Τα γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου

Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι γεμάτα με άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις για μίνι – λαχταριστές - αποδράσεις. Τσεκάρουμε τα highlights.

Τα γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου

Από τις γιορτές κάστανου και καρυδιού, μέχρι τα κυνήγια μανιταριού και την γιορτή τσίπουρου και ντομάτας. Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι γεμάτα με άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις για μίνι – λαχταριστές - αποδράσεις.

Τα γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 1

Κάστανα και άγιος ο Θεός…

Στον Άγιο Δημήτριο Ναυπάκτου - το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου - ψήνονται κάστανα και σερβίρονται τοπικά γλυκά του κουταλιού (κράνα, καρυδάκι, κεράσι) και τοπικά φαγητά.

Στην καρδιά του φθινοπώρου, στην Άρνα Λακωνίας διοργανώνεται μία από τις μεγαλύτερες γιορτές κάστανου. Φέτος, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου (28-30/10) θα στηθεί μία μοναδική υπαίθρια αγορά ντυμένη με ξεχωριστή αισθητική με σκοπό να προσφέρει τα καλύτερα προϊόντα της γης του Ταΰγετου. Πολιτιστικά δρώμενα με χορευτικά συγκροτήματα, πλούσια εδέσματα από κάστανα και άλλα τοπικά προϊόντα δίνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για την ζωή σε αυτό τον τόπο. Τα ψητά κάστανα ετοιμάζονται στο μεγαλύτερο τηγάνι της χώρας και τα βραστά στο παλιό χαρανί. Το δε τσίπουρο ζεστό και λαχταριστό αποστάζεται στον άμβυκα που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού. Τέλος, ο επισκέπτης – αν επιθυμεί κάτι πιο… βιωματικό - μπορεί να πάρει μέρος στις αγροτικές εργασίες συγκομιδής του κάστανου αποκομίζοντας την μοναδική εμπειρία της επαφής με την φύση.

Την ίδια περιοδο (σ.σ: και συγκεκριμένα το Σάββατο 29/10) γιορτάζει και η Καστανίτσα στον Πάρνωνα. Από το πρωί θα προσφέρεται στην πλατεία του Αϊ-Γιάννη τσάι του βουνού, ενώ το μεσημέρι θα σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά, όπως φασόλια με μακαρόνια, φασολάδα, ψητή ρέγκα, γουρουνοπούλα, γίδα βραστή, πιάτα και γλυκά με κάστανο, συνοδευμένα από κρασί, τσίπουρο, παραδοσιακή μουσική και χορούς. Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση παραδοσιακών εδεσμάτων από τις νοικοκυρές του χωριού με σκοπό την ανάδειξη του νοστιμότερου πιάτου. Επίσης, εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων προϊόντων καθώς και ομιλία από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα σχετικά με το περιβάλλον και το κάστανο.

Τα γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 2

Τσίπουρο ολέ!

Χαμός γίνεται κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη στη Βίτσα Ζαγορίου. Στην ετησια γιορτή τσίπουρου οι μουσικοχορευτικές βραδιές δίνουν και παίρνουν, με το τσίπουρο από τοπικούς παραγωγούς να ρέει άφθονο. Κλείστε εγκαίρως το ξενοδοχείο ή τον ξενώνα σας για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

2 σε 1…

Στην Άνω Χώρα Ναυπάκτου – το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου - διοργανώνεται η γιορτή κάστανου και τσίπουρου όπου γίνεται απόσταξη του τσίπουρου, ψήνονται κάστανα, σερβίρονται γλυκά (μπακλαβάδες, ραβανί, κουραμπιέδες,) γλυκά κουταλιού (κεράσι, κάστανο, καρύδι, κυδώνι), τοπικές πίτες και γίδα βραστή. Η ισχύς εν τη ενώσει…

Τα γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 3

Μανιταρόφιλοι του κόσμου όλου ενωθείτε!

Μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές οι ορκισμένοι οπαδοί τους αρπάζουν τα καλάθια και παίρνουν τα βουνά. Τα καθιερωμένα σαββατοκύριακα μανιταρογνωσίας του ξενώνα «Αμανίτα» στην Τσαγκαράδα Πηλίου συνεχίζονται και φέτος, όπως πάντα με «νόστιμη» κατάληξη δίπλα στο τζάκι συνοδεία κρασιού ή τσίπουρου (6945878672 - http://www.amanita.gr/el/). Γνωρίστε τα είδη που βρίσκονται σε αφθονεία στο Πήλιο όπως τα καλογεράκια, τις βασίλες, τις γουργουλιάνες, τα νεραντζάκια αλλά και τα ζουρλομανίταρα. Το κυνήγι γίνεται στο δάσος της καστανιάς και της οξιάς ψάχνοντας φυσικά κάτω από δέντρα και θάμνους με στόχο να γεμίσετε τα καλάθια σας μόνο με τα φαγώσιμα.

Τα γευστικά ραντεβού του φθινοπώρου - εικόνα 4

Επίσης, τα σεμινάρια αναγνώρισης και συλλογής άγριων μανιταριών (σ.σ: διοργανώνονται υπό την επίβλεψη γεωπόνων και μυκητολόγων) ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες το φθινοπωρινό τους πρόγραμμα (1-2/10 λίμνη Πλαστήρα, 8-9/10 Γραμμένη Οξυά, 22-23/10 Τζουμέρκα, 28-30/10 Φολόη, 5-6/11 Παρνασσός, 12-13/11 ορεινή Ναυπακτία, 26-27/11 Δίρφυ, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936-815068).

Τέλος, από τις 30/9 μέχρι και τις 2/10 στο Ελατοχώρι Πιερίας διοργανώνονται οι “Μανιταρομέρες” με σεμινάρια μανιταρογνωσίας, μαγειρέματα και κυνήγι μανιταριών.

Κα-ρύ-δια!

Η εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων Ατραπός διοργανώνει εκδρομή με πεζοπορίες, περιηγήσεις και συμμετοχή στη γιορτή του καρυδιού στις Καρυές Λακωνίας (6945808684) στις 28-30/10.

Ντομάτα από την Κανδήλα…

Για 6η χρονιά θα πραγματοποιηθεί η γιορτή ντομάτας στην Κανδήλα Αρκαδίας. Την Παρασκευή 16/9 θα υπάρχει παραδοσιακή μουσική και άφθονα τοπικά εδέσματα με ντομάτα, όπως τα καγιανά και τα γεμιστά. Στην Κανδήλα οι παραγωγοί καλλιεργούν πάνω από 300 στρέμματα ντομάτας τον χρόνο και η περιοχή – διόλου τυχαία – φημίζεται για την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.