Ανατρεπτική και φιλόξενη Γλασκόβη

Μία πόλη νεανική και ευχάριστα νευρική, η οποία καταφέρνει να ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στο βιομηχανικό παρελθόν, που την καθόρισε, και το μοντέρνο αρτιστίκ παρόν της. Η Γλασκόβη γίνεται ολοένα πιο φιλόξενη και ενδιαφέρουσα, καταρρίπτοντας με συνέπεια τους μύθους που την ακολουθούν.

Ανατρεπτική και φιλόξενη Γλασκόβη

Μία πόλη νεανική και ευχάριστα νευρική, η οποία καταφέρνει να ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στο βιομηχανικό παρελθόν, που την καθόρισε, και το μοντέρνο αρτιστίκ παρόν της. Η Γλασκόβη γίνεται ολοένα πιο φιλόξενη και ενδιαφέρουσα, καταρρίπτοντας με συνέπεια τους μύθους που την ακολουθούν.

Ανατρεπτική και φιλόξενη Γλασκόβη - εικόνα 1
Downtown βόλτες στη Γλασκόβη

Στις όχθες του ποταμού Clyde, στο βρετανικό βορρά, και υπό την επήρεια των ιδιαίτερων, αρωματικών σκοτσέζικων malts, η Γλασκόβη αναδεικνύει με τον ιδανικότερο τρόπο τον πολυσυλλεκτικό της χαρακτήρα. Συνδυάζει την εικόνα της φοιτητούπολης με την έντονη πολιτισμική αύρα που τις προσδίδουν και τα σημαντικά αξιοθέατα, τα οποία ίσως δυσκολευτείτε να εντοπίσετε ή και να αξιολογήσετε κατά την πρώτη επαφή μαζί της.

Η πόλη θέλει περπάτημα, διάθεση για εξερεύνηση στα στενάκια της και… έναν έμπειρο ουρανίσκο που θα εκτιμήσει ένα καλό single malt από τα σκοτσέζικα αποστακτήρια σε μία από τις πολλές παραδοσιακές παμπ. Όσον αφορά την… επικοινωνία, αυτό που θα αντιληφθείτε αμέσως είναι ότι οι ντόπιοι μιλούν τα αγγλικά με βαριά προφορά και έντονους ιδιωματισμούς, γεγονός που ίσως σας δυσκολέψει να τους καταλάβετε.

Ανατρεπτική και φιλόξενη Γλασκόβη - εικόνα 2
Τα budget friendly ξενοδοχεία «CitizenM» δίνουν το «παρών» και στη Γλασκόβη

Μια πρώτη αναγνωριστική βόλτα περιλαμβάνει περίπατο στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο Buchanan, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε χαρακτηριστικά μαγαζιά της πόλης και πολλά κτίρια της βικτοριανής εποχής. Εδώ βρίσκεται το Lighthouse, ένα από τα πολλά κτίρια του διάσημου Σκοτσέζου αρχιτέκτονα Mackintosh (1868-1928), το οποίο σήμερα λειτουργεί ως κέντρο σχεδίου και αρχιτεκτονικής.

Ανεβαίνοντας τη σιδερένια σκάλα, θα φτάσετε στην κορυφή, όπου θα απολαύσετε μια πανοραμική άποψη της πόλης. Στην κεντρική πλατεία της, την George Square, θα θαυμάσετε ένα από τα πιο επιβλητικά κτίρια της Γλασκόβης, το City Chambers, χτισμένο το 1888, το οποίο ακολουθεί τη βικτοριανή αρχιτεκτονική και φιλοξενεί την έδρα του κρατικού συμβουλίου.

Ανατρεπτική και φιλόξενη Γλασκόβη - εικόνα 3
Ακόμα πιο εντυπωσιακή γίνεται η γέφυρα Clyde Arc όταν βραδιάζει

Οι φανατικοί της τέχνης και του ντιζάιν αξίζει να επισκεφθούν την Glasgow Shool of Art (164 Renfrew St., είσοδος 9,75 ευρώ), με τη μεγάλη συλλογή πινάκων, επίπλων και άλλων έργων του Mackintosh, και να συνεχίσουν με την Gallery of Modern Art (Royal Exchange Square). Οι φίλοι της μουσικής και του θεάτρου θα αναζητήσουν κάποια από τις παραστάσεις είτε στο Theatre Royal, την έδρα της Όπερας και του Μπαλέτου της Σκοτίας, είτε στο περίφημο King’s Theatre, ένα από τα πλέον ιστορικά και εμβληματικά θέατρα της πόλης.

Στα must είναι η επίσκεψη στον ιστορικό καθεδρικό ναό, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως αντάξιος του καθεδρικού της Ρώμης. Ιδρύθηκε το 1250, ολοκληρώθηκε έναν αιώνα αργότερα και λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Προσέξτε την ξύλινη επένδυση στην οροφή του, που λέγεται ότι ανήκει στην αρχική κατασκευή. Πολύ κοντά βρίσκεται το βικτοριανό νεκροταφείο, με τάφους-μνημεία, μια πραγματική γλυπτοθήκη που θα σας κερδίσει για πολλή ώρα.

Ανατρεπτική και φιλόξενη Γλασκόβη - εικόνα 4
Ραντεβού με τις νέες τέχνες στην Gallery of Modern Art

Στην παραποτάμια περιοχή, μοντέρνες αρχιτεκτονικές πινελιές βάζουν το κτίριο του Scottish Exhibition and Conference Centre αλλά και η εμβληματική Clyde Arc Bridge. Σ’ ένα ακόμα εντυπωσιακό κτίριο, με τη βαριά υπογραφή της Ζάχα Χαντίντ, δίπλα στον Clyde, το Riverside Museum φιλοξενεί ιστορικά μέσα μεταφοράς της πόλης, παλιά βαγόνια τραμ, λεωφορεία αλλά και πολλά αυτοκίνητα, ποδήλατα, πυροσβεστικά. Πάνω από 200 μοντέλα πλοίων θα σας αποκαλύψουν ιστορίες από τον ποταμό…

Μόλις δέκα λεπτά είναι η απόσταση που χωρίζει το κέντρο από την περιοχή του West End, αν χρησιμοποιήσετε το μετρό με τα μικροσκοπικά πορτοκαλί «βαγόνια για playmobil», όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι ντόπιοι. Το εισιτήριο κοστίζει 1,4 λίρες για μία διαδρομή, ενώ μπορείτε να αγοράσετε day ticket με 2,7 λίρες.

Το West End είναι μια από τις πιο όμορφες και ρομαντικές περιοχές της πόλης και φιλοξενεί το μουσείο του Kelvingrove, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε πίνακες ανεκτίμητης αξίας, ανάμεσά τους έργα των Μποτιτσέλι και Ρέμπραντ. Την επίσκεψη σε αυτό μπορείτε να τη συνδυάσετε με μία βόλτα στο ομώνυμο πάρκο που βρίσκεται δίπλα στον Kelvin, παραπόταμο του Clyde. Δεκάδες Γλασκοβίτες, το επισκέπτονται για το καθημερινό τους τζόκινγκ, ενώ οι φοιτητές απολαμβάνουν τον ήλιο, στις σπάνιες εμφανίσεις του.

Ανατρεπτική και φιλόξενη Γλασκόβη - εικόνα 5
Eating & drinking στη χαρούμενη pub «Bon Accord»

Οι έχοντες περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους και όρεξη να ακολουθήσουν το… δρόμο του malt, μπορούν να τσεκάρουν το Scotland’s Malt Whisky Trail (www.maltwhiskytrail.com) και να πάρουν ιδέες για κοντινές εκδρομές, ενδεχομένως και μέχρι το νησί Jura, πατρίδα του ομώνυμου single malt. Αν και δεν απέχει πολύ από τη στεριά, για τον Τζορτζ Όργουελ, τον πιο διάσημο κάτοικό του, αποτελούσε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης.

Όχι βέβαια πως από τις παμπ της Γλασκόβης απουσιάζουν τα αποστάγματα και οι νοστιμιές. Πρώτη μας στάση, το «Sloans» (62 Argyll St.), μία από τις παλαιότερες της πόλης, με ιστορία που ξεκινά το 1797. Συνεχίζουμε στο «Bon Accord» (153 North St.), με την πλούσια συλλογή ουίσκι καθώς και νόστιμο τυπικό σκοτσέζικο φαγητό.

Την παμπ αυτή επιλέγουν περισσότερο οι ντόπιοι είτε για ένα after-office ποτό σε συνδυασμό με φαγητό είτε για βραδινή έξοδο. Το bar-restaurant «Bunker» (193-199 Bath St.) βρίσκεται στο κέντρο, σερβίρει από νωρίς φαγητό, ενώ το βράδυ αποκτά ατμόσφαιρα διαθέτοντας μια πλούσια συλλογή straight ποτών. Δίπλα από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde, θα βρείτε το άνετο και μοντέρνο «The Arc» (46 North Frederick St.) που ξεκινάει με πρωινό, συνεχίζει με brunch και μεταμορφώνονται σε ατμοσφαιρικό εστιατόριο και μπαρ. Επιλέξτε μια από τις μπίρες της πλούσιας συλλογής του.

Ανατρεπτική και φιλόξενη Γλασκόβη - εικόνα 6
Ο δρόμος του malt περνά από το νησί Jura

Ώρα για ύπνο; Υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, υπάρχουν όμως και πιο οικονομικά, καθαρά και προσεγμένα: Από τις κλασικές ξενοδοχειακές αλυσίδες («Radisson Blu», «Hilton», «Marriott») σε κεντρικά σημεία της πόλης μέχρι τα μοντέρνα budget design hotels, όπως το «CitizenM», κοντά στο Royal Concert Hall, το «Ιndigo», σε κτίριο του 1800, και το «Ιbis Styles», στα 200 περίπου μέτρα από την George Square, η επιλογή είναι στο χέρι σας. Ένα ξενοδοχείο με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που αξίζει να επισκεφθείτε ακόμη και αν δεν μείνετε σε αυτό, είναι το «Blythswood Square Hotel», το οποίο στεγάζεται σε μεγαλοπρεπές κτίριο του 1823 που φιλοξενούσε την έδρα της Βασιλικής Αυτοκινητιστικής Λέσχης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.