Βόλος-Πήλιο-Σκιάθος: Γράμμα από τον Παγασητικό

Η Χρυσούλα Κυριακοπούλου πέρασε από τον πάντα ζωντανό Βόλο και τα κοντινά χωριά του Πηλίου, για να καταλήξει στην αντικρινή Σκιάθο, και κράτησε γαστρονομικό ημερολόγιο ταξιδιού.

Βόλος-Πήλιο-Σκιάθος: Γράμμα από τον Παγασητικό

Η Χρυσούλα Κυριακοπούλου πέρασε από τον πάντα ζωντανό Βόλο και τα κοντινά χωριά του Πηλίου, για να καταλήξει στην αντικρινή Σκιάθο, και κράτησε γαστρονομικό ημερολόγιο ταξιδιού.

Βόλος-Πήλιο-Σκιάθος: Γράμμα από τον Παγασητικό - εικόνα 1

Οι βόλτες στο γραφικό παραλιακό κέντρο του Βόλου, στη λιθόστρωτη πλατεία, στις χαλαρές παραλίες και στα καταπράσινα βουνά ενισχύονται με στάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να... γευτείς. Τη μία ημέρα, τηρώντας την παράδοση, θα την περάσεις σίγουρα σε κάποιο τσιπουράδικο. Στο δρόμο που χάραξε ο all time classic «Κάβουρας» δύο ανανεωμένα στέκια στη γειτονιά των σκληροπυρηνικών του είδους, τη Νέα Ιωνία, ο «Δεμίρης» και το «Φιλαράκι», πάνε την εμπειρία πολλά βήματα παραπάνω.

Στον Δεμίρη (2421065559), που περισσότερο παραπέμπει σε παραδοσιακό καφενείο με τις navy αποχρώσεις και τους τοίχους του ντυμένους με φωτογραφίες του ιδιοκτήτη μουσικού ντουέτο με διά­σημους λαϊκούς τραγουδιστές, βουτάς κυριολεκτικά στα ζωντανά οστρακοειδή και τα ολόφρεσκα θαλασσινά. Γυαλιστερές, φούσκες, μύδια, καλόγνωμες, αχινοί, όλα μοσχομυρίζουν ιώδιο και ψαρεύονται από τον ανιψιό του ιδιοκτήτη. Εξαιρετικά πιάτα είναι και το ψητό χταπόδι με τσιτσίραβλα, και η βελούδινη σπιτική ταραμοσαλάτα.

Πραγματική όμως αποκάλυψη –και λόγος για να πας και να ξαναπάς εκεί– είναι οι τηγανιτοί κολιτσιάνοι. σαγηνεύουν τον ουρανίσκο και η γεύση τους μένει αξέχαστη. Το Φιλαράκι (6950670794), από την άλλη, φρεσκάρει την παραδοσιακή ιεροτελεστία με μερικές ευρηματικές και πιο μοντέρνες γευστικές προσθήκες. Μυλοκόπια, σαργοί, κοκάλια, τσιπούρες, σαλάχια, συναγρίδες ψήνονται στα κάρβουνα κι έρχονται ζουμερά συνοδεία ψητών λαχανικών. Σε αυτά προστίθενται δημιουργικοί μεζέδες, π.χ. κοχύλια με κόλιανδρο, τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού. Το πρωτόκολλο στο «Φιλαράκι» δεν περιλαμβάνει παραγγελίες. Με κάθε μόστρα (καραφάκι τσίπουρου) έρχονται και μεζέδες, με τη σειρά που προτείνουν οι ιδιοκτήτες, ώστε κάθε πιάτο να ταιριάζει με το προηγούμενο και να προετοιμάζει το επόμενο. Μια συμβουλή: μπορείτε να παραγγείλετε τηλεφωνικά την ονομαστή ψαρόσουπά τους καθώς και αστακό. αξίζουν.

Βόλος-Πήλιο-Σκιάθος: Γράμμα από τον Παγασητικό - εικόνα 2
Με Ζεν

Η άλλη γενιά των τσιπουράδικων Για τους πιο τολμηρούς must είναι το Με Ζεν (2421020844), η πιο «φευγάτη» και «μελετημένη» προσέγγιση του παντρέματος των μεζέδων με το λευκό απόσταγμα. Ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης πάτησε πάνω στο βολιώτικο «έθιμο» με σεβασμό, αλλά στην πράξη τού έκανε ολικό ρετούς, με πολλές «προχώ» δημιουργικές προτάσεις. Στην πανέμορφη πέτρινη μονοκατοικία τσιμπολογάς εξαιρετικές πρώτες ύλες, δουλεμένες με φαντασία, όπως η άπαιχτη ταραμοσαλάτα. Να έχετε υπόψη και το επόμενο project του Γρηγόρη, ο οποίος θέλει να ωριμάζει τα δικά του αλλαντικά.

Βόλος-Πήλιο-Σκιάθος: Γράμμα από τον Παγασητικό - εικόνα 3
Key Bistro

Όσο για τα πιο σύγχρονα γευστικά μονοπάτια, σε αυτήν την κατηγορία έχουμε την πολυσυζητημένη άφιξη του Key Bistro (2421038872), στην καρδιά της πόλης. Μετράει μόνο λίγους μήνες κι έχει δώσει ήδη το στίγμα των γευστικών εκπλήξεων. Ο Διονύσης Ζαχαρόπουλος συνεχίζει την καλή δουλειά που κάνει στο αδελφό εστιατόριο «Έξι Κλειδιά» και στήνει ένα μενού ανάλογων αξιώσεων και πολλών κοινών γαστρονομικών καταβολών. Με βάση την ελληνική κουζίνα και τα ντόπια υλικά, συνθέτει πιάτα υψηλής τεχνικής, που παίζουν με τη φαντασία και ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο. Σιγομαγειρεμένη σε μαρουβά και πετιμέζι ουρά μόσχου με καπνισμένη μελιτζάνα, ξινοτύρι και κρέμα από πιπεριά Φλωρίνης. ποικιλία σωτέ μανιταριών με κόκκινη κινόα, κρέμα από πιπεράτο γιδοτύρι και flakes καπνιστού τόνου. μοσχαρίσιο tender με εξαιρετικό­ αφρό πατάτας, που ενισχύεται με τρούφα και τηγανητό κρόκο αβγού. τέλος, τα μοσχαρίσια μάγουλα πάνω σε κρέμα από ξινόχοντρο, πούδρα από μανιτάρια πορτσίνι και σάλτσα από το ψήσιμό τους είναι ένα πιάτο που δείχνει τις ικανότητες του σεφ.

Βόλος-Πήλιο-Σκιάθος: Γράμμα από τον Παγασητικό - εικόνα 4
«Έξι Κλειδιά», Άφησσος

Και αφού το «Key Bistro» μας άνοιξε την όρεξη, οδηγούμε μέχρι την Άφησσο για να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία των Έξι Κλειδιών (2423033720), που πήραν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους 2016. Το μέρος είναι ειδυλλιακό, με άφθονο πράσινο και το εστιατόριο (στο ομώνυμο ξενοδοχείο) βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω σε μία από τις πιο ωραίες παραλίες του Πηλίου, την Καλλιφτέρη.

Γεμίζει το μάτι από τις πλούσιες εικόνες και χαλαρώνει με τους γήινους και ρομαντικούς τόνους του χώρου, που ταιριάζουν γάντι με τα έξι δωμάτια του ξενοδοχείου. Επιλέξτε ένα τραπεζάκι με φόντο το γαλάζιο κι ετοιμαστείτε για «εναλλακτική» ελληνική κουζίνα, όπου εξαιρετικές ελληνικές πρώτες ύλες πειράζονται για να δώσουν ένα αποτέλεσμα που προκαλεί γευστικές συγκινήσεις. Είναι φανερό ότι ο Διονύσης Ζαχαρόπουλος (με τον Γιάννη Μπαξεβάνη να κρατά­ συμβουλευτικό ρόλο) έχει εξελιχτεί. χαρακτηριστικό παράδειγμα­ τα homemade ζυμαρικά από ξινομυζήθρα ντουέτο με τραγανά λαχανικά κι εκπληκτικά τηγανητά γλυκάδια αλλά και η πολύ καλή πίτα με αρωματικά χόρτα με ξίγαλο­ Σητείας και κρέμα μαϊντανού, ο τόνος πάνω σε φασολάκι, παγωτό καυτερής πιπεριάς και σάλτσα ιβίσκου με κόκκινο γκρέιπφρουτ και ο καλά μαγειρεμένος χοιρινός λαιμός με σελινόριζα και πορτοκάλι confit. Στα οπωσδήποτε του ταξιδιού οι εξορμήσεις στα χωριά του Πηλίου όπως οι λιγότερο γνωστές Άνω και Κάτω Γατζέα.

Στην Κάτω Γατζέα, στο ολοκαίνουργιο Chroma Villas (2423022030), θα ζήσετε­ στιγμές πολυτελούς χαλάρωσης σε μία από τις έξι σύγχρονες και καλόγουστες βίλες, δίπλα στο γραφικό λιμανάκι με τα όμορφα μαγαζιά για τσίπουρο και γλυκά. Στην Άνω Γατζέα πρέπει να πάτε με τζιπ και να ρωτήσετε πού βρίσκεται ο παλιός σταθμός του τρένου. Πνιγμένος στο πράσινο, με φόντο τα επιβλητικά γεφύρια της περιοχής, παλιά ήταν ο μόνος τρόπος για να επισκεφθεί κάποιος τα χωριά του Πηλίου, ενώ τώρα κάνει μόνο μια μικρή τουριστική διαδρομή. Το χωριό έχει μείνει ίδιο εδώ και δεκαετίες: ένα παλιό μπακάλικο κι ένα παραδοσιακό καφενείο ενισχύουν αυτήν την αίσθηση. Στο καφενείο –στέκι των ντόπιων, φυσικά– φτιάχνουν σπιτικά γλυκά και πολλά βράδια ψήνουν κυνήγι­. Το μόνο καινούργιο στην περιοχή είναι το εκπληκτικό Μουσείο Λαδιού­. Σε ένα πέτρινο κτίριο εκτίθεται ο παραδοσιακός εξοπλισμός για την παραγωγή λαδιού, ενώ πραγματοποιούνται παρουσιάσεις και σεμινάρια για την ελιά και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε με διάφορους τρόπους (π.χ. για να κάνουμε σαπούνι κ.λπ.).

Βόλος-Πήλιο-Σκιάθος: Γράμμα από τον Παγασητικό - εικόνα 5

Ώρα όμως να περάσουμε στην κοσμοπολίτικη Σκιάθο, η οποία ανεβαίνει πλέον και γαστρονομικά με multi προτάσεις για όλα τα γούστα. Στο κέντρο της Χώρας οι επιλογές περιορίζονταν ανάμεσα­ στο street food και το φρέσκο ψάρι. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι προφανής η ανανέωση με conceptual προσθήκες. Στον κεντρικό τουριστικό δρόμο της Παπαδιαμάντη ξεχωρίζει το μεζεδοπωλείο-παντοπωλείο Έργον (2427021441) της γνωστής αλυσίδας, που επιφυλάσσει όμως ξεχωριστές εκπλήξεις. Ο χώρος είναι άνετος, με ωραία αισθητική, πολλές επιλογές σε ντελικατέσεν και μεγάλη open kitchen. Το μενού συγκεντρώνει όλα τα bestseller πιάτα των τελευταίων ετών του «Έργον» συν μερικά πρωτοεμφανιζόμενα.

Οι κατηγορίες στον κατάλογο έχουν ως εξής: αλείμματα, σαλάτες, μεζέδες, ζυμαρικά, κρέας και ψάρι. Ενδεικτικά, για να πάρετε μια πρώτη γεύση, θα αναφέρουμε το πεντανόστιμο χειροποίητο χούμους με ταχίνι και ρεβίθια Λάρισας, την παραλλαγή του ταμπουλέ με φέτα που μυρίζει καλοκαίρι, τα πιτάκια με τουλουμοτύρι Κοζάνης που είναι μια τραγανή αποκάλυψη, τα κλασικά μαύρα στριφτάρια με τόνο Αλοννήσου, το πληθωρικό κριθαράκι με αρνάνι και στακοβούρυρο αλλά και το σουβλάκι σολομού που παίζει μεταξύ γλυκού και το καυτερού. Όσο για τα cocktails που συμπληρώνουν τη λίστα και πατάνε σε ελληνικά υλικά, ξεχωρίσαμε τόσο το Μελ Ον, με λικέρ μαστίχα, πεπόνι, μέλι και βασιλικό, όσο και το Φράου Λάρα, με ρακή, φράουλα και στυμμένο λεμόνι. Τέλος, πολύ ενδιαφέρονται είναι και τα ομαδικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται και αφορούν την ελληνική κουζίνα.

Βόλος-Πήλιο-Σκιάθος: Γράμμα από τον Παγασητικό - εικόνα 6
Borzoi

Το bar-restaurant Borzoi (6944247349), κοντά στο «Έργον», είναι μια στιλάτη άφιξη που δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο, αλλά έχει γίνει ήδη talk of the town. Και οι λόγοι είναι αρκετοί. Ο χώρος είναι πολύ γουστόζικος και συνδυάζει σε μια πανέμορφη και λουλουδάτη αυλή τις παραδοσιακές πινελιές ενός ελαιοτριβείου με τις σύγχρονες νότες ενός εστιατορίου. Στα highlights οι πολύχρωμες μαξιλάρες πάνω στα καθίσματα, που κάνουν τρομερή αντίθεση με το άσπρο φόντο.

Όσον αφορά τη φιλοσοφία της κουζίνας, η σεφ Αντωνία Φάκλαρη υπογράφει ένα μενού με Japanese fusion επιρροές, που χαρακτηρίζεται από φινέτσα, αρμονία και πολύ καλές πρώτες ύλες. Πολλά είναι τα καλά πιάτα που ταιριάζουν στο summer mood, όπως για παράδειγμα ο δροσερός σολομός με ponzu και παπαρδέλες αγγουριού, οι νόστιμες γαρίδες Αμβρακικού με καλοκαιρινά μυρωδικά, η σφυρίδα σε αρωματική μπουγιαμπέσα με σαφράν και το Bortzoi burger με αστακό Αλοννήσου, amalfi mayo και αβοκάντο.

Το βράδυ το «Borzoi» ανεβάζει στροφές και η δράση μεταφέρεται κυρίως στην εσωτερική μπάρα με τα δυνατά cocktails, που παίζουν με όλες τις βάσεις. Παραμένοντας στη Χώρα, κάτι πιο γρήγορο, αλλά φουλ στη γεύση είναι το Food Porn. Τα burgers του με αφράτο ψωμί μπριός και ζουμερό homemade μπιφτέκι είναι πραγματική γευστική αμαρτία και σερβίρονται σε ένα παρεΐστικο και νεανικό σκηνικό.

Βόλος-Πήλιο-Σκιάθος: Γράμμα από τον Παγασητικό - εικόνα 7
Mandraki Village, Σκιάθος

Φύγαμε για Κουκουναριές και το upper class ξενοδοχείο Mandraki Village (2427049301). Η σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, πέρα από τις φινετσάτες βίλες και τα spots χαλάρωσης δίπλα στην πισίνα και στον κήπο, διαθέτει και το εστιατόριο Elia’s, το οποίο κέρδισε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους 2016 και αποτελεί από μόνο του λόγο για να επισκεφθεί κάποιος το νησί. Στο τιμόνι ο σεφ Νικόλας Σταυρακάκης, ενορχηστρώνει μια πολύ ωραία ομάδα με αγάπη για τη μαγειρική και δίνει –με αφετηρία την Κρήτη– μια άλλη διάσταση στην ελληνική κουζίνα, πολύ πιο ραφινάτη, με γευστικές εντάσεις και πολύ καλά ενσωματωμένες πολιτισμικές επιρροές.

Ο Νικόλας Σταυρακάκης κάνει πραγματική κατάθεση ψυχής στην κουζίνα και βάζει στα πιάτα του εμπειρίες και μνήμες τόσο από την παιδική του ηλικία όσο και από τη δουλειά του σε μερικές από τις πιο διάσημες κουζίνες του κόσμου (βλ. το διάστερο «Noma»). Μια θεαματική αρχή είναι η αλμυρή εκδοχή της λεμονόπιτας σε μορφή σαλάτας. Ακολουθεί η πληθωρική φάβα με τσιγαριστά βλίτα, στάκα και αβγό νεράτο. Πιά­τα επιπέδου είναι επίσης η βασιλο­ζαργάνα σεβίτσε με ζωμό απο ντολμαδάκι και γκοφρέτα ρυζιού και η πάπια σε αρώματα από σουτζουκάκια σμυρναίικα με παγωτό φέτας.

Σε αυτό όμως που φαίνεται το στίγμα της κουζίνας είναι ο συγκλονιστικός ελληνικός γύρος ramen με noodles φαγόπυρου. Κι ένα tip: αξίζει να συνεχίσετε με τα γλυκά και να συνδυάσετε με τα μιξαρίσματα της μπάρας, είτε στο ρομαντικό σκηνικό του «Elia’s» είτε στο cosy bar δίπλα στην πισίνα. Δύο cocktails που ξεχωρίζουν είναι το Greek Negroni και το Hello Crete, που συνδυάζει το τσίπουρο με το Ξινόμαυρο.

Με το βλέμμα στη θάλασσα, must στάση είναι το Salty Bone (6976730097), το οποίο μετράει­ μόλις μερικούς μήνες και είναι δημιούργημα του αεικίνητου Βασίλη Ακρίβου. Ο εμπνευστής του «Ψάριστον» μας κατέβασε πρώτα στο κέντρο, στην Αιόλου 68, για θαλασσινές δημιουργίες και τώρα έφτασε μέχρι τη Σκιάθο. Ακριβώς δίπλα στο κύμα, στο ξενοδοχείο «Nostos Village», μαγειρεύει δημιουργικά πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, ενώ κάνει και μερικές έξυπνες κρεατικές παρεμβολές.

Για να ολοκληρώσουμε το καλοκαιρινό γευστικό μας σαφάρι στη Σκιάθο, επιβάλλεται μια στάση για cocktails στο Jaguar (6974811539) στη Χώρα. Πίσω από την μπάρα του βρίσκεται ο Γιώργος Αρβανίτης, τα cocktails του οποίου προκαλούν εκρήξεις καλοκαιρινών αρωμάτων. άλλωστε, στα περισσότερα αρωματίζει το ποτήρι με διάφορα bitters, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις εντάσεις τους. Δοκιμάστε το σύνθετο Games of Thrones και ρίξτε μια καλή ματιά στην ψαγμένη συλλογή σε long drinks και aperitivo. Ξεχωρίζουν τα Paloma, Oldtjiko και Judan Kiss.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.