New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο

Εκεί στο Βόλο, συναντήσαμε ένα ξεχωριστό κράμα ανθρώπων, προϊόντων, συνταγών και θετικής ανάδρασης σε ένα μοντέρνο τσιπουράδικο, συγκροτημένο, συνεπές και ταυτόχρονα ανέμελο και παρεΐστικο.

New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο

Εκεί στο Βόλο, συναντήσαμε ένα ξεχωριστό κράμα ανθρώπων, προϊόντων, συνταγών και θετικής ανάδρασης σε ένα μοντέρνο τσιπουράδικο, συγκροτημένο, συνεπές και ταυτόχρονα ανέμελο και παρεΐστικο.

New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο - εικόνα 1
Χειμωνιάτικη λιακάδα στην παραλιακή περαντζάδα

Σε ένα ιστορικό κτίριο, στο κέντρο του Βόλου, ο Γρηγόρης Χέλμης, ο Ανδρέας Διακοδημήτρης κι ο Θανάσης Τσαλόγλου δημιούργησαν ένα «άλλο» τσιπουράδικο, το «Με Ζεν» τους, που μπορεί πριν από λίγο καιρό να έκλεισε μόλις τα δύο του χρόνια, αλλά έχει ήδη καλή παρακαταθήκη. Δεν εννοώ μόνο τους μεζέδες, όπως οι στεγνοτηγανισμένοι κολιτσάνοι (θαλάσσιες ανεμώνες), η ανηθάτη τσιροσαλάτα, η διαφορετική, καπνιστή κοπανιστή Βόλου, ο παστουρμάς σολομού, το απροσδόκητο σκουμπρί... ταντούρι, ο γύρος από μπακαλιάρο με ντομάτα και κρεμμύδι, η ψητή καυτερή πιπεριά με παστό κολιό ή το λιαστό χταπόδι που μαγειρεύεται με χόρτα γιαχνί, και τα άλλα απίθανα που φτιάχνουν και τα οποία βάζουν δίπλα σε μια πλουσιότατη κολεξιόν από τσίπουρα με ή χωρίς γλυκάνισο, ούζα, ρακές και κάθε λογής αποστάγματα. Εννοώ και τη διαδικασία που εξελίσσει αυτά τα πιατάκια που προχωράνε την ελληνική κουλτούρα του μεζέ μερικά βήματα παραπέρα.

New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο - εικόνα 2
Ο ζεστός χώρος του «Με Ζεν» ανανεώνει τη φιλοσοφία του παραδοσιακού τσιπουράδικου

Η ίδια η ομάδα είναι γεμάτη ιδέες και όρεξη, και ο όμορφος, ζεστός χώρος στο στενάκι της Αλοννήσου, με την πέτρα, τα κιβώτια που γράφουν «uso Marsilia», και τα κρεμασμένα εφημεριδάκια-καταλόγους του στους τοίχους, λειτουργεί ως πυρήνας συνέργειας κι ανταλλαγής ιδεών με σεφ, αποσταγματοποιούς και παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ο Γρηγόρης κι ο Ανδρέας, που είναι το κεντρικό δίδυμο, πατάνε στη φιλοσοφία του παραδοσιακού τσιπουράδικου, και με τη δική τους αισθητική αλλά και αντλώντας στοιχεία και υλικά από το δίκτυο σχέσεων που έχουν αναπτύξει, όλο και κάτι προσθέτουν στη μεζεδο-βιβλιοθήκη.

Έχουν δημιουργήσει κι ένα κτήμα-εργαστήριο στο Κατηχώρι του Πηλίου, στο αγροτόσπιτο του φίλου τους Παναγιώτη Γανωτή, όπου έχουν το μποστάνι με τα κηπευτικά τους, τα μανιτάρια τους, το μαύρο σκόρδο τους (μάλιστα, σε συνεργασία με το τυροκομείο του Παναγιώτη Καρακανά φτιάχνουν ένα τυρί μαυροσκορδάτο), κάνουν τα καζανέματά τους και μαζί τους πολλών λογιών πειράματα κι ασκήσεις.

Εκεί, στο κτήμα τους, στα δεύτερα γενέθλια του «Με Ζεν», μια-δυο μέρες πριν ανοίξουν το καινούργιο αδερφάκι του στη Λάρισα, τα τσίπουρα έδιναν κι έπαιρναν την ώρα που ο Χάρης Νικολούζος (σεφ στον «Διόνυσο» στην Πλάκα) έφτιαχνε λουκάνικα, σαλάμι με γλυκάνισο και αρνί προσούτο, ο Νικόλας Σταυρακάκης («Εlia’s», Σκιάθος) πίτες σφακιανές με κοπανιστή Μυκόνου και μέλι με μαύρο σκόρδο, ο Μιχάλης Χάσικος («Εν Πλω», Ρέθυμνο) χαμογελούσε πάνω από ένα τσουκάλι γαμοπίλαφο, κι ο Μιχάλης Ντουνέτας, υπογραφή πίσω από πολλά καλά εστιατόριο, επέβλεπε και καρύκευε – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έμοιαζαν με μαγειρικό περιοδεύοντα θίασο. Αυτή λοιπόν την ενέργεια της αναζήτησης, της ανταλλαγής, των δημιουργικών δράσεων, απολαμβάνεις και στο μαγαζί τους.

Μια ωραία παρέα, εν δυνάμει επεκτεινόμενη, έστησε ένα στέκι για παρέες – και το έκανε με αξιώσεις. Σε πλήρη συντονισμό με το πνεύμα της εποχής. Μακάρι σε επόμενη φάση να φέρουν το ύφος και τη γευστική κουλτούρα τους και μέχρι την Αθήνα.

INFO: Αλοννήσου 8, Βόλος, 24210/20844 / Καποδιστρίου 4, Λάρισα, 2410628696.

Όλα τα must-see & do στο Βόλο στους guides του Athinorama Travel

Πού να μείνετε

New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο - εικόνα 3
Το «Domotel Xenia Volou» είναι το πιο στιλάτο ξενοδοχείο της πόλης

Domotel Xenia Volos (2421092700, από € 103) Στιλάτο city hotel της γνωστής αλυσίδας boutique και πολυτελών ξενοδοχείων, με προνομιακή θέση πάνω στη θάλασσα, άνεση, σπα και εστιατόριο με υπέροχη θέα.

Κυψέλη (2421024420, από € 70) Μοντέρνο city hotel, σε κομβικό σημείο για βόλτες στην πόλη, πλήρως ανακαινισμένο, με πλούσιο πρωινό και φοβερή θέα από το roof garden.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.