Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά

Μετά τη βελούδινη αγροτουριστική «επανάσταση» που άρχισε πριν από μια δεκαετία και καλά κρατεί, η Ζάκυνθος ζει μια δεύτερη άνοιξη φρεσκάροντας την ξενοδοχειακή και εστιατορική υποδομή της με νέες ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά

Μετά τη βελούδινη αγροτουριστική «επανάσταση» που άρχισε πριν από μια δεκαετία και καλά κρατεί, η Ζάκυνθος ζει μια δεύτερη άνοιξη φρεσκάροντας την ξενοδοχειακή και εστιατορική υποδομή της με νέες ενδιαφέρουσες προτάσεις που ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου με επιλογές για όλους.

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 1
Το Ναυάγιο, η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού και μια από τις διασημότερες στον κόσμο.

Νησί μοναδικά προικισμένο από τη φύση, αλλά ταυτισμένο παλιότερα με το μαζικό τουρισμό, η Ζάκυνθος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε φουλ ανανεωτική διάθεση. Κάνοντας μια μελετημένη στροφή στην παράδοση, επενδύει στον αγροτουρισμό, ξαναθυμάται την ντόπια κουζίνα, εξελίσσεται ακολουθώντας τις νέες τάσεις της γαστρονομίας και υποδέχεται upscale ξενοδοχειακές μονάδες.

Μια τέτοια περίπτωση είναι το νέο «Kymothoe Elite» (2695022737, www.kymothoe.com), ένα σύγχρονο boutique hotel στο καταπράσινο Ακρωτήρι: δέκα μεγάλα δωμάτια, διακοσμημένα σε καθαρές γραμμές και γήινους τόνους και πολυτελώς εξοπλισμένα, καταπράσινος κήπος με πισίνα που ενώνεται οπτικά με το γαλάζιο της θάλασσας και ένα πρωινό-εμπειρία με τα καλύτερα υλικά. Στο ίδιο πλαίσιο, των αναβαθμισμένων μονάδων διαμονής, ανήκει η επίσης καινούργια «Kirstin Villa» (6980610280, www.dikopoulos.gr) στο βιολογικό Κτήμα Δικόπουλου στο Τραγάκι, περιτριγυρισμένη από ελαιώνες και αμπέλια, που σε προσκαλούν για αγροτουριστικές δραστηριότητες ή απλώς για χαλάρωση μέσα στη φύση.

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 2
«Kymothoe Elite», boutique άφιξη στο Ακρωτήρι.

Παραμένουμε στο Τραγάκι για το επίσης νεόδμητο πεντάστερο «Eleon Atlantica Grand Resort and Spa» (2695065245, www.eleon-grand-resort.gr), που αναπτύσσεται σε κτήμα 41 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα και διαθέτει ένα από τα καλύτερα κέντρα καταδύσεων στο νησί, εστιατόριο με δυνατή μεσογειακή κουζίνα και δύο μπαρ με καλοδουλεμένα μενού. Στο Τσιλιβί, ένα αγαπημένο spot διαμονής το Ανέτης Hotel, μια ανάσα από την θάλασσα, έκανε ολική ανανέωση και μεταμορφώθηκε σε ένα must ξενοδοχείο, υψηλών προδιαγραφών, με εξαιρετική αισθητική, σε χρώματα που σε χαλαρώνουν και σε βάζουν με το καλύτερο τρόπο σε mood διακοπών.Αφίξεις όμως έχουμε και στο εστιατορικό τοπίο του νησιού. Ξεκινάμε με την κρυμμένη μέσα στις ελιές «Μπασία» στο Ακρωτήρι (6973431970), που θεωρείται από τους ντόπιους το νέο γαστρονομικό hit.

Στεγάζεται σε παραδοσιακό ζακυνθινό οίκημα, μέσα σε έναν καλόγουστα διαμορφωμένο κήπο, που κρέμεται πάνω από το Ιόνιο. Το μενού προσεγγίζει τη θαλασσινή κουζίνα με τρόπο που φανερώνει γνώση και φαντασία – βλέπε καρμπονάρα με μελάνι σουπιάς και μακαρούνες με καβουρόψιχα και chorizo. Πιο κεντρικά, στην πόλη της Ζακύνθου, must άφιξη είναι η «Αυλή των Γεύσεων» (2695029815) που σερβίρει υγιεινή κουζίνα με βάση τα super foods αλλά και παραδοσιακές ελληνικές συνταγές σε μια λουλουδιασμένη αυλή.

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 3
Ιδιαίτερη πρόταση νυχτερινής διασκέδασης στον Λαγανά το ιδιόκτητο νησάκι Cameo με το ομώνυμο μπαρ.

Πριν από λίγες μέρες έκανε το ντεμπούτο του, επίσης στην πόλη, το πολύ κομψό «Προσήλιο» (6970305217), παιδί του σομελιέ Γιώργου Καμπίτση και της σεφ Κρυσταλλίας Καραγεώργου, που μετακόμισε εδώ από τα βραβευμένα «6 Κλειδιά» του Πηλίου. Το μενού αξιοποιεί προϊόντα από τα Επτάνησα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως η πρέτζα Ζακύνθου και το σαλάμι Λευκάδας, σε προχωρημένα πιάτα που φλερτάρουν με τις 120 ψαγμένες ετικέτες κρασιού.

Άρωμα Ιταλίας στην κουκλίστικη πλατεία Άγιου Μάρκου φέρνει τo σικάτο «Alesta» (6944870020) με νόστιμες λεπτές πίτσες και πληθωρικές μακαρονάδες που το βράδυ κινείται σε μπαρίστικους τόνους με πολύ καλές επιδόσεις. Η πιο γλυκιά από τις φετινές αφίξεις είναι η gelateria «Galatico», στην Αλεξάνδρου Ρώμα με εξαιρετικό χειροποίητο παγωτό. Οι νέες αυτές προσπάθειες, που βλέπουν με σύγχρονο μάτι τη φιλοξενία και το φαγητό σε ένα νησί που φέρει εδώ και χρόνια τη στάμπα του μαζικού, ξεκίνησαν δυναμικά και όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν, δίνοντας άλλον αέρα στις εξερευνήσεις μας στο Τζάντε.

Απόλαυση στο πράσινο

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 4
Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε στο Ναυάγιο Βολιμών είναι με καραβάκι από τον Άγιο Νικόλαο.

Από το party point του Λαγανά και το τουριστικό Αργάσι μέχρι το βόρειο και νοτιοδυτικό τμήμα, με τους μπαξέδες, τις αμπελόστρατες και τους ελαιώνες, η Ζάκυνθος έχει προτάσεις για όλους, δημιουργώντας μια εξαιρετική γέφυρα ανάμεσα στη φύση και τη δράση. Αν θέλετε πάντως να γνωρίσετε την αυθεντική της ψυχή, θα πρέπει να είστε έτοιμοι για on the road εξερεύνηση και να έχετε μέρες να αφιερώσετε. Θα πρέπει να ακολουθήσετε, ας πούμε, την άγρια αλλά γοητευτική ορεινή διαδρομή μέχρι τις Βολίμες, μέσα από χωριά με πέτρινα σπίτια και πολύχρωμες αυλές, όπως το Κοιλιωμένο και ο Άγιος Λέοντας.

Τα highlights γύρω από τις Βολίμες είναι πολλά: η βουτιά στον κουκλίστικο βοτσαλωτό Άγιο Νικόλαο, η κατάβαση για κολύμπι στα εξωτικά και μοναχικά Ξύγκια, η επίσκεψη στο Πέτρινο Πάρκο Ασκός με τα 45 είδη ζώων και τα αμέτρητα αυτοφυή φυτά και σίγουρα η βόλτα μέχρι τον πέτρινο φάρο Κοριθίου για να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα που φτάνει μέχρι την Κεφαλονιά – από εδώ φεύγουν και καραβάκια για την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού, το Ναυάγιο, και τις μοναδικές Γαλάζιες Σπηλιές.

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 5
Στο «Anadalis» στο Αργάσι, η μεσογειακή fusion κουζίνα εντυπωσιάζει οπτικά και γευστικά.

Προορισμός σε πιο ρομαντικούς τόνους είναι το Κερί, στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Από την ήρεμη παραλία Λίμνη Κερίου που προσφέρεται για περαντζάδα μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι που θα σας πάει στο Μαραθονήσι, το καταφύγιο της καρέτα-καρέτα, και στις τριγύρω γαλαζοπράσινες σπηλιές. Εναλλακτικά, σε κοντινή απόσταση, αλλά προσβάσιμη από χωματόδρομο, είναι η ονειρεμένη παραλία του Μαραθιά. Μετά το μπάνιο και το φρέσκο ψάρι στο λιμανάκι της Λίμνης, ανεβείτε στο ορεινό Κερί με τα στενά δρομάκια και τα πέτρινα σπίτια. Ένα χιλιόμετρο μετά το χωριό βρίσκεται ο Φάρος Κεριού, χτισμένος στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, έτοιμος να σας προσφέρει ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα...

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 6
Βάλτε στο πρόγραμμα μια βουτιά στο Πόρτο Ζόρο στην περιοχή του Βασιλικού.

Στο κεφάλαιο παραλίες υπάρχουν δύο προτάσεις που δεν πρέπει να παραλείψετε, ανάλογα βέβαια με τo προφίλ σας. Αν θέλετε κάτι οργανωμένο, κινηθείτε προς τον Βασιλικό, που είναι γεμάτος αμμουδιές και beach bars με top τη μαγική κρυστάλλινη Δάφνη και τον Άγιο Νικόλαο. Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο... ακατέργαστο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή του Κοιλιωμένου, είναι κρυμμένος ένας κολπίσκος με ζαφειρένια νερά, το Πόρτο Λιμνιώνας. Εκεί κοντά αξίζει να ψάξετε με τη βοήθεια των ντόπιων το Κορακονήσι, όπου ένας μεγάλος λευκός βράχος ενώνεται σχεδόν με τη στεριά δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σημείο για κολύμπι σε καταγάλανα νερά.

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 7
Η πόλη της Ζακύνθου σε μεγάλο βαθμό πεζοδρομημένη προσφέρεται για βόλτες με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Γεμάτη όμορφες εικόνες είναι η πόλη της Ζακύνθου, με την κουκλίστικη πλατεία του Άγιου Μάρκου, τους πεζόδρομους με τα σοκάκια, τις βενετσιάνικες καμάρες και το γραφικό λιμάνι. Από εδώ σίγουρα αξίζει να ανεβείτε μέχρι την Μπόχαλη, στην κορυφή του ακρωτηρίου της Ζακύνθου, με τα παλιά αρχοντικά, το ενετικό κάστρο και την πανοραμική θέα στο λιμάνι και στο τόσο χαρακτηριστικό μπλε του Ιονίου.

Τα «πρέπει» της γεύσης και της μπάρας

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 8
Η ομάδα του «Anadalis» με επικεφαλής τον ταλαντούχου σεφ Αντώνη Πεχλιβανάκη κλέβει τις εντυπώσεις στο Αργάσι.

Στη Ζάκυνθο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τρως καλά. Αν θέλετε να γευτείτε τα πληθωρικά τοπικά πιάτα, όπως η σοφιγαδούρα (κοκκινιστό κρέας) και οι πορπέτες (κεφτεδάκια γεμιστά με παλαιωμένο τυρί) σε αυθεντική εκδοχή, πιάστε τραπεζάκι στον «Μαλάνο» (2695045936) στην πόλη ή στον «Ανέτη» (2695028899) στο Τσιλιβί. Και μόνο για τον κρασάτο κόκορα αξίζει η εξόρμηση στον «Dennis» (2695051387) στη Λιθακιά. Για πιο διευρυμένες ελληνικές γεύσεις τσεκάρετε το «Peppermint» (6946106180) και το «Πορτοκάλι» (6972032698) στο Αργάσι, το «Boomerang» (2695048476) στο Τσιλιβί και το «Aperito» (2695055358) στον Άγιο Σώστη. Για φρέσκο ψάρι, κλασική αξία είναι ο «Κόμης» (2695026915) στο λιμάνι. Το «Essence» (6978565232) που άνοιξε στο Καλαμάκι ο Αυστριακός σεφ Filip Blazek κλέβει την παράσταση με gourmet πιάτα μεσογειακής φιλοσοφίας.

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 9
Τα τελευταία χρόνια η Ζάκυνθος συντονίζεται με τις εξελίξεις της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής.

Μεσογειακή fusion κουζίνα με την υπογραφή του σεφ Αντώνη Πεχλιβανάκη θα δοκιμάσετε στο «Anadalis» (2695024810) του κοσμοπολίτικου «Windmill Bay» στο Αργάσι. Για Mexican και διεθνή κουζίνα καλή πρόταση είναι το «Cool Peppers» (6945217726) στον Λαγανά, που το βράδυ ανεβάζει ρυθμούς και σερβίρει δυνατά κοκτέιλ. Για τα καλύτερα καλαμάκια ever περάστε από τον «Πλάτανο» (2695061349) στο Βανάτο και για γλυκά από το «Σπίτι του Λάτα» (2695041585) στην Μπόχαλη. Για το βραδινό σας κοκτέιλ hot spots είναι το «Base» στην πλατεία Άγιου Μάρκου, το «Movida» στην Μπόχαλη, το «Porto Azzuro» στον Βασιλικό, το «Πορτοκάλι» στο Αργάσι και το club «Barrage» στην πόλη. Κλασικά αλλά σωστά μιξαρίσματα θα δοκιμάσετε στα beach bars «Life Time» και «Boutique» στο Τσιλιβί.

Ζήτω ο αγροτουρισμός!

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 10
Πρωινό με θέα στο boutique hotel «Nobelos».

Στα πάνω του παραμένει ο αγροτουρισμός, που έκανε το «μπαμ» εδώ και μια δεκαετία περίπου κυρίως στον τομέα της διαμονής με πέτρινες βίλες χαμένες στη ζακυνθινή φύση. Η πιο luxury εκδοχή είναι το «Nobelos» (2695031400) στον Άγιο Νικόλαο Βολιμών, ενώ δεν λείπουν και πιο καθαρόαιμες αγροτουριστικές προτάσεις όπως το «Κτήμα Λογοθέτη» (2695035106) στον Βασιλικό.

Ζάκυνθος: πώς ένα κλασικό νησί κάνει ολική επαναφορά - εικόνα 11
Το «Porto Azzuro» στον Βασιλικό είναι hot spot από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στο www.ecozante.com θα βρείτε πληροφορίες για outdoor activities, σε στεριά και θάλασσα, από πεζοπορίες και βόλτες με ποδήλατα μέχρι εξορμήσεις με καγιάκ στις Γαλάζιες Σπηλιές και μαθήματα τάι-τσι πάνω στο κύμα. Πολύ καλές προτάσεις για να έρθετε σε επαφή με την αυθεντική Ζάκυνθο είναι η επίσκεψη στα οινοποιεία του Γράμψα και του Καλλίνικου για να δοκιμάσετε τις τοπικές ποικιλίες Γουστολίδι και Αυγουστιάτης και, τον Αύγουστο, η γιορτή της Σταφίδας στο Σαρακινάδο και το έθιμο της Βαρκαρόλας στον Άγιο Σώστη. Μη φύγετε χωρίς να βάλετε στις αποσκευές σας μάντολες, παστέλια και μαντολάτα από το Μελισσάκι και λαδοτύρι και γραβιέρα από τον Μπάστα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.