New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο

Εκεί στο Βόλο, συναντήσαμε ένα ξεχωριστό κράμα ανθρώπων, προϊόντων, συνταγών και θετικής ανάδρασης σε ένα μοντέρνο τσιπουράδικο, συγκροτημένο, συνεπές και ταυτόχρονα ανέμελο και παρεΐστικο.

New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο

Εκεί στο Βόλο, συναντήσαμε ένα ξεχωριστό κράμα ανθρώπων, προϊόντων, συνταγών και θετικής ανάδρασης σε ένα μοντέρνο τσιπουράδικο, συγκροτημένο, συνεπές και ταυτόχρονα ανέμελο και παρεΐστικο.

New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο - εικόνα 1
Χειμωνιάτικη λιακάδα στην παραλιακή περαντζάδα

Σε ένα ιστορικό κτίριο, στο κέντρο του Βόλου, ο Γρηγόρης Χέλμης, ο Ανδρέας Διακοδημήτρης κι ο Θανάσης Τσαλόγλου δημιούργησαν ένα «άλλο» τσιπουράδικο, το «Με Ζεν» τους, που μπορεί πριν από λίγο καιρό να έκλεισε μόλις τα δύο του χρόνια, αλλά έχει ήδη καλή παρακαταθήκη. Δεν εννοώ μόνο τους μεζέδες, όπως οι στεγνοτηγανισμένοι κολιτσάνοι (θαλάσσιες ανεμώνες), η ανηθάτη τσιροσαλάτα, η διαφορετική, καπνιστή κοπανιστή Βόλου, ο παστουρμάς σολομού, το απροσδόκητο σκουμπρί... ταντούρι, ο γύρος από μπακαλιάρο με ντομάτα και κρεμμύδι, η ψητή καυτερή πιπεριά με παστό κολιό ή το λιαστό χταπόδι που μαγειρεύεται με χόρτα γιαχνί, και τα άλλα απίθανα που φτιάχνουν και τα οποία βάζουν δίπλα σε μια πλουσιότατη κολεξιόν από τσίπουρα με ή χωρίς γλυκάνισο, ούζα, ρακές και κάθε λογής αποστάγματα. Εννοώ και τη διαδικασία που εξελίσσει αυτά τα πιατάκια που προχωράνε την ελληνική κουλτούρα του μεζέ μερικά βήματα παραπέρα.

New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο - εικόνα 2
Ο ζεστός χώρος του «Με Ζεν» ανανεώνει τη φιλοσοφία του παραδοσιακού τσιπουράδικου

Η ίδια η ομάδα είναι γεμάτη ιδέες και όρεξη, και ο όμορφος, ζεστός χώρος στο στενάκι της Αλοννήσου, με την πέτρα, τα κιβώτια που γράφουν «uso Marsilia», και τα κρεμασμένα εφημεριδάκια-καταλόγους του στους τοίχους, λειτουργεί ως πυρήνας συνέργειας κι ανταλλαγής ιδεών με σεφ, αποσταγματοποιούς και παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ο Γρηγόρης κι ο Ανδρέας, που είναι το κεντρικό δίδυμο, πατάνε στη φιλοσοφία του παραδοσιακού τσιπουράδικου, και με τη δική τους αισθητική αλλά και αντλώντας στοιχεία και υλικά από το δίκτυο σχέσεων που έχουν αναπτύξει, όλο και κάτι προσθέτουν στη μεζεδο-βιβλιοθήκη.

Έχουν δημιουργήσει κι ένα κτήμα-εργαστήριο στο Κατηχώρι του Πηλίου, στο αγροτόσπιτο του φίλου τους Παναγιώτη Γανωτή, όπου έχουν το μποστάνι με τα κηπευτικά τους, τα μανιτάρια τους, το μαύρο σκόρδο τους (μάλιστα, σε συνεργασία με το τυροκομείο του Παναγιώτη Καρακανά φτιάχνουν ένα τυρί μαυροσκορδάτο), κάνουν τα καζανέματά τους και μαζί τους πολλών λογιών πειράματα κι ασκήσεις.

Εκεί, στο κτήμα τους, στα δεύτερα γενέθλια του «Με Ζεν», μια-δυο μέρες πριν ανοίξουν το καινούργιο αδερφάκι του στη Λάρισα, τα τσίπουρα έδιναν κι έπαιρναν την ώρα που ο Χάρης Νικολούζος (σεφ στον «Διόνυσο» στην Πλάκα) έφτιαχνε λουκάνικα, σαλάμι με γλυκάνισο και αρνί προσούτο, ο Νικόλας Σταυρακάκης («Εlia’s», Σκιάθος) πίτες σφακιανές με κοπανιστή Μυκόνου και μέλι με μαύρο σκόρδο, ο Μιχάλης Χάσικος («Εν Πλω», Ρέθυμνο) χαμογελούσε πάνω από ένα τσουκάλι γαμοπίλαφο, κι ο Μιχάλης Ντουνέτας, υπογραφή πίσω από πολλά καλά εστιατόριο, επέβλεπε και καρύκευε – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έμοιαζαν με μαγειρικό περιοδεύοντα θίασο. Αυτή λοιπόν την ενέργεια της αναζήτησης, της ανταλλαγής, των δημιουργικών δράσεων, απολαμβάνεις και στο μαγαζί τους.

Μια ωραία παρέα, εν δυνάμει επεκτεινόμενη, έστησε ένα στέκι για παρέες – και το έκανε με αξιώσεις. Σε πλήρη συντονισμό με το πνεύμα της εποχής. Μακάρι σε επόμενη φάση να φέρουν το ύφος και τη γευστική κουλτούρα τους και μέχρι την Αθήνα.

INFO: Αλοννήσου 8, Βόλος, 24210/20844 / Καποδιστρίου 4, Λάρισα, 2410628696.

Όλα τα must-see & do στο Βόλο στους guides του Athinorama Travel

Πού να μείνετε

New wave τσιπουροκατάσταση στο Βόλο - εικόνα 3
Το «Domotel Xenia Volou» είναι το πιο στιλάτο ξενοδοχείο της πόλης

Domotel Xenia Volos (2421092700, από € 103) Στιλάτο city hotel της γνωστής αλυσίδας boutique και πολυτελών ξενοδοχείων, με προνομιακή θέση πάνω στη θάλασσα, άνεση, σπα και εστιατόριο με υπέροχη θέα.

Κυψέλη (2421024420, από € 70) Μοντέρνο city hotel, σε κομβικό σημείο για βόλτες στην πόλη, πλήρως ανακαινισμένο, με πλούσιο πρωινό και φοβερή θέα από το roof garden.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Μονοήμερη στο Ναύπλιο με εικαστική αφορμή

Αν θέλετε να συνδυάσετε μία δωρεάν κυριακάτικη απόδραση από την Αθήνα με μία επίσκεψη σε μία ενδιαφέρουσα έκθεση, τότε αυτή η εκδρομή με πούλμαν από το Μουσείο Μπενάκη μάλλον σας ενδιαφέρει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/09/2024

Golden visa σε όσους επενδύουν σε startup | Τι αλλάζει σε κρουαζιέρα, airbnb

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα στο πλαίσιο των εξαγγελιών που έγιναν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, εστιάζοντας σε τομείς όπως η ανάπτυξη επιχειρήσεων, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός.

Η Ελλάδα στο κέντρο του Δείκτη Υπερτουρισμού: Αντιμετώπιση και στρατηγικές για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Ο πρώτος Δείκτης Υπερτουρισμού, που αναπτύχθηκε από την πλατφόρμα Evaneos σε συνεργασία με την Roland Berger, αποκαλύπτει τις ανησυχητικές επιπτώσεις της υπερβολικής τουριστικής ανάπτυξης και τονίζει την ανάγκη για στρατηγικές βιωσιμότητας και καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών.

Ποιες είναι οι χώρες που "παρακαλούν" τους τουρίστες να τις επισκεφθούν σύμφωνα με το BBC

Καθώς ο μαζικός τουρισμός επιβαρύνει όλο και περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς, υπάρχουν χώρες που αναζητούν τους επισκέπτες για να ενισχύσουν την οικονομία τους και να αναδείξουν τον πολιτισμό τους, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες χωρίς την πολυκοσμία.

Αύξηση επιβατών σε Σαντορίνη και Ρόδο, βελτίωση και σε άλλους προορισμούς | Μύκονος και Χανιά βλέπουν ανακάμψεις

Η τουριστική κίνηση στα ελληνικά νησιά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις, με την Σαντορίνη και τη Ρόδο να καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ η Μύκονος και άλλοι προορισμοί δείχνουν σημάδια ανακαμψης.

Σπέτσες: Ιδανικός προορισμός για ένα φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο

Το νησί του Αργοσαρωνικού συνδυάζει την αρχοντιά με την ηρεμία, προσφέροντας μια τέλεια αφορμή για ένα αναζωογονητικό σαββατοκύριακο.

15ο Aegina Fistiki Fest: Weekend με γεύση φιστικιού

Η Αίγινα θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων που συνδυάζουν τέχνη, μουσική, γαστρονομία και ψυχαγωγία.