Από την παλέτα του κλασικού προέρχεται και η τρίτη μεγάλη παραγωγή του ΚΘΒΕ.

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 34
Ο Aντώνης Ρέμος κατακτά τη Θεσσαλονίκη από την πίστα του «Stage Live».

Στους «Ψύλλους στ’ αυτιά», την εξωφρενική φάρσα ανατροπών του Ζορζ Φεϊντό, ο σουρεαλισμός φτάνει στο απόγειό του στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Καύκα, Βιβή Μιτσίσκα, Τάσο Πεζιρκιανίδη, Αθανάσιο Ραφτόπουλο κ.ά.

Παράσταση-εμπειρία είναι η σύγχρονη τραγωδία «Οικογενειακή γιορτή» των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ και Μπο Χρ. Χάνσεν, που παίζεται στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, και κάνει τους θεατές μέρος του δρώμενου (η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους).

Θεσσαλονίκη 2017: destination hip - εικόνα 35
Ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Κατερίνα Διδασκάλου στην κωμωδία «Ω, θεέ μου» στο Αριστοτέλειον.

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κλείστε έγκαιρα θέση για το τσίρκο Fiesta Escenica, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από την Ισπανία με την υπερπαραγωγή «Galtuk» (16-18/12). Ένα φαντασμαγορικό σόου για όλη την οικογένεια, όπου η μαγεία του τσίρκου συνυπάρχει με το χορό, το θέατρο, την παντομίμα και τα ειδικά εφέ.

Γιορτινή εσάνς έχει το Γκαλά όπερας, με μερικές από τις ωραιότερες άριες και ντουέτα δημοφιλών οπερετικών έργων που θα ερμηνεύσουν οι λυρικοί καλλιτέχνες Βασιλική Καραγιάννη, Σιρανούς Τσαλικιάν, Νίκος Σπανάτης και Διονύσιος Σουρμπής (18/12).

Το Μέγαρο γιορτάζει τα Χριστούγεννα με τη μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση (από 25/12), που μας ταξιδεύει στην κοσμοπολίτικη ζωή της αρχόντισσας της Μικράς Ασίας.

Φέτος το χειμώνα όμως μην αναζητήσετε ούτε τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Κατερίνα Διδασκάλου στις θεατρικές λίστες της Αθήνας. Θα τους βρείτε στο Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη. «Ω, θεέ μου!» είναι ο τίτλος της συγκινητικής, ξεκαρδιστικής και τρυφερής κωμωδίας της Ανάτ Γκοβ στην οποία πρωταγωνιστούν, σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα. Μ.Κ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.